Tunturisuden sivut
Luurankopiraatti KUULUISIA PIRAATTEJA

Useat piraateista toimivat uransa joissakin vaiheissa myös kaappareina. Kaikki Karibialla laivoja rosvoavat olivat ainakin meidän aikamme näkökulmasta myös piraatteja.

Calico Jack

Naispiraattikaksikon, Anne Bonneyn ja Mary Readin rosvokumppani, jonka oikea nimi oli Jack Rackham (21. joulukuuta 1682 - 17. marraskuuta 1720). Hänen aikaansa oli 1700-luvun alkupuoli. Hänellä oli piraatiksi ryhtymisessä taustalla oma tarinansa. Hän palveli tavallisena merimiehenä englantilaisella sota-aluksella, Neptunella. Kuinka ollakaan, tyytymätön Neptunen miehistö nousi kapinaan - ja Jack huomasi tuota pikaa olevansa laivan uusi, juuri nimetty kapteeni. Hänen luonteensa laadusta kerrotaan, että hän varsinaisissa taisteluissa oli täysi pelkuri ja pakeni ruumaan juopottelemaan, vihollisen hyökätessä.

Hänet saatettiin turvallisesti hirsipuun ääreen Jamaikalla synkän pilvisenä päivänä, 17. marraskuuta vuonna 1720. Lempinimensä hän sai mustista kalikoohousuistaan.

Karibian piraatit!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Lester Public Library


Peruspiraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva peruspiraatista - Copyright Elliott Brown


Peruspiraatti on kokenut urallaan melko kovia. Hän on mm. menettänyt toisen kätensä ja toisen jalkansa. Nämä pienet vastoinkäymiset eivät kuitenkaan laisinkaan ole lannistaneet hänen hurjaa luontoaan ja hän on valmiina lähtöön - purjeet ylös ja reivatkaa!!! Kaikki miehet kannelle!!!

Silmälappu

Tarvitaan vain sopivan näköinen merirosvon silmälappu, ja syntyy jo täydellinen vaikutelma merirosvosta. Laivoja vallattaessa sohittiin kepeillä, tangoilla, miekoilla ja kaikella mitä käteen tarttui, ja silmävammat olivat yleisiä. Ei ole siis vain tarua se, että merirosvoilla usein oli silmälappu.

Muita maineikkaita merirosvoja

Historian lehdille nimensä kirjanneita, maineikkaita sekä hyvässä että pahassa, merirosvokapteeneja oli Bartholomew Roberts. Hänellä oli johdossaan useita suuria ja tulivoimaisia aluksia, joille hän antoi nimiä: Fortune, Good Fortune, tai Royal Fortune. Fortune on Onni, joten hän ilmeisesti uskoi taikka halusi onnen seuraavan aina mukanaan. Roberts palasi takaisin Afrikkaan ja siellä hänen onnensa lopahti, sillä hän sai surmansa meritaistelussa.

Stede Bonnet oli sokerinkasvattaja, joka ei tiennyt mitään purjehtimisesta, mutta oli muiden mukana kuin ei mitään - myös Mustaparran laivoissa, joko vieraana taikka vankina. Hänet hirtettiin uransa päätteeksi, joten kaikista merirosvoista ei tullut sentään arvostettuja varakuvernöörejä.

Charles Vane operoi varhain 1700-luvulla Nassausta, Bahamalta. Hän koki menestyksen hetkensäkin, mutta hänetkin hirtettiin Jamaikalla vuonna 1721.

Edward Low ei todellakaan ollut mikään herrasmiespiraatti - vaan hän oli yksi pahamaineisimmista ja väkivaltaisimmista. Vuonna 1724 Low surmasi yhden miehistään tämän nukkuessa - ja tästä koko hänen mehistönsä nousi kapinaan. Ranskalaiset pidättivät Lowin, joka näki myös hirrestä Antillien Martinique-saarella, viimeiset päivänsäteensä. Hirsipuu on ollut useiden merirosvojen uran päätepiste.

Peruspiraatti

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva poikapiraatista - Copyright PhotoAtelier


Karibian piraatit
Karibian piraatit
Aavelaiva purjehtii yössä - Luuranko-Kidd!

Merten ikitarustoon kuuluvat aavelaivat, jotka purjehtivat pitkin maailman meriä - ilman ainuttakaan elollista merimiestä. Yllä kuvassa taittaa taivaltaan piraattien kaiken kokenut kaljuuna - ruorissaan Karibian paholaismainen Luuranko-Kidd! Ehkäpä luuranko kuuluukin Kapteeni Kiddille, joka saamansa väärän hirttotuomion vuoksi purjehtii ikuisesti rauhattomana merillä, vannoen kostoa tuomitsijoilleen!

Kapteeni Kidd - syyttömänä hirtetty! - (oik. William Kidd, 1645 - 23. toukokuuta 1701)

Luuranko-Kidin yhteydessä on syytä muistaa Kapteeni Kidd, joka on kuuluisimpia merirosvoja, vaikka mitä ilmeisimmin hän ei sitä edes ollut.
Kun Kapteeni Kiddin elämään paneutuu, niin hänen kohdallaan voi todellakin sanoa, että totuus on usein jopa taruakin ihmeellisempää. Kaapparina hän kyllä toimi Englannin hallituksen valtakirjalla ja sen sijaan, että olisi ollut merirosvo - hän oli jahtaamassa merirosvojakin. Hänellä oli monipuolinen ja menestyksekäs ura mestarimerenkulkijana ja laivan kapteenina. Hän oli naimisissa, hänellä oli tytär - eikä hän mitenkään vastaa kuvaamme tuon ajan piraateista. Hänellä oli korkea moraali, hän oli hyvin kunnioitettava - ei todellakaan mikään kurkunleikkaaja.

