Menu
Tunturisuden sivut
Surikaatti (Suricata suricatta)

Nelisormimangusti eli meerkat

Surikaatti tunnettiin ennen nimillä nelisormimangusti taikka meerkat. Se on Afrikan eteläosassa sijaitsevassa Kalaharin autiomaassa elävä mangustilaji. Mangustien heimoon kuuluu yli 30 lajia ja surikaatti on tässä heimossa oman sukunsa, surikaattien (Suricata) suurin laji.

Surikaatin koko pituus on yli 50 cm ja sillä on painoa 700 g. Se erottuu muista mangusteista kärsämäisellä kuonollaan. Sillä on pitkähköt jalat ja suhteellisen ohutkarvainen häntä. Karkeakarvaisen turkin pohjaväri on kellertävän harmaa ja selkäpuolella on 8 - 10 poikkijuovaa. Raajat ja vatsapuoli ovat vaaleammat, kuononkärki, silmänympärystät, korvat ja hännänpää mustat. Käpälissä kynnet ovat huomiota herättävän suuret ja voimakkaat. Käpälät ovat nelivarpaiset - siten peukalot ja isovarpaat puuttuvat. Liikkuessaan surikaatti astuu koko anturallaan, mutta seisoessaan pystyssä se voi olla myös varpaisillaan ja käyttää häntää tukenaan.

Elämää perhelaumassa

Surikaatit ovat hyvin sosiaalisia eläimiä. Ne elävät pienissä perheyhteisöissä, laumoina, joissa on yleensä 20 yksilöä, mutta voi olla enimmillään jopa 50 yksilöä. Laumaa johtaa alfa-pari ja kaikki lauman jäsenet ovat sen jälkeläisiä. Majapaikkana on maanalainen, laaja tunnelisto, joka on usein alunperin maaoravien kaivama. Tunnelistoon on monta sisäänkäyntiä. Yöt nukutaan maan alla turvassa pedoilta - aamulla noustaan ahkerina etsimään ruokaa.

Surikaatit ovat tulleet tunnetuiksi vahdistaan. Kun muu lauma etsii ruokaa, yksi tai useampikin seisoo takajaloillaan ja kurotellen pitää tarkkaa vahtia ympäristöstä ja laumaa mahdollisesti uhkaavista vaaroista. Koko laumakin viettää tovin aikaa seisoskellen, heti aamusta - jolloin ne kylmän yön jälkeen lämmittelevät nousevassa auringossa. Vasta sitten alkaa ruuan haku. Kuumimman keskipäivän ajaksi surikaatit vetäytyvät varjoihin lepäämään ja torkkumaan.

Alalajeja kolme

Suricata suricatta siricata
Suricata suricatta majoriae
Suricata suricatta iona
Surikaatti
Surikaatit
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
Levinneisyys

Kalaharin autiomaa Botswanassa ja Etelä-Afrikassa on surikaattien elinseutua.

Auringon enkeli

Paikallisen kansanperinteen uskomuksen mukaan surikaatti on auringon enkeli, joka suojelee kyliä yön pimeydessä kuun paholaiselta ja ihmissusilta.

Ravinto

Surikaatit tonkivat kuonollaan ja kaivavat maasta esiin hyönteisiä, skorpioneja, liskoja, käärmeitä, lintuja, munia ja pieniä nisäkkäitä. Aikuiset opettavat jälkeläisiään mm. syömään myrkyllisen skorpionin niin, että sen pistin ensin poistetaan. Surikaattien ei tarvitse juoda koskaan, vaan ne saavat tarvitsemansa nesteen ravinnosta.

Lisääntyminen

Laumassa yleensä vain alfa-naaras lisääntyy. Se synnyttää poikueen, jossa on 2 - 5 poikasta, 11 viikon kantoajan jälkeen. Pentueita voi tulla kolmekin vuodessa, jos ruokaa on tarpeeksi. Ensimmäiset pari viikkoaan pennut ovat sokeita ja varsin avuttomia. Pennut ilmaantuvat maan alta maan pinnalle ensimmäisen kerran vasta noin 21 päivän ikäisinä. Poikasten valvontaan, hoivaan ja imetykseenkin voi osallistua useampia lauman naaraita. Elinikää voi kertyä 12-14 vuotta.


Alemmalla videolla neljä eläintarhassa 27.9.2012 syntynyttä meerkatin poikasta. Perth Zoo, Australia.
Harjoitellen oppii

Kuvassa oikealla pikkusurikaatti harjoittelee ja opettelee tähystämistä kahdella jalalla seisoen. Tai ehkä pikemminkin istuen.

Ei sovi lemmikiksi!

Hellyttävästä ulkomuodostaan huolimatta surikaatti ei sovellu lemmikiksi. Se puree herkästi ja myös merkitsee asuinympäristönsä ulosteillaan.

Vai sopiiko sittenkin?!

Seiskassa 39/2010 oli juttu Englannin Hampshiressa asuvista Tom Dawsonista ja ja Laura Gilbertistä. Heidän kodissaan kipittää kaksi surikaattia, Mila ja Jack. Laura oli ajatellut ottaa oravan ja rotan, mutta lehti-ilmoitus johdatti hänet surikaattien maailmaan.

Eksoottiset karvakuonot ovat valloittaneet omistajiensa sydämet, mutta heillä on muutama varoituksen sana söpöläisistä.
- Surikaatit ovat sosiaalisia, hellyydenkipeitä ja valloittavia, mutta erittäin vaativia lemmikkejä, Tom ja Laura sanovat.

Pariskunnan koti onkin sisustettu täysin vilkkaiden ja uteliaiden lemmikkien ehdoilla.
- Ne repivät matot riekaleiksi ja kuopivat puulattian piloille. Lattiassamme onkin erikoispinta, jota kaksikko ei pysty tuhoamaan. Uuni, kaapit ja ovet on kaikki pakko lukita, Laura kertoo.

Sohva ja verhotkin saavat osansa surikaattien sisustusvimmasta.
- Sillä aikaa kun yrität pelastaa verhot ja maton Jackilta, on Mila tekemässä pesää sohvan sisälle, Tom kertoo.

Pariskunta ei silti valita, vaikka he välillä turhautuvatkin riiviöihinsä. He ovat tehneet lemmikeilleen mahdollisimman turvalliset olosuhteet ja elävät täysin niiden ehdoilla. Surikaatit rakastavat paijaamista ja viihtyvät makoilemassa pariskunnan sylissä. Ne myös rientävät aina iloisesti tervehtimään, kun Tom ja Laura palaavat töistä kotiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Tambako the Jaguar


Mangustit (Herpestidae)

Mangustit on petoeläimiin lukeutuva nisäkäsheimo. Heimoon kuuluu noin 30 lajia. Myös mungot ja surikaatti kuuluvat samaan, mangustien heimoon, eli nekin ovat mangustilajeja. Useimmat mangustilajit muistuttavat sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan toisiaan.
Surikaatti
Surikaatti
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar
Surikaatti
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Hans
Surikaatti
Surikaatti
Surikaatti (Suricata suricatta) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Joachim S. Müller
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***