Menu
Tunturisuden sivut
Savannikoira Koiraläimet (Canidae)

Savannikoira (Lycaon pictus)

Hyeenoita muistuttava muoto koiraeläimissä on savannikoira. Se on voimakas ja jäntevä petoeläin, jolla on painoa 18 - 36 kg. Ruumiilla on pituutta 75 - 110 cm. Narttu ja uros ovat suunnilleen saman kokoisia.

Tieteellinen nimi viittaa turkin erityiseen värikuviointiin, jossa erimuotoiset ruskeat, punertavat, okrankeltaiset, valkoiset ja mustat kuviot vuorottelevat. Tieteellinen nimi viittaa myös suteen. Savannikoiran tieteellinen nimi Lycaon pictus on kreikkaa ja latinaa ja tarkoittaa "täpläsutta", taikka "maalattua sutta". (Engl. painted wolf, ornate wolf).

Turkkikuviot ja suuret korvat

Jokaisella savannikoiralla on ihan oma kuviointinsa turkissaan, seeprojen tapaan. Tämä ainutlaatuinen ja savannikoiralle erityisen loistokkaan näyttävyyden antava kuviointi auttaa laumassa sen jäseniä tunnistamaan toisensa. Se myös hämää ja sotkee saaliseläinten näköaistintaa niin, että ne eivät saa selvää savannikoiralauman koosta.

Suuret, pyöreämuotoiset korvat ovat myös savannikoiran ulkonäössä silmiinpistävä seikka.

Lisääntyminen

Sukukypsyyden savannikoira saavuttaa 12 - 18 kuukauden iässä. Kantoaika on 62 - 72 vuorokautta ja pentuja syntyy 2 tai jopa 20 kerrallaan - keskikoko pentueelle on kuitenkin 6 - 10. Pennut viipyilevät aikansa synnyinlaumassaan, mutta molemmat sukupuolet jättävät sen 1 - 2 vuoden sisällä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Cloudtail
*Kuva vasemmalla - Copyright © Tambako The Jaguar
Savannikoirapentu
Savannikoirapentuja Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright © Cloudtail
Savannikoiran levinneisyys

Levinneisyys


Savannikoiran asuinseutuja Afrikassa ovat Saharan eteläpuoliset alueet ja etenkin Namibia, Botswana, Mozambique, osin Zimbabwe, Swazimaa ja Transvaal.

Savannikoira elää näissä maissa: Botswana, Kamerun, Keski-Afrikka, Tsad, Etiopia, Kenia, Malawi, Mosambik, Namibia, Senegal, Etelä-Afrikka, Sudan, Tansania, Sambia ja Zimbabwe. Ehkä muuallakin - tiedot eivät ole riittäviä.

Koska savannikoira saalistaa suuriakin eläimiä, se tarvitsee asuinseudukseen laajoja villin luonnon alueita, jotka kaiken aikaa ihmisen vuoksi käyvät yhä vähäisemmiksi. Se joutuu myös kilpailemaan muiden saalistajien, erityisesti leijonan ja täplähyeenan kanssa, samoilla saalismailla. Leijonat tappavatkin savannikoiria usein. Hyeenat roikkuvat savannikoirien kannoilla ja pyrkivät ryöstämään niiltä saaliit.

Ei kannuskynsiä

Savannikoiralla on erityisen, kuin turkkiin maalatun kuvioinnin ohella muitakin erityisominaisuuksia. Se on ainut koiraeläin, jolla ei ole eturaajoissa kannuskynsiä.
Saalistusta laumana

Savannikoirat elävät aukeilla savanneilla ja ruohikkoalueilla, mutta eivät viihdy metsissä. Ne elävät ja metsästävät laumana. Tavallisesti laumassa on 7 - 10 jäsentä, mutta siinä voi olla jopa 40 jäsentä. Jopa 100 savannikoiran laumoja on nähty. Kaikenlajiset nisäkkäät kuuluvat savannikoiran ruokalistalle. Se pystyy nujertamaan kaksi kertaa itseään painavamman eläimen. Haaskalle tämä koiraeläin ei käy koskaan aterioimaan.

Hämärän ja kuutamon kulkija

Metsästysretkillä ollaan joko aamulla taikka illalla - öisin enimmäkseen vain kirkkaan kuutamon aikana. Alfa-uros johtaa saalistamista. Savannikoirat eivät yritä yllättää saaliseläimiään piiloista ja hiipimällä, vaan luottavat juoksukestävyyteensä ja -nopeuteensa. Kun saaliin jäljille on päästy, sitä ajetaan takaa väsymättä kilometri toisensa jälkeen nopeuden noustessa enimmillään 55 kilometriin tunnissa. Tällaisia saalistuksia lauma tarvitsee ruokaa kylliksi saadakseen joka päivä - pienten saaliseläinten ollessa kyseessä useampiakin päivässä.

