Tunturisuden sivut
Pelesin linna - Karpaattien kaunotar - Romania

Romanian vuorten ja metsien kätköistä löytyy kauniita satulinnoja. Yksi Romanian maamerkeistä ja suurimmista nähtävyyksistä on uusrenessanssin ja uusgotiikan tyylejä yhdistelevä Pelesin linna Karpaateilla, Prahovan piirikunnassa, lähellä Sinajaa. Linnan rakennutti itselleen metsästysmajaksi ja kesäasunnoksi Romanian kuningas Kaarle I (1839 - 1914). Rakentaminen alkoi vuonna 1873 ja täydellisesti valmis linna oli vuonna 1914. Linnan vihkiäiset pidettiin kuitenkin jo vuonna 1883.

Linnan suunnitteluvaiheessa kuningas sai tarkasteltavakseen useampia ehdotuksia linnan piirustuksiksi, mutta hän hylkäsi ne kaikki. Ne olivat kopioita eurooppalaisista linnoista ja niistä puuttui se uniikkius ja erityislaatuisuus, jota kuningas linnaansa tavoitteli. Saksalainen arkkitehti Johannes Schultz (1876 - 1883) voitti lopulta piirustuksillaan kuninkaan suosion linnallaan, joka oli kyllin omaperäinen. Hänen suunnittelemansa linna muistutti mahtavaa, alpiinista huvilalinnaa. Sen ulkoasuun yhtyi erilaisia, klassisia, eurooppalaisia arkkitehtuurin suuntauksia, lähinnä italialaista tyylikkyyttä ja saksalaista esteettisyyttä, renessanssin hengessä.

Rakennustöiden johtoon tuli arkkitehti Carol Benesch. Tsekkiläinen arkkitehti Karel Liman suunnitteli linnan tornit, joista päätornin korkeus on 66 metriä. Lattiapinta-alaa on 3 200 neliömetriä ja huoneita linnassa on 170. Tutustu sisätiloihin toisella sivulla.

Kaikkine pylväskäytävineen, pengermineen, kuisteineen, parvekkeineen ja torneineen Pelesin linna näyttää satumaisen kauniin luonnon keskellä kerrassaan mielikuvitukselliselta, mutta vaikutelma on erittäin miellyttävä ja harmoninen.

Linnan taustalla kohoavat Karpaattien juhlavat vuoririvit. Villeinä kasvavien havupuiden ilmettä pehmentävät ruhtinaallista linnaa ympäröivät, lehtevät puistomaat. Linnan lähellä virtaa tarunomainen, raju Pelesch. Sen kirkkaassa vedessä hän, "joka on syntynyt kellojen soidessa, eikä ole koskaan pahaa ajatellut, voi nähdä Karpaattien vedenneitojen tanssivan kuutamossa". Ja voipa joen rannalla, kimaltavien aaltojen välkkeessä, nähdä unelmoivan kuningattarenkin, Carmen Sylvan, joka kuuntelee vuorten kumuja ja kuohujen kummia kuiskeita. Pelesin linnan maat ovat tulvillaan taikaa ja menneisyys on täällä kaiken aikaa läsnä.


Lähteet
Sata vuotta sitten, 1886: Romanialaisia tarinoita, Runokuningattaren kesälinna - Tammi 1986

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Flickr/Alex Berger
*Kuva oikealla - Copyright © Flickr/KLMircea
Pelesinlinna
Kuningas Kaarle I

Romanian kuningas Kaarle I - (1839 - 1914)

Kuvassa yllä kuningas Kaarle I muotokuvassa, joka on Pelesin linnassa hänen työhuoneensa seinällä.

Kaarle I syntyi Sigmaringenissa, Saksassa, huhtikuun 20. päivänä vuonna 1839 Hohenzollernin ruhtinas Karl Antonin ja Badenin prinsessa Josephinen poikana, ja täten hän jo syntyessään oli itsekin prinssi. Kaarle I hallitsi Romaniaa vuosina 1866 - 1914. Hän henkilökohtaisesti johti Romanian joukkoja Turkin sodassa vuosina 1877 - 1878. Tuota sotaahan kutsutaan myöskin Romanian vapaussodaksi, koska kyseisen sodan myötä suurvallat tunnustivat Romanian itsenäiseksi.

Kaarle valmistui nuoruudessaan sotilaaksi ja upseeriksi. Hän opiskeli kadettikoulussa Münsterissa ja tykistöupseerin taitoja hän opiskeli Berliinissä. Aina siihen saakka, kun hänestä tuli kuningas, hän toimi preussilaisena upseerina. Hän otti osaa Toiseen Tanskan-Saksan sotaan, mikä toi hänelle sitä sotilaan tietoa ja taitoa, jota hän saattoi sitten hyödyntää Turkin sodassa.

Kaarle I ei ollut ulkoisilta mitoiltaan kovinkaan suuri, mutta sotilaana hän oli täydellinen, erittäin hyväkuntoinen ja kurinalainen. Mielipiteiltään hän oli hyvin vapaamielinen ja teki siksi poliitikkonakin hyvän vaikutuksen. Hän puhui useita eurooppalaisia kieliä ja omasi laajan sivistyksen ja tietämyksen.

