Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, tammikuista aamua 2014 Riisitunturin kansallispuistossa, Posiolla.

All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Hanneke Luijting
Photo used with permission.
Riisitunturi Katso ylin kuva kokonaisena


Lapin ja Koillismaan autiotupia ja päivätupia

Autiotupien kultaiset säännöt - Kulkijan kymmenen käskyä

Erämaan kirjoittamattomat lait, jotka Lapin läänin autiotupatoimikunta 1950-luvulla kokosi Kulkijan kymmeneksi käskyksi.

1. Joka anastaa lukitsemattoman oven takaa toisen omaisuutta tai tahallisesti hävittää tai turmelee sitä, ei tee vain rikosta vaan myös häpeällisen ja raukkamaisen teon. Jätä siis majassa oleva kalusto lähtiessäsi täydessä kunnossa paikoilleen. Silloin se on käytettävissä majaan mahdollisesti myöhemmin palatessasi.

2. Astuessasi kämppään tarkasta, että tulisija on kunnossa ja vaaraton ennen kuin sytytät tulen. Jos vikaa on, etkä voi sitä korjata, jätä ilmoitus havainnostasi, jotta omistaja huomaa korjata vian.

3. Käytä kämpälle varattuja polttopuita säästäen, ellet ole tilaisuudessa heti hankkimaan uusia polttamiesi tilalle, sillä seuraavalle tulijalle voi kuiva puu olla kipeään tarpeeseen. Sanomattakin on selvää, että syttypuun veisteleminen lavitsalaudoista, niiden polttamisesta puhumattakaan, on törkeä loukkaus erämaan lakeja vastaan.

4. Käytä kämpällä olevaa ruoka- tai muuta hätävarastoa vain todella pakottavassa tilanteessa. Kenties pian lähdettyäsi tulee toinen kulkija, j oka ilman niitä sortuu.

5. Noudata siisteyttä kämpällä majaillessasi ja pidä myös majan ympäristö ja vedenottopaikka puhtaana. Jätä rauhaan puut kämpän ympäristössä.

6. Lähtiessäsi kämpältä siivoa se kunnolla ja varaa sinne polttopuita vähintään sama määrä, minkä olet polttanut. Kunnon kulkija jättää runsaan halkovaraston ja lisää varastoa, jos se oli pieni.

7. Jos kämpässä on vieraskirja, merkitse siihen nimesi, päivämäärä sekä muutama sana retkestäsi. Älä kaivertele nimikirjaimia kämpän seiniin; se on ruma ja hyljättävä tapa.

8. Jos voit, jätä autiomajalle tulitikkurasia, kuivia sytykkeitä, leipää, suolaa tai muuta säilyvää ruokatavaraa, mieluiten katosta narulla ripustettuun pussiin, hiiriltä suojaan.

9. Ennen kuin suljet kämpän oven varmistaudu tarkoin siitä, että tulisijassa on tuli täysin sammunut ja ettei mitään vaaraa tulen irti pääsemisestä voi olla.

10. Kämpälle viimeisimmäksi saapuneella on kämppään suurempi oikeus kuin siellä jo pitempään asustaneella. Jos siis kaikki eivät mahdu majaan, on siellä kauimmin viipyneiden velvollisuus tehdä tilaa viimeiseksi väsyneinä saapuneille. Muistettakoon kuitenkin vanha hyvä neuvo: sopu sijaa antaa.
Romanssikahvila Pallas

All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © stella1302
Kuva käytetty luvalla.


Romanssikahvila - Pallas
Montellin autiotupa
Montellin maja - Enontekiön kunta, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tupa sijaitsee Hetta-Pallas -reitin varrella 40 km Hetasta ja 15 km Pallakselta. Keskitalvella tupa on kylmä. Vesi purosta - suositellaan keittämistä tai suodattamista. Ruuhkahuippuja ovat pääsiäinen ja ruska-aika. Tupa on myös poromiesten käytössä. Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella.
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © stella1302
Kuva käytetty luvalla.


Autiotupa Metsähallitus, Luontoon.fi: Montellin maja, autiotupa
Luttotupa, autiotupa
Luttotupa, päivätupa - Inarin kunta, Saariselän alue

Tupa sijaitsee Luttojoen pohjoisrannalla merkityn reitin varrella. Saariselältä on tuvalle matkaa 7 km. Tupa on tarkoitettu vain päiväkäyttöön, ei yöpymismahdollisuutta. Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Kuvattu 7.1.2014.
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Gary McNair
Photo used with permission.
Luttotupa Katso kuva kokonaisena


Autiotupa Metsähallitus, Luontoon.fi: Luttotupa, päivätupa
Riisitunturi, autiotupa
Riisitunturi, autiotupa - Posion kunta, Riisitunturin kansallispuisto

Tupa sijaitsee Riisitunturin kansallispuistossa samannimisen huipun pohjoispuolella, Riisitunturin kansallispuiston läpi kulkevan merkityn polun varrella, noin 2 km:n päässä Riisitunturin lähtöpisteestä.

Riisitunturin taianomainen tykkymetsä kuutamoyön lumihahmoineen on talviretkeilijän ja valokuvaajan paratiisi. Kesällä pääset kulkemaan täällä pitkin Euroopan mahtavimpia rinnesoita ja ihailemaan Kitkajärveä, Euroopan suurinta lähdettä. Vesi on luonut Koillismaan satumaisen tunturi- ja vaaraluonnon kauneuden.

All Rights Reserved
*Kuva yllä ja oikealla - Copyright © Hanneke Luijting
Photos used with permission.


Autiotupa Metsähallitus, Luontoon.fi: Riisitunturi, autiotupa

Autiotupa Metsähallitus, Luontoon.fi: Riisitunturin kansallispuisto
Riisitunturi, autiotupa
Hiltusen autiotupa
Hiltunen, autiotupa - Pudasjärven kaupunki, Syötteen kansallispuisto

Vuonna 2005 peruskorjattu autiotupa sijaitsee Hiltusenvaaran eteläpuolella, Iso Hiltusensuon etelälaidassa. Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä.
Autiotupa Metsähallitus, Luontoon.fi: Hiltunen, autiotupa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Juho Holmi
*** tunturisusi.com linkit ***