ANDIENKETTU (Pseudalopex griseus)

Andienketun erityistuntomerkkinä usean muun koiraeläimen tapaan ovat pitkät korvat.

Andienkettu painaa 2,5 - 4,0 kg. Sillä on pituutta 43 - 70 cm. Hartiakorkeus on 40 - 45 cm.

Andienketun turkki on juovikkaan harmaa ja siinä voi olla kellanpunaruskeita sävyjä. Häntä on pitkä ja tavattoman, suorastaan pyöräkän tuuhakka.

Yön kulkijoita

Andienkettu on yöeläin. Öisin se on aktiivinen ja etsii syötävää. Liikkeellä omalla reviirillään tällöin on usein andienkettupari - joskus yksin liikkuva andienkettu.
Andienkettu (Pseudalopex griseus)
Andienketun levinneisyys

Levinneisyys

Andienkettu elää Etelä-Amerikassa Chilessä, sekä Argentiinassa. Lajia tavataan mahdollisesti myös Perusta ja Ecuadorista. Elinympäristö on avointa tasankoa, pampaa - ja matalaa vuoriseutua. Myös Falklandinsaarille andienkettua on viety 1920-luvulla ja se elää sielläkin edelleen.
Lisääntyminen

Andienketut ovat yksiavioisia ja pariskunta on yhdessä omalla reviirillään ympäri vuoden. Tosin, joskus urokset voivat lisääntyä useampienkin naaraiden kanssa - ja viettävät joskus talviaikaa yksinään.

Noin kahden kuukauden kantoajan jälkeen pesäluolaan syntyy 2 - 6 pentua. Sekä uros että naaras osallistuvat huolehtivasti jälkikasvun hoitoon. Pennut liikkuvat pesäluolan ulkopuolella emonsa seurassa 4 - 6 viikon ikäisinä.

Alalajit

Pseudalopex griseus griseus
Pseudalopex griseus domeykoanus
Pseudalopex griseus fulvipes
Pseudalopex griseus gracilis
Pseudalopex griseus maullinicus
Ravinto

Andienkettu on kaikkiruokainen ja sen ruokavalio vaihtelee vuodenaikojen mukaan - mitä milloinkin löytyy syötäväksi.

Sen pääravintoa ovat pienet jyrsijät. Se syö myös lintuja, linnunmunia, sammakoita, liskoja, skorpioneja, hyönteisiä sekä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Talvella jyrsijöiden ohella pääravintoon kuuluvat vyötiäiset ja haaskat.


All rights reserved
*Molemmat isot kuvat tämän tekstin ylä- ja alapuolella, andienkettu (Pseudalopex griseus) - Copyright - All rights reserved: © Gastón C - Used with permission.
Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan andienketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Andienkettua on pyydetty ansoin paljon sen kauniin turkin vuoksi. Siitäkään huolimatta kanta ei ole taantunut ja andienkettuja on asuinseuduillaan kohtuullisesti.
Andienkettu Lycalopex griseus Lähteet:
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
University of Michigan - Animal Diversity Web: Lycalopex griseus - South American gray fox
IUCN Red list

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright claudio ruiz
*Levinneisyyskartta, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright Udo Schröter
*Kaksi alinta kuvaa, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright andrea ugarte
Koiraeläimet aakkosjärjestyksessä

Amazoniankoira * Andienkettu * Atamarankettu * Bengalinkettu * Brasiliankettu * Darwininkettu * Dingo * Eteläafrikankettu * Etiopiansusi * Falklandinkoira * Fennekki * Harjasusi * Harmaakettu * Hiekkakettu * Isoandienkettu * Juovasakaali * Kaliforniankettu * Kettu * Kit fox * Kojootti * Korsakki * Korvakoira * Kultasakaali * Laulava uudenguineankoira * Mustatäpläkettu * Naali * Pampakettu * Preeriakettu * Punasusi * Ravustajakoira * Sahelinkettu * Savannikoira * Suokoira * Supikoira * Susi * Tiibetinkettu * Vaippasakaali * Viidakkosusi *
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

  • Ahma
  • Apinat
  • Euroopansuslikki (siiseli)
  • Filippiinienkummittelija
  • Genetti
  • Gueretsat
  • Hiekkamangusti
  • Hirvieläimet
  • Hyeenat
  • Ilves
  • Impala
  • Jääkarhu
  • Kapybara (vesisika)
  • Karhu
  • Keisaritamariini
  • Kiinantupaija
  • Kirahvi
  • Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan
  • Koala
  • Kodiakinkarhu
  • Koiraeläimet
  • Kultapanda
  • Kärppä
  • Laiskiaiset
  • Liito-orava
  • Lumikko
  • Majavat
  • Mangusti
  • Mara
  • Meerkat
  • Metsäjänis
  • Minkki
  • Mungot
  • Murmelit
  • Mustajalkahilleri
  • Mustakarhu
  • Myyrät
  • Eläimiä N - V

  • Norsut
  • Numbatti (pussimuurahaiskarhu)
  • Näätä
  • Orava
  • Panda
  • Piisami
  • Pikkumangusti
  • Pikkumarmosetti
  • Pikkuvirtahepo
  • Preerikot
  • Puoliapinat
  • Pussipiru
  • Rengashäntämaki
  • Saimaannorppa
  • Sarvikuonot
  • Saukko
  • Seeprat
  • Simpanssi
  • Sinivalas
  • Siperianmaaorava
  • Skunkki
  • Supi (pesukarhu)
  • Susi - ja kaikki koiraeläimet
  • Tunturisopuli
  • Unikeko
  • Vaivaishiiri
  • Virtahepo
  • Vompatit
  • Vähäpäästäinen
  • Lintuja

  • Harakat
  • Huuhkaja
  • Kanahaukka
  • Kiiruna
  • Korppi
  • Kotkat
  • Käki
  • Lapinpöllö
  • Laulujoutsen
  • Metso
  • Naakka
  • Punatulkku
  • Riekko
  • Suopöllö
  • Teeri
  • Tiaiset
  • Tilhi
  • Tornipöllö
  • Tunturihaukka
  • Tunturikihu
  • Tunturikiuru
  • Tunturipöllö
  • Valkoselkätikka
  • Varis
  • Varpuspöllö
  • Viirupöllö
  • Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

  • Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli
  • Alpakka
  • Chilentsintsilla
  • Fretti
  • Gekot
  • Hamsterit
  • Hevoset ja ponit
  • Ihminen
  • Kamelit
  • Kani
  • Kilpikonnat
  • Kissat
  • Koiralinkit
  • Laama
  • Lehmä
  • Marokonraitahiiri
  • Marsu
  • Minipossut ja mikropossut
  • Mongolianjirdi (gerbiili)
  • Papukaijat
  • Rotat
  • Siilit
  • Sinikelta-ara


  • Esihistoriallinen aika

  • Dinosaurukset
  • Hirviösusi
  • Jättiläislaiskiainen
  • Mammutit ja mastodontit
  • Sapelihammaskissa eli smilodon
  • Tylppäkuonokarhu


  • *** tunturisusi.com linkit ***