Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © Flickr/Katell-Ar-Gow

Ranska Le Mont-Saint-Michel - Pyhän Mikaelin vuori

Ranskassa, Normandian rannikolla sijaitseva luostarisaari Le Mont-Saint-Michel tarjoaa hyvin hätkähdyttävän ja kauniin näyn. Muuten tasaisena ympärillään levittäytyvästä rantamaisemasta kohoava, taivaita tavoitteleva rakennusryhmä, joka näkyy kymmenien kilometrien päähän, on lähes kuin surrealistisen epätodellinen. Luostarisaarta onkin usein verrattu antiikin seitsemään ihmeeseen.

Couesnon-joen suulla, 600 metrin päässä rantalinjasta sijaitsevan Le Mont-Saint-Michelin pinta-ala on 100 hehtaaria. Sillä on korkeutta merenpinnasta lukien 92 metriä. Asukkaita tällä pyhällä luostarivuorella oli 44 vuonna 2009. Heistä vain osa on nunnia ja munkkeja, suurin osa muuta väkeä.

Vuorovesien vaihtelun myötä saaren yhteydet rantamaahan vaihtelevat suuresti. Vuoroveden vaihtelu on rajua, korkeimmasta matalimpaan eroa on 14 metriä. Vuoroveden ollessa matalimmillaan, rannikolta on maayhteys saareen. Laskuveden aikana meri saattaa vetäytyä jopa 15 kilometrin päähän rannasta. Viime vuosien muutostöillä on pyritty siihen, että saari on taas veden eristämä saari, jonne kulkuyhteys on vain siltaa pitkin.

Saari rakennuksineen, kapeine kujineen ja muureineen ei ole vain kirkko ja luostari - vaan se on kuin keskiaikainen kaupunki. Saaren pyramidin mallinen siluetti on ikuistettu lukemattomiin valokuviin, digikuviin ja postikortteihin.

Le Mont-Saint-Michel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/kaveman743

Historiaa

Vuorisaaren erityinen muoto ja sijainti ovat antaneet paikalle suuren, historiallisen merkityksensä jo tuhansien vuosien ajan. Saari on luontevasti voinut toimia sotilaallisen linnakkeen sijoituspaikkana, koska se jo itsessään, jyrkkine rinteineen, on kuin linnoitus. Toisaalta, saari on houkutellut uskonnollisesti virittyneitä ihmisiä, pyhiinvaeltajia ja munkkeja puoleensa. Tavoitteleehan saaren korkein huippu kirjaimellisesti taivaita ja jumalia. Kristinusko saavutti nämä tienoot jo 300-luvulla.

Jo rautakaudelta ja antiikin ajoilta alkaen gallialaiset, keltit ja sittemmin roomalaiset ovat liikkuneet saarella ja sijoittaneet sille linnakkeitaan.

Ensimmäinen luostari perustettiin ja rakennettiin saarelle jo 700-luvulla. Nykyluostarin rakennukset sijaitsevat saaren kallioilla niin, että saaren korkeimmalla kohdalla sijaitsee luostarin kirkko.

Le Mont-Saint-Michel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa - saaren tunnelmissa viipyilijä - Copyright © Flickr/Fabrizio Morando


Kuvassa hiljentynyt tyttö istuu kauniin ikkunan äärellä, ja miettii ehkä sitä, että millaista olisikaan nunnan elämä?!

Munkit kirjanpainajina ja nautiskelijoina

Saaren luostarin munkkien elämään on mahtunut lähes kahden tuhannen vuoden ajanjakson kuluessa monenlaista käännettä. Enimmäkseenhän munkkien elämä on kulunut tavanomaisen, päivittäin toistuvan, hartaan luostarielämän puitteissa varsin hillitysti ja hartaasti.

Luostarithan pyrkivät erilaisin tavoin, kauppaa ympäristönsä kanssa käyden, saamaan tuloja toimintansa ylläpitoon. Le Mont-Saint-Michelin munkit ovat olleet kuuluisia kirjoitus- ja kopiointitaidoistaan jo niinä aikoina, kun painomenetelmät koneellisesti eivät olleet laajasti käytössä.

