Tunturisuden sivut
Lintulan luostari
Jouluenkeli rukoilee Lintulan nunnaluostari

Lintulan nunnaluostari Heinäveden Palokissa. Kuvassa luostarin kirkkosali.

Jos meitä tavallinen kirkkorakennus kylän tahi kaupungin keskellä puhuttelee, niin kuinka voimakkaasti meihin vaikuttavatkaan luostarit! Nämä katkeamattoman rukouksen kehdot meidänkin maassamme ovat perinteiltään vuosisataiset, onpa Valamon historiassa meneillään jo yhdeksäs vuosisata. Voimme vain yrittää aavistella, miten pyhä paikka on luostari. Rukouselämä on pyhittänyt sen ilmapiirin, jokaisen sopen ja keljan, munkin taikka nunnan huoneen. Sen alttareilla palaa lakkaamatta tuli pyhien lahjojen edessä. Aamu aamun jälkeen luostarissa pyhät kädet kohottavat ihmisen työn antia uhriksi kaiken tähden ja kaiken edestä. Ortodoksikristityille luostari ei ole mielenkiintoinen matkailukohde vaan pyhiinvaelluspaikka. Se on rukoilemisen koulun ja murheista ja taakoista vapautumisen paikka.
Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuva Copyright - © s.niemelainen
Photo used with permission.


Ensimmäinen adventtikynttilä - toivon kynttilä Luostarista löytyy rauha ja levollisuus

Luostari merkitsee maailmassa vaeltavalle keidasta, jossa virvoittuneena voi jatkaa matkaa valitsemallaan tiellä. Ken tulee mieleltään nöyränä ja hiljaisena, hän löytää rauhan ja levollisuuden. Ken saapuu tämän aikakauden ylpeät vaatimukset huulillaan, hän jää vastausta vaille. (Isä Ambrosius, Markku Haapio: Ortodoksinen kirkko Suomessa)
En etsi valtaa loistoa
Luostarin joulu

Luostareissa vallitsee aina oma, erityinen, juhlava ja rauhallinen tunnelmansa, joka juuri jouluna vain entisestäänkin korostuu. Nunnat ja munkit elävät ja asuvat luostareissa ja viettävät tietysti niissä joulunsakin, mutta myös monet muut ihmiset suuntaavat matkansa joulunakin luostariin. Missäpä voisikaan kuvitella paremmin saavuttavansa tunnelman ajattomuudesta, ikuisuudesta ja joulun rauhasta.

Enkelten joulumusiikkia Valamon luostari

Valamo (Uusi-Valamo) on munkkiluostari. Perimätiedon mukaan Valamon luostari on perustettu 1100-luvulla, viimeistään 1300-luvulla. Sen perustajaisinä kunnioitetaan kahta Valamon saarella kilvoitellutta pyhää, Sergei ja Herman Valamolaista. Valamon luostari on Suomen ortodoksisen kirkon luostari Heinävedellä Etelä-Savossa. Valamossa on kahdeksan munkkia, yksi viitankantaja, yksi noviisi sekä nelisenkymmentä työntekijää palkollisina. Valamon luostarissa käy vuosittain noin 160 000 vierailijaa, ja ympäri vuoden pyörivät majoitus- ja kokouspalvelut sekä erilaiset kansanopiston kurssit. Isä Andreas rohkaisee luostariin tulevia vierailijoita kysymään rohkeasti nunnilta ja munkeilta mieltä askarruttavista asioista.

Valamon luostari ottaa runsaasti vastaan vierailijoita ja pyhiinvaeltajia myös jouluna, jolloin luostarissa voi majoittua täysihoitoon. Rauhallinen ilmapiiri, tunnelmalliset juhlapalvelukset ja luostarin johtajan vastaanotto luovatkin mitä parhaat puitteet juhlapyhien viettoon.Valamon luostarin joulunviettäjistä valtaosa on muita kuin ortodokseja, eli luterilaisia. Heitä varten Valamossa järjestetään luterilainen joulujuhla aattoiltana. Luostarikirkon jumalanpalvelusten eksotiikka kiehtoo uskontokunnasta ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta. Valamon luostarissa joulun sanoma tulee lähelle ja joulun rauha valtaa sielun ja sydämen. Valamossa joulunviettäjiä on noin kaksisataa, heistä nelisenkymmentä on vapaaehtoisia talkoolaisia. Luostarihotellissa on noin sata vuodepaikkaa ja saman verran mahtuu yöpyjiä kahteen vierasmajaan. Joulupakettiin kuuluvat myös ateriat, joiden koostumuksessa on huomioitu ortodoksien vasta joulupäivänä päättyvä joulupaasto. Runsaan noutopöydän antimet on paaston aikana koottu kala- ja kasvisruuista.

