Tunturisuden sivut
Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella
Prinsessat Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar

Kuvissa yllä, oikealla ja alla Hessenin prinsessasisaruksista Elisabet - syntyään Hessen-Darmstadin prinsessa Elisabet, suurherttua Ludvigin tytär. Hänen arvonsa ja nimensä muuttuivat avioliiton myötä muotoon: suuriruhtinatar Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna. Avioliitossa hänestä tuli Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanovin (11.5.1857 - 17.2.1905) puoliso. Elisabet avioitui suuriruhtinas Sergei Aleksandrovitšin kanssa Pietarissa vuonna 1884. Hän kääntyi ortodoksiseen uskoon vuonna 1891. Suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanov oli Venäjän keisari Aleksanteri II:n poika. Hän oli keisari Aleksanteri III:n veli ja veljenpoikansa keisari Nikolai II:n lanko.

Elisabet oli Venäjän viimeisen keisarin, Nikolai II:n puolison, Aleksandra Fjodorovnan (Alix) sisko. Aleksandra oli syntyjään Hessen-Darmstadtin prinsessa Alix Victoria Helena Louise Beatrice.

Elisabet oli siten esimerkiksi Nikolai II:n ja Aleksandran lasten - Olgan, Tatjanan, Marian, Anastasian ja Aleksein eli koko OTMAA-viisikon - täti.

Elisabetin puoliso suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits kuoli salamurha-attentaatissa Moskovan Kremlissä 1905. Venäjän vallankumouksen jälkeen Elisabet Fjodorovna yhdessä muiden keisarin sukulaisten kanssa kuljetettiin Uralille, missä hänet surmattiin Alapajevskin kaupungissa heinäkuussa 1918. Ortodoksisessa kirkossa suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovnaa kunnioitetaan nykyään uusmarttyyrinä ja pyhänä.

Hessenin sisarukset olivat toinen toistaan kauniimpia, eikä Elisabet tehnyt poikkeusta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä Euroopan kauneimmista naisista. Hän ei ollut vain kaunis, vaan hyvin hyveellinen. Hänen miehensä Sergei sen sijaan oli kylmä, täysin tunteeton ja meidän aikamme näkökulmasta melko kieroonkasvanut ihminen, joka urallaan keskittyi mm. juutalaisten ahdisteluun ja karkoituksiin.

Nunnana Ella palveli Moskovan köyhiä

Neljä vuotta miehensä salamurhan jälkeen Elisabet eli Ella möi kaiken omaisuutensa jalokivineen päivineen, ja hankki saamillaan varoilla omistukseensa nunnaluostarin Moskovasta. Siellä hän pyyteettömästi omistautui hoitamaan sodassa rampautuneita, raajarikkoja ja haavoittuneita sotilaita, sekä avustamaan köyhiä ja orpolapsia.


Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella

All Rights Reserved
*Kuva yllä Copyright © VelkokneznaMaria/deviantART
*Kuvat Copyright © Miss Mertens/Flickr

Photos used with permission.
Elisabet Fjodorovna Prinsessa Elisabet Prinsessa Elisabet Prinsessa Elisabet
Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella
Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar

Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella
All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Miss Mertens/Flickr
Photo used with permission.


Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella

Hessenin ja Reinin prinsessa Elisabet Ella
*** tunturisusi.com linkit ***