Tultuaan julistetuksi Romanian prinssiksi Kaarle alkoi kuninkaallisten tapaan kiertää Eurooppaa, ja hänen tapauksessaan erityisesti Saksaa, löytääkseen itselleen hovikelpoisen vaimoehdokkaan. Tällä matkallaan hän vuonna 1869 kohtasi Elisabethin. Kaarle I ja hänen puolisonsa Elisabeth saivat vain yhden lapsen, Maria-tyttären, joka kuoli kolmen vuoden ikäisenä.

Kaarle I hallitsi kuninkaana Romaniaa 48 vuoden ajan. Häntä on luonnehdittu kylmäksi ihmiseksi, joka oli kaiken aikaa huolissaan kuninkuudestaan ja kruununvallasta, jonka hän oli itse perustanut. Hänen vaimonsa sanoi miehensä nukkuvankin kruunu päässään. Kaarle I oli luonteeltaan hyvin tunnollinen ja pikkutarkka ja hän yritti siirtää samat ominaisuudet kaikkiin niihin ihmisiin, jotka hänen hallitusaikanaan tulivat hänen lähipiiriinsä. Vaikka hän täydellisesti omistautui elämässään olemaan Romanian prinssi ja kuningas, hän ei koskaan unohtanut saksalaisia juuriaan.
Wiedin Elisabeth; Carmen Sylva, runoilijakuningatar

Romanian kuningatar - Wiedin Elisabeth; Carmen Sylva, runoilijakuningatar - (1843 - 1916)

Kaarle I:n puoliso, Wiedin Elisabeth syntyi joulukuun 29. päivänä 1843 Neuwiedissa, Saksassa. Hänen isänsä oli Wiedin ruhtinas Herman ja äitinsä Nassaun prinsessa Marie.

Vuonna 1861, prinsessana vielä ollessaan, Elisabeth vietti aikaansa Berliinin hovissa. Tällöin hän kohtasi ensimmäisen kerran tulevan puolisonsa, Kaarlen. Tämä kohtaus oli luonteeltaan varsin tyylikäs ja romanttinen: prinsessan jalka lipesi portaikossa, ja nuori luutnantti kiirehti auttamaan häntä ja itse asiassa esti putoamisen. Vuonna 1869 prinsessa ja Romanian prinssi Kaarle kohtasivat uudelleen ja menivät saman vuoden syksyllä naimisiin.

Kuningatar Elisabeth tunnetaan Carmen Sylvana, runoilijakuningattarena. Carmen Sylva-nimimerkkiä hän käytti runojensa alla ikäänkuin salanimenä. Latinankielessä Carmen tarkoittaa runoa ja laulua, Sylva puolestaan metsää. Carmen Sylva ilmensi siten kuningattaren rakkautta runouteen ja luontoon. Elisabeth osallistui taiteen ja kulttuurin tekemiseen lähes kaikilla mahdollisiilla tavoilla. Taiteen saralla hän oli poikkeuksellinen monilahjakkuus, jolle on hyvin vaikeaa löytää kulttuurihistoriasta vertaista. Hän myös tuki monin tavoin lahjakkaita, nuoria, romanialaisia taiteilijoita.

Runoilijana hänen sydäntään lähellä olivat runous, folklore ja balladit. Hän opiskeli myös kirjallisuutta ja oli suuri kirjallisuuden tuntija. Hänen oma kirjallinen tuotantonsa oli tavattoman laaja, ja se piti sisällään runoutta, Karpaattien tarinoita, mietekokoelmia ja oopperan librettoja. Taidemaalarina hän oli vertaamattoman lahjakas. Hän kuvitti mm. messukirjoja. Muusikkona hän oli huippupianisti, urkuri ja laulaja.

Turkin sodan aikana kuningatar Elisabeth kaiversi oman muistomerkkinsä koko kansansa sydämiin, sillä hän oli auttamassa haavoittuneita ja jakamassa apua, ruokaa ja vaatteita kärsiville niin, että hän itse oli täysin menettämässä oman terveytensä. Hänen uhrauksillaan ei ollut mitään rajoja ja hän onkin jäänyt loistamaan tähden lailla menneisyyden vuosilta ei vain Carmen Sylvana, vaan myös Haavoittuneiden äitinä - "Muma Ranitilor".
Pelesililnna
Pelesin linna - Romania

Pelesin linna on sekä arkkitehtuuriltaan että käyttötarkoitukseltaan itse asiassa palatsi, mutta sitä on aina kutsuttu linnaksi. Onhan toisaalta linnan ja palatsin erokin aika haipuva käsite. Pelesin linna satumaisine torneineen tuo mieliin toisen samanhenkisen linnan, Ludvig II:n Baijeriin rakennuttaman Neuschwansteinin linnan.
Mieti kuvaa katsoessasi mittakaavaa. Torni vasemmalla kohoaa 66 metrin korkeuteen ja koko linnassa on 170 huonetta. Rakennus on mitoiltaan valtava. Senaatintorilta katsottuna Helsingin tuomiokirkko kohoaa 62 metrin korkeuteen, joten se on matalampi.
Pelesin linna Katso mittakaavan vuoksi myös tämä kuva - kuvan vasemmassa alakulmassa, pensaston välissä, näkyy vertailukohtana ihminen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Kaarle I:n muotokuva, Elisabethin muotokuva, sekä kuva yllä Pelesin linna - Copyright © Flickr/Dennis Jarvis
Pelesililnna
Pelesin linna - Romania Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Gogulescu Silviu
*** tunturisusi.com linkit ***