Menu
Kissaeläimet
Los Cuernos Chilen Andeilla

Torres del Paine National Park, Patagonia, Andit, Chile.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Douglas Scortegagna
Patagonia Katso ylin kuva kokonaisena.
Kodkod
Kodkod (Oncifelis guigna)

Kodkod, vanhalta nimeltään yökissa, on eteläisen Amerikan luonnonvaraisia pikkukissoja - itse asiassa kaikkein pienin Amerikan kissoista.
Salaperäinen kulkija

Mustajalkakissan ja ruostetäpläkissan kanssa kodkod pienellä koollaan kilpailee kaikkein pienimmän kissaeläimen asemasta. Kodkodin elintavoista tiedetään vielä varsin vähän, sillä sen elintapoja on hyvin vähän luonnossa tutkittu. Eläintarhoissakin se on hyvin harvinainen - 2000-luvun alkaessa maailman eläintarhoissa ei ollut yhtään kodkodia.

Kodkodin turkki on väritykseltään harmaanruskea, sen hännässä on juovia ja korvissa tupsut. Urokset painavat keskimäärin hieman yli 2 kiloa ja naaraat 1,7 kg.

Kodkod on ulkoiselta olemukseltaan hyvin samanlainen kuin vuorikissa, jonka alalajiksikin sitä eräät ovat esittäneet. Vuorikissan levinneisyysalue on huomattavasti laajempi, kuin yökissan.

Levinneisyys

Andien vuoristo, eteläisessä ja keskisessä Chilessä sekä lounaisessa Argentiinassa ovat harvoin nähtävän ja lajina vaarantuneen kodkodin elinympäristöä. Kodkod elää jopa 2,5 kilometrin korkeudessa, mutta vaatii ympärilleen ainakin jonkin verran puustoa ja pensastoa - puurajan yläpuolella se ei selviydy. Kodkodia yritetään suojella, mutta arvioidaan, että maataloustyötä tekevät surmaavat jopa 20 kodkodia keskimäärin päivittäin suojatakseen kanojaan. Ilmeisesti vain urokset käyvät verottamassa kanaloita, naaraat eivät.
Kodkod

*Kuva Copyright Photo By Dr. Gerardo Acosta J. Chilean Veterinarian and Master in Science/ © BigCatRescue.
Saalistamassa

Niin jyrsijät, kuten hiiret - ja linnutkin maistuvat saalistusretkillä. Kodkod saalistaa myös päivällä silloin, kun ihmisten läsnäolosta ei ole haittaa, muulloin se piiloutuu retkillään yön syliin. Kodkod on hyvä kiipeilijä. Puusta se löytää itselleen lepopaikan ja sinne se myös ahdistettuna kiipeää.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan kodkodin tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.

Kodkoditko vampyyreja?!

Paikallisen maalaisväestön keskuudessa Andeilla elää uskomus, että kodkod onkin vampyyri. Sillä sen jäljiltä uhrin niskaan jää usein vierekkäiset puremapistot, ikäänkuin vampyyri olisi ollut liikkeellä. Kodkodin tutkijat ovat puhuneet paikallisille maanviljelijöille ja koululaisille, että tämä myytti ei pidä paikkaansa, vaan jäljet jäävät kodkodin kulmahampaista.
Lisääntyminen

Kantoaika on 72 - 78 vrk. Pentuja kodkod saa kerrallaan 1 - 3. Kodkod voi saavuttaa 11 vuoden iän.

Alalajit

Rajoittuneesta elinalueestaan ja vähäisistä määristään huolimatta kodkod on jaettu kahdeksi erilliseksi alalajiksi.

(Oncifelis guigna guigna). Kodkodin esiintymisalueen eteläisten osien alalaji.

(Oncifelis guigna tigrillo). Esiintymisalueensa pohjoisten osien alalaji. Eroina eteläiseen kodkodiin pohjoisen kodkodilta puuttuvat jaloista täplät ja sen turkki voi olla vaaleampi. Se on kooltaankin hieman isompi, kuin etelän serkku.

Kodkod (Oncifelis guigna)

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © eMinte
Photo used with permission.
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***