Toisistaan huolta pitäviä

Savannikoiria pidetään julmina tappajina. Mikään arvio ei voisi olla väärempi. Savannikoirat tappavat saaliseläimiä vain elääkseen. Erityistä on, että kun saaliseläin on saatu nujerretuksi - ensimmäisinä laumasta saavat oikeuden käydä aterioimaan nuorimmat ja heikoimmat.

Elämää laajalla alueella

Laumassa on yksi pari, joka johtaa ja lisääntyy, kuten susilaumassakin - alfa-naaras ja alfa-uros. Reviirieläimiä savannikoirat eivät varsinaisesti ole ja niinpä ne eivät merkkaile aluettaan virtsaamalla, kuten tekevät useimmat muut koiraeläimet. Ja alue, jolla ne liikkuvat voi olla laaja, enimmillään 2 000 neliökilometriä. Toistensa kanssa savannikoirat kommunikoivat haukulla, joka kuulostaa naurulta.
Savannikoirapentu
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
Tunturisuden sivut

HarakatTunturisuden sivut HuuhkajaTunturisuden sivut HömötiainenTunturisuden sivut JättiläisalbatrossiTunturisuden sivut KanahaukkaTunturisuden sivut KeisaripingviiniTunturisuden sivut KiirunaTunturisuden sivut KorppiTunturisuden sivut KotkatTunturisuden sivut KuningaspingviiniTunturisuden sivut KuusitiainenTunturisuden sivut KäkiTunturisuden sivut LapinpöllöTunturisuden sivut LapintiainenTunturisuden sivut LaulujoutsenTunturisuden sivut LumimyrskyliitäjäTunturisuden sivut MaakotkaTunturisuden sivut MerikotkaTunturisuden sivut MetsoTunturisuden sivut NaakkaTunturisuden sivut PalokärkiTunturisuden sivut PikkutuulihaukkaTunturisuden sivut PunaotsasieppoTunturisuden sivut PunatulkkuTunturisuden sivut RiekkoTunturisuden sivut SinitiainenTunturisuden sivut SuopöllöTunturisuden sivut TalitiainenTunturisuden sivut TeeriTunturisuden sivut TiaisetTunturisuden sivut TilhiTunturisuden sivut TornipöllöTunturisuden sivut TunturihaukkaTunturisuden sivut TunturikihuTunturisuden sivut TunturikiuruTunturisuden sivut TunturipöllöTunturisuden sivut TuppinokatTunturisuden sivut TöyhtötiainenTunturisuden sivut ValkopäätiainenTunturisuden sivut ValkoselkätikkaTunturisuden sivut VarisTunturisuden sivut VarpuspöllöTunturisuden sivut ViirupöllöTunturisuden sivut ViitatiainenTunturisuden sivut Lintumaailman ennätyksiäTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuliTunturisuden sivut AlpakkaTunturisuden sivut BernhardinkoiraTunturisuden sivut ChilentsintsillaTunturisuden sivut FrettiTunturisuden sivut GekotTunturisuden sivut HamsteritTunturisuden sivut Hevoset ja ponitTunturisuden sivut KamelitTunturisuden sivut KaniTunturisuden sivut KilpikonnatTunturisuden sivut KissatTunturisuden sivut KoiraTunturisuden sivut KoiralinkitTunturisuden sivut Kuuluisia koiriaTunturisuden sivut LaamaTunturisuden sivut LabradorinnoutajaTunturisuden sivut LehmäTunturisuden sivut MarokonraitahiiriTunturisuden sivut MarsuTunturisuden sivut Minipossut ja mikropossutTunturisuden sivut Mongolianjirdi (gerbiili)Tunturisuden sivut PapukaijatTunturisuden sivut RotatTunturisuden sivut SiilitTunturisuden sivut Sinikelta-araTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Ihminen - kehitys apinoista ihmiseksiTunturisuden sivut NeandertalinihminenTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

DinosauruksetTunturisuden sivut HirviösusiTunturisuden sivut JättiläislaiskiainenTunturisuden sivut Mammutit ja mastodontitTunturisuden sivut Sapelihammaskissa eli smilodonTunturisuden sivut TylppäkuonokarhuTunturisuden sivut

*** tunturisusi.com linkit ***