Menu
Susisivut
Koirasusi - kuvat yllä Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Koirasusi kuvat, sivun yläreuna - Copyright Yutahthewolamute
Koiria ja koirasusia
Koiria ja koirasusia

Howling Woods Farm on Yhdysvalloissa sellainen paikka, jossa jaetaan tietoa susista ja koirasusista. Farmi ottaa myös suojiinsa sellaisia koiraeläimiä, jotka hakevat uutta kotia.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Alexandra Tinder
Koirasusi

KOIRASUSI - Terhi Rasila/Suomen koirasudet ry

Yleistä koirasudesta

Koirasusi ei ole puoliksi susi ja puoliksi koira, niin kuin monet uskovat. Koirasusi tarkoittaa mitä tahansa suden ja koiran sekoitusta, oli se sitten koira-susi, koira-koirasusi, koirasusi-koirasusi tai koirasusi-susi. Eläimessä voi olla myös mitä tahansa suden alalajia sekoitettuna mihin tahansa koirarotuun. Yleensä koirasusiin kuitenkin risteytetään arktisia vetokoiria, saksanpaimenkoiraa tai valkoista paimenkoiraa, joilla pyritään säilyttämään susimainen ulkonäkö.

Lemmikkinä käytetyt koirasudet eivät ole tulosta villin suden ja koiran risteytymästä, vaan koirasusiin käytetyt sudet ovat pääasiassa Amerikkalaisia tarhasusia. Jotkut tarhasusilinjat menevät 1940-luvulle asti, jolloin susia kasvatettiin turkiksiksi. Niin ei enää tapahdu, mutta näiden turkiseläinten jälkeläiset ovat mukautuvaisia, koulutettavia ja kykenemättömiä selviytymään luonnossa.

Koirasusiin kohdistuu usein paljon ennakkoluuloja ja niiden oletetaan olevan vaarallisempia kuin sudettomat koirat. Tämä ei ole totta. Susi itsessään ei ole aggressiivinen eläin ja uhkaavan asian edessä sen vaistomainen reaktio on paeta, joten susiperimä koirassa ei lisää aggressiivisuutta tai vaarallisuutta.

Koirasusien susiosuus lasketaan susiprosenteilla. Susiprosentit lasketaan siten, että suden ja koiran risteymä on 50% susi ja 50% koira, eli 50% koirasusi. Kun 50% koirasusi risteytetään koiraan, on jälkeläinen 25% koirasusi jne. Koska koirasusia risteytetään sudettomiin koiriin, koirasusiin ja susiin, voivat koirasuden prosentit olla mitä vaan 1-99 välillä. Geenit eivät jakaudu kuitenkaan laskennallisesti tasan, joten koirasudet jaotellaan kolmeen pääryhmään prosenttiensa mukaan. Pääryhmien sisällä olevien koirasusien luonne- ja käytösominaisuudet ovat yleensä varsin samankaltaisia.

1. Matalaprosenttiset. (Low-content) 1 - 40%

- Matalaprosenttiset koirasudet käyttäytyvät yleensä perimässä vallitsevien ominaisuuksiensa, eli koiran, tavoin. Usein ne myös ulkoisesti muistuttavat huomattavasti enemmän koiraa, kuin sutta.
- Matalaprosenttiset koirasudet ovat usein pidättyväisiä, mutta eivät arkoja tai erityisen stressiherkkiä ja ne sopivat myös taajama-alueille.

2. Keskiprosenttiset. (Mid-content) 40 - 75%

- Keskiprosenttisissa koirasusissa susi on yleensä nähtävillä sekä ulkoisesti että käyttäytymisessä.
- Hyvin valikoivalla jalostuksella on saatu aikaan myös luonteeltaan koiramaisia keskiprosenttisia.
- Keskiprosenttista ei suositella ensimmäiseksi koirasudeksi, eikä kerros- tai rivitaloasuntoon.

3. Korkeaprosenttiset. (High-content) 75 - 99%

- Korkeaprosenttiset koirasudet ovat usein sekä ulkoiselta olemukseltaan että käytökseltään täysin suden kaltaisia.
- Ne tarvitsevat asuinpaikakseen ison ulkotarhan maaseutumaiselta alueelta ja susien laumadynamiikkaan ja elekieleen vahvasti perehtyneen omistajan.

