Menu
Tunturisuden sivut
Gepardi Gepardi Kissaeläimet (Felidae)

Gepardi (Acinonyx jubatus)

Gepardin erityisominaisuus on sen huima juoksunopeus: kiitäessään pikapyrähdyksellään noin 110 kilometrin tuntinopeudella se on maailman nopein maaeläin. Tässä huimassa vauhdissaan sen voi nähdä vaikkapa Itä-Afrikan savanneilla, elinalueillaan. Tuota vauhtia gepardi voi pitää yllä korkeintaan vain 200 - 300 metriä. Lähtiessään juoksuun gepardi saavuttaa kahdessa sekunnissa 72 kilometrin tuntinopeuden.

Toinenkin erityispiirre liittyy tähän solakkaan ja huikean kauniiseen kissapetoon: se ei voi muiden kissaeläinten tavoin vetää kynsiään piiloon, vaan ne ovat aina näkyvissä. Gepardi painaa keskimäärin 45 - 65 kg ja sen ruumiilla on pituutta 110 - 160 cm, hännällä 70 - 80 cm. Hartiakorkeus on 67 - 94 cm.
Gepardi
Gepardin jalat ovat pitkät ja lihaksikkaat. Pitkä selkä on kaareva ja siihen kiinnittyvät voimakkaat lihakset. Juostessa selkä liikkuu kuin jousi. Pitkä häntä auttaa gepardia pysymään tasapainossa kovassa vauhdissa. Gepardin pää on muuhun kokoon nähden pieni.

Lisääntyminen

Gepardin kantoaika on 90 - 95 päivää ja pentuja syntyy keskimäärin 3 - 5, vaikka niitä voi syntyä jopa 8. Pennut ovat syntyessään noin 30 cm pitkiä ja painavat 250 - 300 grammaa. Gepardiemo pitää hyvää huolta pennuistaan ja tekee niille päivittäin uusia pesä- ja piilopaikkoja korkeaan ruohikkoon. Kun emo on kauempana, kutsuvat pennut sitä sirkutellen kuin linnut ja emo vastailee niille samanlaisin äänin. Puolitoista vuotta pennut ovat riippuvaisia emostaan. Vain viitisen prosenttia Itä-Afrikan tasankojen gepardinpennuista elää täysikasvuisiksi saati sitten täyden elämänkaaren, joka voi venyä 14-vuotiseksikin mutta kestää keskimäärin vain seitsemän vuotta.

Gepardi on enimmäkseen yksineläjä ja gepardiemo kasvattaa pentunsakin yksin, uros käy vain parittelemassa ja häipyy matkoihinsa. Joskus gepardiveljekset elävät yhdessä ja tällainen liitto voi kestää niiden eliniän. Yhdessä ne saalistavat ja puolustavat reviiriään. Naaraat kulkevat yleensä yksin omia laajoja polkujaan, paitsi silloin, kun niillä on pennut mukanaan. Toisinaan gepardeja on nähty pieninä, korkeintaan kymmenen eläimen ryhminä. Ryhmissä on voinut olla joko molempia sukupuolia tai pelkästään uroksia. Yksinomaan naaraista koostuvia laumoja ei ole havaittu emon johtamia pentueita lukuun ottamatta. Gepardin reviiri voi olla suuruudeltaan 800 neliökilometriä.

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan gepardin tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä ja vasemmalla yllä - Copyright © Jacqueline Deshpande
*Kuva vasemmalla alla - Copyright © Tim Jones
Gepardi
Gepardiemo pentuineen Afrikan savannilla Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ed Yourdon
Gepardin levinneisyys

Levinneisyys ja elinseudut


Gepardit elävät pääasiassa Afrikan ja Länsi-Aasian kuivilla ruohostomailla ja puoliaavikoilla. Alle 100 vuotta sitten gepardeja tavattiin kaikkialla Afrikassa paitsi sademetsissä. Nykyisin metsästys on vähentänyt niitä maatalousalueilta, mutta erillisiä kantoja on vielä Mosambikista ja Namibiasta pohjoiseen Eritreaan ja lännessä Marokkoon.

Gepardeja tavattiin ennen, aivan viime päiviin asti, laajalti Aasian lounaisosissa aina Turkista Intian keskiosiin asti. Nykyisin niitä tavataan vain pieninä ryhminä Arabian niemimaalla, Turkmenistanissa ja Afganistanissa. Keniassa Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue on paikka, jossa gepardin pääsee näkemään tänä päivänä parhaiten. Siellä niitä on rajatulla alueella runsaammin, kuin missään muualla.

