Menu
Kissaeläimet
"Litteäpääkissa"

Litteäpääkissoista on olemassa hyvin vähän valokuvia. Joten siksi kuvassa yllä ja sivun alareunassa litteäpääkissaa "mallailee" tavallinen kotikissa, jonka pää on kyllä melko litteä kasvoista. Kuvassa oikealla alla on oikea litteäpääkissa.
LITTEÄPÄÄKISSA (Prionailurus planiceps)

Litteäpääkissa on kissa, jonka pään muoto poikkeaa täysin tyypillisestä kissan päästä, sillä se on litteä ja pitkäkuonoinen. Silmät ovat pyöreät.

Litteäpääkissalla on tassuissa räpylät, joiden avulla se liikkuu vedessä. Sen vartalo on pitkä, mutta sekä jalat että häntä lyhyet.

Litteäpääkissa on yksi niistä vain kolmesta kissasta, jotka eivät vedä kynsiä sisään; kaksi muuta ovat gepardi ja iriomotenkissa.

Turkin väritys vaihtelee punertavanruskeasta hopeanharmaaseen ollen alapuolelta vaaleampi - naamassa on selkeitä juovia. Painoa on 5 - 8 kg. Pituutta on 45 cm, häntä vain 15 cm.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Jim Sanderson


Kiitos, jos jaat tätä litteäpääkissa-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Litteäpääkissa
Levinneisyys

Laji on elänyt Malesian niemimaalla, Sumatralla ja Borneossa, jokien ja soiden läheisyydessä. Litteäpääkissa on hyvin uhanalainen. Sitä pidettiin hävinneenä lajina 1985, mutta se löydettiin uudestaan 1995. Nyt tunnetaan muutamia elinpaikkoja Malakan niemimaalla ja Sumatralla.
Ravinto

Ravintoa ovat kalat, sammakot ja kotilot - sekä jyrsijät ja linnut.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan litteäpääkissan tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.
Litteäpääkissa
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***