Menu
Kissaeläimet
Natasha Lancere ja kissa - venäläinen Zinaida Serebriakova (1884 - 1967)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.
Kissa peilissä - ranskalainen Balthus (1908 - 2001)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.

Tyttö ja kissa - italialainen Giacomo Cerutti eli Pitocchetto (1698 - 1767)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.
KISSA (Felis silvestris catus)

Kissataide - kissat taiteessa

Eläimet ovat olleet yksi keskeisiä kuva-aiheita jo taiteen primitiivisistä alkuajoista, luolamaalauksesta alkaen. Lukuisat suuret taiteilijat ovat ikuistaneet johonkin työhönsä kissan ja monet taiteilijat erikoistuvat vain kissoihin.

Tyttö ja musta kissa - italialainen Giovanni Boldini (1842 - 1931)

Kuvassa oikealla Giovanni Boldinin maalaus tytöstä ja mustasta kissasta. Italialainen Giovanni Boldini erikoistui laatukuva- ja muotokuvamaalaukseen.

Tavattoman kaunis tyttö näyttää maalauksessa joutuvan nojautumaan taaksepäin, jotta hän saa pidellyksi suurikokoisen ja painavan kissan sylissään. Kissan valtaisat koukkukynnet näyttävät varsin pelottavilta ihon läheisyydessä, mutta parin välillä vallitsee suuri ystävyys.

Kissa

Ikioman tyylisuuntansa kissataiteessa muodostavat sellaiset kissamaalaukset, usein postikorttimaisesti toteutetut, joissa korostetaan söpöyttä. Kissahan on aihe, joka suorastaan houkuttelee taiteilijaa ja katsojaa söpöyden huumaaville poluille.
Tyttö ja kissa
Kissojen ruokintaa
Kissojen ruokintaa - saksalainen Auguste Ludwig (1800-luku)

Kotikissataide
Kissat
Tyttö ja kissa
Lemmikki - brittiläinen John Thomas Peele (1822 - 1897)

Kuvassa vasemmalla John Thomas Peelen toteutus tytöstä lemmikkeineen. Peele erikoistui myös urallaan laatukuva- ja muotokuvamaalaukseen, sekä maisemaamaalaukseen.

Isot kissat

ISOT KISSAT

 • Tiikerit
 • Leijonat puumat lumileopardit gepardit


 • Kissa
  Pronssikissa

  Bastet - kissajumalatar

  Muinaisessa Egyptissä palvottiin kissajumalatar Bastetia. Bastet oli raskaana olevien suojelija sekä musiikin, tanssin ja nautintojen jumalatar.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Ashley Van Haeften
  Pronssikissa

  Kissaveistos - pronssi

  Kissaveistos muinaisesta Egyptistä, aikakaudelta 711 - 30 eaa. Tämä aikakausi alkoi Egyptin myöhäiskaudella ja päättyi Ptolemaiosten aikakauteen.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Public domain


  Pronssikissa

  Kissapäinen jumalatar - pronssi

  Jumalatarveistos muinaisesta Egyptistä, Ptolemaiosten aikakaudelta 332 - 30 eaa.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Public domain
  Poika ja kissa

  Poika ja kissa - ranskalainen Pierre-Auguste Renoir (1868 - 1869)

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © jean louis mazieres


  Uudet lemmikit

  Uudet lemmikit - ranskalainen Emile Munier (1840 - 1895)

  Lemmikkikissa

  Hänen suosikkilemmikkinsä - ranskalaissyntyinen, brittiläinen Sophie Anderson (1823 - 1903)

  Poika ja kissat

  Poika ja kissat - chileläinen Claudio Bravo (1936 - 2011)

  Kissa Kissataide on myös maailman kalleinta taidetta

  Pablo Picasso on maalannut vuonna 1941 maalauksen Dora Maar kissan kanssa. Maalaus on yksi maailman kalleimmista taideteoksista. Vuonna 2006 se huutokaupattiin anonyymille ostajalle huikeaan 95,2 miljoonan dollarin hintaan. Kyseisessä maalauksessa Picasso kuvasi pitkäaikaisen rakastajattarensa Dora Maarin istumassa tuolissa pikkuruinen musta kissa olallaan. (Annamari Vänskä: Maailman kallein kissataulu)

  Tyttö ja kissa

  Hollantilainen Hendrik Maarten Krabbe (1868 - 1931) maalasi hyvin kauniita muotokuvia kissoineen, kuten kuvassa yllä tyttö ja kissa. - KissataideKatso toinenkin Krabben kissamaalaus.

