Tunturisuden sivut
Buddhalaiset munkit
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Kent MacElwee
*Kuva oikealla, Laosin munkkipoika - Copyright
© Dietmar Temps


Munkki Elämää buddhalaisessa luostarissa

Burmalaisen sanonnan mukaan "elämän todellista kauneutta ei voida vangita mihinkään kuvaan", mutta kuvat tällä sivulla kuitenkin yrittävät sitä. Elämä buddhalaisessa luostarissa ei ole ehkä aina sellaista, miksi sen kuvittelemme, mutta vaatimattomuutta korostavassa munkkielämässä tällaisessa luostarissa on kuitenkin kaikki se tarpeellinen, mitä elämä vaatii. Vaikkakin kaikki on äärimmäisen vaatimatonta. Buddhalaisen luostarin vaatimattomuus lattialla matoilla makaavine munkkeineen muodostaa äärimmäisen vastakohdan kristinuskon ylellisille kiviluostareille, joissa kaikki kimaltaa ja kiiltää kultaa.

Buddhalaisessa luostarissa noustaan kaikkien luostareiden tapaan anivarhain aamulla, jo ennen kukonlaulua eli neljän aikaan ja monenmoista puuhaa riittää pitkin päivää. Elämä ei ole vain oleilua, vaan se on kurinalaista puuhaamista, mietiskelyä, opiskelua ja almukulhon kanssa kujien ja katujen kiertämistä, riisiä ja almuja anellen.

Buddhalaiset munkit syövät runsaammin vain yhden ainoan kerran päivässä, puolen päivän aikaan. Se vaatii varmasti totuttelua ja vankkaa itsekuria. Kun aikaa ei käytetä liikaa syömiseen, jää enemmän aikaa meditoinnille. Ehkäpä siinä ohimennen voi hieman mietteissään tarkata maailman menoa tovin luostarin ikkunastakin.

Toki munkit, etenkin nuoret munkit, tekevät paljon muutakin, kuin vain rukoilevat. Heillä lienee siihen kaikkien nuorten tapaan synnynnäinen viehtymys, vaikka munkkeja ovatkin. Kukapa tietää, vaikka he mutustelisivat mitä erilaisimpia välipalojakin, kun valvova silmä välttää. He pelaavat jalkapalloakin ja pääsevät kylillä aina tilaisuuden tullen katsomaan televisiotakin. He eivät siten ole mitään maailmankieltäjiä, vaikkakaan munkit eivät saa esimerkiksi tervehtiä vastaantulijoita. Omistusoikeuden vaatimattomuus kuitenkin rajaa munkilta paljon, sillä buddhalaismunkki saa omistaa ainoastaan viitan, kerjuukulhon, partaveitsen, neulan, siivilän, rukousnauhan, kepin ja hammastikun.

Suhteet naisiin Buddhaa seuraavilla munkeilla ovat varsin rajalliset eli täysinkin kielletyt. Nainen ei saa missään yhteydessä koskettaa munkkia, ei edes ojentaa hänelle esinettä käteen. Miten hyvin munkit näissä kuuliaisuudenlupauksissaan ja siveyden kilvoittelussaan onnistuvat, sen tietävät vain he itse, ja Buddha. Uskottavasti myös buddhalaiset munkit voivat horjahtaessaan anoa anteeksiantoa ja sen myös saada.
Laosin munkkipoika
Luostarit
Kiinan munkit taisteluharjoituksissa - Shaolin kungfu

Kiinassa, Shaolinin luostarissa munkkipojat harjoittelevat luostarin omaa, Shaolinin kungfua. Tunnetuin kungfutemppeli on Shaolinin temppeli Kiinassa, jonka soturimunkeista kerrotaan lukuisia tarinoita.
Kungfu on yleisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville taistelulajeille. Buddhalaiset munkit harrastavat kungfua, joka ylläpitää fyysistä kuntoa ihan kuten mikä hyvänsä muukin fyysinen harjoitus. Kun fyysinen kunto on hyvä, onnistuu hartauden harjoituskin paremmin. Toki nykyisin kungfua harrastetaan muuallakin, kuin munkkien parissa.
Munkit netissä
Thaimaan munkit netissä

Kaikki pojat ovat viehtyneitä tietokoneisiin, eivätkä thaimaalaiset munkkipojat ole poikkeuksia.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Romain CR
Buddhalaiset munkit
Burman teinimunkit

Elämäniloa ja positiivisuutta pursuava kaksikko.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © clod
Luostarit
Hartautta ja rukouksia

Kyllä pikkumunkit muistavat myös harjoittaa hartautta ja rukoillakin.
*** tunturisusi.com linkit ***