Tunturisuden sivut
Kummituksiakin kairankulkijoiden kannoilla

Menneinä aikoina taikausko oli voimissaan ja ihmiset uskoivat monenlaisiin yliluonnollisiin ilmiöihin, kuten kummituksiin. Eivät monet erämiehet tässä suhteessa eronneet aikalaisistaan. Kuinkapa olisivat voineetkaan, koska me kaikki ihmiset enemmän taikka vähemmän jaamme oman aikamme käsitykset ja ymmärryksen.

Pitkillä eränkäyntimatkoilla liikuttiin oudoilla maillakin ja jouduttiin usein yöpymään tilapäismajoihin tai ihan taivasalle. Eipä ole mitään ihmeellistä siinä, että kun ilta alkoi tummuen vaihtua yöhön, niin yksin nuotionsa äärellä, ehkä vain koiransa kanssa istuvan kairankävijän mieli alkoi käydä levottomaksi. Monenlaiset kiertävät kummitustarinat ja oudot sattumukset olivat omiaan lisäämään mielikuvituksen kiitoa. Eikä olotilaa suinkaan ollut omiaan varmaankaan parantamaan sekään, kun tiesi, että pimeyden suojissa liikkuivat runsaslukuisina sudet ja karhut.

Jos silloin, tuollaisessa ylivirittyneessä tilanteessa, jostakin nuotionkajon kantaman ulkopuolelta pimeydestä, kuului jotakin outoa tai odottamatonta ääntä, rapsetta ja rapinaa - jollei peräti valittavaa uiketta tai möyrettä, oli se varmastikin hyvin hätkähdyttävää ja pelottavaa. Eipä ollut taskulamppua, jonka kiilalla olisi voinut valaista lähitienoota - ei kännykkää eikä hätänumeroa, johon olisi voinut soittaa. Tuon ajan ihmiset olivat "omillaan" tavalla, jota emme kykene enää ymmärtämään, koska samanlaista ehdotonta yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunnetta ei voi nykypäivänä kokea.

Tuollaisesta iltanuotion tunnelmasta ja tapahtumasta on kyse Ihtiriekon tapauksessa, joka on ihan todellinen ja aikakirjoihin kirjattu. Itse asiassahan siinä erämies oli varsin urhea ja rohkea, sillä hän vietti koko yönsä nuotiollaan, eikä lähtenyt paniikissa pakosalle. Kuten varmasti moni muu olisi voinut tehdä.
Ihtiriekko - vähän kaamea yö nuotiolla - eräjutelmana kummitustarina

Moniko tiennee nykypäivänä enää sitä, mikä on ihtiriekko. Metsästäjäkin voi yllättäen kohdata illan tummuessa ihtiriekon nuotiolla, siksi kai asiaa on tarpeen valaista, jotta se ei tule kenellekään yllätyksenä. Tyypillistä näissä kohtaamisissa on, että vaikka ihtiriekon ääni kuuluu aivan selvästi, mitään ei näy. On siis kyseessä aavelintu, ja näistä pelottavista linnuista kertoo ruokolahtelainen muistelma eräjutelmana näin:

"Surkeasti valittavan äänen satuin kuulemaan läpi yön, ollessani kaukana Saimaan rannalla syksykesällä metsästämässä. Olin kaukana kotoa, eikä mitään ihmisasuntoa ollut lähellä, johon olisin voinut yöpyä sykyisen päivän joutuessa iltaan. Päätin yöpyä siellä rannalla nuotiolla ja etsin sopivan paikan vanhan nuottakodan sialta, jossa vielä oli hirsien jätteitä. Tein tulen hirsien väliin ja rupesin niin viettämään yötäni nuotion, koiran ja pyssyn seurassa.

Mutta kun puut alkoivat hiiltyä ja rupesin niitä kohentelemaan siinä puolen yön seudussa, alkoi lähelläni kuulua hyvin surkeasti valittava ääni, joka silloin aina koveni ja läheni kun kohentelin tulta. Koirakin rupesi haukkumaan äänen kuullessaan ja minä pidin täysin ladatun pyssyn lähelläni, jolla voin puolustaa itseäni, jos mitä näkisi ja joku aikoisi minulle pahaa tehdä.

Näin vietin nuotion äärellä yksin vähän kaamealta tuntuvan yön. Päivän valjettua ja nuotion sammutettuani lakkasi valittava äänikin, jota en osannut sanoa, että mikä se oli. Jälkeenpäin sain kuulla erään rengin hirttäneen itsensä siihen nuottakotaan, siksi sen henki siellä kummitteli."


Ihtiriekkoa ei kukaan sano koskaan nähneensä, vain äänen vanhat sanovat kuulleensa. Ihtiriekon sanotaan olevan lintu, sillä se siirtyilee nopeasti paikasta toiseen. Kukaan ei ole silti pystynyt sanomaan, minkälainen lintu se on. Ihtiriekon ääntä kuvaillaan räikeän rääkyväksi, siinä kaikki, mitä linnusta tiedetään. Ihtiriekon äänen kuuluessa vanhat perimätiedon mukaan ounastelivat onnettomuuksia tulevaksi. Onnettomuus tapahtui aina niillä paikoin, mistä tuo outo rääkyminen kuului. Tai sitten sillä paikalla, missä ihtiriekko piti kamoittavaa peliään, oli joskus aiemmin tapahtunut jotakin pelottavaa.
Riekko
Riekko (Lagopus lagopus)

Riekko on Lapin tunturikoivikoiden ja pajukoiden yleinen pesimälintu. Etetlämpänäkin riekko pesii rämeillä ja kanta on vielä Keski-Suomessa tasainen. Aivan etelässä riekko pesii hyvin harvinaisena ja paikoittaisena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva riekosta - Copyright © Sergey Yeliseev
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***