  Tyttö ja kissa

  Puolalainen Antoni Piotrowski (1853 - 1924) yhdisti maalauksissaan romanttisen ja realistisen näkemyksen, kuten muotokuvassa yllä.
  Kissa Kissataidetta muinaisessa Egyptissä, Persiassa ja antiikin Roomassa

  Muinaisessa Egyptissä, faaraoiden aikana, aikakaudella joka alkoi noin 3150 ennen ajanlaskun alkua, kissa oli hyvin arvostetussa asemassa. Egyptiläisten nimitys kissoille oli mious, joka on kuin suoraan kissan naukumista miauuu! Kissan tappamisesta saattoi saada kuolemanrangaistuksen ja tulipalonkin yllättäessä kissat pelastettiin talosta ensin. Kissoja myös palvottiin jumaluuden edustajina ja tällainen suhde kissaan näkyy aikakauden kissaveistoksissa, joissa kissa istuu juhlavan ylimyksellisenä, kuin faarao tai jumala konsanaan.

  Persiassa muslimit ihailivat kissaa, koska profeetta Muhammadilla oli lemmikkinään kissa. Persialaisen ajan kissatadetta on säilynyt hyvin vähän, mutta pieniä veistoksia ja maalauksia on löytynyt. Persialaista kissataidetta esittävät myös kissan muotoisiksi tehdyt pullot ja laatikot.

  Antiikin Roomassa rakastettiin sekä kissoja että taidetta. Kissat muuntuivat jumalista tavallisiksi perheenjäseniksi ja ajan taiteessakin kissat esiintyivät jäseninä muun perheen mukana.


  Kissa Kissataidetta Intiassa ja Kauko-Idässä

  Intiassa kissa on ollut vaurauden ja rikkauden symboli, ja siksi kissat taiteessakin esittäytyvät arvokkaan ylevinä. Thaimaan värikylläisessä taiteessa kissoillakin on ollut sijansa. Kiinalaiseen taiteeseen kissa ilmestyi noin 1000 vuotta ajanlaskun jälkeen, ja Kiinan taiteessa kissa Intian tapaan esitettiin ylevyyden ja korkea-arvoisuuden hengessä.

  Kissa Kissataidetta keskiajan Euroopassa

  Keskiajan Euroopassa kissa eli, pienin poikkeuksin, melkoisessa epäsuosiossa. Kissaa pidettiin noituuden edustajana ja siksi kissat olivat vain harvoin edustettuina taiteessa.

  Kissa Renessanssista nykypäivään - kissataiteen taitekohtia ja suuria kissataiteilijoita

  1400-luvulta, renessanssista alkaen kissa oli vielä parin sadan vuoden ajan keskiajalta periytyvän käsityksen mukaisesti, pahuuden ja suorastaan saatanan edustaja ja tuli sellaisena kohdelluksi usein taiteessakin. Firenzeläinen renessanssiajan taidemaalari Domenico Ghirlandaio (1449 - 1494) asetti maalauksessaan Kissataide Viimeinen ateria, kissan istumaan kavaltajan, Juudaksen taakse.

  Helvetin kauhujen kuvaamiseen viehtynyt, renessanssiajan hollantilainen taidemaalari Hieronymus Bosch (1450 - 1560) maalasi kissat demonisiksi paholaisiksi työssään Pyhän Antonioksen viettelyksistä. Aikalailla normaalilta ja onnelliselta näyttää kissa jo kuitenkin rottasaaliineen Boschin maalauksessa KissataideMaallisten ilojen puutarhassa.

  Italialainen tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija Leonardo da Vinci (1452 - 1519) oli renessanssinero ja suuri kissojen ihailija. Hän piirsi kissoista tutkielmia ja kirjoitti muistiinpanoihinsa: "Pienin kissaeläin on luonnon mestariteos".

  Pari sataa vuotta renessanssin jälkeen ja lopullisesti romantiikan aikakaudella 1700-luvulla kissa saavutti kuvataiteessa sen aseman, joka sillä meidän aikoihimme asti on ollut. Kissat asettautuivat kehräilemään osiksi muotokuvia, mitä kauneimpien naisten ja mitä ihastuttavimpien tyttöjen syleihin. Toki kissoilla on ollut taidetyylien muuttuessa maalauksissa viljalti muitakin paikkoja, kuin sylit.

  Thomas Gainsborough (1727 - 1788) oli oman aikansa huomattavimpia brittiläisiä maisema- ja muotokuvamaalareita. Hän jatkoi kissataidetta Leonardo da Vincin viitoittamalla tiellä. Thomas maalasi kauniista tyttäristään, Kissataide Marysta ja Margaretista maalauksen, josta kissaa tosin joutuu etsimään hetken, koska työ on jätetty luonnosmaiseksi juuri kissanurkastaan.

