Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, tykistötulitusta merisodassa - Copyright Don McCullough
Piraatit Katso ylin kuva kokonaisena.


Filibusteri

PIRAATTIEN ASEISTUS

Tykkien historiaa

Raskasta aseistusta laivoissa edustivat tykit, joita asennettiin laivoihin jo 1300-luvulla. Aluksi tykit olivat pienempiä mutta kasvoivat ajan myötä. Tykki saattoi aluksi olla esimerkiksi köytettynä reelingin puuosiin. Tällaisella alkuaikojen reelinkitykillä, joka oli valmistettu yhteenjuotetuista rautaputkista ja sidottu rautavantein, oli lyhyt kantomatka ja vähäinen iskuvoima. Ampujat itsekin olivat usein vaarassa, jos lataus oli liian kova.

Tykkien ammuksina käytettiin aluksi kiviä, sitten lyijypalloja ja vuoden 1490 jälkeen ruutipommeja. Vuoden 1500 tienoilla keksittiin tykkiportti ja tykit siirtyivät laivoissa omille tykkikansilleen. Samalla vuosisadalla opittiin määrittämään ammuksen massan ja koon välinen suhde ja päädyttiin painoluvun mukaisiin tykkien kaliipereihin.

Piraattien tykit

Myös piraatit saattoivat tarvittaessa käyttää tykkejä. Tykkien käytössä oli kuitenkin omat ongelmansa. Kukin yksittäinen tykki vaati toimiakseen useampia miehiä. Tykin kanssa oli myös vaarana se, että laiva, joka haluttiin kaapata - saattoi pahimmassa tapauksessa upota ja viedä aarteet mukanaan. Siksipä piraatit suosivatkin pieniä kiertohakatykkejä, joita oli kevyt liikutella ja jotka monin tavoin muutenkin sopivat heidän tarpeisiinsa.

Näillä tykeillä oli lyhyt kantama, pieni kaliiperi ja heikko teho. Silti ne täyttivät hyvin tehtävänsä, sillä niillä sai laivan kannelta ihmisiä hengiltä paremmin kuin musketilla, mutta itse laiva ei paljon vahingoittunut. Kiertohakakiinnitys aikaansai sen, että tällaisen tykin ampuma-ala oli hyvin laaja - ja ampumasuuntaa saattoi nopeasti vaihdella. Tällä tykillä saattoi myös reiittää pakenijan purjeet - ja sehän tiesi matkan katkeamista.

Silti, kyllä isompia kanuunoitakin tarvittaessa käytettiin - ne sopivat erityisen hyvin hyökkäyksen esivalmisteluun.

Piraattilaiva
Piraatti aseineen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Angel James de Ocampo


Tykkitulen jälkeen valtaukseen

Jos ja kun kanuunankuula osui laivaan, se ei sitä suinkaan heti upottanut, mutta useinkin murskasi purjeitten mastoja ja takiloita niin, että laiva ei enää voinut paeta ja voitiin siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli hyökkäykseen yli laidan ja lähitaisteluun. Kanuunoita voitiin myös ladata ison kuulan sijaan erilaisilla yhdistelmillä pienempiä kiviä, nauloja ja muuta pikkutavaraa - jolla voitiin lakaista pois miehiä kannelta, laivaa upottamatta - taikka reiittää purjeet.
Karibian piraatit
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Angel James de Ocampo


Pistoolit, musketit ja väkipyssyt

Pistoolit olivat pienikokoisina piraattien suosimia aseita - ja monet kantoivat niitä yhtä aikaa mukanaan useampia. Koska juuri merirosvoille pistoolit olivat tärkeitä työkaluja ja heidän piti kyetä kuljettamaan itä mukanaan useita, samalla pitkin köysiä laivan kannelle kaksin käsin kiiveten - he joutuivat kehittämään pistooleilleen vyölle erilaisia tuppikoteloita.ni

Näin piraatteja pidetäänkin pistoolikotelon keksijänä ja kehittäjänä. Näiden koteloiden tehtävänä ei ollut suojata asetta, vaan ne toimivat valtaus- ja taistelutilanteissa paikkoina, joissa aseet kulkivat hyvin mukana ja olivat nopeasti käytettävissä.

