Menu
Kissaeläimet
Kissat katolla kuutamolla KISSA (Felis silvestris catus)

Norjalainen metsäkissa

Vaikka norjalaisen metsäkissan alkuperä onkin tuntematon, rodun esi-isät olivat mahdollisesti pitkäkarvaiset turkkilaiset kissat, joita tuli Norjaan idästä viikinkikauppiaiden mukana n. 1000 jaa.

Eivät norjalaiset metsäkissat viikingeilläkään olleet mitään seurakissoja ja huvimatkalaisia, vaan niitä pidettiin hyötykäytössä veneissä ja laivoissa siksi, että ne pyydystivät hiiriä ja rottia.

Vuosisatojen ajan metsäkissoja käytettiin Skandinavian maatiloilla "työkissana". Norjalaiset metsäkissat saivat elää maatiloilla, pihapiireissä ja puolivilleinä, ei suinkaan minään sisä- taikka seurakissoina. Hengissä kissat pysyivät metsästystaitojensa ansiosta, sillä kermakuppia oli aitan nurkalla turhaa odottaa.

Vasta 1930-luvulla niitä alettiin pitää rotuna. Suunnitelmallinen kasvattaminen käynnistyi lopulta 1970-luvulla. Ensimmäiset norjalaiset metsäkissat tuotiin Suomeen vuonna 1979. Esimerkiksi Englannissa, todellisessa kissamaassa, rotu hyväksyttiin vasta vuonna 1989. Kissanäyttelyissä norjalainen metsäkissa herätti heti alusta alkaen suurta mielenkiintoa ja nautti suosiota.

Norjalaisia metsäkissoja on monenvärisiä. Valkoiset yksilöt ovat valitettavasti joskus kuuroja.

Aikuistuminen tapahtuu verkkaiseen tahtiin ja metsäkissa voi joskus olla täysin kehittynyt vasta nelivuotiaana.

Lähteet

*Louisa Somerville: Kissarodut ja kissanhoito - Norjalainen metsäkissa.
*Claire Bessant: Kaikki kissoista - norjalainen metsäkissa.
*David Taylor: Kissojen maailma - norjalainen metsäkissa.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright © Tjarko Busink


Kiitos, jos jaat tätä norjalainen metsäkissa-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Norjalainen metsäkissa
Norsk skaukatt - salaperäinen ja lumottu kissa

Kotimaassaan Norjassa kissan nimi on Norsk skaukatt. Kansantarinoissa norjalaista metsäkissaa kuvaillaan salaperäiseksi ja lumotuksi eläimeksi. Norjalaisissa kansansaduissa kissa onkin ihan oikea taikurikissa.

Kissa tuokin ensinäkemältä mieleen villikissan, joka on vain pistäytynyt hetkeksi nauttimaan ihmisen seurassa kotilieden lämmöstä - palatakseen omaan lumottuun metsämaailmaansa.
Ihmisrakas kissa

Norjalainen metsäkissa on luonteeltaan valpas ja vilkas. Leikkisyydestään huolimatta puolivillien esi-isien itsenäisyyskin on säilynyt. Kissa on ystävällinen, älykäs ja seurallinen ja puolustaa innokkaasti reviiriään.

Joka tapauksessa norjalainen metsäkissa on aina ihmisrakas, ja vaatii osakseen paljon huomiota. Kun norjalainen metsäkissa saa osakseen kaipaamaansa kiintymystä ja huomiota, on se itse vastineeksi mitä leikillisin toveri.
Norjalainen metsäkissa
Paksuturkkinen ja ja pitkähäntäinen kissa

Norjalaisen metsäkissan turkki on puolipitkä ja kaksikerroksinen. Turkki paksuuntuu talvikausiksi. Kylmältä suojaa villava aluskarva ja sitä peittää vettä hylkivä, sileä päällyskarva, joka puolestaan pitää sateen ja lumen loitolla. Turkkiin kuuluva muhkea kauluri lähtee yleensä kesällä pois.

Kastuttuaan turkki kuivuu varttitunnissa. Norjalaisilla metsäkissoilla on pitkä ja tuuhea häntä.

Ryhdikäs, mantelisilmäinen kissa

Norjalaisen metsäkissan vartalo on pitkä ja voimakas, roteva ja lihaksikas, yleismuodoltaan kulmikas. Etujalkoja korkeammat takajalat antavat seisovalle kissalle hyvin ryhdikkään ulkonäön.

Pää on kolmionmuotoinen. Korkealle sijoittuneet korvat ovat teräväkärkiset ja niissä voi olla ilvestupsut. Posket ovat pyöreät ja nenänpään väri vaihtelee turkin värin mukaan. Kissanviikset ovat luonnollisesti pitkät ja hyvin komeat.

Silmät ovat suuret ja mantelinmuotoiset ja ne sijaitsevat kaukana toisistaan.
Kalastelija ja sohvakissa

Norjalaiset metsäkissat ovat luonnossa kuin kotonaan. Ne ovat taitavia saalistajia ja kiipeilijöitä. Tiedetäänpä niiden joskus kalastelleen kalojakin puroista.

Ulkoreippailun ohella norjalaiset metsäkissat rakastavat myös nautiskelevaa sisäkissan elämää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva alla, norjalainen metsäkissa, Copyright © Flickr/Kjell Eson
Norjalainen metsäkissa
KOTIKISSA - TIETOA JA TARINOITA
Kotikissa Kaikkea kissoista: Kissa ja ihminenTunturisuden sivut Kotikissan historiaTunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudetTunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakinTunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriinTunturisuden sivut Myytit ja legendatTunturisuden sivut KissalinkitTunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotiaTunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskutTunturisuden sivut KissataideTunturisuden sivut Kissarotuja: Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainenTunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coonTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut AsheraTunturisuden sivut BengaliTunturisuden sivut ToygerTunturisuden sivut Villit serkut: VillikissaTunturisuden sivut Skotlannin villikissaTunturisuden sivut
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***