Menu
Kissaeläimet
Natasha Lancere ja kissa - venäläinen Zinaida Serebriakova (1884 - 1967)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.
Kissa peilissä - ranskalainen Balthus (1908 - 2001)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.

Tyttö ja kissa - italialainen Giacomo Cerutti eli Pitocchetto (1698 - 1767)

Kissataide Katso kuva kokonaisena.
Kissa Suomalaisia kissataiteilijoita

Kansallistaiteilijamme Akseli Gallen-Kallela (1865 - 1931) ikuisti potran maatiaiskissan maalaukseensa Akka ja kissa, joka on hänen tunnetuinta tuotantoaan. Akseli Gallen-Kallela vannoi realismin ja naturalismin nimeen ja vihasi kaikenlaista sievistelyä. Akassa ja kissassa, jonka hän maalasi kesälomallaan Salossa, Pariisin taideopintojen lomassa, hän onkin vienyt naturalismin äärimmilleen. Tällaisia, suomalaista kansaa ja luontoa kuvaavia maalauksia hän teki alkuvuosinaan useita, toinen tunnetuimmista on Poika ja varis.

Siltikin, vaikka akka ja kissa ovat karkeudessaan kuin aidasta reväistyjä, tervaa ja tuohta, yhtä ympäristönsä kanssa, on maalauksessa ajatonta kauneutta, jonka saattoi loihtia kankaalle vain kansallistaiteilijamme kaltainen mestari. Poroporvareitten keskuudessa tämä "realistista rumuutta" esittävä maalaus kohtasi näytteille pantuna aikanaan suurta paheksuntaa ja kuohuntaa. Emmehän me suomalaiset kai voi olla näin köyhiä ja rumia. Strindbergiläisen naturalismin mukaisesti kuitenkin taiteessakin totuus on arvokkaampaa, kuin kauneus. (Timo Martin - Douglas Sivén: Akseli Gallen-Kallela - Elämäkerrallinen rapsodia)

Kissa on mukana myös Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa, jossa ikäänkuin vanhan ajan koulutaulumaisesti esittäytyy entisaikainen elämänmeno pirtissä. Katso maalaus "Maalaiselämää" kuvasta oikealta.

Kissa

Kuvassa kissa ihastelee pajunkissoja Tove Janssonin pääsiäiskortissa.

Suuriin suomalaisiin kissataiteilijoihin kuuluu myös suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian kunniatohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija, muumien luoja Tove Jansson (1914 - 2001). Tove Janssonilla kissat eivät ole mukana vain hänen kirjallisessa ja kuvallisessa tuotannossaan, vaan hän oli myös tunnettu kissaihminen lemmikkikissoineen. Hänen tunnettu kissansa oli Psipsina-niminen musta kissa, jolla oli valkoiset tassut.

Kissa
Kissa

Adolf von Beckerin kissamaalauksia. Hän on maalannut nämä kissat 32 - 33-vuotiaana.

Kissa Suomen kissataiteen isä - vanhapoika Adolf von Becker

Adolf von Becker (1831 - 1909) oli Helsingissä syntynyt taidemaalari, jolla oli maassamme merkittävä asema taiteen uudistajana, opettajana ja taidepoliittisena vaikuttajana. Taiteilijana akateemisesti virittynyt Adolf von Becker matkusteli taideopinnoissa pitkin Eurooppaa. Magnus von Wrightin kuoltua 1868 hänen paikkansa yliopiston piirustuksenopettajana tuli avoimeksi ja sen sai seuraavana vuotena virkaa havitellut Adolf von Becker.

Adolf von Beckeriä on pidetty, monipuolisista taideopinnoistaan huolimatta, taidoiltaan taiteilijana vain keskinkertaisena. Hän oli kuitenkin maassamme realistisen kansankuvauksen aloittaja ja taiteilijoidemme Ranskaan johdattaja.

Jo Pariisissa, nuoruuden opiskeluvuosinaan Adolf von Becker maalasi, mallien puutteessa, kissoja. Vuonna 1873 Adolf von Becker teki taiteellisen läpimurtonsa kotimaassa maalauksellaan "Pohjalainen kosintakohtaus". Siinä morsiamen jaloissa kiehnää luonnollisestikin selkäänsä köyristävä kissa, ja onpa koirakin mahtunut kuvaan.

Adolf von Beckerin sittemmin urallaan maalaamat, lukemattomat kissataulut, kuten myös lapsitaulut, olivat tämän arvokkaan vanhanpojan hellimpien ja herkimpien tunteiden tulkkeja.

Vuoden Albert Edelfeltiä vanhempi Maria Wiik (1853 - 1928) oli hyvin taitava ja lahjakas maalari, jonka monipuoliseen tuotantoon kuului erityisesti muotokuvia - ja myös kissamaalauksia, kuten "Makaava kissa, Mosse" 1870-luvun alusta.

Kissa Satukuvittajat ja postikorttitaiteilijat

Satuja kuvittaville ja erilaisia postikortteja, kuten joulukortteja, pääsiäiskortteja ja onnittelukortteja tekeville taiteilijoille kissa on yksi perusaiheista.

Tyttö ja kissa

Martta Wendelinin Tyttö ja kissa - päivänkakkarat.

