Menu
Kissaeläimet
Musta kissa
KISSA (Felis silvestris catus)

Musta kissa
Mustan kissan magiaa

Mustiin kissoihin liittyy monenlaisia uskomuksia. Aiheuttaako musta kissa hyvää vai huonoa onnea? Käsitys siitä vaihtelee vuosisadasta ja maasta toiseen. Britanniassa tien yli kulkeva musta kissa tuottaa hyvää onnea, Suomessa päinvastoin. Kun taas Yhdysvaltain Keski-Lännen muutamissa valtioissa mustan kissan vierailu talossa tietää hyvää onnea, mutta huonoa, jos se jää taloon.

Mustia kissoja pelätään, mustia kissoja rakastetaan ja mustalle kissalle on sävelletty ikioma tangokin. Mustan kissan mukaan on nimetty loputon määrä kapakoita, hotelleja ja muita yrityksiä. Kaunokirjallisuudessa ja runoudessa musta kissa on ollut mukana tuhansin tavoin.

Kiitos, jos jaat tätä mustan kissan sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Musta kissa
Musta kissa
Musta kissa Yökissa Musta kissa
Noita kissoineen
Noita kissoineen All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/lindwa - Kosztaczky Melinda

- Used with permission.
Kissaeläimet
Musta kissa katolla kuutamolla Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © nebojsa mladjenovic
Noidan musta kissa

Noitien mustat kissat

Noidilla kuuluu olla kissa ja se on aina musta. Musta on ylipäänsäkin pahan väri. Noidat ovat aina olleet kristinuskon vihollisia ja heitä on pidetty pahoina, ellei peräti ilkeinä. Heillä on ollut apurinaan ja seuranaan musta kissa, jota sitäkään ei ole tässä tehtävässään pidetty minään hyvyyden edustajana. Päinvastoin. Noidan musta mirri on voinut olla jopa itse piru, joka vain on ottanut tilapäisesti itselleen mustan kissan muodon. Noidat saattoivat itsekin muuntautua joskus eläimeksi, myös mustaksi kissaksi. Mustan kissan on katsottu olevan noidalle mitä parhain ystävä ja kumppani, sillä noidat liikkuvat salaperäisillä retkillään yön pimeydessä. Ja tähän pimeyteen musta-asuinen noita mustine kissoineen sulautuu ja katoaa täysin.

Musta kissa

Musta kissa on maaginen eläin

Erityisen helppoa on ollut tottua pitämään kissaa, ja erityisesti mustaa kissaa, maagisena eläimenä. Kissalla on hämärässä taikka pimeässä kiiluvat silmät. Se on myös osittain yöeläjä, yön salaperäinen eläin ja omien kissanpolkujensa kulkija. Se on myös kotieläimeksi tavattoman itsenäinen ja sillä on oma kissanelämänsä, joka ei koskaan täysin näyttäydy ihmiselle.

Mustat kissat noitarovioilla

Muinoin noitaoikeudenkäynneissä myös noitien mustat kissat olivat usein mukana syytettyinä - ja niitä kidutettiin ja poltettiin rovioilla, taikka hukutettiin yhdessä noitien kanssa. Jo se, että jollakulla noituudesta epäillyllä oli musta kissa - katsottiin epäillylle erityisen raskauttavaksi seikaksi.

Wicca-uskonnon symboli

Wicca on 1900-luvulla syntynyt uuspakanallinen uskonto. Wiccalaiset uskovat magiaan ja harjoittavat sitä. Wicca-uskonnon harjoittajat ottivat symbolikseen mustan kissan 1930-luvulla.

Musta kissa
Mustan kissan näkeminen on pahasta

Mustia kissoja on pidetty itsensä paholaisen liittolaisena, jollei itse paholaisena. Siksi mustan kissan näkeminenkin on ollut jo pelottava kokemus, jota on pyritty välttämään. Jos joku onneton sattui joskus näkemään vilahduksenkin noidan mustasta kissasta, saattoi se tietää ja ennustaa tälle näkijälle jotakin kauhistuttavaa onnettomuutta.

Pahinta on ollut se, jos musta kissa kipittää juuri edessä päin juuri sen tien, polun taikka kadun yli, jota onneton näkijä on kulkemassa. Jos aikoo välttää tässä mustan kissan mukana tulevan onnettomuuden taikka pahan - niin on ehdittävä pysähtyä, niin että joku muu menee ensin yli siitä tien kohdasta, josta kissa juuri meni. Tämä onneton saa nyt mukaansa kissan jättämän pahan ja ensin tullut pelastuu.

