Menu
Tunturisuden sivut
Surikaatti (Suricata suricatta)

Surikaatti tunnettiin ennen nimillä nelisormimangusti taikka meerkat. Se on Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Kalaharin autiomaassa elävä mangustilaji. Mangustien heimoon kuuluu yli 30 lajia ja surikaatti on tässä heimossa oman sukunsa, surikaattien (Suricata) suurin laji.

Surikaatin koko pituus on yli 50 cm ja sillä on painoa 700 g. Se erottuu muista mangusteista kärsämäisellä kuonollaan. Sillä on pitkähköt jalat ja suhteellisen ohutkarvainen häntä. Karkeakarvaisen turkin pohjaväri on kellertävän harmaa ja selkäpuolella on 8 - 10 poikkijuovaa. Raajat ja vatsapuoli ovat vaaleammat, kuononkärki, silmänympärystät, korvat ja hännänpää mustat. Käpälissä kynnet ovat huomiota herättävän suuret ja voimakkaat. Käpälät ovat nelivarpaiset - siten peukalot ja isovarpaat puuttuvat. Liikkuessaan surikaatti astuu koko anturallaan, mutta seisoessaan pystyssä se voi olla myös varpaisillaan ja käyttää häntää tukenaan.

Elämää perhelaumassa

Surikaatit ovat hyvin sosiaalisia eläimiä. Ne elävät pienissä perheyhteisöissä, laumoina, joissa on yleensä 20 yksilöä, mutta voi olla enimmillään jopa 50 yksilöä. Laumaa johtaa alfa-pari ja kaikki lauman jäsenet ovat sen jälkeläisiä. Majapaikkana on maanalainen, laaja tunnelisto, joka on usein alunperin maaoravien kaivama. Tunnelistoon on monta sisäänkäyntiä. Yöt nukutaan maan alla turvassa pedoilta - aamulla noustaan ahkerina etsimään ruokaa.

Surikaatit ovat tulleet tunnetuiksi vahdistaan. Kun muu lauma etsii ruokaa, yksi tai useampikin seisoo takajaloillaan ja kurotellen pitää tarkkaa vahtia ympäristöstä ja laumaa mahdollisesti uhkaavista vaaroista. Koko laumakin viettää tovin aikaa seisoskellen, heti aamusta - jolloin ne kylmän yön jälkeen lämmittelevät nousevassa auringossa. Vasta sitten alkaa ruuan haku. Kuumimman keskipäivän ajaksi surikaatit vetäytyvät varjoihin lepäämään ja torkkumaan.

Alalajeja kolme

Suricata suricatta siricata
Suricata suricatta majoriae
Suricata suricatta iona
Surikaatti
Surikaatit
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
Levinneisyys

Kalaharin autiomaa Botswanassa ja Etelä-Afrikassa on surikaattien elinseutua.

Auringon enkeli

Paikallisen kansanperinteen uskomuksen mukaan surikaatti on auringon enkeli, joka suojelee kyliä yön pimeydessä kuun paholaiselta ja ihmissusilta.

Ravinto

Surikaatit tonkivat kuonollaan ja kaivavat maasta esiin hyönteisiä, skorpioneja, liskoja, käärmeitä, lintuja, munia ja pieniä nisäkkäitä. Aikuiset opettavat jälkeläisiään mm. syömään myrkyllisen skorpionin niin, että sen pistin ensin poistetaan. Surikaattien ei tarvitse juoda koskaan, vaan ne saavat tarvitsemansa nesteen ravinnosta.

Lisääntyminen

Laumassa yleensä vain alfa-naaras lisääntyy. Se synnyttää poikueen, jossa on 2 - 5 poikasta, 11 viikon kantoajan jälkeen. Pentueita voi tulla kolmekin vuodessa, jos ruokaa on tarpeeksi. Ensimmäiset pari viikkoaan pennut ovat sokeita ja varsin avuttomia. Pennut ilmaantuvat maan alta maan pinnalle ensimmäisen kerran vasta noin 21 päivän ikäisinä. Poikasten valvontaan, hoivaan ja imetykseenkin voi osallistua useampia lauman naaraita. Elinikää voi kertyä 12-14 vuotta.


Alemmalla videolla neljä eläintarhassa 27.9.2012 syntynyttä meerkatin poikasta. Perth Zoo, Australia.
Harjoitellen oppii

Kuvassa oikealla pikkusurikaatti harjoittelee ja opettelee tähystämistä kahdella jalalla seisoen. Tai ehkä pikemminkin istuen.

Ei sovi lemmikiksi!

Hellyttävästä ulkomuodostaan huolimatta surikaatti ei sovellu lemmikiksi. Se puree herkästi ja myös merkitsee asuinympäristönsä ulosteillaan.

Vai sopiiko sittenkin?!

Seiskassa 39/2010 oli juttu Englannin Hampshiressa asuvista Tom Dawsonista ja ja Laura Gilbertistä. Heidän kodissaan kipittää kaksi surikaattia, Mila ja Jack. Laura oli ajatellut ottaa oravan ja rotan, mutta lehti-ilmoitus johdatti hänet surikaattien maailmaan.

Eksoottiset karvakuonot ovat valloittaneet omistajiensa sydämet, mutta heillä on muutama varoituksen sana söpöläisistä.
- Surikaatit ovat sosiaalisia, hellyydenkipeitä ja valloittavia, mutta erittäin vaativia lemmikkejä, Tom ja Laura sanovat.

Pariskunnan koti onkin sisustettu täysin vilkkaiden ja uteliaiden lemmikkien ehdoilla.
- Ne repivät matot riekaleiksi ja kuopivat puulattian piloille. Lattiassamme onkin erikoispinta, jota kaksikko ei pysty tuhoamaan. Uuni, kaapit ja ovet on kaikki pakko lukita, Laura kertoo.

Sohva ja verhotkin saavat osansa surikaattien sisustusvimmasta.
- Sillä aikaa kun yrität pelastaa verhot ja maton Jackilta, on Mila tekemässä pesää sohvan sisälle, Tom kertoo.

Pariskunta ei silti valita, vaikka he välillä turhautuvatkin riiviöihinsä. He ovat tehneet lemmikeilleen mahdollisimman turvalliset olosuhteet ja elävät täysin niiden ehdoilla. Surikaatit rakastavat paijaamista ja viihtyvät makoilemassa pariskunnan sylissä. Ne myös rientävät aina iloisesti tervehtimään, kun Tom ja Laura palaavat töistä kotiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Tambako the Jaguar


Mangustit (Herpestidae)

Mangustit on petoeläimiin lukeutuva nisäkäsheimo. Heimoon kuuluu noin 30 lajia. Myös mungot ja surikaatti kuuluvat samaan, mangustien heimoon, eli nekin ovat mangustilajeja. Useimmat mangustilajit muistuttavat sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan toisiaan.
Surikaatti
Surikaatti
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
Surikaatti
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Hans
Surikaatti
Surikaatti
Surikaatti (Very cute lovers) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Joachim S. Müller
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kengurut Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Krokotiilieläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Lumivuohi Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Puukengurut Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***