Tunturisuden sivut
Ranskan kuningas Ludvig XIII ja Versailles'n palatsi

Kuvassa yllä vasemmalla vuonna 1611 kymmenvuotias Ranskan kuningas Ludvig XIII (1601 - 1643), joka oli kuninkaana vuosina 1610 - 1643. Samaan aikaan seikkailivat kolme muskettisoturia. Yllä oikealla Ranskan kuninkaiden linna, Versailles'n palatsi, joka rakennettiin alunperin Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi. Ensimmäiset rakennukset pystytettiin vuonna 1624.
Todellisuudessakin muskettisoturit olivat olemassa. Juuri kuningas Ludvig XIII loi ja perusti muskettisoturit vuonna 1622 kuninkaan omaksi, kuninkaalliseksi henkivartiokaartiksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva nuoresta kuninkaasta vasemmalla - Copyright © Jean-Pol GRANDMONT
*Kuva Versailles'n palatsista oikealla - Copyright © denisflorent
Kolme muskettisoturia
Kolme muskettisoturia - (ransk. Les trois mousquetaires) - Alexandre Dumas vanhempi (24. heinäkuuta 1802 - 5. joulukuuta 1870)

Alexandre Dumas vanhempi oli ranskalainen näytelmä- ja romaanikirjailija, joka tunnetaan sellaisista suurista, seikkailuhenkisistä klassikkoromaaneista, kuten Monte-Criston kreivi (1844, suom. ensi kerran 1891) ja Kolme muskettisoturia (1844, suom. ensi kerran 1889). Dumas vanhempi kirjoitti myös matkakirjoja, lastenkirjoja ja muistelmia.

Ludvig XIII

Ranskan kuningas Ludvig XIII (1601 - 1643) oli kuninkaana vuosina 1610 - 1643.

Kolme muskettisoturia on romanttinen seikkailutarina, jonka huikean jännittävät tapahtumat ovat kiehtoneet yhä uusia sukupolvia. Romaani kertoo kuningas Ludvig XIII:n, hänen vaimonsa kuningatar Anna Itävaltalaisen ja kardinaali Richelieun ajan Ranskasta ja sen sisä- ja ulkopoliittisista käänteistä. Historiallisten henkilöiden ja muskettisotureiden ohella keskeinen hahmo romaanissa on salaperäinen Mylady, Athoksen entinen vaimo ja kardinaali Richelieun kätyri.

Yksi kirjan sankareista on nuori ja köyhä d'Artagnan, rohkea mutta höyrypäinen nuorukainen, joka saapuu Pariisiin, onneaan etsimään ja värväytyäkseen muskettisoturiksi. Siellä hän tapaa kolme erottamatonta toverusta: jalon ja aristokraattisen Athoksen, pyknikko ja narsisti Porthoksen ja kauniin, uskonnollisen Aramiksen. Kolmikon seurassa d'Artagnan on kohta seikkailujen pyörteissä, joista ei puutu poliittista juonittelua, viettelyksiä, kuninkaallisia rakastumisia, miekkailua, ammuskelua ja viininjuontia.

Alexandre Dumas'n romaanin musketti­soturit eivät olleet täysin keksittyjä hahmoja. Athos, Porthos, Aramis ja d’Artagnan perustuivat todellisiin 1600-luvulla eläneisiin kuninkaan musketöörikaartin jäseniin.

Dumas nappasi sankariensa nimet kirjasta, jota kaupattiin d’Artagnanin muistelmina, mutta heidän luonteenpiirteensä kirjailija keksi omasta päästään. Nuorta d’Artagnania lukuun ottamatta Dumas'n romaanin muskettisotureilla ei siis liene paljonkaan yhteistä tosielämän esikuviensa kanssa.

Kolme muskettisoturia

Kolmesta muskettisoturista on tehty kymmenittäin elokuvaversioita, alkaen vuodesta 1911.