Valamossa jouluaattona ruokailijoita on 200 ja joulupäivänä noin 400. Joulupäivä on myös vuoden ainoa päivä, jolloin luostarin kymmenpäinen munkkiveljestö ruokailee yhdessä matkailijoiden ja pyhiinvaeltajien kanssa. Piirakoita jouluna napostellaan 4 000, joulutorttuja 1 500 ja pipareita parinkymmenen kilon taikinasta. Joulukinkkua syödään 40 kiloa.

Keittiöhenkilökunnalla talkoolaisineen riittää siten Valamossa jouluna kiirettä. Luostarin keittiö valmistaa joulunkin ruuat pääosin itse alusta alkaen. Itäinen ruokaperinne näkyy esimerkiksi hapankaalin ja piirakoiden läsnäolona. Joulupaastosta huolimatta myös jouluaattona saa luostarissa syödä enemmän kuin kyllikseen.
Enkelten joulumusiikkia Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari

Lintula on nunnaluostari. Lintulan luostari Heinävedellä on pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari. Lintulan luostari perustettiin vuonna 1895 Karjalan kannaksella Kivennavan pitäjän Lintulan kylässä. Vuodesta 1946 lähtien se on sijainnut nykyisellä paikallaan Heinäveden kunnan Palokin kylässä noin 18 km päässä Uuden Valamon munkkiluostarista. Lintulan luostarissa on 10 vihittyä nunnaa, 4 viitankantajaa ja yksi noviisi eli kuuliaisuussisar. Lintulan luostarin tuloista puolet tulee kynttilänvalmistuksesta, joka on talviaikaan tehtävää työtä.

Lintulan nunnaluostarissa Heinäveden Palokissa valmistaudutaan jouluun, kuten kaikkialla muuallakin, ja joulusiivoukset ja jouluruokien valmistelu täyttävät luostarin arkipäivät. Jumalanpalveluksissa korostuu joulun alkuperäinen sanoma. Suuria vierasmääriä ei Lintulassa jouluna nähdä, mutta nunnien omaisia ja ystäviä pistäytyy joulunaikana ja Jumalanpalveluksiin tulee aina vieraita luostarin ulkopuolelta. Joulupukkikin pistää lahjavakan luostarin rappusille.

Igumenia Marina kertoo monien ystävien muistavan luostarin sisaria jo ennen joulua. Aattoiltana luostarissa syödään kalaa, mutta joulupäivänä paaston loputtua jouluaterialla ovat kaikki tutut herkut, kuten kalkkunat, kinkut ja laatikot.Kolminaisuuden ja Pyhän Nikolauksen luostari

Kolminaisuuden ja Pyhän Nikolauksen luostari

Gorohovets, Venäjä.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Anatoly Kraynikov


Enkelten joulumusiikkia Luostarihotelleja maailmalla

Maailmalla monia luostareita on muokattu ja rakennettu ylellisiksi luksushotelleiksikin. Tällaisia luostarihotelleja on mm. Tsekissä, Espanjassa ja Portugalissa. Luostareiden rakennukset ovat kunnostettuina ulkoapäin juuri sellaisia, kuin ne ovat satoja vuosia jo olleet, mutta sisältä löytyvät kaikki nykyajan mukavuudet ja jopa ylellisyydet. Modernista sisustamisesta huolimatta näissäkin luostareissa on pyritty säilyttämään aito, luostarimainen tunnelma.

Lähteet
Yle, Uutiset: Nunna Varvara tuntee Lintulan - 62 joulua takana
Lintulan luostarin ystävät ry
Yle, Aamusydämellä: Nunna ja munkki - luostarielämää
Päivi Arvonen: Valamon joulu - Jouluruokaa tarjoo kunnon väki...
Yle, Pohjois-Karjala, Anneli Lujanen: Lintulan luostarissa vallitsee joulurauha
http://www.valamo.fi/: Valamon luostari
http://www.moscow.info: The Trinity Monastery of St. Sergii
http://plaza.fi/matkalaukku/: Luostarihotellit - Joulurauhaa etsimässä

Valamon luostari

Valamon luostari

Uusi Kristuksen kirkastumisen kirkko vihittiin käyttöön 1977. Heinävesi, Suomi.

Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuva Copyright - © s.niemelainen
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***