Menu
Tunturisuden sivut
Orava Ravinto

Oravalla on monipuolinen ruokavalio, vaikka sen pääravintona ovatkin kasvit. Kuusen ja männyn siementen lisäksi orava syö myös sieniä, marjoja, pähkinöitä ja tammenterhoja siellä missä niitä on sekä vihreitä kasvinosia ja linnunmunia. Syksyllä se tekee ruokavarastoja puunkoloihin taikka maahan ja yrittää varmistaa näin koko vuoden ravinnonsaannin.

Huonoina käpyvuosina orava joutuu talvella turvautumaan omaan "pettuleipäänsä", kuusen silmuihin. Tällaisina talvina suuret määrät oravia voi kuolla nälkään. Oravat voivat syödä myös kukkia, marjoja ja hedelmiä. Eläinravintona kelpaavat toukat, hyönteiset ja linnunpoikaset. Oravat järsivät myös luita ja pudonneita hirvieläinten sarvia kalkintarpeeseensa.

Lintulaudoillakin orava on tuttu näky. Lintulaudoilla maistuvat maapähkinät, auringonkukansiemenet ja tali. Orava liikkuu päiväaikaan - yöt kuluvat pesässä nukuskellen. Orava liikkuu mieluiten yksin, mutta ruokailee myös muiden oravien läheisyydessä.

Orava kävyn kimpussa

Kävyllä on terävä ja tylppä pää. Tietäisitkö, kummasta päästä orava aloittaa kävyn syömisen?


Orava Sciurus vulgaris

Arosa Bahnhof, Canton of Graubunden, Sveitsi - 9.9.2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Tambako The Jaguar


Orava Sciurus vulgaris

Pietari, Venäjä - 2.10.2011.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © emilstefanov


Orava Sciurus vulgaris

La Fontain Park, Montreal, QC, Kanada - 11.5.2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Claude Robillard
Orava ruokailee

Creative Commons Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Sergey Yeliseev


Hajavarastoja kuin hamsterilla

Orava piilottelee ruokatarpeitaan keräilemiinsä varastoihin. Pähkinöitä oravat piilottelevat puistoissakin nurmikkoon taikka maahan ja lumipeitteen aikana lumeen. Ensiksi orava kerää itselleen suuntäyden ja suuntaa sen kera sitten piilottamaan, yleensä noin 2 - 12 metrin etäisyydelle, mutta aina eri etäisyydelle ja eri suuntaan.

Tämä on hajavarastointia, jossa orava tekee suuren määrän pieniä varastoja, joita muut eivät toivottavasti löydä. Kaiken aikaa oravat kuitenkin löytävät toistensakin tekemiä varastoja, ja siirtelevät niitä, sekä juuri tekemiään omia, uusiin paikkoihin. Käpyjä orava hakee suoraan puista, sekä kuusista että männyistä, ja kiikuttaa niitä yksi kerrallaan piilovarastoon sammalen alle. Hyvinä käpyvuosina tämä varastointi jatkuu vielä lumienkin tultua.

Alkutalvesta, lumien tultua, orava siirtelee varastojaan lähemmäksi lumen pintaa ja voi sijoittaa niitä puun taikka oksan hankaankin. Myös sieniä, omenanpuolikkaita ja keitettyjä perunoita sijoitellaan näin, kuin jääkaappiin, odottamaan napostelua. Joskus orava voi sijoittaa näitä makupaloja ihan korkeallekin puuhun, mutta tavanomaisesti 1 - 2 metrin korkeudelle. Pienet sienet orava ripustaa kokonaisina, mutta isompia lakkeja se lohkoo pienemmiksi.

Kuivuttuaan sienet pysyvät kauan paikoillaan, mutta useimmat niistä tulevat syödyiksi ennen kevättä. Orava muistaa kaikki kätkönsä ja varastonsa suunnilleen ja löytää ne lopulta hajuaistinsa avulla.Ruokitaan oravia - pientä puperrettavaa ja maukasta naposteltavaa - sekä luonnollisesti terveellistä ja täyttävää ruokaa

Oravat ovat siitä erityisiä luonnossa tavattavia "villieläimiä", että ne tottuvat helposti ihmisen tarjoilemaan ruokapalveluun. Puistoissa ja pihoilla elelevät oravat voivat tulla ottamaan niille tarjottua ruokaa jopa ihmisen kädestäkin.

