Menu
Kissaeläimet
Liikeri Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - © Flickr/LH Wong
Kissaeläinten hybridit - liikeri ja tiikoni

Liikeri

Leijonauroksen ja tiikerinaaraan yhteinen jälkeläinen on sekarotuinen taikka toisin ilmaisten hybridi, joka kantaa nimeä liikeri, englanniksi liger. Hyvä vertailukohta liikeriin on muuli, joka on aasin ja hevosen jälkeläinen.

Liikereitä ei synny luonnossa, vaan ne ovat eläintarhoissa tuotettuja. Luonnossa isot kissat silloinkin, kun ne asuvat samalla alueella, ovat ensisijaisesti kilpailijoita toistensa kanssa ja suhtautuvat toisiinsa vihamielisesti ja romanssin syntyminen on suuri mahdottomuus.

Liikerit itse ovat steriilejä eivätkä ole lisääntymiskykyisiä, vaikka joskus erittäin harvoin ne voivat kyllä olla sitäkin. Näitä hybridejä on kuitenkin kaiken kaikkiaan ollut lukumääräisestikin niin vähän, että mitään kovin varmaa ja tilastoitua tietoa ei voi olla olemassa.

Liikerit saavat molemmilta vanhemmiltaan näiden ominaisuuksia, niiden turkissa on sekä juovia että täplämäisiä kuvioita. Leijonanpennuillahan on täplämäistä kuviointia, mutta aikuiselta leijonalta ne puuttuvat. Koossa liikerit voittavat kummankin vanhempansa. Tiikerin sanotaan olevan maailman isoin kissaeläin ja sitä se varmaan onkin. Mutta jos liikeri otetaan mukaan kisaan isoimman arvosta, niin tiikeri häviää reilusti. Liikerin perimästä puuttuu tiikeri-isän kasvua rajoittava geeni. Niinpä liikerille voi painoa kertyä yli 500 kg.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright M Sullivan


Kiitos, jos jaat tätä hybridi-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Liikeri
Liikeri
Liikeri Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jmwests
Liger eli liikeri

Liger eli suomeksi liikeri.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright TechSavi


Liikerin sisäinen maailma

Tällaisiin hybrideihin liittyy suuria eettisiä kysymyksiä, joista ensimmäinen on jo se, että onko ihmisellä mitään oikeutta taikka syytä tuottaa moisia erikoisuuksia. Hybridit, kuten liikerit, elävät lyhyempään, kuin puhtaat lajit ja ovat alttiimpia sairauksille. Jos ajatellaan maailmaa liikerin näkökulmasta, niin liikerin sisällä voi elää aikamoinen myllerrys ja hämmennys, sillä leijona on laumaeläin, mutta tiikeri yksinkulkija - mitä on sitten liikeri?

Liikeri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright The Many Faces of Spaces
Eksoottisia hybridejä

Sekä isoja että pieniä kissoja on risteytetty toisten lajien kanssa ja mitä erikoisimpia yhdistelmiä on aikaansaatu. Ja jollei ole aikaansaatu, niin jostakin päin maailmaa on kantautunut kuitenkin tarinaa mitä ihmeellisimmästä kissaoliosta, jonka joku kertoo nähneensä vilahtavan lähiviidakossa. Etenkin kotikissoihin yritetään saada yhä uusia rotuja, lisäännyttämällä niitä yhdessä pienikokoisten villikissojen kanssa. Bengalinkissa on vanha ja kaikkien tuntema kissarotu, jota luotaessa on käytetty useita eri kissarotuja ja leopardikissaa, joka on yhteys villeihin kissoihin. Suomessakin bengaleita on ehkä hieman alle kaksisataa.

Isoista kissoista on kehitelty mitä eksoottisimpia yhdistelmiä, ja ainakin yritetty. Ne ovat oiva keino saada väkeä sirkuksiin ja eläintarhoihin. Vaikka hybridien tuottamiseen isoilla kissaeläimillä suhtaudutaan laajasti kielteisestikin, niin silti niitä kaiken aikaa eri puolilla maailmaa tuotetaan. Vanhempina voivat olla yhdistelmät jaguaari+leopardi, jaguaari+leijona, leopardi+leijona, josta syntyy leopon, joita on erityisesti Japanissa sekä puuma+leopardi, josta syntyy pumapard ja jollainen on nähnyt päivänvalon ilmeisesti ja ehkä vain yhden kerran Saksassa.

Liger

Liger eli liikeri Hercules, maailman suurin kissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Justin Morgan
Tiikoni

Tiikonia kutsutaan joskus myös tiijonaksi, teijonaksi, leikeriksi tai tigoniksi (englanniksi tigon, tion, tigron tai tiglon). Se on tiikeriuroksen ja leijonanaaraan jälkeläinen. Tiikonit ovat pienempiä kuin liikerit ja hyvin harvinaisia, sillä tiikeriuros ei mieluusti parittele leijonanaaraan kanssa. Luonnossa niitä ei esiinny johtuen jo siitäkin, että tiikerit ja leijonat elävät eri alueilla.

Useista eläinlajien risteytyksistä poiketen tiikonit, etenkin naaraat, ovat usein lisääntymiskykyisiä. Tämän vuoksi tiikonit voivat paritella puhtaiden tiikerien tai leijonien kanssa, ja näin voi syntyä myös eläimiä, jotka ovat 1/4 tiikereitä ja 3/4 leijonia tai päinvastoin. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnontieteellisen käsityksen mukaan tiikeri ja leijona eivät olisi erillisiä lajeja, vaan pikemminkin toistensa alalajeja.
Liikerit
Liikerit Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Courtney Bolton
Tiikeri
Tiikeri - puhdas tiikeri - (Panthera tigris) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***