Menu
Kissaeläimet
Mustajalkakissa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Josh More
MUSTAJALKAKISSA (Felis nigripes)

Nimensä tämä kissa on saanut jalkojensa mustista rengaskuvioista. Mustajalkakissa on Afrikan pieniä, luonnonvaraisia kissaeläimiä. Itse asiassa mustajalkakissa on kaikkein pienin luonnossa elävä kissaheimon laji. Sillä on pituutta 36 - 52 cm, mutta painoa vain 1 - 2,1 kg. Hännän pituus on 13 - 20 cm.

Mustajalkakissan säkäkorkeus on 25 cm. Sen turkki on punertavan taikka oranssin ruskea, vatsapuoli on vaaleampi - turkissa on tummia täpliä.

Häntä on suhteellisen lyhyt ja mustakärkinen. Pää on leveä ja korvat yöaikaan saalistavalle tyypillisesti suuret. Klein gekolde kat, swart poot kat ja miershooptier ovat eteläisen Afrikan paikallisilla kielillä käytettyjä nimityksiä mustajalkakissasta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Asten
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jonathan Kriz
Mustajalan levinneisyys

Levinneisyys ja elinympäristö

Aikoinaan mustajalkakissa oli levinnyt suureen osaan Etelä-Afrikkaa. Nykyisiä asuma-alueita ovat Kalaharin autiomaa, Botswana, Etelä-Afrikan tasavalta, Angola ja Namibia.

Savanni, ruohosto ja puoliaavikko ovat tämän pienen kissan elinympäristöä. Vaikka mustajalkakissa on jo luonnollisista syistä varsin harvinainen, on se silti paikallisesti eräillä alueilla myös suhteellisen yleinen. Mustajalkakissan reviirillä on kokoa 12 - 13 neliökilometriä.
Lisääntyminen

Pentueen tavallisin koko on 2, mutta voi vaihdella ja olla 1 - 4. Vuodessa pentueita voi olla kaksikin. 5 kuukauden ikäisinä pennut tulevat toimeen omillaan, mutta voivat vielä sittenkin viipyä emonsa seurassa. Mustajalkakissa saavuttaa 13 vuoden iän.

Saalistus

Mustajalkakissan saalistaa yöllä pieniä lintuja, hyönteisiä ja nisäkkäitä, kuten jyrsijöitä. Botswanantrappi ja kapinjäniskin ovat sen saaliseläinten joukossa, jälkimmäinen on sitä itseään painavampi.

Kirahvinkin kaatava tiikeri

Mustajalkakissa on varovainen elelijä ja piiloutuu heti, kun ilmaantuu pienintäkin aihetta siihen. Ahdistettuna kissa kuitenkin pienestä koostaan huolimatta puolustautuu raivokkaasti. Paikallisten asukkaiden joukossa sitä kutsutaan Anthillin tiikeriksi, "Miershooptier". Kalaharin autiomaan asukkaiden tarinoissa mustajalkakissa on äärimmäisen rohkea eläin, joka käy jopa kirahvin kimppuun, repien auki sen kaulasuonet.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan mustajalkakissan tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jonathan Kriz
Mustajalkakissa
Mustajalkakissa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Charles Barilleaux
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***