Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright Derek Keats


KORVAKOIRA (Otocyon megalotis)

Korvakoiralla on fennekin tapaan suuret korvat, joilla voi olla mittaa 13,5 cm. Korvat eivät ole vain koristeina, vaan niillä korvakoira kuulee äärimmäisen tarkasti pienimpien saaliseläintensä, hyönteisten, heikoimmatkin rapistelut savannin ruohikoissa.

Kellanruskeassa olemuksessa kiinnittyy huomio korvien ohessa korvakoiran "pesukarhunaamaan". Kuono on pieni ja terävähkö. Korvakoiran väri vaihtelee kellanruskean ja harmaan eri sävyissä. Korvien ulkosivu, raajat, kuono ja hännänpää ovat mustat.

Koko ruumiin pituus, pää mukaan lukien on 46 - 66 cm - keskimäärin 55 cm. Hännän pituus 23 - 34 cm ja säkäkorkeutta on 30 - 40 cm.
Korvakoira Otocyon megalotis

Korvakoiralla on painoa vain 3 - 4,5 kiloa ja se saakin piskuisena olla alituiseen valppaana suurempien petojen varalta. Korvakoiralla riittää vihollisia ja vaaranpaikkoja. Sitä ei jahtaa vain sen turkkia himoitseva ihminen - vaan useat suuremmat pedot: gepardit, sakaalit, täplähyeenat, savannikoirat, leopardit ja käämeetkin, kuten pythonit. Taivaaltakin uhkaa hiljainen vaara, siellä väijyvät kotkat.

Takaa-ajettuna korvakoira usein pelastuu ketteryytensä ja salaman nopeiden käännöstensä avulla. Sitä auttavat nopeassa liikkumisessa pitkät, kuin sakaalin jalat. Tuuheaa häntäänsä se käyttelee peräsimen tapaan, paetessaan siksak-tyylillä. Varmimmin se pelastuu, katoamalla maan alle kaivamiinsa laajoihin pesäkäytävistöihin.
Korvakoira
Korvakoira Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Peter Steward
Korvakoiran levinneisyys

Korvakoira elää Afrikassa

Ruohikot ja savannit Afrikassa ovat korvakoiran asuinaluetta. Levinneisyysalue ulottuu Etiopiasta Etelä-Sudaniin ja Tansaniaan asti. Lisäksi lajia tavataan laajalla alueella, joka yltää Etelä-Angolasta ja Zimbabwesta Etelä-Afrikkaan.

Näissä maissa elää korvakoira: Angola, Botswana, Zimbabwe, Mosambik, Kenia, Tansania, Somalia, Etelä-Afrikka, Namibia, Sudan ja Sambia.

Kartalla punainen väri, alalaji Otocyon megalotis megalotis - sininen väri alalaji Otocyon megalotis canescens.

Lisääntyminen

Korvakoira on yksiavioinen ja elää yleensä pienessä perhelaumassa. Pennut syntyvät itsekaivettuun taikka jonkun muun eläimen jäljiltä jääneeseen pesäluolaan ja ovat täysikasvuisia jo 5 - 6 kuukauden ikäisinä.

Eläintarhoissa on seurattu korvakoirien parittelukäyttäytymistä ja havaittu, että ne parittelevat 10 kertaa päivässä noin viikon ajan.
Ravinto

Korvakoiralla on erityisen pienet hampaat. Hampaiden suuri lukumäärä on myös lajin eritysipiirteitä - hampaita on 46 - 50. Tämä on seurausta sen sopeutumisesta syömään pieniä saaliseläimiä.

Koiraeläimet ovat petoeläimiä, joilla on raateluhampaat. Niistä tulee mieleen saaliseläimen takaa-ajo ja saaliin syöminen petojen tapaan. Korvakoira ei ihan täytä näitä mielikuviamme saalistavasta pedosta. Korvakoira on ainoa koiraeläin, joka suuresti on hylännyt nisäkkäät saaliseläiminä ja suosiikin sen sijaan hyönteisiä. Sen ravinnosta 80 % koostuu erilaisista hyönteisistä, kuten termiiteistä. Korvakoirat myös seurailevat heinäsirkkaparvia tai pysyttelevät seepra- ja antilooppilaumojen lähellä pyydystääkseen niiden ulosteilla eläviä hyönteisiä.

Myös pienet jyrsijät, munat ja linnunpoikaset maistuvat.

Kasvullisuuttakin on hyvä ja terveellistä napostella pieninä annoksina termiittien ja pikkujyrsijöiden lomaan.

Termiittien tuhoautomaatti

Korvakoira on koiramaailman nopein syömäri; sen leuat käyvät 300 kertaa minuutissa sen ahmiessa termiittejä. Niitä se syö keskimäärin yli 3 000 päivässä - niinpä yksi ainut korvakoira syö vuodessa yli miljoona termiittiä. Tarkempi arvio on 1 150 000 termiittiä.

Korvakoira Otocyon megalotis

Yön eläimiä

Korvakoirat ovat liikkeellä enimmäkseen öisin. Yöllä savannilta voi kantautua valittavaa ulvontaa - siellä korvakoira kuuluttaa kaikille olemassa olostaan.
Korvakoira
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright Derek Keats


Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan korvakoiran tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Metsästys

Korvakoiria metsästetään turkiseläiminä.
Alalajit

Korvakoira on sukunsa Otocyon ainut edustaja - ja sillä on kolme alalajia. Tosin, virallisemmin tunnustettuja alalajeja voi olla vain kaksi - alla kaksi ensimmäistä.

Otocyon megalotis megalotis - Sambia, Botswana, Namibia, Etelä-Afrikka
Otocyon megalotis canescens - Etiopia, Somalia
Otocyon megalotis virgatus - Tansania, Kenia

Lähteet
*Animal Diversity Web: Bat-Eared Fox - Otocyon megalotis
*BBC: Science and Nature: Bat-Eared Fox - Otocyon megalotis
*Nature: Animal Guide: Bat-Eared Fox


Koiraeläimet
Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***