Intiassa gepardeja ei enää ole. Nykypäivän tilanne on surullinen, kun sitä vertaa 1500-luvun tilanteeseen. Silloin intialaisilla hallitsijoilla, kuten Akbarilla (1555-1600) on ollut omistuksessaan enimmillään jopa tuhansia gepardeja. Ne kaikki ovat tuskin olleet ihan kesyjäkään, vaan muinoin hallitsijoilla oli omia metsästyspuistojaan, joissa kasvatettiin monia muitakin lajeja.

Syynä Intian gepardikannan sammumiseen ei ole ollut vain metsästys ja kaupankäynti turkeilla ja nahkoilla, joita välitettiin takeiksi, matoiksi ja voitonmerkeiksi. Myös maanviljelys vei gepardilta elinalueet samaan aikaan kun sen pääasialliset saaliseläimet, besoaariantilooppi ja nelisarviantilooppi hävisivät suuresta osasta elinaluettaan.
Gepardi tähystää

Gepardin korkeus ja hoikkuus tulevat ilmi selkeästi myös silloin, kun gepardi istuu tähystämässä ja tarkkailemassa. Useinkin se istuu vielä hieman maisemasta kohoavalla kummulla, jollaisesta käy vaikkapa termiittikeko. Silloin se itsekin näkyy hyvin - mutta tärkeintä on, että se itse myös näkee mahdollisimman laajalle. Sen meripihkan väriset silmät tavoittavat sekä mahdolliset saaliseläimet, että myös vieraat gepardit, jotka ovat tunkemassa sen reviirille.

Tarkkana on oltava myös niiden isompien petojen kanssa, jotka ovat uhkana itselleen gepardille. Avoin maasto ympärillä on gepardille ihanteellinen, sillä silloin sen juoksukyvyt pääsevät saaliin ilmaantuessa näköpiiriin parhaiten oikeuksiinsa. Gepardin hurjassa kiidossa, jossa loikat voivat olla seitsenmetrisiä, yhdistyvät vauhti ja kauneus!

Gepardit eläintarhoissa

Ensimmäisen kerran eläintarhassa oli gepardi Lontoossa jo vuonna 1829. Tämä gepardi kuoli jo alle yksivuotiaana. Yhdysvaltoihin, New Yorkin Keskuspuiston eläintarhaan gepardit ilmaantuivat vuonna 1871. Vuoteen 1954 mennessä 139 gepardia oli esitelty 47 eläintarhassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta useimmat kuolivat hyvin nuorina, eikä vankeudessa lisääntymistä vielä tapahtunut.

Vuosien 1955 - 1994 välisenä aikana 1440 villiä gepardia kuljetettiin maailman eläintarhoihin. Vuonna 1956 syntyi Philadelphian eläintarhassa ensimmäinen vankeudessa syntynyt gepardi. Tuon jälkeen gepardeja on vankeudessakin syntynyt yli sata.

Noin 90 % eläintarhojen gepardeista on Namibian gepardien jälkeläisiä. Vaikka gepardit ovat helposti kesyyntyviä ja niitä on eläintarhoissa paljon, on niiden lisääntyminen eläintarhoissa osoittautunut hyvin vaikeaksi.
Gepardi
Gepardipentu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chris Tillman
Gepardeja kesytettiin metsästystarkoituksiin

Jo 5000 vuotta sitten sumerilaiset pitivät hallussaan kesyttämiään gepardeja. Monin paikoin aikoinaan Intiasta Itä-Afrikkaan ulottuneella elinalueellaan gepardeja on pyydystetty ja kasvatettu vankeudessa. Keskiajalla gepardeja opetettiin metsästämään ja noutamaan saaliin pareittain. Näitä gepardeja laivattiin Eurooppaan hallitsijoiden hoveihin.

Toisinaan koulutettuja gepardeja päästettiin jopa 12 yksilön ryhmissä saaliseläinten joukkoon, jotta niitten metsästystaitoja voitiin ihailla. Gepardien pyydystäminen koulutetuiksi metsästäjiksi ei vähentänyt niitten lukumäärää. Sen sijaan viime aikoina niitten lukumäärät ovat vähentyneet jyrkästi, sillä gepardien alueille tunkeutuneet karjankasvattajat metsästävät niitä ankarasti.

