Menu
Kissaeläimet
Los Cuernos Chilen Andeilla

Kuva yllä - Torres del Paine National Park, Patagonia, Andit, Chile.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Douglas Scortegagna
Patagonia Katso ylin kuva kokonaisena.


Kodkod (Leopardus guigna)

Kodkod, vanhalta nimeltään yökissa, on eteläisen Amerikan luonnonvaraisia pikkukissoja - itse asiassa kaikkein pienin Amerikan kissoista. Siitä käytetään myös nimitystä güiña.

Salaperäinen kulkija

Mustajalkakissan ja ruostetäpläkissan kanssa kodkod pienellä koollaan kilpailee kaikkein pienimmän kissaeläimen asemasta. Kodkodin elintavoista tiedetään vielä varsin vähän, sillä sen elintapoja on hyvin vähän luonnossa tutkittu. Eläintarhoissakin se on hyvin harvinainen - 2000-luvun alkaessa maailman eläintarhoissa ei ollut yhtään kodkodia.

Kodkodin turkki on väritykseltään harmaanruskea, sen hännässä on juovia ja korvissa tupsut. Urokset painavat keskimäärin hieman yli 2 kiloa ja naaraat 1,7 kg.

Kodkod on ulkoiselta olemukseltaan hyvin samanlainen kuin vuorikissa, jonka alalajiksikin sitä eräät ovat esittäneet. Vuorikissan levinneisyysalue on huomattavasti laajempi, kuin yökissan.
Kodkod

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mauro Tammone


Levinneisyys

Andien vuoristo, eteläisessä ja keskisessä Chilessä sekä lounaisessa Argentiinassa ovat harvoin nähtävän ja lajina vaarantuneen kodkodin elinympäristöä.

Kodkod elää jopa 2,5 kilometrin korkeudessa, mutta vaatii ympärilleen ainakin jonkin verran puustoa ja pensastoa - puurajan yläpuolella se ei selviydy. Kodkodia yritetään suojella, mutta arvioidaan, että maataloustyötä tekevät surmaavat jopa 20 kodkodia keskimäärin päivittäin suojatakseen kanojaan. Ilmeisesti vain urokset käyvät verottamassa kanaloita, naaraat eivät.
Saalistamassa

Niin jyrsijät, kuten hiiret - ja linnutkin maistuvat saalistusretkillä. Kodkod saalistaa myös päivällä silloin, kun ihmisten läsnäolosta ei ole haittaa, muulloin se piiloutuu retkillään yön syliin. Kodkod on hyvä kiipeilijä. Puusta se löytää itselleen lepopaikan ja sinne se myös ahdistettuna kiipeää.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan kodkodin tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.

Kodkoditko vampyyreja?!

Paikallisen maalaisväestön keskuudessa Andeilla elää uskomus, että kodkod onkin vampyyri. Sillä sen jäljiltä uhrin niskaan jää usein vierekkäiset puremapistot, ikäänkuin vampyyri olisi ollut liikkeellä. Kodkodin tutkijat ovat puhuneet paikallisille maanviljelijöille ja koululaisille, että tämä myytti ei pidä paikkaansa, vaan jäljet jäävät kodkodin kulmahampaista.

Lisääntyminen

Kantoaika on 72 - 78 vrk. Pentuja kodkod saa kerrallaan 1 - 3. Kodkod voi saavuttaa 11 vuoden iän.

Alalajit

Rajoittuneesta elinalueestaan ja vähäisistä määristään huolimatta kodkod on jaettu kahdeksi erilliseksi alalajiksi.

(Leopardus guigna guigna). Kodkodin esiintymisalueen eteläisten osien alalaji.

(Leopardus guigna tigrillo). Esiintymisalueensa pohjoisten osien alalaji. Eroina eteläiseen kodkodiin pohjoisen kodkodilta puuttuvat jaloista täplät ja sen turkki voi olla vaaleampi. Se on kooltaankin hieman isompi, kuin etelän serkku.
Kodkod (Leopardus guigna)

All Rights Reserved
*Kuvat - Copyright © Eduardo Minte Hess
Photos used with permission.
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***