Menu
Tunturisuden sivut
Kotelokilpikonna Kotelokilpikonna Kotelokilpikonna

Kotelokilpikonnan poikanen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Roger Smith
Kuvassa yllä maa- ja suokilpikonniin Testudines kuuluva Elongated tortoise (engl.) (Indotestudo elongata) - poikanen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tontantravel.com


Kilpikonna KILPIKONNAT (Testudines)

Kilpikonnat muodostavat oman lahkonsa matelijoiden luokassa. Kilpikonnia elää sekä maalla että vedessä kaikissa maanosissa, viileitä ilmastovyöhykkeitä lukuunottamatta, samoin kuin lämpimissä merissä.

Kilpikonnat ovat ikivanhoja eläimiä. Jo triaskaudella, parisataa vuosimiljoonaa sitten, kilpikonnat olivat jokseenkin samanlaisia, kuin nykyään. Ne todellakin uhmaavat aikaa kovan panssarinsa sisällä. On, kuin niiden kehitysmahdollisuuksien äärimmäinen raja olisi saavutettu jo ennen matelijain nousukautta ja ne sen jälkeen olisivat jähmettyneet paikoilleen "eläviksi kivettymiksi". Iästään huolimatta kilpikonnat ovat tänään yhtä elinvoimaisia, kuin aina ennenkin.

Verkkaisia ja pitkään eläviä

Kilpikonnaa on etanan ohelle vanhastaan pidetty hitauden vertauskuvana, ehkä kuitenkin etana tässä kisassa vie voiton. Tosin, eräät merikilpikonnat kuuluvat nopeimpiin uimareihin selkärankaisten joukossa.

Useimpien kilpikonnien koko elämänrytmi on hyvin verkkainen, ja mahdollisesti juuri sen vuoksi ne elävät vanhemmiksi, kuin mitkään muut eläimet. Pieni kreikankilpikonna voi tulla jopa satavuotiaaksi ja mahtavat jättiläiskilpikonnat vielä paljon vanhemmiksi.

Kilpikonna Kilvistään kilpikonnat tunnetaan

Kilpikonnien tyypillisin tuntomerkki on niiden kuori, joka on muodostunut kahdesta osasta, kuperasta selkäkilvestä (carapax) ja melkein levymäisestä vatsakilvestä (plastron). Nämä yhtyvät toisiinsa eläimen kyljissä, niin että vain kumpaankin päähän jää aukko, etupäähän päätä ja raajoja, takapäähän häntää ja takaraajoja varten.

Molemmat kilvet ovat muodostuneet kahdesta kerroksesta. Päällä on toisiinsa tiiviisti liittyviä sarveislevyjä, ja niiden alla on luulevyjä, jotka myös melkein aina ovat liittyneet toisiinsa kiinteästi niin, että syntyy luja, yhtenäinen kotelo. Kilvissä on eri lajeilla erilaisia saranasysteemeitä. Kilpikonnien pituus mitataan tavallisesti kuoren etureunasta takareunaan ja eläimen koko pituus on siten hieman suurempi.

Kuori on tehokas suoja vihollisia vastaan varsinkin niillä lajeilla, jotka pystyvät vetäytymään kokonaan sen sisään; toisaalta se se kuitenkin tekee eläimen liikkeet hitaiksi ja kömpelöiksi.

Pehmeäkilpikonnien (Trionychidae) kuori on taipuisa ja sarveissuomut puuttuvat kokonaan. Heimon lajeja elää varsinkin Aasian ja Afrikan trooppisissa osissa.

Kilpikonna Kilpikonnat lemmikkeinä

Kilpikonnat ovat suosittuja lemmikkieläiminäkin. Suomessa harrastettuja lajeja ovat maakilpikonnista mm. kreikankilpikonna, nelivarvaskilpikonna ja reunuskilpikonna. Vesikilpikonnista suosittu lemmikkilaji on punakorvakilpikonna.

Jos suunnittelet kilpikonnan laittoa, hanki monin tavoin mahdollisimman paljon tietoa siitä, mitä tämän suunnittelun toteuttaminen vaatii.
Kilpikonna Ominaisuuksia

Muiden matelijoiden tapaan kilpikonnatkin ovat vaihtolämpöisiä. Kilpikonnilta hampaat puuttuvat, mutta sen sijaan niillä on kerotiini- eli sarveisnokka. Nokan reunat ovat usein sahalaitaiset ja terävät.

Kova kuori estää kilpikonnaa hengittämästä laajentamalla ja supistamalla rintakehäänsä. Sen hengityksestä huolehtivatkin vatsalihakset.

Kilpikonnien koko rakenne on purstunut jäykäksi pakkaukseksi, kylkiluut ja selkärankakin, joskus eräät hartian ja lantionkin luut ovat osittain sulautuneet kuoreen. Rintalasta puuttuu ja tarpeettomiksi käyneet selkälihakset ovat surkastuneet. Ruumiin jäykkyyttä korvaa osittain pitkä ja notkea kaula.

Isoimmat kilpikonnat voivat painaa satoja kiloja.

Kilpikonnilla on yleensä hyvä näkö- ja hajuaisti, mutta kuulo on melkein olematon.
Kilpikonna Elintavat, lisääntyminen, ravinto

Eräät kilpikonnat elävät vain maalla, eräät osittain vedessä, eräät kokonaan suolattomassa vedessä ja eräät meressä.

