Tunturisuden sivut
Sikojen kesytystä eri puolilla maapalloa

Sikoja on kesytetty villisioista ihmisen kotieläimeksi useammalla taholla, eri puolilla maapalloa, Aasiassa ja Euroopassa. Ilmeisesti näiden kaikkien, kesytettyjen sikojen taustalta löytyy sama villisikakanta, pienin eroavuuksin.

Kun inhimillinen kulttuuri kehittyi varhimmin Kiinassa, niin siellä sika kesytettiin jo noin 10 000 vuotta sitten. Välimeren alueellakin oli ihmisten tiloilla sikoja jo 8 000 vuotta sitten eli noin 6 000 eaa. Itämeren alueella kulttuuri kehittyi myöhemmin ja niinpä sikakin tälla alueella onnistuttiin kesyttämään vasta noin 4 000 vuotta sitten eli 2 000 eaa.

Lähteenä tällä sivulla: Kodin suuri eläinkirja, Weilin+Göös.
All Rights Reserved
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Lancashire Micro Pigs


Villikarjun ja kesyn emakon pikkuporsaat

Käytännössä villisian ja kesyn sian sukulaisuuden todistaa niiden keskinäinen risteytymismahdollisuus. Suoritetuissa kokeiluissa on voitu havaita, että villikarju ja kesy emakko voivat yhdessä saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

Kyllä routa porsaan kotiin ajaa

Otsikon tutulla sanonnalla on oma, karu taustansa. Muinoin Suomessa, köyhinä aikoina, siat ajettiin kesäajaksi metsiin, missä ne saivat yrittää löytää ruokaa ja tulla toimeen, miten vain kykenivät. Syksyn saapuessa maa alkoi jäätyä ja niinpä katsottiin, että sikoja ei suinkaan sen kummemmin tarvinnut lähteä hakemaan, vaan "kyllä routa ne kotiin ajoi".
Sikakaksikko
Sikakaksikko

Siat ovat hyvin älykkäitä eläimiä, ja seurailevat valppaina, mitä lähipiirissä tapahtuu.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Massachusetts Office of Travel & Tourism
Laama (Lama glama)

Laama on alunperin Andien vuoristopolkujen kantojuhta. Laamaa kutsutaan "Hiljaiseksi veljeksi" - tämä sanonta kuvaa Andien ihmisten suhdetta laamaan. Laaman villaa tuotetaan vuosittain noin 600 tonnia pääasiassa Boliviassa. Uroslaamaa käytetään kuormajuhtana ja naaraslaaman villa keritään tekstiilitarkoituksiin joka toinen vuosi.

Laama on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kameli- ja sorkkaeläin, ihan kuten ovat sen lähisukuiset alpakka, vikunja ja guanako. Guanako on siinä erityisasemassa, että ilmeisesti laama on jalostettu siitä noin 5 000 vuotta sitten. Koska laama on kamelieläin, niin sen sukulaisia ovat myös yksikyttyräinen kameli eli dromedaari ja kaksikyttyräinen kameli.

Vuoristoteiden valtavat laamakaravaanit

Ennen vanhaan oli laama Perun ja Bolivian asukkaille yhtä tärkeä kuin poro lappalaiselle. Kun espanjalaiset tulivat valloittajina Peruun, oli perulaisilla uskomattoman suuria laamalaumoja.

Vuoristoteillä kulki karavaaneja, joissa oli 300 - 500, mutta jopa tuhatkin laamaa. Koko raskaasti kuormattujen laamojen karavaania saattoi ohjata yksi ainoa mies. Karavaanit etenivät melko hitaasti ja matkaa tehtiin peninkulma, korkeintaan kaksi päivässä.

Laama on viisas eläin

Laamoja on paljon sirkuksissa siksi, että ne oppivat suoriutumaan monenlaisista tempuista. Vuosituhantinen yhteiselo ihmisen kanssa on tehnyt laamasta helposti oppivan ja nokkelan, jopa kujeilevan.

