Menu
Kissaeläimet
Smilodon

Yllä kuvassa sapelihammastiikerin kallo. Museum of Anthropology - La Paz - Baja California Sur - Mexico.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Adam Jones
KISSAELÄIMET FELIDAE

Sapelihammaskissa Smilodon-suku

Parhaiten eri sapelihammaskissoista tunnettu suku Smilodon eli Amerikassa. Suvun nimeä käytetään yleisesti tämän lajinkin yleisnimenä, ja näin puhutaan smilodonista, kun tarkoitetaan lajia. Smilodon oli suuri, sapelihampainen kissaeläin, joka asusti avoimella ruohoarolla. Se oli kooltaan noin nykyisen leijonan kokoinen ja painoi lajista riippuen 55 - 400 kg. Kaikkein kookkain oli leijonaa massiivisempi ja lihaksikkaampi.

Smilodonilla oli lihaksikas niska ja lyhyt häntä. Sillä oli pienet aivot ja suurin osa sen kallosta oli leukoja ja hampaita. Smilodonit elivät nykyleijonan tapaan perheryhmissä ja jahtasivat suuria laumaeläimiä, kuten biisoneja, mammutteja, peuroja ja amerikankameleita. Smilodonin sapelihampaat ulottuivat pitkälle alaleuan alle, joten eläin saattoi käyttää niitä avaamatta suutaan edes kovin suureksi.

Sapelihammaskissa ja jättiläislaiskiainen - kuva oikealla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Éamonn O'Brien-Strain
Sapelihammaskissa ja jättiläislaiskiainen
Smilodon
Smilodon (Smilodon fatalis) All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/Roefel - Maxine Penders

- Used with permission.
Sapelihammakissat
Smilodon (Smilodon fatalis) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Dantheman9758
Smilodonin puruvoima

Tietokonemallinnuksissa on havaittu, että smilodonin puruvoima on ollut yllättävän vähäinen, vain noin 100 kg neliösenttimetrille. Nykyisen leijonan puruvoima on kolmisen kertaa suurempi. Kun sapelihampailla on voinut purrakin vain pehmeään - ei koskaan luuhun, sillä se olisi koitunut heti näiden sapeleiden tuhoksi - niin itse asiassa nämä hampaat näyttävyydestään huolimatta, ovat olleet käytössä myös rajalliset.
Smilodon ei ole voinut tuosta vaan yrittää purra saaliseläintä hengiltä, sillä se olisi voinut koitua sen hampaiden tuhoksi. Nykytulkinnan mukaan sapelihammaskissat käyttivät vahvaa eturuumistaan ja voimakkaita eturaajojaan, painaakseen saaliseläimen maahan, minkä jälkeen ne lävistivät ja viilsivät auki saaliin kaulan käyttäen hyväkseen erityisen vahvoja niskalihaksiaan. Ylempien kulmahampaitten takareunat olivat tässä toimessa tehokkaat, kuin viikatteen terät.

Kiitos, jos jaat tätä Smilodon-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Smilodon
Smilodon (Smilodon populator) - Hungarian Natural History Museum.

Kaikkein suurin tunnetuista sapelihammakissoista, jolla on voinut olla painoa jopa 575 kg. Sen yläleuan kulmahampailla oli pituutta 28 cm - hampaista näkyi 17 cm. Hartiakorkeus 1,7 metriä. Eli 1 miljoonaa - 10 000 vuotta sitten Etelä-Amerikassa. Lajin esi-isä on ilmeisesti tunnetuin smilodon (Smilodon fatalis).
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***