Tunturisuden sivut

Pelesin linna - Karpaattien kaunotar - Romania

Romanian vuorten ja metsien kätköistä löytyy kauniita satulinnoja. Yksi Romanian maamerkeistä ja suurimmista nähtävyyksistä on uusrenessanssin ja uusgotiikan tyylejä yhdistelevä Pelesin linna Karpaateilla, Prahovan piirikunnassa, lähellä Sinajaa. Linnan rakennutti itselleen metsästysmajaksi ja kesäasunnoksi Romanian kuningas Kaarle I (1839 - 1914). Rakentaminen alkoi vuonna 1873 ja täydellisesti valmis linna oli vuonna 1914. Linnan vihkiäiset pidettiin kuitenkin jo vuonna 1883.

Linnan suunnitteluvaiheessa kuningas sai tarkasteltavakseen useampia ehdotuksia linnan piirustuksiksi, mutta hän hylkäsi ne kaikki. Ne olivat kopioita eurooppalaisista linnoista ja niistä puuttui se uniikkius ja erityislaatuisuus, jota kuningas linnaansa tavoitteli. Saksalainen arkkitehti Johannes Schultz (1876 - 1883) voitti lopulta piirustuksillaan kuninkaan suosion linnallaan, joka oli kyllin omaperäinen. Hänen suunnittelemansa linna muistutti mahtavaa, alpiinista huvilalinnaa. Sen ulkoasuun yhtyi erilaisia, klassisia, eurooppalaisia arkkitehtuurin suuntauksia, lähinnä italialaista tyylikkyyttä ja saksalaista esteettisyyttä, renessanssin hengessä.

Rakennustöiden johtoon tuli arkkitehti Carol Benesch. Tsekkiläinen arkkitehti Karel Liman suunnitteli linnan tornit, joista päätornin korkeus on 66 metriä. Lattiapinta-alaa on 3 200 neliömetriä ja huoneita linnassa on 170. Tutustu sisätiloihin toisella sivulla.

Kaikkine pylväskäytävineen, pengermineen, kuisteineen, parvekkeineen ja torneineen Pelesin linna näyttää satumaisen kauniin luonnon keskellä kerrassaan mielikuvitukselliselta, mutta vaikutelma on erittäin miellyttävä ja harmoninen.

Linnan taustalla kohoavat Karpaattien juhlavat vuoririvit. Villeinä kasvavien havupuiden ilmettä pehmentävät ruhtinaallista linnaa ympäröivät, lehtevät puistomaat. Linnan lähellä virtaa tarunomainen, raju Pelesch. Sen kirkkaassa vedessä hän, "joka on syntynyt kellojen soidessa, eikä ole koskaan pahaa ajatellut, voi nähdä Karpaattien vedenneitojen tanssivan kuutamossa". Ja voipa joen rannalla, kimaltavien aaltojen välkkeessä, nähdä unelmoivan kuningattarenkin, Carmen Sylvan, joka kuuntelee vuorten kumuja ja kuohujen kummia kuiskeita. Pelesin linnan maat ovat tulvillaan taikaa ja menneisyys on täällä kaiken aikaa läsnä.

Pelesinlinna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Flickr/Alex Berger
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/KLMircea

Pelesililnna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Kaarle I:n muotokuva, Elisabethin muotokuva, sekä kuva yllä Pelesin linna - Copyright © Flickr/Dennis Jarvis


Pelesin linna on sekä arkkitehtuuriltaan että käyttötarkoitukseltaan itse asiassa palatsi, mutta sitä on aina kutsuttu linnaksi. Onhan toisaalta linnan ja palatsin erokin aika haipuva käsite. Pelesin linna satumaisine torneineen tuo mieliin toisen samanhenkisen linnan, Ludvig II:n Baijeriin rakennuttaman Neuschwansteinin linnan.

Mieti kuvaa katsoessasi mittakaavaa. Torni vasemmalla kohoaa 66 metrin korkeuteen ja koko linnassa on 170 huonetta. Rakennus on mitoiltaan valtava. Senaatintorilta katsottuna Helsingin tuomiokirkko kohoaa 62 metrin korkeuteen, joten se on matalampi.

Pelesililnna

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Gogulescu Silviu


Lähteet
Sata vuotta sitten, 1886: Romanialaisia tarinoita, Runokuningattaren kesälinna - Tammi 1986