Puiden raapimista

Muiden kissojen tapaan gepardeillakin on säännölliset raapimispaikkansa. Gepardien metsästäjät ovat käyttäneet tätä hyväkseen, kun he ovat asettaneet köydensilmukoita gepardien raapimispaikkoihin ansoiksi. Näin he ovat saaneet saaliikseen aikuiset, villit gepardit, jotka sitten on koulutettu metsästystarkoituksiin. Koulutettu on tosin väärä ilmaus, sillä gepardien luonne on murrettu kiduttaen ja rääkäten - tässäkin taas kerran osoitus ihmisen ikuisesta piittaamattomuudesta ja raakuudesta.
Kyyneljuovat ja turkki

Gepardin täplikkäässä päässä kiinnittyy huomio silmänurkista kuonon sivuille suuntautuviin pitkiin, mustiin raitoihin, jotka tuovat mieleen kyynelvanat ja siksi moni kokee gepardin surumielisen näköiseksi. Mustien juovien tarkoitus voi olla se, että ne vähentävät silmiin tulevaa häikäisyä, etenkin tiukoissa saalistustilanteissa. Gepardin turkissa, joka on vaaleankeltainen, tai joka voi myös joskus olla niin vaalea, että näyttää liki valkoiselta, on kaikkialla mustia, pyöreitä täpliä.

Saalistusta

Antiloopit ja gasellit ja muut pienemmät nisäkkäät kuten jänikset ja jyrsijät ovat gepardin saaliseläimiä. Muista kissaelämistä poiketen gepardi saalistaa päivällä. Myös isommat eläimet, kuten gnut ja seeprat voivat jäädä gepardin saaliiksi. Saaliseläimiä ovat myös trapin ja helmikanan kaltaiset linnut. Kerrotaan, että gepardit hyökkäisivät mieluiten vain liikkeellä olevien eläinten kimppuun.

Tiedossa on tarina neljästä gepardista, jotka yrittivät pelästyttää nuorta pahkasikaa liikkeelle. Se ei suostunut lähtemään pakoon, ja niin turhautuneet gepardit jättivät sen rauhaan ja ottivat sen sijaan impalan. Geparditkin ovat sopeutuneet elämään monenlaisissa äärioloissa ja ne selviytyvät myös Kalaharin autiomaassa. Karuissa, kuumissa ja kuivissa oloissa saalistaminen ei aina onnistu ja joskus voi olla edessä nälkäkuurikin.

Saaliin nurin saatuaan gepardit pyrkivät kiireesti raahaamaan sen piiloon ruohikkoon tai muuhun sopivaan paikkaan, sillä sakaalit, hyeenat ja isommat kissapedot kärkkyvät jossakin lähellä, aina valmiina ryöstämään gepardilta sen saaman saaliin.
Historian havinaa

Englantilaisella majurilla Stevenson Hamiltonilla on ollut tarkkoja havaintoja gepardista: "Gepardi on erinomaisen nopea lyhyen matkan juoksija, mutta jos se ei pian tavoita saalistaan, se luopuu takaa-ajosta. Se hiipii hiljaa ja sulavasti kuin leopardi mahdollisimman lähelle uhriaan, sitten se ponnahtaa salamannopeaan hyökkäykseen ja on tavallisesti uhrinsa kimpussa, ennenkuin tämä on ehtinyt kunnolla pakoon lähteä tai täydellä todella ruveta puolustautumaan.

Se iskee hampaansa saaliinsa kurkkuun, puree kaulasuonet poikki ja kuristaa henkitorvea, ja kun saalis on tuupertunut maahan, repii se vatsan auki, kiskoo sisälmykset ulos vatsasta ja syö näin repelemänsä uhrin parhaat kohdat jättäen luut ja osan sisälmyksiä hyeenoille ja sakaaleille. Pienehköt antiloopit ovat sen tavallista saalista, seeprojen ja isojen antilooppilajien kimppuun se ei tiettävästi käy.