Oravat tykkäävät monenlaisesta pienestä ja makoisasta puperrettavasta ja naposteltavasta. Onhan niiden luontainen syöntitapakin jo eräänlaista nautinnollista napostelua. Mitä hyvänsä oraville ei kuitenkaan missään nimessä saa antaa, vaan pitää huolehtia aina siitä, että tarjottu ruoka on niille sopivaa ja terveellistä.

Niinpä oraville voi antaa mm. pähkinää, auringonkukansiemeniä, kauraa, kaurahiutaleita, näkkileipää, hedelmiä (päärynää), porkkanaa, ituja, tuoreita oksia: norkkoja, silmuja, lehtiä ym, ja tietysti myös käpyjä. Voi olla kuitenkin, että orava nyrpistää kuonoaan nirppaneidin tapaan tarjotuille kävyille silloin, kun olisi mahdollisuus nauttia myös makoisampaa naposteltavaa. (Ruokasuositukset SEY)

Oraville asetellaan myös ruokinta-automaatteja ja muita lautasysteemejä, ihan kuten linnuillekin.

Sananparsia oravasta

Ei mettä siitä vähene vaikka orava osansa ottaa. (Hausjärvi)

Haukotus menee suusta suuhun, orava menee puusta puuhun. (Hausjärvi)

Harvoin orava maahan asti putoo vaikka oksa taipuu ja väliin katkeekin. (Hausjärvi)

Haukotus kulkee suusta suuhun niinkuin orava puusta puuhun. (Alatornio)

Haukka lentää suusta suuhun niinku orava puusta puuhun. (Alatornio)

Minä olen siittä kylästä josa ei orava ota ollakseen eikä harakka tee pesää ja semmosesta talosta josa on nelijä pirttijä eikä yhtään peräakkunaa. (Hailuoto)

Ei joka kuusessa orava ole. (Hausjärvi)

Jos orava tulee ihmisten nurkkiin se tietää tulipaloa. (Riihimäki)

Hyöri pyöri piikaseni niinkuin oksalla orava. (Hausjärvi)

Oksattomaankin puuhun orava pääsee, vaan käpyiset puut sen elättää. (Hausjärvi)

O ku rihmasee kuolt orava. (Juva)

Ei siim puuss orava ollu. (Kalanti)

Ei mittä muut ilma vaeva sa, ko kärpäm pivost ja orava puust. (Kalanti)

Viuh vauh joka puussa orava. (Kiuruvesi)

Kyl mie näytän mist puusta se orava putuaa. (Kurkijoki)

Kyllä se mennöö peästään kun puhas orava. (Paltamo)
Maan ja lumen kaivuuta

Syksyisin orava kaivelee mäntykankaille pieniä, muutaman sentin kuoppia, etsiessään sieniä, jänönmukuloita taikka muuta syötävää. Alkutalven aikana näitä oravan kaivamia pieniä kuoppia ilmestyy ohuen lumen peittämään sammalikkoon, johon jää kävyn muotoinen kolo merkiksi siitä, että orava on löytänyt siitä kävyn.

Jälkiä katselemalla näkee, että usein orava on syönytkin löytämänsä kävyn siemenet siinä lähellä. Paksummankin lumen aikana orava jatkaa kaivuutöitään, tehden pieniä lumitunneleita käpyjä etsiessään. Orava voi kaivaa lumeen myös vaakasuoria tunneleita, joihin se hakeutuu kovalla pakkasella. Kun ulkona paukkuu 20 asteen pakkanen, niin tällaisen tunnelin perällä on vain pari miinusastetta.

Orava aterioi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Marko Kivelä


Orava Sciurus vulgaris

Orava Creative Commons Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Djizeus


Orava Sciurus vulgaris

Pietari, Venäjä - 6.8.2008.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Photo by Andrew Bossi, Flickr


Orava Sciurus vulgaris

Estes Park, Larimer County, Colorado, USA - 2.6.2013.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Kent Kanouse


Orava Sciurus vulgaris

Kohtaaminen metsässä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Vladislav N
Orava sciurus vulgaris
Orava Sciurus vulgaris
Orava Sciuris vulgaris
Oravia puuhissaan.
Orava Sciurus vulgaris
Kohtaaminen puiston penkillä.

Pojalla ja ja oravalla on meneillään harras kohtaaminen kaupungin puiston penkillä. Seattle, Washington, USA - 6.6.2009.
All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright © Steve Block
Photo used with permission.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***