Menu
Kissaeläimet
MARGAI (Leopardus wiedii)

Margai, jonka vanhentuneet nimet ovat pitkähäntäkissa taikka puuoselotti, on Etelä-Amerikan luonnonvaraisia, pieniä kissaeläimiä. Oselotin tapaan margaikin on varsin arka eläin.

Latinalaisen lajinimensä wiedi margai on saanut kuuluisan tutkimusmatkailijan prinssi Maximilian zu Wiedin mukaan.

Margai ei ole kovinkaan selvästi pitkähäntäisempi kuin sen pitkähäntäiset sukulaiset, esimerkiksi kesykissa. Rakenteeltaan margai on hieman pienempi ja kevytrakenteisempi, kuin sukulaisensa oselotti, jota se paljon väritykseltäänkin muistuttaa. Turkki on kellertävä ja siinä on tummanruskeita taikka mustia raitoja ja täpliä. Selän ja kylkien täplät ovat laajahkoja renkaita tai soikioita, joiden sisäosa on punaruskea.

Margain keskimääräinen paino on 2 - 3 kg, mutta enimmillään hieman yli 4 kg. Margain pituus on 46 - 79 cm, hännän pituus on 33 - 51 cm.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Tambako The Jaguar
*Kuva oikealla Copyright LucienTj
Margai
Margai
Margai (Leopardus wiedii) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright LucienTj
Saalistus

Margai elää metsissä ja lienee kaikista kissaeläimistä taitavin kiipeilijä. Margaissa on merkittävää, että se on sukulaistaan oselottia taitavampi kiipeilijä, ja sitä sanotaankin joskus puuoselotiksi. Oselotti yleensä saalistaa maassa, kun taas margai voi viettää koko elämänsä puissa loikkien lintujen ja apinoiden perässä niitä saalistaessaan.

Margai pyydystää saaliinsa suurimmaksi osaksi puiden oksistoista. Se pystyy tarttumaan oksaan yhtä hyvin etu- kuin takatassuillaan ja hyppäämään pitkiä matkoja. Margaiden on nähty roikkuvan oksista yhden tassun varassa. Sen saalistuksen kohteina ovat jyrsijät, pussirotat, apinat, laiskiaiset, linnut ja liskot - myös lintujen munat ja hedelmät maistuvat.

Levinneisyys

Levinneisyys

Margain levinneisyysalue on laaja. Sitä tavataan Meksikon pohjoisimmissa osissa ja jopa Yhdysvaltojen puolella. Etelämpänä se elää sille suotuisilla metsäalueilla koko Keski-Amerikassa sekä Etelä-Amerikassa aina Chilen ja Argentiinan pohjoisosiin asti. Margai on kaikkein runsaimmin metsästettyjä eteläamerikkalaisia kissaeläimiä oselotin ja onsillan ohella.
Elinvoimainen kanta

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan margain tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Kiitos, jos jaat tätä margai-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Margai
Margai (Leopardus wiedii) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Andrew Barclay
Margai
Margai (Leopardus wiedii) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Clément Bardot
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***