Muhos
Hattujen Sota / Pikkuviha 1741-1743

Ruotsin kuningaskuntaan syntyi 1730-luvulla kaksi perinteisen säätyjaon ylittänyttä puoluetta: hatut ja myssyt. Kyse ei kuitenkaan ollut nykyisenkaltaisista puolueista vaan yhteenliittymistä, joita ohjasivat erilaiset näkemykset Ruotsin talouteen ja erityisesti ulkopolitiikkaan liittyen.

Hattujen politiikka perustui Ruotsin suurvalta-aseman palauttamiseen Venäjän keisarikunnan ollessa heikkouden tilassa. Hatut saivat Venäjän-vastaiseen toimintaansa Ranskasta taloudellista tukea. Hatut vastustivat Ruotsin harjoittamaa Uudenkaupungin rauhan jälkeistä rauhanpolitiikkaa ja halusivat Ruotsin ryhtyvän kostosotaan Venäjää vastaan.

Muhoksella vallitsi 1730-luvun lopulla taloudellisesti vaikeat ajat. Sodan vaara oli ilmeinen, pula leipäviljasta, katovuodet ja karjatuhot heikensivät toimeentuloa ja ihmiset olivat tyytymättömiä kruunun toimintaa kohtaan, mielialat olivat apeat. Venäjä ryhtyi myymään leipäviljaa, joka ärsytti Ruotsin hallitusta, niinpä se kielsi leipäviljan varastoinnin. Kemin komppanian Oulujokivarteen sijoitetut ruotusotilaat marssitettiin Kajaaniin ja Kymenlaaksoon. Kansalaisten suuttumusta lisäsi myös se, että heiltä vaadittiin läpikulkevien sotilaitten muonittamista.

Kehnosti valmisteltu ja onnettomasti päättynyt hattujen sota, jonka tarkoituksena oli vallata Venäjältä takaisin suuressa Pohjansodassa Ruotsin menettämät alueet. Pohjanmaan rykmentti poistui maakunnasta 18.7.1741. Armeija vetäytyi kesällä Helsinkiin ja antautui 24.8.1742. Suomalaiset joukot luovuttivat aseensa ja vannoivat uskollisuudenvalan Venäjän keisarinnalle.

Venäjän Keisarinna Elisabet oli antanut armeijalleen tiukat määräykset, ettei siviiliväestölle saa olla pahoja, vaan heitä piti kohdella hyväntahtoisesti ja ilmitulleet raiskaajat oli ankarasti rangaistava. Keisarinna esitti Ruotsille, että Suomesta tehtäisiin puskurivaltio idän ja lännen väille. Venäläisten hyökätessä Suomeen levitettiin Keisarinna Elisabetin (1709-1762) manifestia, jossa luvattiin Suomelle itsenäisen valtakunnan asema ja antaa sille täyden tuen. Venäjä ei tule vaatimaan Suomelta aluekorvauksia, jos sotilaat laskevat aseensa ja kansa ei nousisi kapinaan. Kenraalit julistivat samaa manifestia lähes koko sodan ajan.


Venäläiset olivat valloittaneet koko Pohjois-Pohjanmaan. Iin pitäjää myöten Muhoksella ja Utajärvellä majaileviin miehitysjoukkoihin kuului venäläisiä, Donin kasakoita, kevyen ratsuväen husaariosastoja Serbiasta ja Unkarista. Husaareilla oli värikkään asun lisäksi värikäs maine: heitä pidettiin kerskailevina naistennaurattajina sekä tyhmänrohkeina. Verenperintönä tämä monen kirjava joukko jätti jälkeensä aviottomia lapsia, joiden isäksi pappi merkitsi kastettujen kirjaan "ryssande". Muhokselta löytyy yksi kirjattu tapaus. Lienee siis huhupuhetta, että muhoslaiset piiat olisivat olleet "lääpällään" husaareihin.Venäläisten viljavaraston ryöstö

Sissipäällikkö Staphan Löfving junaili viljavaraston ryöstämisen huhtikuun lopulla 1743. Löfving oli 70 miehen voimin vallannut Utajärvellä venäläisten viljavaraston ja 122 kulia jauhoja piti saada kuljetetuksi pois mahdollisimman pian. Löfving saapui Muhoksen kirkolle kirkon menojen aikaan. Hän pyysi talonpoikia hakemaan ryöstösaaliin pois Utajärveltä. Saadakseen muhoslaiset mukaansa hän kertoi ruotsalaisten apujoukkojen olevan tulossa Oulun lähellä, joten muhoslaisten ei tarvitse enää pelätä venäläisiä.