Osittain auttaa myös se, että sylkee raivoisasti mustan kissan perään. Sylkeä pitäisi vasemman olan yli kolme kertaa - joissakin uskomuksissa oikean ja yhdeksän kertaa. On syytä ehkä sylkeä varmuuden vuoksi molemmin tavoin.

Musta kissa kuutamolla

Pääsiäinen on mustien kissojen juhla-aikaa

Kukaan, joka pitää ylipäänsä silmiään auki, ei ole voinut välttyä näkemästä pääsiäisenä luudallaan taivaalla lentävää pääsiäisnoitaa. Pääsiäisnoidan ehdottomaan matkavarustukseen kuuluu luudallaan kahvipannu - ja musta kissa! Pääsiäisnoidan mustan kissan näkemistä ei pidetä kovin pahana enteenä.

Kissa tuo uneliaisuuden ja viluisuuden

"Minkä eläimen pääsiäisaamuna näet, sen luontoinen olet koko vuoden: lammas tuo laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, vanha varis pahaa".

Kissanpentu

Mustat sankarikissat

Pohjois-Dakotassa asusteleva Bernice McDowall ei enää edes kuvittele mustien kissojen tuovan huonoa onnea. Musta Joey-kissa herätti päiväunilla olleen vanhuksen, joka vasta siinä vaiheessa huomasi talon kellarissa riehuvan tulipalon. McDowall, 87, ja kissa pääsivät turvallisesti ulos talosta. Pian paikalle saapui jo palokuntakin. Toimeliaat palomiehet olivat kovasti Joey-kissan mieleen. Se ilmeisesti luuli palomiesten saapuneen paikalle lähinnä leikkimään sen kanssa. Joey alkoi vimmatusti piehtaroida ja peuhata palomiesten jaloissa. Palon sammuttua talo ei heti ollut asumiskunnossa. Bernice ja kissa viettivät illan sukulaisten luona. Siellä sankarikissa konsertoi kävelemällä pianonkoskettimien päällä edestakaisin.

Musta kissa kateissa tyhjässä kaivossa kaksi viikkoa

Ystadin Stora Herrestadissa Etelä-Ruotsin Skoonessa asuva lapsiperhe etsi kissaansa kaksi viikkoa tien poskesta ja kaikista muistakin lähistön ojista. He olivat varmoja, että he olivat menettäneet perheen silmäteränsä, mahtavan paikallisten hiirten kauhun Bamse-kollin ikuisiksi ajoiksi.

Kahden viikon kuluttua saapui kuitenkin ilosanoma. Sen välittivät kylän lapset, joita saapui iso liuta kurasaappaissaan kertomaan, että tyhjilleen jääneestä naapurikaivosta on nyt löytynyt musta kissa.

Naapurien yritys saada naukuva kissa kaivosta tonnikalalla täytetyllä häkillä oli epäonnistunut. Emäntä kyllästyi touhuun, kävi hakemassa tikkaat ja uskaltautui kolme metriä syvään kaivoon. - Kun kissa tajusi, että se olin minä, joka tulen, se heittäytyi vain syliini, emäntä kertoo Ystadin provinssilehdessä Ystad Allehandassa.

Kissa oli säilyttänyt henkikultansa kaivoon johtavan, vuotavan vesiputken vuoksi. Sillä olisi siis vettä, mutta ei ruokaa, minkä vuoksi se oli menettänyt tuntuvasti painoaan ja sitä myöden massiivista näyttävyyttään.

- Se on käyttänyt varmasti viisi niistä yhdeksästä elämästään, jotka kissoilla aina on, Bamsen emäntä sanoo.
Musta kissa
Mustan kissan joulu
KOTIKISSA - TIETOA JA TARINOITA
Kotikissa Kaikkea kissoista: Kissa ja ihminenTunturisuden sivut Kotikissan historiaTunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudetTunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakinTunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriinTunturisuden sivut Myytit ja legendatTunturisuden sivut KissalinkitTunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotiaTunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskutTunturisuden sivut KissataideTunturisuden sivut Kissarotuja: Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainenTunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coonTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut AsheraTunturisuden sivut BengaliTunturisuden sivut ToygerTunturisuden sivut Villit serkut: VillikissaTunturisuden sivut Skotlannin villikissaTunturisuden sivut
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***