Menu
Juhlat
Hiusmuotia

Kuvassa vasemmalla, kotipermanentti vuodelta 1952. Keskellä ja oikealla, hiusmuotia vuodelta 1967.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Classic Film
Hiusmuotia 1960-luvulta
Hiusmuotia 1940 - 1950 - 1960 - 1970-luvuilla

Naisten hiusmuoti on noudatellut vuosikymmenten ajan omia, mitä erilaisimpia suuntauksiaan. Hiukset on voitu muotoilla kullekin aikakaudelle jollakin tavalla tyypillisesti, tai sitten on suosittu vapaasti liehuvia luonnonhiuksia.

Kestokiharrus-aineet keksittiin joskus 1900-luvun alkupuolella. Aluksi aineet olivat aika ärhäköitä ja hiukset kierrettiin rullille, joihin tuli sähköjohdot, koska kiharrinrullat kuumennettiin sähköllä. Toisinaan asiakkaat saivat palovammoja rullista, toisinaan sähköiskuja. Permanentti kesti niin pitkään, kunnes leikattin pois ja hiukset olivat sellaisessa kunnossa mitä kuvitella saattaa. Hieman myöhemmin keksittiin "mullistava" kylmäpermanentti, jota ei tarvinnut enää keittää päässä, ja permanentin suosio lisääntyi.

Aiemmin pää oli täytetty papiljoteilla, koko komeus peitetty huivilla ja sitten oli lähdetty hoitelemaan asioita. 1960-luvulla naisten hiusmuoti otti aimo harppauksen eteenpäin, kun keksittiin synteettiset peruukit, jotka saattoi laittaa päähänsä kuin pipon. Peruukki oli muotiasuste, eikä sen tarvinnut näyttääkään aidolta, omalta tukalta. Peruukkien kanssa saattoi sattua kommelluksiakin, sillä joskus peruukki saattoi yllättävässä tilanteessa luiskahtaa päästä, jolloin paljastuivat alle hiuspinneillä niputetut, rasvaiset omat kiehkurat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Classic Film
*Kuva yllä Copyright © Jon Jennings
*Kuva oikealla Copyright © april-mo

Lähteet
Fashionnet: Muodin historia
HS, Erikoinen tapaus: Pipo päästä
Nivea For Men: Hiusmallien lyhyt historia
Hiusmuotia 1950-luvulta
Hiusmuotia 1950-luvulta
Hiusmuotia 1950-luvulta - kuva yllä

Kuvassa yllä hiukset ovat hyvin tiukasti muotoillut. Hiukset muistuttavat hieman kuin peruukkia, ja jos ajattelemme luonnollisesti laskeutuvia, vapaasti tuulessa hulmuavia hiuksia, niin tässä meillä on kyseessä äärimmäinen vastakohta. Kuivakkaa ja kuin pölyttynyttä, sanoisi hän, joka ei hiusmuodista mitään ymmärrä - mutta kaunista.

Hiusmuotia vuodelta 1949 - kuva oikealla

Kuvassa oikealla hiukset liehuvat kauniisti tuulessa vuonna 1949, saksalaisessa muotilehdessä.

Nuorisomuotia

Nuorisomuotia ei oikeastaan ollut ennen 50-lukua, vaan teini-ikäiset kulkivat samanlaisissa vaatteissa kuin aikuisetkin. 1950-luvulla syntyi teinimuodin käsite. Teinitytöt tanssivat jiveä. Tytöillä oli poninhäntä, kellohame tai kapeat, puolisääreen ulottuvat housut tennareiden kanssa. Puserona saattoi olla miesten valkoinen kauluspaita tai jumpperi.

Nuorisomuoti kehittyi 1950-luvulla Yhdysvalloissa, keksittiin farkut ja kaikki oli oleva ikuisesti toisin. James Dean aloitti farkkumuodin, käyttämällä farkkuja elokuvassa Nuori Kapinallinen vuonna 1955.

Beatles-yhtyeen menestyksen myötä siirtyi kaupallisen nuorisomuodin painopiste Yhdysvalloista Isoon-Britanniaan ja Lontooseen, josta lähtevät herätteet vaikuttivat koko läntisen maailman nuorison pukeutumiseen ja käyttäytymiseen. 1960-luvulla Lontoo ja Carnaby Street olivat nuorisomuodin keskuksia, ja ideat siitä, miten tuli pukeutua, tulvivat myös Suomeen nuortenlehtien, musiikin ja television kautta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright © James Vaughan
Muotia vuodelta 1949
Hiusmuotia 1960-luvulta
Hiusmuotia vuodelta 1967 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Classic Film
Peruukkimuotia vuodelta 1971
Peruukkimuotia vuodelta 1971

1960-luvulla tulivat suosituiksi peruukit. Kuvan mainoksessa kerrotaan Marla-peruukin olevan laatuaan ensimmäinen sellainen peruukki, jossa hiukset ovat yhtä taipuisat ja luonnolliset, kuin aidot hiukset. Tämä sama peruukki voitiin muotoilla eri tavoin ja väreissä oli tarjolla 20 eri vaihtoehtoa.
Hiusten värjäystä vuodelta 1971
Hiusten värjäystä vuodelta 1977

Tuote, jonka avulla tummista hiuksista saa vaaleammat. Clairol Nice'n Easy Hairpainting näyttää edelleen olevan myynnissä netissä vuonna 2015.
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor 1954 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Classic Film
Hiusmuotia 1950-luvulta
Hiusmuotia 1950-luvulta - kuva yllä

Hius- ja pukeutumismuotia 1950-luvun lopulta tai ihan 1960-luvun alusta.

Hiusmuotia 1960-luvulla - kuvat alla ja oikealla

Hiusmuotia 1960-luvulta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Iso kuva yllä yllä Copyright © Lily Dare
*Pieni kuva yllä ja kuva oikealla Copyright © april-mo
Hiusmuotia 1960-luvulta
Hiusmuotia 1960-luvulta
Rasvaleteistä pitkätukiksi

1950-luvulla pojat ja miehet laittoivat hiuksiinsa paljon rasvaa - he olivat rasvalettejä. Brylcream-tyyli oli hallitsevaa. Näin saatiin otsatukka pysymään tiukasti kurissa ja siihen voitiin muotoilla kiehkurakin. Erityisesti Elvis Presley otsakiehkuroineen (Pompadour) ja pitkine niskatukkineen antoi suuntaa ajan hiusmuodille. Kapinoivaan tyyliin kuului aina otsakiehkura, mitä suurempi, sitä parempi - ja yhä pidemmät pulisongit viimeistelivät sen, miltä nuori mies näytti.

Beatles-villitys muutti kaiken ja 1960-luvulla poikien hiukset saivat kasvaa pitkiksi ja ne vedettiin eteen, kohti kasvoja. Oikein pitkät ja kiharaiset hiukset, jotka kehittyivät 1970-luvulla, miellettiin helposti hippikulttuuriin liittyviksi. Täyspitkien hiusten ohella jotkus suosivat pidättyvämpää, lyhyempää hiusmuotia.
*** tunturisusi.com linkit ***