Menu
Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - © Flickr/Tambako The Jaguar
VALKOISET LEIJONAT (Panthera leo)

Satojen vuosien ajan kiersivät huhut valkoisista leijonista ympäri Afrikkaa. Kunnes sitten vasta vuonna 1975 valkoiset leijonat todella löytyivät. Etelä-Afrikassa, Timbavatissa - lähellä Krugerin luonnonpuistoa, joka sijaitsee Etelä-Afrikan koillisosassa, rajoittuen Mosambikiin ja Zimbabween - tavattiin kahdeksan viikon ikäinen leijonapentue. Siihen kuului kolme pentua - niistä yksi naaras- ja yksi urospentu olivat valkoisia, kolmas pennuista oli tavallisen värinen. Pentue emoineen edusti leijonien alalajia transvaalinleijona (Panthera leo krugeri) - vain transvaalinleijonat voivat saada valkoisia jälkeläisiä. Heti seuraavana vuotena lähistöllä syntyi toiseenkin pentueeseen valkoinen yksilö, joka kuitenkin pian katosi ja sen otaksuttiin kuolleen.

Valkoinen leijonanpentu

Valkoinen leijonanpentu.

Kuolleisuus leijonanpennuillakin on suuri, vaikka olosuhteet olisivat hyvinkin suotuisat ja ruokaa ja vettä on riittävästi tarjolla. Valkoisina leijonien selviytymismahdollisuudet luonnossa ovat vieläkin vaikeammat. Niiden on mahdotonta kätkeytyä ja sen sijaan, että ne isompinakaan olisivat saalistajia, niistä itsestään tulee helposti hyeenojen saalistuskohde. Niinpä näitä kahta valkeaa pentua ei jätettykään luonnon armoille, vaan ne vangittiin ja kuljetettiin Pretorian kansalliseen eläintarhaan.

Pretoriassa valkoinen urospentu kuoli. Valkoinen naaraspentu kehittyi ihan normaalisti ja teki useita pentueitakin, kunnes sekin aikanaan varsin pitkän elämän elettyään kuoli vuonna 1996. Kolmas pennuista, tavallisen värinen, myytiin tuntemattomaan paikkaan. Sekin oli erityinen siinä mielessä, että se kantoi kahden valkean sisarensa tavoin geneettisesti mukanaan periytyvää valkoista väriä. Tälläkin hetkellä (= tämä tilanne oli vuosia sitten) Pretorian eläintarhassa elää yksi uros, joka tosin on tavallisen ruskeasävyisen leijonan värinen, mutta kantaa mukanaan valkoisen värin perimää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Drew Bennett


Kiitos, jos jaat tätä leijonasivua alla olevalla toiminnolla Facebookissa.

Valkoinen urosleijona
Valkoinen leijona
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jit bag
Valkoinen leijonanpentu
Valkoisten leijonien lumo

Yhdysvaltoihin, jonka eläintarhoissa isoja kissoja on runsaasti, ensimmäiset valkoiset leijonat tulivat vuonna 1993. Nämä yksilöt, kaksi valkoista naarasta ja kaksi ruskeaa, mutta valkoista perimää mukanaan kantavaa urosta, tulivat Yhdysvaltoihin Johannesburgin eläintarhasta. Eräässä yksityisessä eläintarhassa Las Vegasissa syntyivät ensimmäiset valkoiset pennut Afrikan ulkopuolella lännessä, vuonna 1996.
Arvostelua

Myös valkoisten leijonien kohdalla esiintyy kritiikkiä siitä, että niitä ei saisi tuottaa ainoastaan sillä perusteella, että niiden turkki on valkoinen. Valkoisten leijonien kohdalla tilanne on kuitenkin valkoisiin tiikereihin verrattuna parempi sikäli, että valkoiset leijonat tulevat useista eri sukuhaaroista. Valkoisten leijonien lisääntymiseen liittyvä koordinaatio on keskitetty maailmanlaajuisesti ja siten sitä pyritään valvomaan tarkoin.
Valkoinen leijonapentu
Valkoinen leijonanpentu - kuva vasemmalla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Tambako the Jaguar


Valkoinen leijonanpentu

Valkoinen leijonanpentu. Klikkaa kuvaan.
Valkoinen leijonapentu
Valkoinen leijonapentu
Valkoinen leijonapentu
Valkoinen leijonapentu
Valkoinen leijonapentu
Valkoisia leijonanpentuja. Paradise Wildlife Park - sijainti: 20 mailia Lontoosta. Myös iso kuva alla, aikuinen valkoinen leijona - sama eläinpuisto. Videolla yllä, valkoinen urosleijona - Wildlife Heritage Foundation, Kent, Englanti.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Viisi pentukuvaa yllä, sekä yksi kuva aikuisesta, valkoisesta leijonasta alla - Copyright Paul Wallace
Valkoinen leijona
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***