Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Duchess Flux


KUULUISIA NAISPIRAATTEJA

Anne Bonney - Mary Read

Yksi maineeseen yltäneistä piraattinaisista on Anne Bonney (noin 1698 - 1782). Hänet tunnettiin myös nimillä Ann Bonn ja Fulford sekä oletettavasti myös nimellä Sarah Bonny. Hänen isänsä oli irlantilaissyntyinen lakimies - ja äitinsä tämän lakimiehen palvelustyttö. Jossakin nuoruutensa vaiheessa Anne kyllästyi kotielämäänsä ja karkasi - mennen naimisiin James Bonny -nimisen merimiehen kanssa.

Tämä avioliitto ei kestänyt pitkään. Itse asiassa avioliiton loppu oli varsin dramaattinen, sillä aluksi Bonny karkasi Annelta. Anne jäljitti miehensä Neitsytsaarille, ja murhasi tämän siellä muitta mutkitta. Pian Anne oli jo liittynyt pahamaineisen merirosvokapteeni Jack Rackhamin joukkoihin. Annen ammattitaito piraattina kehittyi niin, että hän kohta kaappasi jo itselleen oman laivan.

Kohtaloko lienee, joka tapauksessa tässä laivassa sattui olemaan matkustajana nuori nainen Mary Read (noin 1690 Lontoo - 1721), josta tuli Anne Bonneyn piraattikumppani. Mary oli varttunut lapsuutensa Lontoossa äitipuolensa kasvattamana. Äitipuoli kohteli Marya aina kuin poikaa - tällä oli varmasti merkityksensä Maryn myöhemmässä elämässä. Jo 13-vuotiaana Mary karkasi maailman merille, palveli välillä armeijassakin, palaten taas merille.

Nämä kaksi naista olivat piraatteina hyvin julmia ja armottomia ja nauttivat tappamisesta. He yleensä huvittelivat ja leikittelivät viekotellen uhriensa kustannuksella, ennen kuin surmasivat heidät. Aikanaan he olivat leivättömän pöydän ääressä, mutta välttivät hirttotuomion raskautensa vuoksi - lain mukaan ei raskaana ollutta naista saanut hirttää.

Kerrotaan, että Jack Rackhman pyysi saada nähdä Anne Bonnyn ennen kuolemaansa. Tämä katsoi miestä halveksivasti ja tiuskaisi: "Olisit tapellut kuin mies, niin sinun ei tarvitsisi roikkua hirressä kuin koira!" Bonny synnytti lapsensa vankilassa ja hänet armahdettiin, eikä kirjoista löydy mainintoja hänen myöhemmästä elämästään. Read taas kuoli kuumeeseen oikeudenkäynnin jälkeen vankilassa huhtikuussa 1721.

All Rights Reserved
*Kuva oikealla - Mary Read and Anne Bonny - Copyright © deviantART.com/NeoBabylon
Art used with permission.
Mary Read and Anne Bonny
Naispiraatti Naispiraatti
Tytöt piraatteina

Piraatit ovat mukana eri puolilla maailmaa erityisesti erilaisissa kesätapahtumissa. Tyttö kuvassa yllä tapahtumassa Renaissance Faire, Irwindale CA 2016 - Irwindale, Kalifornia, USA. Tämä viikkojen ajan viikonloppuisin jatkuva juhlatapahtuma on täynnä totta ja tarua menneiltä ajoilta, näytöksiä, laulua, tanssia - mukana piraatitkin.
All Rights Reserved
*Kuvat Copyright © Flickr/Kevin MG
Photos used with permission.


Tyttö kuvassa yllä tapahtumassa Old Fort MacArthur Days 2015 - Los Angeles, Kalifornia, USA. Fort MacArthur museon Old Fort MacArthur Days on läntisen maailman suurin, jatkuva tapahtuma, jossa eläydytään menneiden aikojen sotilashistoriaan ja elävöitetään kaikki se, mikä on jo mennyt eikä koskaan palaa. Myös piraatit ovat osa sotahistoriaa, sillä olivathan heidän jäljilläänkin valtioiden sotalaivastot.
Kuuluisa piraatti Pablo Papukaija

Charlotte de Berry (1636 -)


Charlotte on yksi niistä harvoista Karibian piraattinaisista, joista on jäänyt historian lehdille merkintöjä. Hän syntyi Englannissa ja rakastui jo nuorena merimieheen, jonka kanssa vastoin vanhempiensa tahtoa meni naimisiin. Hän pääsi töihin samaan laivaan miehensä kanssa, esiintyen miehenä.

Eräs upseeri sai hänen sukupuolensa selville, ja himoitessaan häntä, järjesti Charlotten miehelle mahdollisimman vaarallisia tehtäviä, joista tämä selviytyi. Tekaistuilla syytteillä upseeri sai lopulta miehelle syytteen kapinoinnista ja rangaistukseksi kölin alta vedon, johon tämä upseerin onneksi kuoli. Upseeri yritti lähennellä Charlottea, mutta tämä ei suostunut. Päinvastoin, seuraavassa satamassa Charlotte surmasi tämän upseerin - ja siirtyi sen jälkeen jatkamaan meriuraansa, nyt naisena.

