Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Lancashire Micro Pigs


Sikakaksikko

Mini- eli mikropossu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Lwp Kommunikáció


Sikojen kesytystä eri puolilla maapalloa

Sikoja on kesytetty villisioista ihmisen kotieläimeksi useammalla taholla, eri puolilla maapalloa, Aasiassa ja Euroopassa. Ilmeisesti näiden kaikkien, kesytettyjen sikojen taustalta löytyy sama villisikakanta, pienin eroavuuksin.

Kun inhimillinen kulttuuri kehittyi varhimmin Kiinassa, niin siellä sika kesytettiin jo noin 10 000 vuotta sitten. Välimeren alueellakin oli ihmisten tiloilla sikoja jo 8 000 vuotta sitten eli noin 6 000 eaa. Itämeren alueella kulttuuri kehittyi myöhemmin ja niinpä sikakin tälla alueella onnistuttiin kesyttämään vasta noin 4 000 vuotta sitten eli 2 000 eaa.

Lähteenä tällä sivulla: Kodin suuri eläinkirja, Weilin+Göös.
Sikakaksikko

Kuvassa ei ole minipossu, vaan makropossu.

Villikarjun ja kesyn emakon pikkuporsaat

Käytännössä villisian ja kesyn sian sukulaisuuden todistaa niiden keskinäinen risteytymismahdollisuus. Suoritetuissa kokeiluissa on voitu havaita, että villikarju ja kesy emakko voivat yhdessä saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.
Sikakaksikko

Siat ovat hyvin älykkäitä eläimiä, ja seurailevat valppaina, mitä lähipiirissä tapahtuu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Massachusetts Office of Travel & Tourism


Kyllä routa porsaan kotiin ajaa

Otsikon tutulla sanonnalla on oma, karu taustansa. Muinoin Suomessa, köyhinä aikoina, siat ajettiin kesäajaksi metsiin, missä ne saivat yrittää löytää ruokaa ja tulla toimeen, miten vain kykenivät. Syksyn saapuessa maa alkoi jäätyä ja niinpä katsottiin, että sikoja ei suinkaan sen kummemmin tarvinnut lähteä hakemaan, vaan "kyllä routa ne kotiin ajoi".

Hikoilee kuin sika pienenä

Usein kuulee sanottavan, että "hikoilee kuin sika pienenä". Tämä sanonta on kuitenkin tulkinnanvarainen, sillä sika ei hikoile laisinkaan, siltä puuttuvat hikirauhaset.

Hikoilun lisäksi sikoihin liitetään muitakin vääriä mielikuvia, kuten niiden saastaisuus. Siat ovat kuitenkin puhtautta rakastavia eläimiä, jotka kylpevät mielellään mudassa puhdistuakseen. Ihan kuten ihmisetkin ottavat mutakylpyjä.
kissa
Vierailulla sikojen luona.
Pikkupossu
Laama - Kana - Lammas
Laama

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat laamasta ja tytöstä, ja kanasta - Morgan County Fair - Copyright © Flickr/Danie Becknell


Laama (Lama glama)

Laama on alunperin Andien vuoristopolkujen kantojuhta. Laamaa kutsutaan "Hiljaiseksi veljeksi" - tämä sanonta kuvaa Andien ihmisten suhdetta laamaan. Laaman villaa tuotetaan vuosittain noin 600 tonnia pääasiassa Boliviassa. Uroslaamaa käytetään kuormajuhtana ja naaraslaaman villa keritään tekstiilitarkoituksiin joka toinen vuosi.

Laama on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kameli- ja sorkkaeläin, ihan kuten ovat sen lähisukuiset alpakka, vikunja ja guanako. Guanako on siinä erityisasemassa, että ilmeisesti laama on jalostettu siitä noin 5 000 vuotta sitten. Koska laama on kamelieläin, niin sen sukulaisia ovat myös yksikyttyräinen kameli eli dromedaari ja kaksikyttyräinen kameli.

Vuoristoteiden valtavat laamakaravaanit

Ennen vanhaan oli laama Perun ja Bolivian asukkaille yhtä tärkeä kuin poro lappalaiselle. Kun espanjalaiset tulivat valloittajina Peruun, oli perulaisilla uskomattoman suuria laamalaumoja.

Vuoristoteillä kulki karavaaneja, joissa oli 300 - 500, mutta jopa tuhatkin laamaa. Koko raskaasti kuormattujen laamojen karavaania saattoi ohjata yksi ainoa mies. Karavaanit etenivät melko hitaasti ja matkaa tehtiin peninkulma, korkeintaan kaksi päivässä.