Kaikki kilpikonnalajit munivat maalle. Pariutuminen, johon saattaa liittyä mutkikkaitakin menoja, tapahtuu joko maalla tai vedessä. Useimpien matelijoiden tapaan kilpikonnat tyytyvät valitsemaan munintapaikan, laatimaan pesän ja peittämään munat - mutta siihen kaikki jääkin, ne eivät huolehdi jälkeläisistään enempää.

Monet kilpikonnat syövät kasvisravintoa, mutta eräillä on taipumusta myös raadonsyöntiin ja jotkut ovat lähes yksinomaan pikkueläinten pyydystäjiä.
Kilpikonna Ongelmiakin lemmikkikilpikonnien kanssa

Eräiden kilpikonnalajien lemmikiksi ottamisen yhteydessä vaaditaan suurta harkintaa. Esimerkiksi sarvikonnalisko voi ruiskuttaa puolustuksekseen verta silmistään. Se on myös erikoistunut syömään vain muurahaisia, joiden hankinta voi olla todella vaikeaa.

Afrikankannuskilpikonna on pienenä kyllä varsin söpö, mutta se voi kasvaa liki metrin mittaiseksi ja lähes satakiloiseksi. Hyvin harvoilla on mahdollisuus tarjota tämänkokoiselle jätille riittävän suuret oleskelutilat. Terraario ei enää riitä, vaan tarviaan ihan oma huone, josko sekään riittää. Huoneen lämpötilan ja valaistuksen pitäisi kaiken lisäksi vastata eteläisen Saharan oloja.

Punakorvakilpikonnastakin kasvaa lautasen kokoinen, joten sille akvaario on liian pieni. Se vaatisi oleskelutilakseen jo ihan ikioman lammikon, ja sellaisen järjestäminen Suomen talvioloissa lienee mahdotonta. Suurikokoinen kilpikonna ulostaakin paljon ja sotkee veden omilla ulosteillaan. Tarvitaan altaaseen siis jo kuutioittain vettä, jotta puhtaana pitäminen onnistuisi.

Pienikokoisen kilpikonnan kanssa kaikki on helpompaa.
Kilpikonna
Kilpikonnan poikanen Tansaniassa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Hannah Jane
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
Tunturisuden sivut

HarakatTunturisuden sivut HuuhkajaTunturisuden sivut HömötiainenTunturisuden sivut JättiläisalbatrossiTunturisuden sivut KanahaukkaTunturisuden sivut KeisaripingviiniTunturisuden sivut KiirunaTunturisuden sivut KorppiTunturisuden sivut KotkatTunturisuden sivut KuningaspingviiniTunturisuden sivut KuusitiainenTunturisuden sivut KäkiTunturisuden sivut LapinpöllöTunturisuden sivut LapintiainenTunturisuden sivut LaulujoutsenTunturisuden sivut LumimyrskyliitäjäTunturisuden sivut MaakotkaTunturisuden sivut MerikotkaTunturisuden sivut MetsoTunturisuden sivut NaakkaTunturisuden sivut PalokärkiTunturisuden sivut PikkutuulihaukkaTunturisuden sivut PunaotsasieppoTunturisuden sivut PunatulkkuTunturisuden sivut RiekkoTunturisuden sivut SinitiainenTunturisuden sivut SuopöllöTunturisuden sivut TalitiainenTunturisuden sivut TeeriTunturisuden sivut TiaisetTunturisuden sivut TilhiTunturisuden sivut TornipöllöTunturisuden sivut TunturihaukkaTunturisuden sivut TunturikihuTunturisuden sivut TunturikiuruTunturisuden sivut TunturipöllöTunturisuden sivut TuppinokatTunturisuden sivut TöyhtötiainenTunturisuden sivut ValkopäätiainenTunturisuden sivut ValkoselkätikkaTunturisuden sivut VarisTunturisuden sivut VarpuspöllöTunturisuden sivut ViirupöllöTunturisuden sivut ViitatiainenTunturisuden sivut Lintumaailman ennätyksiäTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuliTunturisuden sivut AlpakkaTunturisuden sivut BernhardinkoiraTunturisuden sivut ChilentsintsillaTunturisuden sivut FrettiTunturisuden sivut GekotTunturisuden sivut HamsteritTunturisuden sivut Hevoset ja ponitTunturisuden sivut KamelitTunturisuden sivut KaniTunturisuden sivut KilpikonnatTunturisuden sivut KissatTunturisuden sivut KoiraTunturisuden sivut KoiralinkitTunturisuden sivut Kuuluisia koiriaTunturisuden sivut LaamaTunturisuden sivut LabradorinnoutajaTunturisuden sivut LehmäTunturisuden sivut MarokonraitahiiriTunturisuden sivut MarsuTunturisuden sivut Minipossut ja mikropossutTunturisuden sivut Mongolianjirdi (gerbiili)Tunturisuden sivut PapukaijatTunturisuden sivut RotatTunturisuden sivut SiilitTunturisuden sivut Sinikelta-araTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Ihminen - kehitys apinoista ihmiseksiTunturisuden sivut NeandertalinihminenTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

DinosauruksetTunturisuden sivut HirviösusiTunturisuden sivut JättiläislaiskiainenTunturisuden sivut Mammutit ja mastodontitTunturisuden sivut Sapelihammaskissa eli smilodonTunturisuden sivut TylppäkuonokarhuTunturisuden sivut

*** tunturisusi.com linkit ***