Menu
Kissaeläimet
Yllä kuvassa sapelihammastiikerin kallo. Museum of Anthropology - La Paz - Baja California Sur - Mexico.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Adam Jones


KISSAELÄIMET FELIDAE

Sapelihammaskissa Smilodon-suku

Parhaiten eri sapelihammaskissoista tunnettu suku Smilodon eli Amerikassa. Suvun nimeä käytetään yleisesti tämän lajinkin yleisnimenä, ja näin puhutaan smilodonista, kun tarkoitetaan lajia. Smilodon oli suuri, sapelihampainen kissaeläin, joka asusti avoimella ruohoarolla.

Se oli kooltaan noin nykyisen leijonan kokoinen ja painoi lajista riippuen 55 - 400 kg. Kaikkein kookkain oli leijonaa massiivisempi ja lihaksikkaampi.
Sapelihammaskissa ja jättiläislaiskiainen

Sapelihammaskissa ja jättiläislaiskiainen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Éamonn O'Brien-Strain


Smilodonin puruvoima

Tietokonemallinnuksissa on havaittu, että smilodonin puruvoima on ollut yllättävän vähäinen, vain noin 100 kg neliösenttimetrille. Nykyisen leijonan puruvoima on kolmisen kertaa suurempi. Kun sapelihampailla on voinut purrakin vain pehmeään - ei koskaan luuhun, sillä se olisi koitunut heti näiden sapeleiden tuhoksi - niin itse asiassa nämä hampaat näyttävyydestään huolimatta, ovat olleet käytössä myös rajalliset.

Smilodon ei ole voinut tuosta vaan yrittää purra saaliseläintä hengiltä, sillä se olisi voinut koitua sen hampaiden tuhoksi. Nykytulkinnan mukaan sapelihammaskissat käyttivät vahvaa eturuumistaan ja voimakkaita eturaajojaan, painaakseen saaliseläimen maahan, minkä jälkeen ne lävistivät ja viilsivät auki saaliin kaulan käyttäen hyväkseen erityisen vahvoja niskalihaksiaan. Ylempien kulmahampaitten takareunat olivat tässä toimessa tehokkaat, kuin viikatteen terät.
Ominaisuuksia

Smilodonilla oli lihaksikas niska ja lyhyt häntä. Sillä oli pienet aivot ja suurin osa sen kallosta oli leukoja ja hampaita. Smilodonit elivät nykyleijonan tapaan perheryhmissä ja jahtasivat suuria laumaeläimiä, kuten biisoneja, mammutteja, peuroja ja amerikankameleita.

Smilodonin sapelihampaat ulottuivat pitkälle alaleuan alle, joten eläin saattoi käyttää niitä avaamatta suutaan edes kovin suureksi.

Smilodon

Smilodon (Smilodon fatalis).

All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/Roefel - Maxine Penders

- Used with permission.
Sapelihammakissat
Smilodon (Smilodon fatalis).
Smilodon
Smilodon (Smilodon populator) - Hungarian Natural History Museum.

Kaikkein suurin tunnetuista sapelihammakissoista, jolla on voinut olla painoa jopa 575 kg. Sen yläleuan kulmahampailla oli pituutta 28 cm - hampaista näkyi 17 cm. Hartiakorkeus 1,7 metriä. Eli 1 miljoonaa - 10 000 vuotta sitten Etelä-Amerikassa. Lajin esi-isä on ilmeisesti tunnetuin smilodon (Smilodon fatalis).
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***