Koirasusi lemmikkinä

Suomessa on koirasusia lemmikkeinä muutamia satoja. Yli 90 prosentilla lemmikkikoirasusista on vähän, tai hyvin vähän, susiperimää ja ne soveltuvat lemmikiksi siinä missä samantyylinen koirakin. Hyvin koiramaistakaan koirasutta ei kuitenkaan suositella kerrostaloasuntoon, sillä kaikille koirasusille on yhteistä halu pureskella tavaroita, kaivaa ja käyttää ääntään. Koirasutta kerrostalossa pidettäessä omistajan kodin irtaimisto ja naapurisuhteet joutuvat helposti koetukselle. Lisäksi sisällä asuvilla koirasusilla sisäsiisteyden oppiminen kestää yleensä sudetonta koiraa kauemmin ja eroahdistustakin voi esiintyä erityisesti nuorilla yksilöillä. Mainitut ongelmat kasvavat susipitoisuuden myötä ja siksi susimaiset koirasudet eivät sisällä pidettäviksi lemmikeiksi sovellu lainkaan.

Vaikka koirasudet periaatteessa kuuluvat seurakoira-kategoriaan, pelkäksi sohvankoristeeksi niitä ei tule missään nimessä ottaa. Ne ovat aktiivisia ja purkavat herkästi ylimääräistä energiaansa asunnon tuhoamiseen tai muuhun ongelmakäytökseen. Ihanteellista olisi, jos omistaja löytäisi sekä itseään että koirasutta miellyttävän harrastuksen. Suomessa koirasusia käytetään eniten valjakkokoirana, mutta niitä näkee myös agility- ja tottelevaisuuskentillä. Mikäpä estäisi koirasuden kokeilemista vesipelastukseen tai vaikkapa koiratanssiin, kunhan omistaja ja koirasusi nauttivat. Koirasuden miellyttämisenhalu ei ole palveluskoiran luokkaa, joten tavoitteelliseen harrastamiseen koirasusi ei ole paras valinta.

Koska koirasudet suhtautuvat uusiin asioihin epäluuloisesti, on koirasuden sosiaalistamiseen kiinnitettävä pentuaikoina runsaasti huomiota.

Koirasusi luonnossa

Koira ja susi risteytyvät luonnossa ani harvoin. Suomessa koiran ja suden risteämisiä luonnossa tiedetään tapahtuneen kolme viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koirasuden saalistustaidot ovat sutta heikommat ja se saattaakin pyrkiä hyötymään ihmisistä sutta enemmän. Villit koirasudet ovat uhka sekä Suomen susikannalle että susien maineelle ja ne tulee poistaa luonnosta. Lemmikkikoirasuden risteytyminen villin suden kanssa on yhtä epätodennäköistä kuin sudettoman koiran.

Lähteet
Living with Wolfdogs, kirjoittaja Nicole Wilde.
Kirjoittajan, sekä muiden koirasusien omistajien kokemukset.
Koirasusi

SUSIMAISIA KOIRAROTUJA

Siperianhusky ja alaskanmalamuutti

Olemukseltaan susimaisia koiria on siperianhusky, ja etenkin sen Old line-linja. Kuitenkin myös siperianhusky on, kuten se on ollut vuosisatoja, puhdasrotuinen koira, ei villi, risteytetty puolisusi, vaikka se kuuluukin alkukantaisimpiin rotuihin. Susimaisia koirarotuja on myös alaskanmalamuutti. Jos sutta ja alaskanmalamuuttia tarkastelee kauempaa, on niiden erottaminen toisistaan sangen hankalaa - jos ne tässä teoreettisessa tarkastelutilanteessa olisi asetettu vierekkäin.

Ceskoslovensky vlcak Ceskoslovensky vlcak

Saarloos wolfhond - italiansusikoira - ceskoslovensky vlcak

Koiran ja suden risteymistä on jalostettu kolme koirarotua: Hollannissa saarloos wolfhond, Italiassa italiansusikoira eli lupo italiano ja Tšekkoslovakiassa ceskoslovensky vlcak, kuvat yllä. Kaikissa roduissa taustalla on saksanpaimenkoira ja susi.

Lähteet
Turun Sanomat
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset - WSOY 2000
Joan Palmer: Koirat
Giorgio Andreoli: Me koirat - Tammi
Xiaoming Wang, Richard H. Tedford, and Mauricio Anton: Dogs - Their Fossil Relatives & Evolutionary History

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ceskoslovensky vlcak kuvat - Copyright Sonja Pauen
*Koirasusi kuvat, sivun yläreuna ja tämän tekstin alla - Copyright Yutahthewolamute


Koirasusi

Koirasusi.
Saarlooswolfhond
Saarloos Wolfhond All rights reserved
*Kuva Saarlooswolfhond Copyright - All rights reserved: © Erik Korsten
- Used with permission.
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***