  Yksi suuria ranskalaisia kissataiteilijoita oli eräs taiteen historian suurimmista, realisti ja impressionisti Édouard Manet (1832 - 1883). Hän ikuisti kissan mukaan vaimonsa muotokuvaan, Kissataide "Madame Manet". Kissa on myös taiteilijan sisarentyttären, Julien muotokuvassa Julien sylissä. Édouard Manet'n kuuluisia kissamaalauksia on myös Kissataide Olympia. Maalaus vuodelta 1863 esittää alastonta naista lepäilemässä vuoteella. Tummaihoinen palvelustyttö tuo naiselle kukkakimppua. Maalauksessa sängyn jalkapäässä seistä töröttää musta kissa. Mustaa kissaa pidetään lukemattomien muiden symbolimerkitysten ohella myös prostituution symbolina.

  Manet'n sisarentytär Julie Manet olikin kissoineen varsin suosittu malli, sillä myös ranskalainen ja yksi impressionismin luojista, Pierre-Auguste Renoir (1841 - 1919) maalasi KissataideJuliesta ja kissasta mitä ihastuttavimman muotokuvan. Renoirin kissamaalauksiin lukeutuu myös kuvassa vasemmalla oleva alaston nuorukaishahmo kissoineen. Renoirin muita kissamaalauksia ovat Kissataide Nukkuva tyttö kissoineen, sekä KissataideNuori tyttö ja kissa.

  Kissojen osana on muotokuva-maalauksissa ollut tulkita ja viestittää mitä erilaisimpia tunnetiloja ja tarkoituksia. Erilaisten ja eri-ikäisten, muotokuvissa olevien ihmisten kanssa olevat kissat symboloivat kauneutta, söpöyttä, yhteenkuuluvuutta, rakkautta, hellyyttä, huolenpitoa ja ystävyyttä - mutta myös tulista vihaisuutta, taisteluitakin, väkivaltaakin ja seksuaalisuutta. Kissat tuovat maalauksiin ihan uusia tasoja ja merkityksiä, ja voisi huoleti sanoa, että maalauksissa olevien ihmistenkin arvo kohoaa ylvään ja salaperäisen kissan seurassa.

  Vihaisia, taistelevia taikka saalistavia kissoja ovat maalanneet espanjalainen romantikko Francisco de Goya (1746 - 1828), amerikkalainen lintutieteilijä John James Audubon (1785 - 1851) ja espanjalainen, kubismin perustanut Pablo Picasso (1881 - 1973). Kuuluisiin kissataiteilijoihin lukeutuvat myös yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija Robert Crumb (1943 -) ja samoin yhdysvaltalainen kuvataiteilija Andy Warhol (1928 - 1987). Andy Warhol julkaisi vuonna 1954 värikkään teoksen "25 Cats Named Sam and One Blue Pussy".

  Lukemattomista, kissoja maalauksiinsa ikuistaneista suurimmista taiteilijoista voimme mainita luettelomaisesti tässä yhteydessä vain eräitä, ja heitä ovat: Italialainen varhaisbarokin taidemaalari Annibale Carracci (1560 - 1609) - Kissataidehänen maalauksensa kissaa kiusoittelevista lapsista. Italialainen barokkitaiteilija Giacomo Ceruti eli Pitocchetto (1698 - 1767) - Kissataidehänen Vanha miehensä kissoineen. Ranskalainen realisti Théodule-Augustin Ribot (1823 - 1891) - Kissataidehänen Kokkinsa kissoineen. Ranskalainen, jälki-impressionismin suurmestari ja kissojen ystävä Paul Gauguin (1848 - 1903). Englantilainen satukuvittaja Arthur Rackham (1867 - 1939). Englantilainen taidemaalari Charles Burton Barber (1845 - 1894) saavutti suurta mainetta ja ihastusta maalauksillaan lapsista lemmikkeineen - Kissataidekatso hänen maalauksensa tytöstä ja kissasta. KissataideJa kai yksi Barberin koirakin mahtuu mukaan. Ruotsalainen kuvataiteilija, kuvittaja ja akvarellisti Carl Larsson (1853 - 1919). Hollantilainen kuvataiteilija, yksi merkittävimmistä fauvismin edustajista, Kees von Dongen (1877 - 1968). Yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä, poptaiteilija Roy Lichtenstein (1923 - 1997). Kiinalais-amerikkalainen taiteilija ja runoilija Walasse Ting (1929 - 2010) suosi maalaustensa aiheina alastomia naisia, lintuja ja kissoja. Chileläinen hyperrealistisia kuvia maalannut Claudio Bravo (1936 - 2011). Yhdysvaltalainen kuvanveistäjä Robert Gober (1954 -). Yhdysvaltalainen kuvataiteilija, kitschin kuningas Jeff Koons (1955 -). Kissa on todella kiehtonut taiteilijoita, luettelo kissataiteilijoista olisi loputon...

