Tunturisuden sivut
VAPAAOTTELU

Vapaaottelu (engl. Mixed martial arts) on hyvin vauhdikas ja näyttävä kamppailu-urheilulaji, jossa yhdistyvät oikeastaan lähes kaikki muut kamppailulajit. Siinä nyrkkeillään ja potkitaan pystyssä, käydään pystypainiakin, yritetään saada toinen mattoon ja siellä jatketaan painien, lukiten, sitoen, hakaten ja käytellen erityisiä taitoja, kuten vaikkapa Jiu-Jitsua.

Vaikka katsojasta saattaa näyttää siltä, että kaikki mahdollinen on sallittua, niin säännöt kuitenkin rajaavat pois vaarallisimpia suorituksia. Siten esimerkiksi sormiaan tai varpaitaan ei saa yrittää tunkea vastustajan silmiin, saatika yrittää kaivaa silmiä ulos kuopistaan. Myös vaaralliset iskut selän puolelle ja niskaan ovat kiellettyjä. Myös pureminen ja iskut nivusiin ovat kiellettyjä. Hiuksiakaan ei saa repiä. Sormia tai varpaita ei saa vääntää, ei saa myöskään raapia tai nipistellä, eikä sylkeä vastustajaa.

Vaikka nykyaikainen vapaaottelu länsimaissa alkoi vasta 1990-luvun puolella, on lajilla ikivanhat perinteet. Antiikin Kreikassa tuollainen kamppailulaji, joka yhdisti useita eri lajeja, oli nimeltään Pankration. Tuolloin laji oli kuitenkin nykyistä vaarallisempi, sillä ottelu päättyi usein toisen osapuolen kuolemaan.

Nykypäivän vapaaottelijoita voi pitää eräänlaisina antiikin gladiaattorien edustajina. He antavat katsojille mahdollisuuden nauttia jännityksestä ja vaarastakin.

Suomessa vaikuttaa kaksi eri liittoa, Suomen vapaaotteluliitto ja Shooto Finland, joiden säännöt poikkeavat hieman toisistaan.

Puitteet, esillepano, selostus ja yleinen tunnelma

Amerikassa osataan ylöspanna ja rakentaa suuri ja mahtava show, jollainen vapaaottelutapahtuma useinkin on. Televisiostahan seuraaminen on varsin helppoa. Valtava katsomo on kerta toisensa jälkeen tupaten täynnä, vilkkuvat värivalot, huumaava musiikki, ottelijoiden näyttävät sisääntulot saattueineen, ja amerikkalaisten, puku päällä seisovien selostajien - jotka tuntuvatkin jo kuin vanhoilta tutuilta - upeat ja asiantuntevat selostukset luovat hienon ja vangitsevan tunnelman. Myös kotikatsomossa tunnelma kohoaa ja kukin toivoo suosikilleen menestystä. Vapaaottelun luonteen mukaisesti kuitenkin parhaatkin ainakin jossakin vaiheessa myös häviävät.

Itse vapaaottelut

MMA on lyhenne sanoista mixed martial arts ja se tunnetaan suomalaisittain nimellä vapaaottelu. Vapaaotteluita on monentyyppisiä, riippuen aina siitä, millainen parivaljakko häkissä yleisön edessä on. Näin katsojana kaikkein vähiten kiinnostavaa on sellainen otteleminen, jossa toinen kerta toisensa jälkeen aina uuden erän alussa vie vastustajansa lattiaan. Koko ottelu voidaan käydä niin, että pari nuhjaa lattialla - toinen pitää toisen taitavasti alla, yrittää mättää tätä iskuillaan minkä kykenee, ja toinen on kyvytön pääsemään alta pois, mutta pyrkii torjumaan iskut.

Subjektiivisesti katsojana arvioiden parasta vapaaottelua on sellainen, jossa pari on tasaväkinen, ja ottelee suurimman osan ajasta seisten. Kyllä lattiassakin voidaan käydä, kunhan sieltä taas päästään ylös jakamaan iskuja ja potkuja. Paras ottelu kestää kohtuullisen pitkään ja päättyy siihen, että toinen mahdollisimman yllättävästi saattaa toisen "levyksi lattiaan".

Jos tämä ei onnistu, niin toiseksi paras ja jännittävin ottelu on sellainen, jossa ottelijat lopulta kaikkensa antaen "alkavat lyödä ja mättää ristiin", kun mikään muu ei tunnu onnistuvan. Asiantuntevammille katsojille kriteerit voivat olla toiset, mutta tällainen tavallinen televisiosta lajia seuraava haluaisi selkeitä ratkaisuja ainakin niin, että ei vielä viimevaiheessa pitäisi arvailla, kumman käden tuomari nostaa.

