Tunturisuden sivut
Korppi

KORPPI (Corvus corax) - (Linnaeus, 1758)

Korppi on aito erämaan lintu, joka synnyttää mielikuvissa voimakkaita tuntemuksia. Siten korppi on hieman kuin susi - jokaisella on korpista omat näkemyksensä, vaikka ei olisi ikinä tätä erämaihin kätkeytyvää lintua nähnyt. Erämaisesta elintavastaan huolimatta korppi on mitä suurimmassa määrin kulttuurilintu ja elää erillistä elämäänsä kirjallisuudessa, sananlaskuissa ja laajemminkin kulttuurihistoriassa. Melkeinpä päivittäin törmäämme näissä yhteyksissä korppiin, jollei muuten, niin kuullessamme, että eihän se korppi korpin silmää noki!

Korppi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Minette Layne
Korppi
Korppi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Eugene Beckes
Korppi Korppi

Klikkaa korpin lentokuvaan, jossa näet tarkemmin sen siiven kolme sulkakerrosta.

Korppi

Ominaisuuksia

Korppi on varisten heimon suurin lintu. Sen pituus on 54 - 67 cm ja se painaa 950 g - 1415 g. Väriltään korppi on kokomusta ja vihreän ja sinivioletin metallinkiiltoinen. Pyrstö on pitkä ja kiilamainen. Siipien kärkiväli on 115 - 130 cm. Siivet ovat melko pitkät ja kapeat.

Korpin pää on tanakka. Nokka on voimakasrakenteinen, jykevä ja iso, jopa 10 cm pitkä. Sierainaukkoja peittävät sukastupsut. Silmän värikalvo on tummanruskea (vanha lintu) tai siniharmaa (nuori lintu).

Korppi lennossa

Korppi on taitava lentäjä, jonka matkalento on vakaata ja määrätietoista. Se lentää silloin mutkittelematta ja lyö aika-ajoin liitolentojensa lomassa hyvin voimakkaasti ja säännöllisin iskuin siivillään. Välillä korppi kaartelee ja liitelee usein aloillaankin samaan tapaan kuin hiirihaukka, tarkkaillen alapuolellaan levittäytyvää maastoa.

Lentäviä korppeja ahdistelevat monet linnut: lokit, kuovit, kirviset ja västäräkit, mutta korpit selviävät ahdistelijoistaan lentotaitonsa avulla. Kiusaantuessaan liiaksi korppi huitaisee turhan lähelle ilmaantuneet kiusanhenget pois taitavalla siiven liikkeellä ja jatkaa matkaansa.

Yleensä lentävän korpin tunnistaa äänten perusteella. Ne ovat vaihtelevia, mutta helposti tunnistettavia krroa-, korrp- ja klonghuutoja, jotka tyynessä säässä kuuluvat kauas. Korpilla on runsaasti erilaisia, vaihtelevia ääniä, joista kaikkia ei edes miellä linnun ääniksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla yllä Copyright Tom Blackwell
*Kuva vasemmalla lentävästä korpista Copyright Don McCullough
Korppi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright bzd1
Korpin levinneisyys

Levinneisyys

Korppi pesii pohjoisella pallonpuoliskolla 20. leveyspiirin pohjoispuolella, lukuun ottamatta Grönlannin sisäosia ja Siperian pohjoisimpia seutuja. Se ei viihdy tiheimmin asutuilla seuduilla, joten se ei myöskään esiinny pesivänä suurimmassa osassa Keski-Eurooppaa eikä Yhdysvaltojen itäosissa.

Suomessa korppi asustaa harvalukuisena koko maassa, mutta runsaimpana kuitenkin Lapin poronhoitoalueella. Missään se ei ole yleinen. Linnun harvalukuisuus johtuu sen vaatimasta suuresta elinpiiristä, sillä pesimisaikana pari tarvitsee kymmenien neliökilometrien laajuisen alueen, jota se puolustaa muiden korppien tunkeutumiselta.

Suomen pesimäkannan suuruus on 8 000 paria. Koko maailmassa elää noin 16 miljoonaa korppia.

Korpin kovat ajat

Korppia pidettiin Suomessakin pitkään "vahinkolintuna" ja niinpä se sai osakseen suorastaan vainon. Korppi tapettiin yleensä aina tavattaessa. Aallonpohja koettiin 1950-luvulla, jolloin korppeja meillä oli enää 1 200. Asenteiden korppia kohtaan muuttuessa, lähti korppikanta 1960-luvulla nousuun ja 1970-luvun puolivälissä kannan suuruudeksi arvioitiin jo 5 400 paria. 1980-luvulla korppikansan vahvistuminen jatkui ja pesiviä pareja oli vuosikymmenen lopulla jo 6 600 paria.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Engineer111
Ravinto

Korppi on kaikkiruokainen, mutta suosii selvästi eläinravintoa ja on linnustostamme selväpiirteisin haaskansyöjä. Se käyttää koko laajan elinpiirinsä tarjoamia saalistusmahdollisuuksia.

