Menu
Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Tambako The Jaguar


MARGAI (Leopardus wiedii)

Margai, jonka vanhentuneet nimet ovat pitkähäntäkissa taikka puuoselotti, on Etelä-Amerikan luonnonvaraisia, pieniä kissaeläimiä. Oselotin tapaan margaikin on varsin arka eläin.

Latinalaisen lajinimensä wiedi margai on saanut kuuluisan tutkimusmatkailijan prinssi Maximilian zu Wiedin mukaan.

Margai ei ole kovinkaan selvästi pitkähäntäisempi kuin sen pitkähäntäiset sukulaiset, esimerkiksi kesykissa. Rakenteeltaan margai on hieman pienempi ja kevytrakenteisempi, kuin sukulaisensa oselotti, jota se paljon väritykseltäänkin muistuttaa. Turkki on kellertävä ja siinä on tummanruskeita taikka mustia raitoja ja täpliä. Selän ja kylkien täplät ovat laajahkoja renkaita tai soikioita, joiden sisäosa on punaruskea.

Margain keskimääräinen paino on 2 - 3 kg, mutta enimmillään hieman yli 4 kg. Margain pituus on 46 - 79 cm, hännän pituus on 33 - 51 cm.
Margai

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright LucienTj


Saalistus

Margai elää metsissä ja lienee kaikista kissaeläimistä taitavin kiipeilijä. Margaissa on merkittävää, että se on sukulaistaan oselottia taitavampi kiipeilijä, ja sitä sanotaankin joskus puuoselotiksi. Oselotti yleensä saalistaa maassa, kun taas margai voi viettää koko elämänsä puissa loikkien lintujen ja apinoiden perässä niitä saalistaessaan.

Margai pyydystää saaliinsa suurimmaksi osaksi puiden oksistoista. Se pystyy tarttumaan oksaan yhtä hyvin etu- kuin takatassuillaan ja hyppäämään pitkiä matkoja. Margaiden on nähty roikkuvan oksista yhden tassun varassa. Sen saalistuksen kohteina ovat jyrsijät, pussirotat, apinat, laiskiaiset, linnut ja liskot - myös lintujen munat ja hedelmät maistuvat.
Levinneisyys

Levinneisyys

Margain levinneisyysalue on laaja. Sitä tavataan Meksikon pohjoisimmissa osissa ja jopa Yhdysvaltojen puolella. Etelämpänä se elää sille suotuisilla metsäalueilla koko Keski-Amerikassa sekä Etelä-Amerikassa aina Chilen ja Argentiinan pohjoisosiin asti. Margai on kaikkein runsaimmin metsästettyjä eteläamerikkalaisia kissaeläimiä oselotin ja onsillan ohella.

Elinvoimainen kanta

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan margain tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.
Margai
Margai (Leopardus wiedii)
Margai
Margai (Leopardus wiedii)
Margai
Margai (Leopardus wiedii)
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***