Athos, Porthos ja Aramis - d'Artagnan

 • Athos - Jalo ja aristokraattinen, ylväs ja salamyhkäinen, kylmäpäinen ja usein syystä tai toisesta surumielisyyteen taipuvainen, murheensa jatkuvaan punaviinin ryystämiseen hukuttava. Vanhin muskettisotureista ja siksi luontevasti eräänlainen isähahmo muille. Athosin esikuvana kirjailijalla on ollut todellinen muskettisoturi Armand d'Athos.
 • Porthos - Pyknikko ja narsisti, iloluontoinen veijari, joka rakastaa viiniä, laulua ja naisia. Rahanahne, kuten kaikki muskettisoturit - ja yleensä kaikkien maailmanmiesten tapaan kaiken aikaa rahaton, kuten kaikki muutkin muskettisoturit. Porthos rikastuu myöhemmällä iällään, mutta huomaa, että rikkaus ei tuo mukanaan vain onnea ja kaipaa nuoruuden aikoja, jolloin remuttiin, ryypättiin ja tapeltiin. Porthoksen esikuvana on ollut todellinen muskettisoturi Isaac de Portau.
 • Aramis - Uskonnollinen ja hieman kuin sievistelevän hienosteleva, paljon ulkoasuunsa huomiota laittava - tummatukkainen, hyväryhtinen mies, jolla nuorena naisenkädet, vanhempana kirkkoruhtinaan kädet, sekä hyvä laulutaito. Aramis harrastaa runoilua, sepittää juomalauluja, lemmensonetteja ja viattomia epigrammeja, sekä kirjoittaa ja myy erinomaisia saarnoja henkilöille, jotka haluavat esiintyä hyvinä puhujina. Hän on itsekin hyvä puhuja saarnastuolissa, paitsi silloin, kun kaunis nainen katsoo hymyillen häneen, jolloin hän alkaa puhua puuta heinää. Aramiksen esikuvana on ollut todellinen muskettisoturi Henri d'Aramitz.
 • D'Artagnan - Sankarillinen, rohkea ja höyrypäinen, kolmen muskettisoturin ystävä, 19-vuotias tuliluonteinen gascognelainen - ovela, älykäs, kylmäpäinen ja juonittelutaitoinen naistenmies, jonka katse tavoittelee kujeilevasti aina naiskauneuden puoleen, suu käy sujuvasti ja josta monien jännittävien käänteiden jälkeen tulee itsestäänkin muskettisoturi. Vaikka teoksen nimi on Kolme muskettisoturia, on sankareita lopulta itse asiassa neljä.


 • Lähteitä
  Kolme muskettisoturia - Karisto
  Kolme muskettisoturia on kumppanuuden korkeaveisu - http://www.parkkinen.org/
  Sallan lukupäiväkirja: Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia
  Historianet.fi: Dumas sai innoituksen tosielämän muskettisotureista
  Kolme muskettisoturia

  All rights reserved -
  *Kuva yllä, ranskalainen postikortti M. Le Deley, elokuvasta Les Trois Mousquetaires (1921 Henri Diamant Berger), Copyright
  © Flickr/Truus, Bob & Jan too!
  © Webpage/European film star postcards
  Photo used with permission.


  d'Artagnan

  d'Artagnan - Maastricht, Hollanti.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Flickr/Crossroads Magazine


  Kolme muskettisoturia

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Flickr/Schneewante


  Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!

  Kolme muskettisoturia on täynnä remuamista, ryyppäämistä ja tappelua - miekkojen kalistelua, juonittelua, salamurhia ja salaisia rakkauskohtauksia. Ennen muuta kolme muskettisoturia ovat olleet jälkipolville esikuvallisia esimerkkejä ihmisten keskinäisestä luottamuksesta, ystävyydestä ja toveruudesta, joka ei petä koskaan eikä missään olosuhteissa. Todellisten ystävien motto kertoo tyhjentävästi kaiken: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva sivun yläreunassa - Monte Criston linna, Château de Monte-Cristo - arkkiehti ransk. Hippolyte Durand (1801 - 1882) - Copyright © Flickr/Renaud Camus
  Kolme muskettisoturia Katso kuva kokonaisena.
  Kolme muskettisoturia Kolme muskettisoturia
  Kolme muskettisoturia

  Kolme muskettisoturia kirjojen kansissa.
  All rights reserved
  *Kuvat Copyright
  © Flickr/consus-france
  © Website/consus-france
  Photos used with permission.
  Muskettisoturit
  Muskettisoturit
  Muskettisoturit
  Muskettisoturit
  Muskettisoturit

  Nuoret muskettisoturit Ranskassa 2008. Alimmassa kuvassa on itse d'Artagnan. Kuvissa näkyy myös Ranskan hoviväen pukuloistoa.
  All rights reserved
  *Kuvat Copyright © Fred Auge
  Photos used with permission.
  *** tunturisusi.com linkit ***