Menu
Susisivut
Amazoniankoira on niin salamyhkäinen ja äärimmäisen harvinainen elelijä, että siitä ei ole käytössä juurikaan kuvia. Siksi kuvassa yllä poika Amazon-virralta esittelee paikallista liikkumismuotoa pienellä kanootin tapaisella veneellä ja vie meitä Amazonian tunnelmiin.

Videot oikealla. Ylemmässä ruokitaan vankeudessa elänyttä amazoniankoiraa, joka on sopeutettu sittemmin takaisin luontoon. Alemmassa videossa kerrotaan siitä, kuinka Perussa on nähty amazoniankoira ensimmäisen kerran yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Edellisen kerran laji nähtiin maassa 1980-luvulla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © alobos Life


Amazoniankoira


Amazoniankoira (Atelocynus microtis)

Amazoniankoira on yksi vähiten tunnetuista kaikista koiraeläimistä. Sen evoluutio on samanlainen, kuin muidenkin Etelä-Amerikan koiraeläinten. Panaman kannaksen sulkeutuessa viimeistään noin 2,5 mvs pääsivät koiraeläimet siirtymään kannaksen kautta Pohjois-Amerikasta Etelä-Amerikkaan. Siellä alkoivat amazoniankoirankin esi-isät sopeutua sademetsissä elämisen vaateisiin, mikä muokkasi vuosimiljoonien kuluessa niiden fyysisiä ominaisuuksia ja käyttäytymistä.

Sen tieteellinen nimi tarkoittaa "epätäydellistä pienikorvaista koiraa".

Amazoniankoira on sademetsissä viihtyvä yöeläin, joka toisen alueen asukin suokoiran tavoin viettää piileskelevää elämää. Laji on hyvin harvinainen ja erittäin harvat ovat nähneet sen luonnossa.
Susisivut
Jaguaari ja muut kilpailijat ja uhat

Jaguaari (kuva yllä) edustaa Etelä-Amerikan suuria kissapetoja ja se elää samoilla seuduilla myös amazoniankoiran kanssa. Amazoniankoira joutuukin kamppailemaan samasta saalisravinnosta itseään huomattavasti suurempienkin petojen kanssa. Paitsi jaguaarin, myös oselotin, puuman, margain ja jättiläissaukon kanssa. Toisen koiraeläimen, suokoiran kanssa se joutuu kamppailemaan sekä saaliista että alueiden hallinnasta.

Amazoniankoiran levinneisyys

Levinneisyys

Amazoniankoiran kotimanner on Etelä-Amerikka. Se elää Amazonin sademetsäalueella Brasiliassa, Boliviassa, Perussa, Ecuadorissa, Kolumbiassa ja Venezuelassa. Ihan tarkkaan levinneisyysaluetta ei tiedetä.

Ominaisuuksia

Vanhan nimensä pienikorvakettu mukaisesti amazoniankoiralla on pienet, pyöreät korvat, ja se muistuttaa muutenkin ulkonäöltään suokoiraa, mutta on hieman sitä suurempi.

Amazoniankoiralla on lyhyet jalat ja töpäkkä ruumis.

Sen häntä on melko pitkä ja hyvin tuuhea. Kun amazoniankoira on kiihtynyt, se levittää häntänsä karvat. Paikalliset intiaanit nimittävätkin sitä lippuhäntäiseksi villikoiraksi.

Suokoiran tavoin amazoniankoiran vatsa on selkäpuolta tummempi. Se muistuttaa ulkonäöltään niin paljon suokoiraa, että senkin arvellaan viettävän paljon aikaansa vedessä.

Painoa on 9-10 kg. Pituutta on noin 100 cm, siinä on mukana hännän pituus, 30-35 cm. Hartiakorkeus on vain 25-30 cm.
Ravinto

Amazoniankoira on kaikkiruokainen peto, jolla on eläimen kokoon nähden suuret kulmahampaat ja myös suuret poskihampaat.

Ruokalistalla ovat pienet nisäkkäät, kalat, taskuravut, matelijat, sammakot, linnut ja hyönteiset. Myös hedelmät maistuvat välipaloina.

Naaraat isoja

Urosten ja naaraiden kokoerot lajilla ovat poikkeukselliset sikäli, että suurempi onkin naaras, ei uros.

Yksinäinen paholainen

Perulainen, alkuperäinen intiaaniväestö on antanut amazoniankoiralle nimityksen "huiwa toto". Se on heidän uskomuksensa mukaan "yksinäinen paholainen", joka hyökkää miesten kimppuun ja puree hampaillaan kiinni näiden kiveksiin.
Koiraeläimet
Punaotsa-amatsoni

Amazonin alue tunnetaan värikkäistä papukaijoistaan ja iguaaneistaan, jollainen kuvassa alla. Iguaanit ovat vesistöjen varsilla eläviä matelijoita.
Uhanalaisuus

Amazoniankoira on puutteellisesti tunnettu laji (DD, Data Deficient), joten sen uhanalaisuutta ei voida määrittää. Tietoa amazoniankoiran määristä ei ole käytettävissä kylliksi. Brasiliassa laji kuuluu uhanalaisten eläinten joukkoon. Sitä uhkaavat sille sopivien elinympäristöjen katoamiset, sekä koirien levittämät sairaudet.

Kaksi alalajia

Amazoniankoiran läheisin sukulainen on ravustajakoira (Cerdocyon thous). Amazoniankoira on sukunsa Atelocynus ainut edustaja ja sillä on kaksi alalajia.

Atelocynus microtis microtis
Atelocynus microtis sclateri

Nimi espanjaksi. Lajin espanjankielinen nimi on El zorro de oreja corta.

Lähteet
Animal Diversity Web: Short-eared Dog - Atelocynus microtis
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
IUCN Red List of Threatened Species
Encyclopedia of Life
BirdLife Suomi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Amazoniankoira kuva Copyright Wink Gross
*Kuva Amazonilta Copyright markg6
*Kuva Lilacine Amazon (Amazona autumnalis lilacina), Copyright Steve aka Crispin Swan
*Levinneisyyskartta Copyright Fobos92


Koiraeläimet
Susisivut
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***