Mungo
Kuvassa yllä mungo (Herpestes edwardsii) Intiassa. Videolla oikealla, kuvan alla, ravustajamungo (Herpestes urva).

MUNGOT (Herpestes)

Mungot kuuluvat petoeläinten lahkoon Carnivora - siinä lahkossa mangustien heimoon Herpestidae - ja siinä heimossa mungojen sukuun Herpestes. Mungoja on tässä suvussa kymmenen lajia.

Lajit ovat mungo, lyhythäntämungo, egyptinmungo, pikkumungo, isomungo, suomungo, juovamungo, ruostemungo, ravustajamungo ja juovaniskamungo.

Näistä lajeista esimerkiksi egyptinmungo on tunnettu Suomessa aiemmin nimellä faaraorotta.

Mungot ovat pieniä taikka keskikokoisia, lyhytraajaisia ja solakoita petoeläimiä.

Mungo (Herpestes edwardsii) - (E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1818)

Kuvassa oikealla mungo, joka elää eteläisessä Intiassa ja Sri Lankassa. Siellä se elää erityisesti puoliavoimilla mailla ja pelloilla, ja viihtyy myös ihmisasutuksen lähellä. Mungo on hyvä kiipeilemään. Tarvittaessa se piiloutuu kallionkoloon taikka pensaaseen, vaikka liikkuukin omilla poluillaan varsin rohkeasti.

Tavallisimmin mungot elävät joko yksin taikka parina. Ne saalistavat ruuakseen pieniä jyrsijöitä, käärmeitä, liskoja, linnunmunia ja hyönteisiäkin.

Mungon turkki on maanruskean taikka kellertävän harmaa, alapuolelta vaaleampi. Sen jalat ovat tummat, päässä on punertava sävy ja hännänpäässä on tummanpunaista. Ruumiin pituus on 36 - 45 cm ja häntä on suunnilleen yhtä pitkä kuin ruumis. Paino on 0,89 - 1,7 kg, uroksen ollessa selvästi naarasta suurempi ja painavampi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright HYLA 2009
*Kuva oikealla Copyright David Cook Wildlife Photography
Mungo
Ruostemungo
Ruostemungo (Herpestes smithii) (Gray, 1837)

Ruostemungo tunnettiin aiemmin nimellä ruostemangusti. Se elää Intiassa ja Sri Lankassa.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright David Cook Wildlife Photography
Juovaniskamungo
Juovaniskamungo (Herpestes vitticollis) (Bennett, 1835)

Juovaniskamungo tunnettiin aiemmin nimellä juovaniskamangusti. Se elää Intiassa ja Sri Lankassa. Se on Aasian suurin mungo. Helposti tunnistettavissa mustista juovista molemmin puolin niskaa. Myös hännässä on paljon mustaa.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Yathin
Pikkumungo
Pikkumungo (Herpestes javanicus) (E. Geoffroy Saint-Hilaire, 1818)

Pikkumungon pään ja ruumiin yhteispituus on 51 - 67 cm. Korvat ovat lyhyet. Uros on naarasta suurempi.

Pikkumungo tunnettiin aiemmin nimellä intianpikkumangusti. Se elää eteläisessä ja kaakkoisessa Aasiassa - Irakista Kiinaan ulottuvalla laajalla vyöhykkeellä - ja myös Jaavan saarella. Pikkumungoja on ihmisen toimesta istutettu eri puolille maailmaa, Karibian saarille, Jamaikaan ja Venezuelaankin, sekä myös esimerkiksi Havaijille. Tarkoituksena on ollut saada pikkumungot jahtaamaan rottia. Kuten niin usein näissä yrityksissä käy, niin tämäkään ei ole toteutunut laisinkaan halutulla tavalla. Pikkumungot eivät suinkaan ole tyytyneet vain rottiin, vaan ovat muodostuneet uhaksi monille paikallisille lajeille.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Carla Kishinami

Lähteet
IUCN
ADW Animal Diversity Web
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

  • Ahma
  • Apinat
  • Delfiinit
  • Euroopansuslikki (siiseli)
  • Filippiinienkummittelija
  • Gueretsat
  • Gundi
  • Hiekkamangusti
  • Hirvieläimet
  • Hyeenat
  • Ilves
  • Impala
  • Jääkarhu
  • Kapybara (vesisika)
  • Karhu
  • Keisaritamariini
  • Kirahvi
  • Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan
  • Koala
  • Kodiakinkarhu
  • Koiraeläimet
  • Kultapanda
  • Kärppä
  • Laiskiaiset
  • Liito-orava
  • Lumikko
  • Majavat
  • Mangusti
  • Mara
  • Meerkat
  • Metsäjänis
  • Minkki
  • Mungot
  • Murmelit
  • Mustajalkahilleri
  • Mustakarhu
  • Myyrät
  • Eläimiä N - V

  • Norsut
  • Numbatti (pussimuurahaiskarhu)
  • Näätä
  • Orava
  • Panda
  • Piisami
  • Pikkumangusti
  • Pikkumarmosetti
  • Pikkuvirtahepo
  • Preerikot
  • Puoliapinat
  • Pussipiru
  • Rengashäntämaki
  • Saimaannorppa
  • Sarvikuonot
  • Saukko
  • Seeprat
  • Simpanssi
  • Sinivalas
  • Siperianmaaorava
  • Skunkki
  • Supi (pesukarhu)
  • Susi - ja kaikki koiraeläimet
  • Tunturisopuli
  • Unikeko
  • Vaivaishiiri
  • Virtahepo
  • Vompatit
  • Vähäpäästäinen
  • Esihistoriallinen aika

  • Dinosaurukset
  • Hirviösusi
  • Jättiläislaiskiainen
  • Mammutit ja mastodontit
  • Sapelihammaskissa eli smilodon
  • Tylppäkuonokarhu


  • Lintuja

  • Harakat
  • Huuhkaja
  • Kanahaukka
  • Kiiruna
  • Korppi
  • Kotkat
  • Käki
  • Lapinpöllö
  • Laulujoutsen
  • Metso
  • Naakka
  • Punatulkku
  • Riekko
  • Suopöllö
  • Teeri
  • Tiaiset
  • Tilhi
  • Tornipöllö
  • Tunturihaukka
  • Tunturikihu
  • Tunturikiuru
  • Tunturipöllö
  • Valkoselkätikka
  • Varis
  • Varpuspöllö
  • Viirupöllö
  • Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

  • Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli
  • Alpakka
  • Chilentsintsilla
  • Fretti
  • Gekot
  • Hamsterit
  • Hevoset ja ponit
  • Ihminen
  • Kamelit
  • Kani
  • Kilpikonnat
  • Kissat
  • Koiralinkit
  • Laama
  • Lehmä
  • Marokonraitahiiri
  • Marsu
  • Minipossut ja mikropossut
  • Mongolianjirdi (gerbiili)
  • Papukaijat
  • Rotat
  • Siilit
  • Sinikelta-ara
  • *** tunturisusi.com linkit ***