Gepardin saaliiksi joutuu antilooppien lisäksi mm. paviaaneja ym. apinoita ja kanalintuja, kuten helmikanoja. Tavallisesti gepardit metsästävät parittain ja pystyvät tavoittamaan niinkin oivallisen pikajuoksijan kuin hyppyantiloopin. Ihmiselle gepardi on yleensä vaaraton. Nuoret gepardit, joiden kynnet eivät ole kuluneet tylsiksi, voivat kiivetä hyvin, vanhat sitävastoin eivät kykene kiipeämään. Gepardin ääni muistuttaa kissan naukumista, ollessaan tyytyväinen se kehrää kissan tavoin."
(Eläinten maailma vuodelta 1954).

Gepardien arvioitu määrä

Vielä vuonna 1900 gepardeja oli 100 000. Vuonna 1970 määrä oli dramaattisesti pudonnut ja gepardeja oli enää 20 000 - 25 000. Tämän päivän arviot ovat joko hieman alle taikka hieman yli 10 000, mutta enimmilläänkin vain 12 000 gepardia. Näistä peräti kymmenesosa elää vankeudessa eläintarhoissa ja eläinpuistossa. Namibia on maa, jossa gepardeja juuri nyt on eniten, eli 2 500.
Gepardi
Gepardiemo pentuineen Afrikan savannilla Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jacqueline Deshpande
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
Tunturisuden sivut

HarakatTunturisuden sivut HuuhkajaTunturisuden sivut HömötiainenTunturisuden sivut JättiläisalbatrossiTunturisuden sivut KanahaukkaTunturisuden sivut KeisaripingviiniTunturisuden sivut KiirunaTunturisuden sivut KorppiTunturisuden sivut KotkatTunturisuden sivut KuningaspingviiniTunturisuden sivut KuusitiainenTunturisuden sivut KäkiTunturisuden sivut LapinpöllöTunturisuden sivut LapintiainenTunturisuden sivut LaulujoutsenTunturisuden sivut LumimyrskyliitäjäTunturisuden sivut MaakotkaTunturisuden sivut MerikotkaTunturisuden sivut MetsoTunturisuden sivut NaakkaTunturisuden sivut PalokärkiTunturisuden sivut PikkutuulihaukkaTunturisuden sivut PunaotsasieppoTunturisuden sivut PunatulkkuTunturisuden sivut RiekkoTunturisuden sivut SinitiainenTunturisuden sivut SuopöllöTunturisuden sivut TalitiainenTunturisuden sivut TeeriTunturisuden sivut TiaisetTunturisuden sivut TilhiTunturisuden sivut TornipöllöTunturisuden sivut TunturihaukkaTunturisuden sivut TunturikihuTunturisuden sivut TunturikiuruTunturisuden sivut TunturipöllöTunturisuden sivut TuppinokatTunturisuden sivut TöyhtötiainenTunturisuden sivut ValkopäätiainenTunturisuden sivut ValkoselkätikkaTunturisuden sivut VarisTunturisuden sivut VarpuspöllöTunturisuden sivut ViirupöllöTunturisuden sivut ViitatiainenTunturisuden sivut Lintumaailman ennätyksiäTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuliTunturisuden sivut AlpakkaTunturisuden sivut BernhardinkoiraTunturisuden sivut ChilentsintsillaTunturisuden sivut FrettiTunturisuden sivut GekotTunturisuden sivut HamsteritTunturisuden sivut Hevoset ja ponitTunturisuden sivut KamelitTunturisuden sivut KaniTunturisuden sivut KilpikonnatTunturisuden sivut KissatTunturisuden sivut KoiraTunturisuden sivut KoiralinkitTunturisuden sivut Kuuluisia koiriaTunturisuden sivut LaamaTunturisuden sivut LabradorinnoutajaTunturisuden sivut LehmäTunturisuden sivut MarokonraitahiiriTunturisuden sivut MarsuTunturisuden sivut Minipossut ja mikropossutTunturisuden sivut Mongolianjirdi (gerbiili)Tunturisuden sivut PapukaijatTunturisuden sivut RotatTunturisuden sivut SiilitTunturisuden sivut Sinikelta-araTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Ihminen - kehitys apinoista ihmiseksiTunturisuden sivut NeandertalinihminenTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

DinosauruksetTunturisuden sivut HirviösusiTunturisuden sivut JättiläislaiskiainenTunturisuden sivut Mammutit ja mastodontitTunturisuden sivut Sapelihammaskissa eli smilodonTunturisuden sivut TylppäkuonokarhuTunturisuden sivut

*** tunturisusi.com linkit ***