Muskettejakin piraatit käyttivät, mutta suosivat niitä erityisesti maissa tapahtuvissa taisteluissa. Laivojen valtauksissa ne olivat lähitaistelussa pitkinä hankalia käyttää. Väkipyssyt olivat myös osa piraattien asearsenaalia. Niissä oli trumpettimaisesti laajentuva piipun suuosa, jonka vuoksi lataaminen suusta keinuvalla kannella onnistui helpommin. Niillä ammuttiin hauli- taikka rautaromupanoksia ja suuren hajonnan vuoksi osuma lähietäisyydeltä oli varma.

Lähitaistelussa laivaan rynnättäessä väkipyssyt olivat mitä mainiompia aseita. Kaiken kaikkiaan merirosvojen käyttämä aseistus oli hyvin kirjavaa. Tämä johtui siitäkin, että piilukkoaseita valmistivat lukuisat asesepät erilaisina viritelminä.

Yksittäisillä piraatteilla saattoi olla myös heille hyvin yksilöllisesti valmistettuja ja koristeltujakin aseita, tämä koskee erityisesti pistooleja. Armeijoilla ja siten sotalaivoilla aseistus oli yhtenäisempää, sillä niihin aseet tilattiin standardien mukaisina suurina sarjoina.

Teddy-piraatti
Miekat, tikarit, malspiikit, kirveet ja muut teräaseet

Piraateilla oli kaikkien käyttämiensä aseiden suhteen tietyt perusvaatimukset. Aseet eivät olleet koristeita taikka muuten vain mukana kuljetettavia, vaan niiden tuli olla mahdollisimman käyttökelpoisia ja tehokkaita. Piraattien erityisesti suosimia aseita olivat lyhyet miekat ja tikarit. Miekkoja oli monenkokoisia.

Piraatti miekkoineen

Kaukomiekkailuun ja täystuhoon käytettiin pidempiä malleja, mutta usein ahtaissa tiloissa käyttökelpoisempi oli lyhyempi malli, jonka kanssa liikkuminenkin kävi liukkaammin.

Malspiikkien käyttäjinä piraatit olivat myös taidokkaita vertaansa vailla. Malspiikki on alunalkaen pujontatyöhön laivoilla tarkoitettu piikki, mutta piraatit huomasivat sen tehokkuuden toisenkinlaisissa käsitöissä. Malspiikki oli kevyt ja helposti mukana kuljetettava - ja sen pisto läheltä aiheutti useinkin joko hengenlähdön heti, taikka hieman myöhemmin - ja ainakin vastarinta loppui pistetyn kohdalla.

Miekkaa useamminkin laivaan syöksevän merirosvon henkilökohtaisena käsiaseena saattoi olla varsin epäromanttisesti kirves! Se oli hyvin monikäyttöinen ja kätevä, sillä pystyi huitomaan poikki takilarakenteita, murskaamaan auki suljettuja ovia - sillä saattoi myös huitaista kannelta veteen kuuman kanuunan kuulan, joka olisi voinut sytyttää tulipalon ennen aikojaan ja sillä saattoi ohimennen huitaista päälle karkaavaa vastustajaa.