Satu- ja postikorttitaiteilijoiden suuria klassikoita ovat Martta Wendelin (23.11.1893 - 1.3.1986) ja Rudolf Koivu (24.12.1890 - 11.10.1946). He kumpikin ovat ikuistaneet kissoja lukuisiin töihinsä. Suuri satukuvittaja ja kissataiteilija oli myös Kylli-täti - Kylli Koski (6.7.1906 Ruskeala - 19.9.1997).

Kiitos, jos jaat tätä kissataide-sivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Akka ja kissa

Akseli Gallen-Kallela: "Akka ja kissa".

Maalaiselämää

Akseli Gallen-Kallela: "Maalaiselämää". Etualalla, pankon kulmalla köllöttää kissa.

Akka ja kissa

Elin Danielson-Gambogi: "Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa".

Satakunnan Noormarkusta kotoisin oli suomalainen kuvataiteilija Elin Danielson-Gambogi (1861 - 1919). Hänen tunnettu kissamaalauksensa "Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa" (1892) oli vuonna 2013 Internetissä mukana niiden kymmenen maalauksen joukossa, joista äänestettiin Suomen kaikkien aikojen merkittävin maalaus. Äänestyksen voitti Albert Edelfeltin "Leikkiviä poikia rannalla".

Suuriin suomalaisiin taiteilijoihin, joiden tuotannossa mukana ovat myös kissat - siis kissataiteilijoihin - lukeutuu myös Venny Irene Soldan-Brofeldt (1863 - 1945). Hänen kissamaalauksiaan ovat "Emäntä, kissa ja leluja" sekä "Kaksi tyttöä hoitaa kissan tassua".

Leena Luostarinen (1949 - 2013) oli tunnettu lepäävistä, isoista kissoistaan, kuten tiikereistä.

Luettelomaisesti esiteltyinä suomalaisia kissa- ja/tai koirataiteilijoita ovat muiden muassa Katja Tukiainen, Susanna Autio, Eeva-Leena Eklund, Johanna Havimäki, Samuli Heimonen, Maarit Hohteri, Wilma Hurskainen, Jari Huhta, Leena Illukka, Anni Kinnunen, Sanna Koivisto, Samuli Kontio, Heli Kurunsaari, Hannele Kylänpää, Marita Lappalainen, Hannamari Matikainen, Saana Susanna, Stiina Saaristo, Joakim Sederholm, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Jaakko Tornberg, Raimo Törhönen, Anna-Mari Vierikko, Hanna Vihriälä ja Johanna Väisänen.

Edellä luetellut taiteilijat olivat kaikki mukana kutsuttuina Häntä-pystyyn taidenäyttelyssä, Oulun taidemuseossa 7.10.2014 - 4.1.2015. Häntä pystyyn! -näyttely kertoi nykytaiteen keinoin ihmisen, kissan ja koiran yhteiselosta. Ihmisen kesyttämä on aina jossain määrin ihmisen kuva hyvässä ja pahassa. Näyttelyn esittelytekstissä todettiin mm:

"Kuvataiteen historiassa kissat ja koirat ovat esiintyneet jo lähes 10 000 vuotta, ensin luolamaalausten ja kulttiesineiden hahmoina, sittemmin keskiajalta lähtien erityisesti osana maalaustaiteen eri lajityyppejä. 1900-luvun modernismi ja abstraktin ilmaisu vähensivät kiinnostusta esittävyyteen ja sitä kautta myös eläinaiheet lähes katosivat, kunnes vuosisadan lopun postmodernismi ja uusfiguratiivisuus palauttivat niiden käyttökelpoisuuden". (Oulun Taidemuseo)
Martta Wendelin Kotiliesi
Kotiliedet ja Martta Wendelin

Martta Wendelin (23.11.1893 - 1.3.1986) oli suuri suomalainen taiteilija ja satujen kuvittaja. Martta Wendelinin kuvista on sanottu, että niissä vallitsee ikuinen sunnuntai. Hänet muistetaan lehtikuvituksistaan, erityisesti Kotilieden kansista, sekä satukuvistaan ja postikorteistaan. Kuvan Kotilieden kannessa mummon seurana on myöskin kissa.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Antikvariaatti Punaparta


Kotikissataide
Kissat
Helsingin katutaidetta
Cool cats 4 peace - Helsingin katutaidetta

Nykypäivän raikkaita tuulia kissataiteessa edustaa katutaide Helsingissä. Heinäkuu 2012.
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © neppanen
Kuva on tällä sivulla luvalla.
KOTIKISSA - TIETOA JA TARINOITA
Kotikissa Kaikkea kissoista: Kissa ja ihminenTunturisuden sivut Kotikissan historiaTunturisuden sivut Kotikissan ominaisuudetTunturisuden sivut Mustan kissan magiaa - noitia ja luutiakinTunturisuden sivut Kissatyypit kollista kisuliin ja kujakatista mummonmirriinTunturisuden sivut Myytit ja legendatTunturisuden sivut KissalinkitTunturisuden sivut Rescue - kodittomat kissat etsivät kotiaTunturisuden sivut Pieni kissasanasto ja sananlaskutTunturisuden sivut KissataideTunturisuden sivut Kissarotuja: Rotukissat 1 - norjalainen metsäkissa - bengali - ragdoll - sfinx - persialainenTunturisuden sivut Rotukissat 2 - tonkineesi - siamilainen - pyhä birma - maine coonTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut AsheraTunturisuden sivut BengaliTunturisuden sivut ToygerTunturisuden sivut Villit serkut: VillikissaTunturisuden sivut Skotlannin villikissaTunturisuden sivut
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***