  Mr and Mrs Clark and Percy

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Emiliano


  Kuvan maalauksen Mr and Mrs Clark and Percy on maalannut vuosina 1970 - 1971 brittiläinen taiteilija ja valokuvaaja David Hockney (1937 -). Britit äänestivät vuonna 2005 kymmenestä kaikkien aikojen merkittävimmästä maalauksesta, ja tämä Hockneyn maalaus kissoineen oli ainut, elävän taiteilijan joukkoon mahtunut työ. Pop artin suurimpiin taiteilijoihin lukeutuva David Hockney on yksi kaikkein merkittävimmistä nypypäivän brittitaiteilijoista.

  Kissa Salvador Dalin kissat ja oselotit

  Katalonialainen taidemaalari, kuvanveistäjä, elokuvakäsikirjoittaja ja surrealisti Salvador Dali (1904 - 1989) oli myös kissataiteilija. Katso monimerkityksellinen taideluomus Kissataide Dali Atomicus, joka lentävine kissoineen on yhteistyötä amerikkalaisen valokuvaajan, Philippe Halsmanin kanssa.

  Salvador Dalilla oli lemmikkioselotti Babou, jonka kanssa hän liikkui sekä ulkomailla että kotioloissaan kävelyillään. Kun hän meni oselotteineen New Yorkissa kahvilaan, hän sitoi Baboun hihnan pöydänjalkaan. Tämä tietysti aiheutti monissa paikalle tulijoissa tavatonta hämmästystä, sillä eiväthän useimmat olleet ylipäänsä nähneet koskaan elämässään elävää oselottia. Hämmästyneille rouvasihmisille Dali antoi humoristisia vastauksiaan, jotka veivät nämä kohtaamiset yhä sekavammiksi, voisi sanoa, surrealistisemmiksi Dalin tyyliin.

  Kissat

  Lisää kissataiteilijoita.

  Saksalainen taidemaalari Rudolf Hirth du Frênes (1846 - 1916). KissataideHänen maalauksensa nuorista ystävistä.

  Ranskalainen taidemaalari Jean-Jacques Bachelier (1724 - 1806). KissataideHänen maalauksensa angorakissasta.

  Venäläinen taidemaalari Ivan Kramskoi (1837 - 1887). KissataideHänen maalauksensa lepäävästä naisesta kissoineen.

  Venäläinen taidemaalari Antonin Soungouroff (1894 - 1982). KissataideHänen maalauksensa nuoresta harlekiinista kissoineen.

  Hollantilainen taidemaalari Gabriël Metsu (1629 - 1667). KissataideHänen maalauksensa kissaa ruokkivasta naisesta.

  Tanskalainen taidemaalari Catherine Engelhart Amyot (1845 - 1926). KissataideHänen maalauksensa täydestä sylillisestä.

  Ranskalainen taidemaalari Emile Vernon (1872 - 1919). KissataideHänen maalauksensa kissanpennut.

  Kiitos, jos jaat tätä kissataide-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

  Suosikkikissa
  Suosikkikissa - Son favori - ranskalainen Léon Bazille Perrault (1832 - 1908)

  Kotikissataide

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Pienet vintage-kuvat kissataiteesta Copyright © artvintage1800s.etsy.com
  Kissat
  Kissoja katolla täyskuutamolla
  Kissoja katolla täyskuutamolla - saksalainen Fedor Flinzer (1832 - 1911) Creative Commons
  Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Sofi
  KOTIKISSA - TIETOA JA TARINOITA
  Kotikissa Kaikkea kissoista: Kissa ja ihminenTunturisuden sivut Kotikissan historiaTunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudetTunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakinTunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriinTunturisuden sivut Myytit ja legendatTunturisuden sivut KissalinkitTunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotiaTunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskutTunturisuden sivut KissataideTunturisuden sivut Kissarotuja: Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainenTunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coonTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut AsheraTunturisuden sivut BengaliTunturisuden sivut ToygerTunturisuden sivut Villit serkut: VillikissaTunturisuden sivut Skotlannin villikissaTunturisuden sivut
  KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
  Tunturisuden sivut

  AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

  Perustietoja

  Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
  *** www.tunturisusi.com ***