Laamojen kanssa käydään erilaisissa näyttelyissä, joissa laamat voivat suorittaa radoilla ja erilaisissa laitteissa tehtäviä, ihan kuten koirat agilityssa. Yhteistyökyky, notkeus, nokkeluus ja tarkkuus ovat laaman valtteja tehtäväradalla. Laamat voivat vetää myös kärryjä ja laamoilla jopa ratsastetaankin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat laamasta ja tytöstä oikealla ja kanasta alla - Morgan County Fair - Copyright © Flickr/Danie Becknell
Laama
Kana Kana

Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa kesytettiin ensimmäiset kesykanat villeistä viidakon bankivakanoista. Myös muualla ovat villit kanat saattaneet tavalla taikka toisella kesyyntyä. Kesykanaa voidaan pitää ihan omana lajinaankin, sillä sen ominaisuudet ovat tuhansien vuosien kuluessa eriytyneet tietynlaisikseen.

Ensimmäiset kesykanat alkoivat vaaputella ja nokkia ihmisten pihoilla noin 3 200 eaa. ehkäpä Intiassa. Kiinassakin oli varmuudella kesykanoja jo 1 400 eaa. ja samoin Egyptissä ja Kreetalla. Euroopan kaakkoisiin osiin tuotiin ensimmäiset kesyt kanat noin 700 eaa. eli 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää.

Kanojen nokkimisjärjestys

Etologian eli eläinten käyttäytymistä tutkivan tieteen saralla kanatutkimuksella on ollut uraauurtavaa merkitystä. Jo vuonna 1922 esitettiin ensimmäisen kerran ajatus arvojärjestyksestä eli kanojen kohdalla nokkimisjärjestyksestä. Tämä käyttäytymismalli kävi varsin selväksi, kun kanoja huolella tarkkailtiin.

Jos kymmenen toisilleen vierasta kanaa asetetaan yhdessä suljettuun tilaan, niin ne aluksi järjestäytyvät keskenään tappeleviksi pareiksi. Voittajat näistä taistelupareista mittelevät seuraavaksi keskenään ja lopulta on selvillä kanojen voimasuhteiden eli tappelutaitojen mukainen arvojärjestys. Vahvin kana johtaa laumaa ja se saa vapaasti tämän jälkeen halutessaan nokkia muita kanoja, mutta nämä eivät saa nokkia takaisin. Jos merkitsemme kanoja kirjaimilla ja tämä vahvin on A, niin se saa siis nokkia kaikkia muita. Kakkonen eli B saa nokkia kaikkia muita, paitsi ei A-kanaa. C voi nokkia kaikkia muita, paitsi ei A:ta eikä B:tä - jne.

Kukko on erotiikan symboli - kana kertoo tulevaisuuden

Kanat ja kukot ovat monien asioiden symboleja. Muniva kana on hedelmällisyyden symboli. Kukko puolestaan myös sekä hedelmällisyyden - että peräti erotiikankin symboli. Kukollahan on oma erityistehtävänsä toimia myös valvomassa koululaisten lukuharrastuksia aapiskukkona.

Jo roomalaiset käyttivät kanoja ennustamiseenkin. Jos häkkiin suljettu kana söi hyvällä ruokahalulla, tiesi se tulevaisuudelle hyvää. Aika usein, jolleipa aina, terve kana syö hyvällä ruokahalulla - joten tämä ennustustapa takasi yleensä aina hyvän tulevaisuuden. Kieroimmat roomalaiset varmistivat tässä hyvän tulevaisuuden niin "satavarmasti", että he pitivät kanaa nälässä ennen häkkiin sulkemista.
Lammas Lammas
Lammas

Lampaan ihminen kesytti jo yli 10 000 vuotta sitten Aasiassa. Nykyisin maailmassa on useita satoja lammasrotuja, jotka ovat muodoltaan niin erilaisia, että on vaikeaa kuvitella niiden kuuluvan samaan lajiin. Painot vaihtelevat välillä 30 - 200 kg ja väreissä löytyvät mustat, valkoiset, ruskeat ja sävykkäät. Sarvet voivat tyystin puuttua, tai niitä voi olla jopa kahdeksan.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Morgan County Fair - Copyright © Flickr/Danie Becknell


Arka ja tungetteleva

Harvassa eläimessä ovat vastakkaiset ominaisuudet yhtyneet yhtä ihmeellisesti, kuin lampaassa. Lammas voi olla äärettömän arka ja säikky, mutta kun sama lammas huomaa, ettei sitä uhkaa mikään vaara, se voi hetkessä muuttua suorastaan tungettelevan uteliaaksi.
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kengurut Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Krokotiilieläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Lumivuohi Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Puukengurut Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Bernhardinkoira Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Labradorinnoutaja Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***