Menu
Tunturisuden sivut
LUMIKKO (Mustela nivalis) - (Linnaeus, 1766)

Lumikko on Euroopan pienin näätäeläin. Lumikon koko vaihtelee suuresti, riippuen sen maantieteellisestä asuinalueesta. Suomessa tavattava lumikko on kooltaan pienempi, kuin etelämpänä elävä, ja sitä sanotaankin tyypiltään pikkulumikoksi (M. nivalis nivalis). Se on talvella kokonaan valkoinen - eräillä yksilöillä voi joskus olla jäljellä laikkuja ruskeasta kesäturkista. Se on maailman pienin petoeläin. Suurin maapeto, jääkarhu - voi olla 23 000 kertaa sitä suurempi.

Eteläisen isolumikon (M. nivalis vulgaris) selkäpuoli on talvellakin ruskea, kupeiden raja on epämääräisempi, tassujen yläpuoli ruskea ja suupielen takana on ruskea täplä. Pohjois-Afrikassa elävä isolumikko voi olla jopa viisi kertaa suomalaista lajitoveriaan suurempi.

Sekä pikkulumikko että isolumikko ovat sama laji - ne ovat vain saman lajin eri tyyppejä kokonsa puolesta.

Pikkulumikon koko

  • Uroksen pituus 16 - 17 cm, naaraan 14 - 15 cm.
  • Uroksen keskipaino 50 - 55 g, uros voi painaa enimmillään 80 g - naaraan keskipaino 35 - 40 g.


  • Lähteet
    Paavo Hellstedt: Lumikko - minikokoinen tehosaalisaja (Luonnossa - Nisäkkäät - Weilin + Göös)
    Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja - Tammi
    www.luonnossa.net
    IUCN
    ADW Animal Diversity Web

    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva yllä Copyright © Michael Brace
    *Kuva oikealla Copyright © Marko Kivelä
    Lumikko
    Lumikko
    Lumikko
    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva yllä Copyright © Marko Kivelä
    *Kuva vasemmalla Copyright © Alexander Kavun


    Levinneisyys

    Levinneisyysalue on hyvin laaja. Lumikkoa tavataan koko Euroopassa ja Euraasiassa, Pohjois-Afrikassa, Kanadassa sekä Yhdysvaltojen pohjoisosissa. Sitä on myös siirtoistutettu Uuteen-Seelantiin.

    Kannanvaihtelut

    Lumikkojen määrä vaihtelee sen mukaan, miten paljon kulloinkin on myyriä. Kun myyriä on runsaasti, lumikko itse puolestaan vaikuttaa myyräkantoihin, eli pienentää myyrien määrää. Myyrien kadotessa, myös lumikot katoavat nopeasti.

    Saalistus ja ravinto

    Ravinto muodostuu pelto- ja metsämyyristä, hiiristä ja sopuleista - mutta myös kaniineista, jos sellaisia on, ja joskus linnuista ja linnunmunistakin, sammakoista sekä haaskoista. Lumikko kiipeää puuhunkin saalista etsiessään. Pääravinto vaihtelee paljon eri alueilla ja muodostuu sen mukaan, mitä sopivia saalislajeja lumikolle seudulla elää. Ruokaa lumikon on syötävä vuorokaudessa kolmannes omasta painostaan ja tämän vuoksi se on aktiivinen ympäri vuorokauden. Myös viljojen jyvät, marjat ja etanat kelpaavat lumikolle.

    Suurin piirtein lyijykynän kokoinen lumikko on erittäin tehokas tappaja. Kun vain 35 grammaa painava naaraslumikko löytää saalistusretkellään liki kolme kertaa painavamman tunturisopulin pesän, ei kulu kuin muutama sekunti ja vinkaus, kun voi jo nähdä lumikon kantavan sopulia pesästä.