Laivojen varustukseen kuului jo valmiina erityisesti puulaivojen työkaluihin kuulunut erityinen kirvesmalli, laivakirves, jonka piraatit ottivat käyttöönsä taisteluvälineekseen.
Queen Anne's Revenge
Mustaparran lippulaivan kanuunaa nostetaan meren pohjasta

Kuvassa nostetaan kanuunaa Mustaparran haaksirikkoutuneesta lippulaivasta 20.6.2013. Fort Macon, Pohjois-Carolina, USA. Mustaparran lippulaiva Queen Anne's Revenge rakennettiin Isossa-Britanniassa noin vuonna 1710. Kolmesataatonnisessa fregatissa oli 40 tykkiä. Mustaparta ajoi aikanaan tämän lippulaivansa ilmeisestikin tahallaan karille, päästäkseen eroon miehistöstään.

Kapteeni Mustaparran (kuva oikealla) uran huippuaika kesti vain parisen vuotta vuosina 1716-1718 - mutta sinä aikana hänet opittiin tuntemaan paholaisen ruumiillistumana. Ei hän ollut mustanpuhuvine rosvonkasvoineen lasten katseltava muutenkaan, mutta hän yritti tehdä ennen hyökkäystä itsestään vieläkin pelottavamman näköisen, sitomalla hattuunsa hitaasti palavia tulilankoja. Hänen musta partansa oli pitkä ja se oli usein palmikoilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Zach Frailey
Mustaparta
Käytä mitä käsiisi saat!

Varsinaisten, suunniteltujen aseiden ohella piraatit saattoivat käyttää taistellessaan kaikkea sitä mahdollista tavaraa, mitä laivoista ja kansilta sattui löytymään. Ankkuriketjut, köydet, suuret naulat, tangot ja nuijat - kaikelle löytyi osaavissa käsissä käyttöä.

Heittoaseet

Valtauksessa kaikki erilaiset heittoaseet olivat myös mahdollisia. Piraateilla saattoi olla keihäitä, joita he nakkasivat puolustaja kohti. Keihäs oli myös pitkänä tehokas taisteluväline lähitaistelussa miekka- taikka veitsimiestä vastaan.

Myös alkeellisia käsikranaatteja osattiin jo tehdä, mutta niiden käyttö saattoi olla käyttäjälleenkin vaarallista. Nämä käsikranaatit olivat pyöreitä rautapalloja, jotka täytettiin ruudilla ja joihin lisättiin sytytyslanka.

All rights reserved
*Kuva oikealla Pirate girl - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/flo-moshi

- Used with permission.
pirategirl4
Jack Sparrowin aseet
Piraattityttö

Piraatin käsiasevarasto

Yllä tytöllä tyypillinen, lyhyt piraattimiekka - ja kaulassa paksu kultaketju, vanhaa saalistavaraa vaurauden merkkinä. Alla kuvassa näkyy Karibian piraatin käsiasevarasto kokonaisuudessaan. Aseistukseen kuuluu erilaisia miekkoja ja teräseita, kirveenkaltaisia hakkuja, lyömätankoja - mutta myös pitkäpiippuisia tuliaseita ja käsiaseita.
Ahoy!

Lähteitä
Alexandre Olivier Exquemelin: Karibian merirosvot
Hamilton Cochran: Karibian kaapparit ja merirosvot
Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat
Kaunis maailma: Amerikka
Maailmanhistorian suuret löytöretket
Suuri maailmantieto
Lorenzo Camusso: Kolumbus - WSOY
Kristoffer Kolumbus - Päiväkirja ensimmäiseltä matkalta Uuteen maailmaan
Pirates of the Caribbean -- The Official Website
Kenneth Giggal: Great Classic Sailing Ships, 1988
Kuka teki mitä, WSOY 1986
Derek Wilson: Maailman aarteet
Wikipedia
Amazon.com
About.com - Latin American History
Age of Pirates
Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Pirate Encyclopedia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Jack Sparrowin pistoolit punaisella alustalla yllä, Copyright Cubbiez
*Piraattityttö vasemmalla, Copyright cproppe
*Alin kuva piraatin käsiasevarasto, Copyright Theron Trowbridge

*ClipArt Copyright Kids' Turn Central
Piraatin asevarasto
*** tunturisusi.com linkit ***