Menu
Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © Josh More


MUSTAJALKAKISSA (Felis nigripes)

Nimensä tämä kissa on saanut jalkojensa mustista rengaskuvioista. Mustajalkakissa on Afrikan pieniä, luonnonvaraisia kissaeläimiä. Itse asiassa mustajalkakissa on kaikkein pienin luonnossa elävä kissaheimon laji. Sillä on pituutta 36 - 52 cm, mutta painoa vain 1 - 2,1 kg. Hännän pituus on 13 - 20 cm.

Mustajalkakissan säkäkorkeus on 25 cm. Sen turkki on punertavan taikka oranssin ruskea, vatsapuoli on vaaleampi - turkissa on tummia täpliä.

Häntä on suhteellisen lyhyt ja mustakärkinen. Pää on leveä ja korvat yöaikaan saalistavalle tyypillisesti suuret. Klein gekolde kat, swart poot kat ja miershooptier ovat eteläisen Afrikan paikallisilla kielillä käytettyjä nimityksiä mustajalkakissasta.
Mustajalkakissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Asten


Lisääntyminen

Pentueen tavallisin koko on 2, mutta voi vaihdella ja olla 1 - 4. Vuodessa pentueita voi olla kaksikin. 5 kuukauden ikäisinä pennut tulevat toimeen omillaan, mutta voivat vielä sittenkin viipyä emonsa seurassa. Mustajalkakissa saavuttaa 13 vuoden iän.

Saalistus

Mustajalkakissan saalistaa yöllä pieniä lintuja, hyönteisiä ja nisäkkäitä, kuten jyrsijöitä. Botswanantrappi ja kapinjäniskin ovat sen saaliseläinten joukossa, jälkimmäinen on sitä itseään painavampi.

Mustajalan levinneisyys

Levinneisyys ja elinympäristö

Aikoinaan mustajalkakissa oli levinnyt suureen osaan Etelä-Afrikkaa. Nykyisiä asuma-alueita ovat Kalaharin autiomaa, Botswana, Etelä-Afrikan tasavalta, Angola ja Namibia.

Savanni, ruohosto ja puoliaavikko ovat tämän pienen kissan elinympäristöä. Vaikka mustajalkakissa on jo luonnollisista syistä varsin harvinainen, on se silti paikallisesti eräillä alueilla myös suhteellisen yleinen. Mustajalkakissan reviirillä on kokoa 12 - 13 neliökilometriä.

Kirahvinkin kaatava tiikeri

Mustajalkakissa on varovainen elelijä ja piiloutuu heti, kun ilmaantuu pienintäkin aihetta siihen. Ahdistettuna kissa kuitenkin pienestä koostaan huolimatta puolustautuu raivokkaasti. Paikallisten asukkaiden joukossa sitä kutsutaan Anthillin tiikeriksi, "Miershooptier". Kalaharin autiomaan asukkaiden tarinoissa mustajalkakissa on äärimmäisen rohkea eläin, joka käy jopa kirahvin kimppuun, repien auki sen kaulasuonet.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan mustajalkakissan tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***