Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Emilio Labrador
*Kuva oikealla - Copyright © Dan Lundberg


Munkki Buddhan pikkununnat

Idässä buddhalaisuuden piirissä, ei ole vain munkkipoikia, vaan on myös munkkityttöjä, eli noviiseja. Kuvissa yllä, oikealla ja alla Myanmarin eli entisen Burman pikkununnia pinkeissä viitoissaan ja punaoransseissa housuissaan. Värithän tuntuisivat näille pikkukaunottarille kuitenkin olevan mitä sopivimmat - vaikka samoja, meillä feminiinisiksi miellettyjä värejä näkee myös idän munkkienkin yllä.

Myös tytöt voivat buddhalaisuudessa poikien lailla aloittaa uskonnon harjoittamisen luostareissa ja temppeleissä seitsemän vuoden iässä. Tyttöjenkin pää ajellaan poikien lailla kaljuksi. Menneinä aikoina tämäkin tapa on muodostanut yhden esteen sille, että tytöt eivät poikien lailla ole hakeutuneet noviiseiksi, sillä juuri pitkät hiukset ovat idässä olleet naispuolisille aarre, josta ei ole hevillä haluttu luopua. Buddhalaisuuden piirissä eri maissa noviisityttöjen elämä vaihtelee ja myös asuissa on munkkinoviisien lailla kirjo erilaisia värejä.

Ihan täysin tasa-arvoisia eivät nunnat buddhalaisuudessa ole olleet munkkien kanssa. Ovathan kyseessä muutenkin sellaiset maat, joissa naisten asema ei ole perinteisesti ollut tasavertainen miesten kanssa. Luostaritie on tytöllä idässä voinut alkaa niin, että ryhtymällä noviisiksi tyttö on voinut välttää joko pakkonaittamisen lapsena jollekin isomahaiselle, hikisen irstaalle miehelle, taikka suoranaisen orjuuden. Nämä molemmathan ovat arkipäivää idässä tänäänkin, vaikka emme käytäkään lapsityövoimasta nimitystä orjuus.

Burmassa on sanonta: "Sinun täytyy tulla ensiksi munkiksi, ennenkuin sinusta voi tulla mies". Samanlaista kulttuurista vaatimusta ei esitetä naispuolisille. Alueellisesti on kuitenkin seutuja, joilla nunnia on runsaasti. Myanmarissa, Sagainissa ja Mingunissa, Mandalayjoen varsilla on satoja nunnaluostareita. Seutu on todellinen nunnien kuningaskunta - tai olisiko parempi sanoa kuningatarkunta.

Käsite taikka sana "nunna" on buddhalaisuudessa hieman vieras. Heillä on kussakin maassa omankielisiäkin nimityksiään erilaisia suuntauksia edustaville ja eri asemissa oleville luostaripolun naispuolisille kulkijoille. Yleinen nimitys, jolla viitataan buddhalaiseen nunnaan, on bhikkhuni. Bhikkhu on buddhalaisuudessa munkkia tarkoittava sana.

Theravada-buddhalaisuudessa munkkeja tarkoitetaan ilmauksella Bhante, nunnia ilmauksella Ayya. Yli kymmenen vuotta munkkina tai nunnana ollut seniori on Ajahn.

Lähteinä mm:
*Dr. Friedgard Lottermoser: Buddhist Nuns in Burma
*Justin Whitaker: Buddhists in Pink, a look at nuns in Burma/Myanmar
*Sarah Conover: Ask A Buddhist: Understanding Buddhist titles
*Slate Magazine, Michelle Tsai: How Many Burmese Monks Are There?
Burman pikkununna
Pikkununna
Viattomuuden ylistys

Pikkununnat edustavat puhtainta viattomuutta ja voisi ajatella, että heidän ei ainakaan tarvitse pyydellä anteeksi tekemiään syntejä ja harjoittaa katumusharjoituksia.
Pikkununna
All Rights Reserved
*Kuva yllä; Nepalin pikkununna - Copyright © JJ MARC
Photo used with permission.


Nepalin buddhalainen pikkununna

Nepalin pääuskontoja ovat hindulaisuus ja buddhalaisuus. Kuvassa yllä, punaisine pukuineen on buddhalainen pikkununna eli noviisi. Luostari on nimeltään Karma Ngedhon Osal Choekhorling ja se sijaitsee maan pääkaupungissa, Kathmandussa.

Tiibetin buddhalainen pikkununna

Kuvassa oikealla katselee hyvin kuvaajaa pikkununna Tiibetissä. Nepalin ja Tiibetin mailla ollaan maailman köyhimmillä seuduilla. Toivomme kaikkea hyvää näille pikkununnille, sillä tämän Tiibetin pikkununnan kuvan äärellä sanat loppuvat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla: Tiibetin pikkununna - Copyright © randomix
Tiibetin pikkununna
Pikkununna
Burman pikkununnat ja pikkukoira

Noviisit kierroksellaan pyytämässä almuja, lähellä Kalawia Burmassa. Pikkununnilla on seuranaan myös pikkukoira. Tytöillä on päässään kiinalaistyyppinen, auringonvarjon kaltainen riisinpoimijan hattu, joka voidaan aidoimmillaan valmistaa luonnonmateriaaleista.
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Chris Mannolini
Photo used with permission.
Pikkununnat
Burman pikkununnat

Tytöt kiertävät keräämässä almuja. Varjoisella kujalla auringon säteet tavoittavat hetkeksi välähtäen yhden tytön kasvot, luoden kuin pyhimyskehää.

Kauniit, värikkäät viitat ja liinat, toinen toistaan kauniimmat noviisit - ihmeellinen ja ajaton tunnelma.
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Frédéric Gloor
Photo used with permission.


Mandalay, josta kuva on, on Burman toiseksi suurin kaupunki. Sen asukasluku oli noin 897 000 vuonna 2011.

Burman munkkien ja nunnien määristä on olemassa vain arvioita. Heitä on ainakin 300 000, mutta ehkä miljoona. Jotkut ovat tällä hartaalla taipaleellaan vain lyhyen aikaa, mutta noin 15 % lapsina aloittaneista elää koko ikänsä munkkina tai nunnana.
*** tunturisusi.com linkit ***