    Kohta myös sopulinpoikaset siirtyvät hyvässä järjestyksessä, kukin vuorollaan, lumikkoperheen poikasten naposteltaviksi.
    Lumikko
    Lumikko
    Kesäturkki

    Lumikon kesäturkissa selkäpuoli ja kyljet ovat punaruskeat, vatsapuoli valkoinen - raja näiden värialueiden välillä on hyvin selkeä ja miltei suora. Kesäpuvussa tassutkin ovat usein päältä valkoiset.
    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuvaista yllä ylempi Copyright © Michael Brace
    *Kuvaista yllä alempi Copyright © ramendan
    Lumikko
    Talvielämää

    Talvella lumikko viettää mahdollisimman paljon aikaansa lumen alla, missä se on suojassa saalistajilta. Lumikko on itse petoeläin ja saalistaja, mutta se on samaan aikaan itsekin vaarassa jäädä suurempien petojen saaliiksi. Pöllöille ja muille petolinnuille, sekä esimerkiksi ketulle ja kissalle lumikko on myyrän veroinen saalis.

    Jos myyräkanta hupenee, on lumikon liikuttava hangilla enemmän ja otettava se riski, että se voi itsekin joutua saaliiksi. Tällöin lumivaippaa kirjovat kuin kauniisti tikattuina lumikon pienet parihyppyjäljet. Lumikko liikkuu hyppelemällä 20 - 40 cm pitkiä loikkia. Talvella lumikko jättää taakseen parijälkiä, jotka syntyvät sen etu- ja takajalkojen osuessa samaan kohtaan. Kovemmalla alustalla syntyy myös kolmi- ja nelijälkiä.

    Jos lumikko on jäämässä saalistajan suihin, sillä on vielä yksi ylimääräinen puolustautumiskeino. Se suihkuttaa takapäästään pahanhajuista nestettä hyökkääjän suuntaan, saa tämän hetkeksi sekaisin ja ehtii ehkä samalla itse luikkia pakoon.

    Lumikon reviiriksi riittää useimmiten alle 3 hehtaarin alue.

    Lumikko tähystää

    Lumikolla on tarkat aistit ja hyvä kuulo - ja kun se havaitsee jotakin, se nousee takajaloilleen seisomaan ja tähystämään.

    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva vasemmalla Copyright Marko Kivelä
    Lisääntyminen

    Lumikkojen parittelu tapahtuu keväällä ja kantoaika on 34 - 37 vrk. Lumikkonaaras synnyttää touko-kesäkuussa neljästä kahteentoista karvatonta, vain 1 - 2 grammaa painavaa poikasta. Poikaset ovat petoeläimille tyypilliseen tapaan hyvin avuttomia, hampaattomia ja sokeita. Emo on alkuaikana tiiviisti poikastensa kanssa, sillä niiden kehitys lakkaa, jos niiden lämpötila laskee.

    Kun lumikko palaa saalistusretkiltään pesälle poikastensa luokse, se sirputtaa poikasia rauhoittaakseen. Samaa sirputusta pitävät poikaset, painiskellessaan yhtenä vierivänä myttynä pesässä.

    Lumikon poikaset kehittyvät suhteellisen hitaasti. Silmät aukeavat noin neljän viikon iässä. Tällöin poikaset pistäytyvät ensimmäisiä kertoja pesän ulkopuolella. Pysyvät hampaat kehittyvät vasta runsaan kuukauden ikäisille poikasille.

    Seuraavien viikkojen aikana kehittyvät poikaset harjoittelevat saalistustaitoja. Emo voi tuoda niille kuolleita tai eläviä myyriä, joilla hiotaan saalistustaitoja. Muutaman viikon kuluttua poikaset tappavat ensimmäiset omat saaliseläimensä. Noin 3 - 4 kuukauden kuluttua syntymästään naaraspoikaset saavuttavat emonsa koon, urosten kasvu kestää puoli vuotta. Joskus lumikolla voi olla kaksikin poikuetta vuoden aikana.

    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva oikealla yllä Copyright © Eric Bégin

    All rights reserved
    *Kuva oikealla alla Copyright © Luke Casey
    Photo used with permission.
    Lumikko Lumikko
    Lumikko
    Kesäturkki

    Lumikon kesäturkissa selkäpuoli ja kyljet ovat punaruskeat, vatsapuoli valkoinen - raja näiden värialueiden välillä on hyvin selkeä ja miltei suora. Kesäpuvussa tassutkin ovat usein päältä valkoiset.

    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva Copyright © Bering Land Bridge National Preserve
    TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
    Tunturisuden sivut

    AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

    Tunturisuden sivut

    Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

    Tunturisuden sivut

    AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
    *** tunturisusi.com linkit ***