Palkkioksi Löfving lupasi osan ryöstösaalistaan niille, jotka lähtevät suorittamaan kuljetusta. Muhoksen kappalainen Gabriel Ståhlberg suositteli talonpojille ryöstösaaliin kuljetukseen ryhtymistä. Talonpojat luottivat Lövingiin ja Ståhlbergiin ja lähtivät hakemaan jauhoerää Utajärveltä.

Löfing: "Saimme 121 kulia ruisjauhoja joiden joukossa oli 6 kulia tattariryynejä. Toukokuun 2 päivä Herran nimessä tulin koko komennuskunnan kanssa armeijamme luokse jauhojen kera, joita kuljetti 63 hevosta. Saivat he 2 kappaa jauhoja hevosta kohden. Herra Gabriel Ståhlberg sai yhden kulin jauhoja lahjaksi. Moni sai apua pataansa jotka eivät pitkään aikaan olleet maistaneet jokapäiväistä leipäänsä".

Muhoksen kirkonkylää kohtasi täysituho. Venäläisten kostoiskua ei tarvinnut kauan odottaa. Iskun seuraukset olivat hirvittävät. Muhoksen 20 taloa ryöstettiin ja poltettiin, joukossa kappalaisen talo (Pappikarhu "Karhu no 7). Muhoksen kylä menetti mm. 20 hevosta, 134 lehmää, 21 hiehoa, 98 lammasta ja yhden sian. Kappalaiset Swahn ja Ståhlberg vangittiin, Swahn vapautettiin syyttömänä, mutta Ståhlberg oli venäläisten tyrmässä 9 viikkoa. Henttulan rakennukset poltettiin, 1 hevonen ja 5 lehmää ryöstettiin. Bertil Henttusen vmo Margeta Johanintytär surmattiin kotipihalleen.Jälkiselvittelyjä

Käräjät 27.-31.8.1744 s. 489 -.

Lautamies Bertil Kosunen oli haastanut talollinen Bertil Henttusen Muhoskylästä vastaamaan itsellisvaimo Margeta Isaksdotter Karhulle siitä, että oli Margetan ollessa poissa vienyt häneltä sen lehmän, minkä venäläinen esivalta eli kenraali Kindermann oli antanut Margetalle korvauksena hänen lehmästään, mikä häneltä joku aika sitten oli otettu.

Henttunen ei ilmaantunut käräjille, siitä huolimatta Margeta halusi, että kuullaan kappalainen Johan Swania, joka oli luovuttanut hänelle tämän lehmän esivallan puolesta, joka valan velvoituksin kertoi, että 1743 keväällä kun hänet ja herra Gabriel Ståhlberg oli tuotu vangittuna tänne Ouluun uskottomuudesta silloista esivaltaa kohtaan, heidän, kuten monien muhoslaisten hevoset, eläimet ja muu omaisuus olit tuotu tänne, oli hänet venäläisen esivallan edessä julistettu syyttömäksi.

Minkä jälkeen oli päätetty, että ei ainoastaan hän saa takaisin niin monta eläintä takaisin, kuin häneltä oli otettu, vaan herra kenraali Kindermann majurin välityksellä ilmoittanut, että hän voi ottaa useita eläimiä ja jakaa köyhille ja itsellisille, jolloin erityisestä tämä Margeta oli mainittu, ja hän oli antanut Margetalle yhden jaettavaksi lähetetyistä eläimistä, mutta Henttunen kuuluu hakeneen sen itselleen kuuluvana, Henttuselle sakkoja, palautettava lehmä ja maksettava korvausta.

Pikkuviha päättyi Turussa 07.08.1743 solmittuun rauhansopimukseen.
*** tunturisusi.com linkit ***