Menu
Kissaeläimet
"Litteäpääkissa"

Litteäpääkissoista on olemassa hyvin vähän valokuvia. Joten siksi kuvassa yllä ja sivun alareunassa litteäpääkissaa "mallailee" tavallinen kotikissa, joilla kummallakin pää on kyllä melko litteä kasvoista.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright seventysevenrpm


LITTEÄPÄÄKISSA (Prionailurus planiceps)

Litteäpääkissa on kissa, jonka pään muoto poikkeaa täysin tyypillisestä kissan päästä, sillä se on litteä ja pitkäkuonoinen. Silmät ovat pyöreät.

Litteäpääkissalla on tassuissa räpylät, joiden avulla se liikkuu vedessä. Sen vartalo on pitkä, mutta sekä jalat että häntä lyhyet.
Litteäpääkissa

Litteäpääkissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Sanderson


Litteäpääkissa on yksi niistä vain kolmesta kissasta, jotka eivät vedä kynsiä sisään; kaksi muuta ovat gepardi ja iriomotenkissa.

Turkin väritys vaihtelee punertavanruskeasta hopeanharmaaseen ollen alapuolelta vaaleampi - naamassa on selkeitä juovia. Painoa on 5 - 8 kg. Pituutta on 45 cm, häntä vain 15 cm.

Levinneisyys

Laji on elänyt Malesian niemimaalla, Sumatralla ja Borneossa, jokien ja soiden läheisyydessä. Litteäpääkissa on hyvin uhanalainen. Sitä pidettiin hävinneenä lajina 1985, mutta se löydettiin uudestaan 1995. Nyt tunnetaan muutamia elinpaikkoja Malakan niemimaalla ja Sumatralla.

Ravinto

Ravintoa ovat kalat, sammakot ja kotilot - sekä jyrsijät ja linnut.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan litteäpääkissan tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.
Litteäpääkissa
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***