Clint Hester

Kuvassa oikealla alla olevan, vuonna 1986 syntyneen amerikkalaisen vapaaottelijan, Clint Hesterin sarja on Middleweight. Sarja määrittyy eri kisajärjestäjillä erilaisten painokilojen sisään, mutta esimerkiksi Ultimate Fighting Championship UFC:llä, jossa Clint Hester ottelee, nämä keskipainoluokan ottelijat painavat 77,5 - 84 kg. Hestillä on pituutta 188 cm. Hänellä on mm. violetti vyö Brasilian jujutsussa. Wikipediasta löytyy hänen kisamenestyksensä englanniksi, kun Googleen laittaa hauksi hänen nimensä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright MAZA FIGHT
*Kuva oikealla yllä - amerikkalainen vapaaottelija Chuck Liddell - Copyright U.S. Army Alaska
*Kuva oikealla alla - Clint Hester, vuonna 1986 syntynyt amerikkalainen vapaaottelija - Copyright Eric Langley
*Kuva alla - Chuck Liddell perheineen - Copyright Disney | ABC Television Group


Chuck Liddell

Chuck Liddell perheineen Disneyn hyväntekeväisyystilaisuudessa kesällä 2014.
Chuck Liddell

Chuck Liddell

Chuck Liddell (1969 -) on urallaan menestynyt vapaaottelija. Hänellä on pituutta 188 cm ja painoa 92 kg. Ennen vapaaottelua hän menestyi mm. painissa, potkunyrkkeilyssä ja Kenpo Karatessa.

Vapaaottelijana hän kävi 29 kamppailua, joista 21 päättyi hänen voittoonsa. Tyrmäyksiä voitoista oli 13. Tappioita Chuck Liddell koki urallaan kahdeksan. Hävittyään tyrmäyksellä Rich Franklinille Kanadassa käydyssä ottelussa vuonna 2010, Chuck Liddell päätti uransa.

Kuvassa Chuck Liddell on Yhdysvaltain armeijan vierailijana Alaskassa, opettamassa sotilaille lähikamppailutaitoja.

Clint Hester
Vapaaottelu
Brock Lesnar, UFC fighter and Dana White

Brock Lesnar ja Dana White

Vasemmalla vapaaottelija Brock Lesnar (1977 -), oikealla UFC:n johtohahmo eli presidentti, UFC President Dana White (1969 -). Brock Lesnar on ollut mukana sekä showpainissa että vapaaottelussa. Hänellä on pituutta 190 cm ja painoa 121 kg. Hänellä on tilastoissaan vain kahdeksan vapaaottelua, joista voittoja viisi ja häviöitä kolme. Nuoruudessaan nyrkkeilyä harrastanut Dana White on toiminut mm. Chuck Liddellin managerina. Televisiosta lajia seuraavalle Dana White on yksi tutuimmista hahmoista.

Amir Dadovic

Vapaaottelija Amir Dadovic.
Brasilian jiujitsu
Brasilialainen jujutsu

Kuvassa nuoria brasilialaisen jujutsun harjoittajia keltaisine ja vihreine vöineen. Brasilialaiset ovat suuria menestyjiä vapaaottelussa ja yksi syy heidän menestykseensä on juuri brasilialaisen jujutsun taitojen ylivertainen hallinta. Vapaaottelussa brasilian jujutsun taitaja vie vastustajansa maahan ja sitoo, lukottelee ja kuristelee hänet siellä usein nopeasti vastustuskyvyttömäksi.
Rulon Gardner
Rulon Gardner - Karelinin kukistaja

Kuvassa 24.1.2013 vuonna 1971 syntynyt yhdysvaltalainen kreikkalais-roomalaisen tyylin painija, Rulon Gardner, opastamassa nuorta painijanalkua. Hän on jäänyt urheiluhistorian lehdille monistakin ansioistaan, eikä vähiten siksi, että hän Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 aivan yllättäen kukisti loppuottelussa Aleksandr Karelinin pistein 1 - 0. Jättiläismäinen Siperian karhu, Aleksandr Karelin - 193 cm, paino 129 kg - oli ennen tätä tappiotaan hallinnut suvereenisti maailman painimattoja niin, että hän ei ollut hävinnyt 12 vuoteen ainuttakaan otteluaan - eikä kukaan ollut kuuteen vuoteen onnistunut saamaan hänen kanssaan matolla ainuttakaan pistettä. Rulon Gardner kilpaili myös vapaaottelijana. Rulon Gardnerilla on ollut painonhallintaongelmia ja hän on painanut enimmillään reilusti yli 200 kg. Kuinka paljon painoa on kuvassa, ei ole tiedossa - mutta paljon.
Jiujitsu
Jiujitsu
Jiu-Jitsua lasten tapaan

Jo lapsena on aloitettava, jos mielii mestariksi. Kuvat Brasiliasta, jossa lapset oppivat vapaaottelua ja Jiu-Jitsua, jossa brasilialaiset ovat mestareita. Melkomoisia sidontoja ja lukkoja lapsetkin saavat aikaan.
Jiujitsu
*** tunturisusi.com linkit ***