Laama on viisas eläin

Laamoja on paljon sirkuksissa siksi, että ne oppivat suoriutumaan monenlaisista tempuista. Vuosituhantinen yhteiselo ihmisen kanssa on tehnyt laamasta helposti oppivan ja nokkelan, jopa kujeilevan.

Laamojen kanssa käydään erilaisissa näyttelyissä, joissa laamat voivat suorittaa radoilla ja erilaisissa laitteissa tehtäviä, ihan kuten koirat agilityssa. Yhteistyökyky, notkeus, nokkeluus ja tarkkuus ovat laaman valtteja tehtäväradalla. Laamat voivat vetää myös kärryjä ja laamoilla jopa ratsastetaankin.
Kana

Kana

Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kesytettiin ensimmäiset kesykanat villeistä viidakon bankivakanoista. Myös muualla ovat villit kanat saattaneet tavalla taikka toisella kesyyntyä. Kesykanaa voidaan pitää ihan omana lajinaankin, sillä sen ominaisuudet ovat tuhansien vuosien kuluessa eriytyneet tietynlaisikseen.

Ensimmäiset kesykanat alkoivat vaaputella ja nokkia ihmisten pihoilla noin 3 200 eaa. ehkäpä Intiassa. Kiinassakin oli varmuudella kesykanoja jo 1 400 eaa. ja samoin Egyptissä ja Kreetalla. Euroopan kaakkoisiin osiin tuotiin ensimmäiset kesyt kanat noin 700 eaa. eli 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää.

Kanojen nokkimisjärjestys

Etologian eli eläinten käyttäytymistä tutkivan tieteen saralla kanatutkimuksella on ollut uraauurtavaa merkitystä. Jo vuonna 1922 esitettiin ensimmäisen kerran ajatus arvojärjestyksestä eli kanojen kohdalla nokkimisjärjestyksestä. Tämä käyttäytymismalli kävi varsin selväksi, kun kanoja huolella tarkkailtiin.

Jos kymmenen toisilleen vierasta kanaa asetetaan yhdessä suljettuun tilaan, niin ne aluksi järjestäytyvät keskenään tappeleviksi pareiksi. Voittajat näistä taistelupareista mittelevät seuraavaksi keskenään ja lopulta on selvillä kanojen voimasuhteiden eli tappelutaitojen mukainen arvojärjestys. Vahvin kana johtaa laumaa ja se saa vapaasti tämän jälkeen halutessaan nokkia muita kanoja, mutta nämä eivät saa nokkia takaisin. Jos merkitsemme kanoja kirjaimilla ja tämä vahvin on A, niin se saa siis nokkia kaikkia muita. Kakkonen eli B saa nokkia kaikkia muita, paitsi ei A-kanaa. C voi nokkia kaikkia muita, paitsi ei A:ta eikä B:tä - jne.

Kukko on erotiikan symboli - kana kertoo tulevaisuuden

Kanat ja kukot ovat monien asioiden symboleja. Muniva kana on hedelmällisyyden symboli. Kukko puolestaan myös sekä hedelmällisyyden - että peräti erotiikankin symboli. Kukollahan on oma erityistehtävänsä toimia myös valvomassa koululaisten lukuharrastuksia aapiskukkona.

Jo roomalaiset käyttivät kanoja ennustamiseenkin. Jos häkkiin suljettu kana söi hyvällä ruokahalulla, tiesi se tulevaisuudelle hyvää. Aika usein, jolleipa aina, terve kana syö hyvällä ruokahalulla - joten tämä ennustustapa takasi yleensä aina hyvän tulevaisuuden. Kieroimmat roomalaiset varmistivat tässä hyvän tulevaisuuden niin "satavarmasti", että he pitivät kanaa nälässä ennen häkkiin sulkemista.
Lammas

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Morgan County Fair - Copyright © Flickr/Danie Becknell


Lammas

Lampaan ihminen kesytti jo yli 10 000 vuotta sitten Aasiassa. Nykyisin maailmassa on useita satoja lammasrotuja, jotka ovat muodoltaan niin erilaisia, että on vaikeaa kuvitella niiden kuuluvan samaan lajiin. Painot vaihtelevat välillä 30 - 200 kg ja väreissä löytyvät mustat, valkoiset, ruskeat ja sävykkäät. Sarvet voivat tyystin puuttua, tai niitä voi olla jopa kahdeksan.

Lammas

Arka ja tungetteleva

Harvassa eläimessä ovat vastakkaiset ominaisuudet yhtyneet yhtä ihmeellisesti, kuin lampaassa. Lammas voi olla äärettömän arka ja säikky, mutta kun sama lammas huomaa, ettei sitä uhkaa mikään vaara, se voi hetkessä muuttua suorastaan tungettelevan uteliaaksi.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***