Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, ilta savannilla, Copyright © Luca Venturi


PIKKUVIRTAHEPO (Choeropsis liberiensis) - (Morton, 1849)

Pikkuvirtahepo muistuttaa ulkoisesti virtahevon poikasta - poikasellahan on suhteessa pidemmät jalat ja kaula kuin aikuisilla eivätkä sen silmät sijaitse päässä yhtä korkealla. Sen iho on hyvin tumma, musta tai ruskea. Sen korkeus on noin 75 cm ja paino 180 - 250 kg, eli vain puolet virtahevon korkeudesta ja alle kymmenesosa virtahevon painosta.

Pikkuvirtahepo elää läntisessä Afrikassa, siellä sademetsissä. Lajin levinneisyysalueeseen kuuluvat Sierra Leone, Norsunluurannikko, Guinea ja Liberia. Pääosa kannasta elää Liberiassa. Luonnossa elää luultavasti enää vain noin 3 000 yksilöä.

Pikkuvirtahepo ei ole yhtä erikoistunut vesielämään kuin virtahepo, sen jaloissa ei ole yhtä tehokkaita räpylöitä ja sen varpaat liikkuvat vapaammin. Pikkuvirtahepoja liikkuu yhdessä vain kaksi tai kolme. Pikkuvirtahevon ravintoa ovat vesikasvit, ruohot, nuoret versot ja lehdet. Laiduntamassa se on virtahevon tapaan hämärän tullessa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla, ylin ja alin - Copyright Kabacchi
*Kuva oikealla, toiseksi ylin Copyright Charles Tilford
*Kuva oikealla kolmanneksi alimpana Copyright OZinOH
*Kuva oikealla, toiseksi alimpana Copyright Yinghai

Pikkuvirtahepo Pikkuvirtahepo Pikkuvirtahepo Pikkuvirtahepo Pikkuvirtahepo
Kääpiövirtahepo
Pikkuvirtahepo. Kaksi virtahepoa

Nykyisin elää kaksi virtahepolajia.

  • Virtahepo (Hippopotamus amphibius)
  • Pikkuvirtahepo (Choeropsis liberiensis)
  • Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva Copyright OZinOH

    Lähteet
    Olli Marttila: Suuri savanni
    IUCN
    ADW Animal Diversity Web
    Eläinten maailma - Otava
    Maailman eläimet - Nisäkkäät 2 - Tammi
    TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
    Eläimiä A - M

  • Ahma
  • Apinat
  • Euroopansuslikki (siiseli)
  • Filippiinienkummittelija
  • Gueretsat
  • Hiekkamangusti
  • Hirvieläimet
  • Hyeenat
  • Ilves
  • Impala
  • Jääkarhu
  • Kapybara (vesisika)
  • Karhu
  • Keisaritamariini
  • Kirahvi
  • Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan
  • Koala
  • Kodiakinkarhu
  • Koiraeläimet
  • Kultapanda
  • Kärppä
  • Laiskiaiset
  • Liito-orava
  • Lumikko
  • Majavat
  • Mangusti
  • Mara
  • Meerkat
  • Metsäjänis
  • Minkki
  • Mungot
  • Murmelit
  • Mustajalkahilleri
  • Mustakarhu
  • Myyrät
  • Eläimiä N - V

  • Norsut
  • Numbatti (pussimuurahaiskarhu)
  • Näätä
  • Orava
  • Panda
  • Piisami
  • Pikkumangusti
  • Pikkumarmosetti
  • Pikkuvirtahepo
  • Preerikot
  • Puoliapinat
  • Pussipiru
  • Rengashäntämaki
  • Saimaannorppa
  • Sarvikuonot
  • Saukko
  • Seeprat
  • Simpanssi
  • Sinivalas
  • Siperianmaaorava
  • Skunkki
  • Supi (pesukarhu)
  • Susi - ja kaikki koiraeläimet
  • Tunturisopuli
  • Unikeko
  • Vaivaishiiri
  • Virtahepo
  • Vompatit
  • Vähäpäästäinen
  • Lintuja

  • Harakat
  • Huuhkaja
  • Kanahaukka
  • Kiiruna
  • Korppi
  • Kotkat
  • Käki
  • Lapinpöllö
  • Laulujoutsen
  • Metso
  • Naakka
  • Punatulkku
  • Riekko
  • Suopöllö
  • Teeri
  • Tiaiset
  • Tilhi
  • Tornipöllö
  • Tunturihaukka
  • Tunturikihu
  • Tunturikiuru
  • Tunturipöllö
  • Valkoselkätikka
  • Varis
  • Varpuspöllö
  • Viirupöllö
  • Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

  • Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli
  • Alpakka
  • Chilentsintsilla
  • Fretti
  • Gekot
  • Hamsterit
  • Hevoset ja ponit
  • Ihminen
  • Kamelit
  • Kani
  • Kilpikonnat
  • Kissat
  • Koiralinkit
  • Laama
  • Lehmä
  • Marokonraitahiiri
  • Marsu
  • Minipossut ja mikropossut
  • Mongolianjirdi (gerbiili)
  • Papukaijat
  • Rotat
  • Siilit
  • Sinikelta-ara


  • Esihistoriallinen aika

  • Dinosaurukset
  • Hirviösusi
  • Jättiläislaiskiainen
  • Mammutit ja mastodontit
  • Sapelihammaskissa eli smilodon
  • Tylppäkuonokarhu


  • *** tunturisusi.com linkit ***