Huolimatta siitä, että syytteet häntä vastaan perustuivat epäselviin juonitteluihin, hänet loppujen lopuksi hirtettiin Lontoossa. Häntä ei tuolloin tuomittu niinkään merirosvoudesta - vaan erään merimiehen murhasta, joten ehkä hänelläkin oli pimeät puolensa.

Aarre odottaa löytäjäänsä!

Kiddin sanottiin piilottaneen jonnekin kaukaisille saarille suuren aarteen - ja tuota aarretta ovat aikojen mittaan tuhannet etsineet, löytämättä.
Karibian piraatit
Blackbeard - Mustaparta

Mustaparta taistelun tuoksinassa yllä kuvan patsaassa.

Tarinoissa ja elokuvissa merirosvot kuvataan viihteellisesti romanttisina veijareina. Todellisuudessa he usein olivat säälimättömiä rikollisia. Näitä säälimättömiä murhamiehiä edusti Mustaparta, joka oli kuuluisin Amerikan itärannikon merirosvoista. Hänen nimestään ei ole täyttä varmuutta, mutta ehdolla ovat ainakin Drummond, Thatch ja Tash. Hänen oikea nimensä lienee ollut Edward Thatch taikka Edward Teach - sillä hänellä oli nimiä kuin kissoja turkin hihassa.

Kapteeni Mustaparran uran huippuaika kesti vain parisen vuotta vuosina 1716-1718 - mutta sinä aikana hänet opittiin tuntemaan paholaisen ruumiillistumana. Ei hän ollut mustanpuhuvine rosvonkasvoineen lasten katseltava muutenkaan, mutta hän yritti tehdä ennen hyökkäystä itsestään vieläkin pelottavamman näköisen, sitomalla hattuunsa hitaasti palavia tulilankoja. Hänen musta partansa oli pitkä ja se oli usein palmikoilla.

Mustaparta

Mustaparralla kerrotaan olleen 14 vaimoa. Mustaparta oli varsinainen räyhähenki, juoppo ja paatunut murhamies, joka ei antanut ihmisen hengelle palaneen puupennin arvoa. Hän saattoi huvitella laivalla ammuskelemalla pimeässä summamutikassa ympäriinsä, onnistuen näinkin surmaamaan useita omia miehiään. Mustaparta herätti suunnatonta kauhua ympäristössään ja siirtokuntien viranhaltijat vaativat hänen päätään vadille.
Vuonna 1718 sotalaiva HMS Pearlin kapteeni, luutnantti Robert Maynard sai vaativan tehtävän: hänen piti vangita Mustaparta joko elävänä tai kuolleena. Mustaparta ankkuroi laivansa Oracokesalmen lähistölle uskoen matalikon suojaavan hänen alustaan hyökkäyksiltä.

Maynard haastoi Mustaparran kaksintaisteluun. Mustaparta hyväksyi tarjouksen. Mustaparta taisteli urhoollisesti huolimatta saamistaan lukuisista haavoista. Lopulta Maynard kuitenkin onnistui tappamaan hänet.

Mustaparran ruumiissa kerrottiin olleen kaksikymmentä miekanpistoa ja viisi ampumahaavaa, ennen kuin hän kuoli. Mustaparran pää ripustettiin roikkumaan HMS Pearlin kokkapuusta.

Mustaparran väitetään kätkeneen rosvoamalla saadut rikkautensa Plumsaarelle. Ovatko ne siellä? Ainakaan kukaan ei ole vielä löytänyt.

Ahoy!

Lähteitä
Alexandre Olivier Exquemelin: Karibian merirosvot
Hamilton Cochran: Karibian kaapparit ja merirosvot
Peter Lamborn Wilson: Merirosvoutopiat
Kaunis maailma: Amerikka
Maailmanhistorian suuret löytöretket
Suuri maailmantieto
Lorenzo Camusso: Kolumbus - WSOY
Kristoffer Kolumbus - Päiväkirja ensimmäiseltä matkalta Uuteen maailmaan
Pirates of the Caribbean -- The Official Website
Kenneth Giggal: Great Classic Sailing Ships, 1988
Kuka teki mitä, WSOY 1986
Derek Wilson: Maailman aarteet
Wikipedia
Amazon.com
About.com - Latin American History
Age of Pirates
Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Pirate Encyclopedia


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin iso kuva Pirates of Caribbean banneri Disneyland, Copyright Axel Bührmann
*Iso kuva Mustaparta patsaana tappelee, Copyright Erica Marshall of muddyboots.org
*Pieni kuva Mustaparrasta vasemmalla alhaalla, Copyright cwgoodroe
Piraattikapteeni
Piraattikapteeni Jolly Roger - Karibian piraatit Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Maëlick
*** tunturisusi.com linkit ***