Eräs kauppalaivan kapteeni näki nyt vuorostaan Charlotten, ihastui tähän, kaappasi tämän ja pakotti kanssaan naimisiin. Charlotte vihasi tätä brutaalia tyrannimiestään ja saatuaan erityisten ansioidensa vuoksi laivan miehistön kunnioituksen - sai miehistön mukaansa kapinaan. Näin Charlotten mies menetti asemansa ja Charlottesta tuli laivan kapteeni.

Toimittuaan vuosia laivoineen piraattina, Charlotte rakastui espanjalaiseen. Charlottella ei ollut onnea rakkaudessa, sillä tämäkin mies sai surmansa epäselvissä oloissa, joihin liittyi ehkä kannibalismia - ja lopulta Charlotte suruissaan hyppäsi itsekin yli reelingin. Hukkuiko hän, sitä ei varmuudella tiedä kukaan - mutta hän katosi. Charlotte de Berry kyllä eli aikanaan - mutta mikä hänen tarussaan on totta ja mikä sepitettä, sitä emme tiedä koskaan.
Piraattitytöt

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Joe Utsler


Piraattileikit, piraattikutsut ja live-roolipelit

Erilaisia piraattileikkejä harrastetaan innolla. Piraateiksi eivät pukeudu vain lapset - vaan myös nuoret ja aikuiset. Nuoret ja aikuiset vievät pukeutumisen pidemmälle kuin lapset ja pukeutuvat mahdollisimman autenttisiin piraattiasuihin, ja voivat järjestää yhteisiä roolitapaamisia eläytyen piraattien aikaan.
Tunturisuden sivut
Piraatti satamalaiturilla Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright The Wandering Faun
Naispiraatit
Anne Dieu-le-veut (n 1650 -)

Ranskalainen bukanieeri ja naispiraatti, jonka etuniminä myös Marie-Anne taikka Marianne. Hänet mitä ilmeisimmin karkotettiin rikollisena Ranskasta Karibialle. Näin oli samalla tarkoitus järjestää naisia vaimoiksi Karibian siirtolaisille. Tortugalta hän löysikin rakkautensa ja meni naimisiin bukanieeri Pierre Length'in kanssa.

Baila-ooobaila - mikä ihana näky!

Vuonna 1683 maineikas bukanieeri Laurens de Graff surmasi Pierren kapakkataistelussa ja Anne siirtyi Laurensin seuraan, jonka mukana hän osallistui merirosvoukseen. Hän ei piilottanut sukupuoltaan, vaan oli laivoilla omana itsenään, naisena. Yleensä katsottiin, että nainen toi laivalle huonoa onnea, mutta hänen kohdallaan oli toisin - hän herätti suurta arvostusta ja ihailua. Annen piraattielämän vuosista on vain hajanaista tietoa, ja senkin todenperäisyys on epäselvää.

Naispiraatti
Jacquotte Delahaye


Ranskalainen, 1600-luvun puolivälissä Karibialla vaikuttanut naispuolinen piraatti taikka tarkemmin ilmaistuna bukanieeri, jolla oli leiskuvan punainen tukka. Hänen äitinsä oli haitilainen ja Haitilta myös Jacquotte teki rosvoretkiään. Hän oli kuuluisa kauneudestaan ja hänen sanottiin alkaneen piraatiksi isänsä kuoleman jälkeen. Paetessaan takaa-ajajiaan hän lavasti oman kuolemansa ja toimi sen jälkeen mieheksi naamioituneena piraattina vuosien ajan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva vasemmalla Copyright © Flickr/mchenryarts
Karibian piraatit
Miehistön rekrytointi

Luonnollisestikin kapteeni valitsi laivaansa miehistön, näin oli myös piraattien laivoilla. Kuvassa yllä, naispiraatti esittäytymässä kapteenille, joka tietenkin valitsi heti näin kauniin hakijan. Kuvassa oikealla nuori naispiraatti on jo työasussaan, valmiina purjehduksille.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Antony


Lähteitä
Alexandre Olivier Exquemelin: Karibian merirosvot
Hamilton Cochran: Karibian kaapparit ja merirosvot
Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat
Kaunis maailma: Amerikka
Maailmanhistorian suuret löytöretket
Suuri maailmantieto
Lorenzo Camusso: Kolumbus - WSOY
Kristoffer Kolumbus - Päiväkirja ensimmäiseltä matkalta Uuteen maailmaan
Pirates of the Caribbean -- The Official Website
Kenneth Giggal: Great Classic Sailing Ships, 1988
Kuka teki mitä, WSOY 1986
Derek Wilson: Maailman aarteet
Wikipedia
Amazon.com
About.com - Latin American History
Age of Pirates
Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Pirate Encyclopedia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Naispiraatti, pieni kuva vasemmalla ylhäällä, Copyright PunkJr
*Tyttöpiraatit, pieni kuva oikealla ylhäällä, Copyright stevendepolo
*Naispiraatti vähissä vaatteissa, Copyright fourthirtythree
*Piraattitarjoilijatar, Copyright emtboy9

*ClipArt Copyright Artvex.com
Piraatin elämää
Naispiraatti Naispiraatti
Naispiraatti Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/V Threepio
*** tunturisusi.com linkit ***