Linnut partioivat jatkuvasti alueensa yläpuolella tarkkaillen maastoa terävillä silmillään. Havaittuaan kuolleen tai sairaan eläimen ne lähestyvät sitä, ja jos paikka osoittautuu rauhalliseksi, laskeutuvat ruokailemaan.

Haaskojen lisäksi korpit saalistavat myös jänistä pienempiä eläviä eläimiä, kuten pikkunisäkkäitä, sammakoita, sisiliskoja ja suuria selkärangattomia sekä lintujen poikasia ja munia. Yleensä korppi pyydystää ainoastaan sairaita tai vahingoittuneita yksilöitä - terveitä eläimiä se ahdistaa vain poikkeustapauksissa.

Saaristossa pesivien korppien ravintoon kuuluvat myös rannoilta löytyvät kuolleet kalat sekä nilviäiset ja muut rannalle ajautuneet, syötäväksi kelpaavat pikkueläimet. Erikoisesti poikueittain liikkuessaan korpit ovat paha uhka vesilintujen poikueille ja munille.

Talvisin korppi käyttää hyväkseen kaatopaikkoja sekä haaskoja. Saapuessaan uudelle ruokapaikalle se asettuu ensin tarkkailemaan tilannetta, ja ryhtyy ruokailemaan vasta todettuaan ympäristön ja ruokailupaikan vaarattomaksi.

Kotka on vieläkin epäluuloisempi kuin korppi ja hyväksyykin haaskan vasta sitten, kun korpit ovat ilmaantuneet sille ruokailemaan.

Eläinravinnon puuttuessa korppi tyytyy myös kasviravintoon. Sen on todettu syöneen mm. jyviä, siemeniä, marjoja ja juureksia.

Korppi kuuluu tienvarsien puhtaanapitolaitokseen kera varisten ja nappaa mieluusti ateriakseen tien poskissa lojuvia, autojen alle jääneiden eläinten raatoja.
Lisääntyminen

Pääosan vuotta korppipariskunta pitää yhteyttä tavalliseen tapaan, mutta pesintää edeltää ilmassa tapahtuva huima soidinkisailu.

Pesänsä korpit rakentavat yhdessä kallionkielekkeille tai korkeiden puiden, kuten männyn latvaosiin. Pesä on tehty risuista ja vuorattu sammalilla, lehdillä, korsilla, karvoilla tai villoilla. Lämmöneristäjänä on naavaa. Sama pesä on käytössä useita vuosia peräkkäin, jos linnut saavat pesiä rauhassa, eikä pesämetsää hakata.

Muninta tapahtuu Etelä-Suomessa maaliskuun alkupuolella ja Pohjois-Suomessa huhtikuun puolivälistä lähtien. Naaras hautoo yksinään 3 - 6 vihreänsinistä, tummapilkkuista munaansa kolmen viikon ajan. Haudonta-aikana koiras ruokkii naarasta. Poikaset viipyvät pesässä 5 - 6 viikkoa, joista parin kolmen ensimmäisen viikon ajan emot lämmittävät niitä. Korppipoikue pysyy yhdessä kesän lopulle saakka ja vasta syksyllä muodostuu suurempia parvia.

Korpit tulevat sukukypsiksi vasta kolmivuotiaina, mutta luovat parisiteen jo ensimmäisenä keväänään. Tällöin niillä on jo laimea soidinkin ja ne rakentelevat pesääkin. Toisena keväänä soidinmeno vilkastuu, mutta pesintä todella toteutuu vasa kolmantena vuotena.

Muutto

Korppi on paikkalintu ja hyvin uskollinen pesimäalueilleen samoin kuin valitsemalleen puolisolle. Syksyisin nuoret linnut saattavat kierrellä jonkin verran; keskimäärin ne ulottavat retkensä vain noin sadan kilometrin päähän synnyinseuduiltaan. Vanhat linnut sensijaan pysyttelevät pesimäpiirinsä lähistöllä. Suurempien merialueiden, esimerkiksi Suomenlahden ja Pohjanlahden yli korppien ei ole todettu vaeltaneen.
Korpit
Lähteet
www.ouka.fi
Kodin suuri eläinkirja 4 - Weilin&Göös
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
Juhani Lokki: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
LuontoPortti/Linnut/Korppi
Raven Symbolism - www.whats-your-sign.com
*ClipArt Copyright ClipartHeaven.com
Thuleiam Tupa - www.thuleia.com
Coloria.net - www.coloria.net
http://oppi.sipooinstituutti.net/
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright J Brew
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kengurut Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Krokotiilieläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Lumivuohi Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Puukengurut Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Bernhardinkoira Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Labradorinnoutaja Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***