Menu
Susisivut
Suokoira
Suokoira Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright - suokoira Speothos venaticus Copyright © Flickr/Josh More
SUOKOIRA (Speothos venaticus)

Suokoira on ulkonäkönsä puolesta hyvin epätyypillinen näätää tai saukkoa muistuttava koiraeläin, aikamoinen kummajainen. Se on melko pieni, tanakka ja pönäkkä, leveänaamainen, pienikorvainen ja lyhytjalkainen - ja jaloissa on vieläpä jonkinlaiset räpylät.

Suokoiran turkki on myös veteen sopeutunut, kaksinkertainen. Ruumiin pyöreä muoto kertoo myös sen, että ihon alla on paksuhko rasvakerros, mikä on ominaista kaikille paljon aikaansa vedessä kuluttaville nisäkkäille.

Säkäkorkeus on 30 cm, koko pituus 60 - 75 cm ja paino 5 - 7 kg. Suokoira on tummanruskea ja sen maha on selkää tummempi - yleensähän nisäkkäillä maha on selkää vaaleampi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa - Copyright © Flickr/Tambako The Jaguar
Suokoira (Speothos venaticus)
Koiraeläimet
Lyhytjalkainen laumassa lyllertäjä

Sademetsien suokoira on kömpelönnäköinen lyllertäjä, joka puskee tiensä halki aluskasvillisuuden Amatzonasin viidakoissa. Lyhyistä jaloista on sille etua, sillä eläin kykenee kulkemaan useimpien pensaiden alitse tiheässä kasvillisuudessa.

Sosiaalisuudessa suokoira on tyypillinen koiraeläin, sillä se viihtyy laumassa, jossa voi olla kymmenkunta muuta lajikumppania.

Suokoira (Speothos venaticus)

Päivät kukutaan yöt nukutaan

Suokoira on päiväeläin ja nukuskelee yöt jossakin luolassa tai muussa suojaisassa paikassa.

Ravinto

Ravintoon kuuluu isoja jyrsijöitä kuten pakoja, kabybaroja sekä yhdeksänvöisiä vyötiäisiä ja pieniä kauriita ja muita pienempiä nisäkkäitä.

Pienestä koostaan huolimatta suokoira on petomaisimpia kaikista koiraeläimistä ja se saalistaa itseään suurempia lajeja.

Ääntely

Öisin kantautuva suokoiran ääntely muistuttaa myskisorsan tai marsun vihellystä. Ääntelyn avulla koirat pitävät yhteyttä toisiinsa. Vihellys ei kanna kovin kauas, joten sen tarkoituksena on ennen muuta lauman pitäminen koossa.

Se on lauman sisäistä viestintää toisin kuin useilla muilla koiraeläimillä, joiden ulvonnat ja haukut on tarkoitettu myös ulkopuolisille ja muille laumoille. Suokoirakin osaa haukkua.
Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan suokoiran tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta. Esiintymisalueellaan suokoira on kauttaaltaan lukumääräisesti varsin harvinainen ja katoaa koko ajan sieltä, missä sademetsät kaadetaan pois ja tuhotaan.

Suokoirien todellista lukumäärää ei tiedetä, sillä eläin viettää piilottelevaa elämää ja tulee nähdyksi hyvin harvoin.

Suokoiran levinneisyys

Levinneisyys

Suokoiran asuinalueita ovat Etelä-Amerikan pohjoisosat. Metsät ja kosteat ruohoalueet ovat suokoiralle viihtyisintä maastotyyppiä. Suokoira on viidakon sukeltava koira ja elää vesistöjen äärellä. Tavataan näistä maista: Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Ranskan Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam ja Venezuela.

Lähteet
ADW Animal Diversity Web: Speothos venaticu
IUCN
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Toiseksi alin kuva, suokoira (Speothos venaticus) Copyright WindsurfGirl
*Toiseksi ylin kuva, suokoira (Speothos venaticus) Copyright Joachim S. Müller
*Levinneisyyskartta, suokoira (Speothos venaticus) Copyright Udo Schröter
*Alin kuva, suokoira (Speothos venaticus) Copyright Danny Barron


Koiraeläimet
Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***