Tunturisuden sivut
Munkinkammio
Enkelten musiikkia Munkin- ja nunnankammio

Munkeilla ja nunnilla on luostareissa omat huoneensa, joita nimitetään kammioiksi. Ne ovat yleensä sisustukseltaan varsin askeettisia, myötäillen niitä ihanteita ja elämäntapaa, jota luostareissa tavoiteltiin. Prameus oli näissä kammioissa pannassa, vain välttämättömin oli hyväksi.

Enkelten musiikkia Luostarin säännöt ja päiväjärjestys

Luostareissa kaikki tekeminen rytmittyi tarkasti kellonaikojen mukaisesti aamuvarhaisesta iltaan ja yöhön. Elämä luostarissa perustui säännöille, mikä oli suurenkin joukon muodostamassa yhteisössä välttämätöntä, jotta kaikki hoitui hyvin ja sujuvasti.

Luostareilla on ollut omia sääntökokoelmiaan, joissa on tarkkoja ohjeita kaikesta luostarielämään liittyvästä – ruokavaliosta aina liturgian kiemuroihin ja yhteisöelämän ongelmakohtiin. Kautta keskiajan käytetyin luostarisääntö läntisessä kristikunnassa oli Benedictuksen sääntö. Voidaan sanoa, että sekä munkin että nunnan elämä rakentui erilaisille luostarin säännöille siitä hetkestä, kun hän tuli luostariin, aina hänen kuolinhetkeensä saakka.

Enkelten musiikkia Luostarin ruokailu

Ruokailuun liittyviä sääntöjä oli runsaasti. Luostareissa ei suinkaan paastottu kaiken aikaa, vaan päinvastoin syötiin hyvin ja ravitsevasti. Nunnat saattoivat seisoa laulamassa viileässä kirkossa useiden tuntien ajan joka päivä, ja siinä tarvittiin hyvää ja monipuolista syömistä ja hyvää fyysistä kuntoa. Ruoan ei pitänyt olla vain terveellistä, vaan sen piti maistuakin hyvälle.

Birgittalaisluostarin säilyneet otteet taloudenhoitajan tilikirjoista osoittavat, että luostariin tilattiin suurilla summilla eksoottisia mausteita, jotka keskiaikaisessa yhteiskunnassa osoittivat korkeaa sosiaalista statusta. Tällaisia olivat maailman kallein mauste sahrami, jolla voitiin värjätä ja maustaa monia ruokalajeja, sekä inkivääri, kardemumma ja muskottikukka. Ruokailuohjeissa muistutetaan silti, ettei syöminen saanut olla itsetarkoitus ja maallinen nautinto. Niinpä ruokailu alkoi ja päättyi rukoushetkillä ja se saatettiin myös välillä katkaista rukouksilla. Keskinäistä seurustelua ruokailtaessa ei sallittu.

Enkelten musiikkia Rukoilua ja työtä ja rukoilua

Rukousajat ja muut varsinaiset jumalanpalvelukseen liittyvät toiminnot olivat tiettyinä aikoina, niiden välissä tehtiin työtä. Töissä kukin erikoistui erilaisiin tehtäviin taitojensa ja kykyjensä mukaan. Osa munkeista ja nunnista hoiti puutarhaa, toiset pitivät rakennukset kunnossa tai valmistivat ruokaa. Kirjoitus- ja lukutaitoiset opettivat toisia ja kasveista kiinnostuneet tekivät lääkkeitä sekä toimivat sairaanhoitajina.

Eri luostareissa oli eriydytty mitä erilaisimpien toimintojen suorittamiseen sekä mitä moninaisimpien tuotteiden valmistukseen ja kuhunkin tehtävään opiskeltiin ja erikoistuttiin. Joku maalasi ikoneita, toinen valmisti viiniä, kolmas touhusi hevosten parissa.

Öisinkin rukoiltiin, ainakin näin tehtiin keskiaikana, aamulla noustiin ylös anivarhain ja illalla mentiin nukkumaan hyvin aikaisin.

Keskiaikaisen luostarin päiväjärjestys saattoi olla seuraavanlainen.

 • Yörukous pidetään klo 02.30 ja 03.00 välisenä aikana.
 • Aamurukous on klo 5.00 - 6.00 aamulla.
 • Aamupuolella rukoushetkiä on klo 7.30, hiukan ennen auringon nousua ja noin klo 9.00.
 • Keskipäivän aikaan vietetään seuraava rukoushetki. Aikoinaan talvisin tämä oli myös aterian aika.
 • Seuraava rukouspalvelus klo 14.00 - 15.00 iltapäivällä.
 • Vesper eli iltapalvelus alkaa noin klo 16.30, auringonlaskun aikaan, sillä säännöissä määrätään illallinen syötäväksi ennen hämärän tuloa.
 • Viimeinen iltapalvelus eli Kompletorio pidetään noin klo 18.
 • Klo 19 paikkeilla munkit käyvät levolle.


 • Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä munkkikammiosta - Copyright © Carsten Tolkmit
  *Kuva alla munkkikammiosta - Copyright © Louis Vest

  Lähteet
  Luostarilinkit Leena Enqvist: Yksilön vai yhteisön ehdoilla? Hyvinvointia Syon Abbeyn birgittalaisluostarissa myöhäiskeskiajalla
  Luostarilinkit Luostarin päiväjärjestys


  Munkin lukupöytä Munkin lukupöytä

  Munkit ja nunnat lukevat paljon raamattua, sekä muuta harrasta ja tutkivaa kirjallisuutta - siksi heillä on hyvät lukupöydät tuoleineen.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvista ylempi - fransiskaaniluostari Via San Francesco, Fiesole, Italia - Copyright © magro_kr
  *Kuvista alempi - kartusiaaniluostari Monastere de la Verne - Copyright © egonwegh


  Munkki ja nunna kilvoittelevat

  Taistelussa riivaajaa vastaan tulee joskus tappion hetkiä

  Luostareissa nunnien ja munkkien perimmäinen tarkoitus on pyhittää elämänsä Jumalalle. Näin he haluavat elää hyvin synnittömästi ja vastustaa kaikkia, paheellisia kiusauksia. Seksuaalisuus vapautuneimmissa muodoissaan on aina katsottu kirkon piirissä yhdeksi kaikkein pahimmista synneistä. Erityisesti juuri ja varmastikin luostareissa.

  Luonnollisestikin sekä nunnien että munkkien on täytynyt, ainakin yrittää, pidättäytyä täydellisesti kaikenlaisesta seksuaalisuuden harjoittamisesta. Mutta ihminen on heikko. Hollantilainen kultakauden mestarimaalari Cornelis van Haarlem (1562 - 1638) on ikuistanut maalaukseensa munkin ja nunnan, joilla hurskauden kilvoittelussa tilanne näyttäisi olevan karkaamassa käsistä. Tai pitäisikö paremminkin sanoa, että munkki oikeastaan on vasta pääsemässä käsillään varsinaiseen asiaan.
  Kartusiaanimunkin kammio

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © D Villafruela


  Kartusiaanimunkin kammiossa ruokapöytä on mukavasti ikkunasyvennyksessä. Syödessään voi siten ihailla elämää luostarin puutarhassa.

  Kartusiaanimunkin kammio

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © Cédric Amey


  Kirkas päivänpaiste tunkeutuu ikkunasta hämärään kartusiaanimunkin kammioon. Munkit ja nunnat lukevat paljon, joten kirkas valokin on tervetullutta. Lorraine, Ranska.

  Nunnan kammio

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © Megan


  Nunnan kammio Perussa. Santa Catalina Monastery, Arequipa, Peru.  Pyhä nunna

  Pyhimysnunna Gertrude säteilee ylimaallista rauhaa ja valoa

  Meksikolainen taiteilija Miguel Cabrera (1695 - 1768) on tavoittanut maalauksessaan pyhimysnunna Gertrude Suuresta säteilevän, pyhän valon. Gertrude Suuri oli 1200-luvun lopulla elänyt saksalainen benediktiininunna, josta tuli yksi roomalaiskatolisen kirkon tunnetuimmista pyhimyksistä. Hyvin laajan sivistyksen omannut Gertrude näki ensimmäisen sarjansa näkyjä vuonna 1281, ollessaan 25-vuotias.
  Tunturisuden sivut
  Munkin lukupöytä Portugalissa

  Munkin lukupöydällä, joka on esillä Mafran valtavassa barokkipalatsissa, viipyilee tunnelmaa rikkaudesta ja ylellisyydestä. Royal Convent and Palace of Mafra, Portugali 5.9.2015.
  Enkelten musiikkia All Rights Reserved
  *Kuva - Copyright © Luis de Figueiredo
  Photo used with permission.
  Munkinkammio
  Munkinkammio

  Munkinkammiossa on vuode, tuoli, pieni arkku erilaisille tavaroille, pieni pöytä, eipä juuri muuta. Tyynykin vuoteella vaikuttaa epäilyttävän pieneltä ja epämukavalta. Ja missä on peite, viltti tai täkki? Kiviset luostarit ovat varmaankin olleet talviaikaan kylmiä paikkoja.

  Monet ihmiselon välttämättömistä toimista, kuten ruoan valmistus ja ruokailu toimiteltiin yhteistiloissa, joten yksittäinen asukas ei tarvinnut keittiötä.

  Ehkäpä teesamovaari tai pikkuhella ikiomine kahvipannuineen olisi voinut tuoda pientä lisäiloa munkin ja nunnan elämään noina menneinä aikoina. Ehkäpä ja varmaankin nykyisin munkeilla ja nunnilla onkin omissa huoneissaan enemmän mukavuuksia, ehkä tietokonekin, jolla pääsee nettiin - ja Tunturisuden luostarisivuille.
  Luostari täynnä lupauksia

  Koeajan jälkeen kokelas eli noviisi lupasi noudattaa elämässään täydellistä kuuliaisuutta; puhtautta ja köyhyyttä. Kuuliaisuuslupaus tarkoittaa sitä, että munkin tai nunnan pitää noudattaa kaikkia luostarin sääntöjä ja totella luostarin johtajaa, apottia tai abbedissaa. Puhtauslupaus merkitsee lupausta olla menemättä naimisiin, ja köyhyyden lupaus tarkoittaa kaikesta omaisuudesta luopumista.
  Valamo
  Valamon luostarin vierashuone

  Valamossa vierashuonekin noudattelee sitä askeettista tyyliä, joka on vallalla munkkienkin huoneissa.
  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © Pavel Trebukov
  Valamo
  Kartusiaanimunkin kammio

  Avara ja valoisa kartusiaanimunkin kammio. Kartusiaaneilla saattoi olla isompia, kolmihuoneisiakin tiloja yhtä munkkia kohti. Chartreuse de la Verne, Ranska.
  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva - Copyright © A frias housing inside
  *** tunturisusi.com linkit ***