Susisivut
ANDIENKETTU (Pseudalopex griseus)

Andienketun erityistuntomerkkinä usean muun koiraeläimen tapaan ovat pitkät korvat.

Andienkettu painaa 2,5 - 4,0 kg. Sillä on pituutta 43 - 70 cm. Hartiakorkeus on 40 - 45 cm.

Andienketun turkki on juovikkaan harmaa ja siinä voi olla kellanpunaruskeita sävyjä. Häntä on pitkä ja tavattoman, suorastaan pyöräkän tuuhakka.

Yön kulkijoita

Andienkettu on yöeläin. Öisin se on aktiivinen ja etsii syötävää. Liikkeellä omalla reviirillään tällöin on usein andienkettupari - joskus yksin liikkuva andienkettu.
Andienkettu (Pseudalopex griseus)
Koiraeläimet
Andienketun levinneisyys

Levinneisyys

Andienkettu elää Etelä-Amerikassa Chilessä, sekä Argentiinassa. Lajia tavataan mahdollisesti myös Perusta ja Ecuadorista. Elinympäristö on avointa tasankoa, pampaa - ja matalaa vuoriseutua. Myös Falklandinsaarille andienkettua on viety 1920-luvulla ja se elää sielläkin edelleen.
Lisääntyminen

Andienketut ovat yksiavioisia ja pariskunta on yhdessä omalla reviirillään ympäri vuoden. Tosin, joskus urokset voivat lisääntyä useampienkin naaraiden kanssa - ja viettävät joskus talviaikaa yksinään.

Noin kahden kuukauden kantoajan jälkeen pesäluolaan syntyy 2 - 6 pentua. Sekä uros että naaras osallistuvat huolehtivasti jälkikasvun hoitoon. Pennut liikkuvat pesäluolan ulkopuolella emonsa seurassa 4 - 6 viikon ikäisinä.

Alalajit

Pseudalopex griseus griseus
Pseudalopex griseus domeykoanus
Pseudalopex griseus fulvipes
Pseudalopex griseus gracilis
Pseudalopex griseus maullinicus
Ravinto

Andienkettu on kaikkiruokainen ja sen ruokavalio vaihtelee vuodenaikojen mukaan - mitä milloinkin löytyy syötäväksi.

Sen pääravintoa ovat pienet jyrsijät. Se syö myös lintuja, linnunmunia, sammakoita, liskoja, skorpioneja, hyönteisiä sekä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Talvella jyrsijöiden ohella pääravintoon kuuluvat vyötiäiset ja haaskat.

All rights reserved
*Molemmat isot kuvat tämän tekstin ylä- ja alapuolella, andienkettu (Pseudalopex griseus) - Copyright - All rights reserved: © Gastón C - Used with permission.
Koiraeläimet
Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan andienketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Andienkettua on pyydetty ansoin paljon sen kauniin turkin vuoksi. Siitäkään huolimatta kanta ei ole taantunut ja andienkettuja on asuinseuduillaan kohtuullisesti.
Andienkettu Lycalopex griseus Lähteet:
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
University of Michigan - Animal Diversity Web: Lycalopex griseus - South American gray fox
IUCN Red list

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright claudio ruiz
*Levinneisyyskartta, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright Udo Schröter
*Kaksi alinta kuvaa, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright andrea ugarte
Koiraeläimet
Koiraeläimet aakkosjärjestyksessä

Amazoniankoira * Andienkettu * Atamarankettu * Bengalinkettu * Brasiliankettu * Darwininkettu * Dingo * Eteläafrikankettu * Etiopiansusi * Falklandinkoira * Fennekki * Harjasusi * Harmaakettu * Hiekkakettu * Isoandienkettu * Juovasakaali * Kaliforniankettu * Kettu * Kit fox * Kojootti * Korsakki * Korvakoira * Kultasakaali * Laulava uudenguineankoira * Mustatäpläkettu * Naali * Pampakettu * Preeriakettu * Punasusi * Ravustajakoira * Sahelinkettu * Savannikoira * Suokoira * Supikoira * Susi * Tiibetinkettu * Vaippasakaali * Viidakkosusi *
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***