1600-luvulle tultaessa, puurrettuaan tiukasti säänneltyä luostariarkea vuosisadasta toiseen, alkoivat munkit kaivata hieman vapaampaa elämää. He alkoivat uhmata luostarilaitoksen tiukkaa ja kurinalaista elämää. Tämä johti sitten toiseen äärimmäisyyteen, eli suoranaiseen nautiskelevaan rappiotilaan, dekadenssiin, joka huipentui siihen, että he erosivat koko luostarista. Ilman munkkejaan saari toimi jonkin aikaa vankilana.

Luostaritoimintaa jatkettiin uudestaan 1960-luvulla. Nykyisin munkit, ja myös saarelle saapuneet nunnat, elävät ja asuvat taas saarella luostarissaan säyseästi ja siveellisesti, kuten ovat tehneet jo pitkän aikaa. Yleisö pääsee halutessaan seuraamaan heidän messujaan ja hartaudenharjoituksiaan.
Le Mont Saint-Michel
Le Mont Saint-Michel

Tutustu kuvista yksityiskohtiin, kuten mielenkiintoisiin kattorakenteisiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/kaveman743

Erakot kristinuskon alkuaikoina

Aivan ensimmäiset saaren pysyvät asukkaat olivat 500-luvulla erakkomunkkeja. Munkkien myötä saarelle, puoliväliin kalliorinnettä rakennettiin ensimmäinen rukoushuone, joka oli omistettu ensimmäiselle kristilliselle marttyyrille pyhälle Tapanille.

700-luvulla arkkienkeli Mikaelkin kävi näyttäytymässä d'Avranchesin piispalle, Aubertille ja niinpä saarelle tuolloin rakennettiin Mikaelille oma rukoushuone. Näistä ajoista alkaen saarta on hallinnut merimiesten suojeluspyhimys Mikael. Uusi luostari perustettiin vuonna 966. Kirkko valmistui vuonna 1144, tai yksi sen lukuisista versioista. Kun tämä luostari vihollisuuksissa poltettiin, rakennettiin taas uusi luostari, joka valmistui vuonna 1228.

Le Mont Saint-Michel

Saaren korkeimmalla huipulla sijaitseva kirkko. Varsin tuulisella paikalla kirkontornin yläpäässä arkkienkeli Mikael.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/kaveman743


Le Mont Saint-Michel

Syksyisen ruskan kauniit värit syyskuussa 2019 korostavat näkymän surrealistisuutta. Kaikki kauneus ei ole ihan todellista ja tässä kuvassa pensaat ja puut on saatu ruskan täyteen loistoon digitaalisilla työstöillä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Nicolas Raymond

Rakentamista ja arkkitehtuuria

Saaren luostari- ja muita rakennuksia on vuosisatojen myötä muunneltu ja korjailtu, sekä rakennettu lisää. Lopputuloksena pitkältä ajalta arkkitehtuuri pitää sisällään erilaisia piirteitä, mutta pohjana ovat romaaninen ja gotiikan flamboyant-tyyli. Erilaiset vahingot ja tulipalot ovat vahingoittaneet aina välillä osia rakennuksista.

Rakennustöitä on tehty yli tuhannen vuoden ajan, kaikilla vuosisadoilla. Viimeisimpiä suuria rakennushankkeita, ennen meidän aikaamme, on toteutettu 1800-luvulla. Samalla vuosisadalla, alkaen 1790-luvulta Ranskan suuresta vallankumouksesta, saari toimi vankilanakin, vuoteen 1863 saakka. Vangisto muodostui vallankumouksen jälkeen poliittisista vastustajista ja papeista.

Matkailijat
Matkailijat

Matkailijat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Pigalle_boy

Matkailijoiden virtaa

Jo keskiajalla Mont-Saint-Michel houkutteli pyhiinvaeltajia kaikkialta Euroopasta. Ennen alueelle levinnyttä kristinuskoa saari oli kelttien kulttipaikka. 1800-luvulla tavallisetkin matkailijat ja taiteilijat alkoivat saapua yhä suuremmin joukoin kalliosaarelle, paikan erinomaisen ja ainutlaatuisen viehkeyden sekä paikan pittoreskiuden tähden. Kirjailija Victor Hugon tapaan, monet suuret kulttuurivaikuttajat puhuivat Le Mont-Saint-Michelin ainutlaatuisista kulttuurillisista ja arkkitehtuurisista arvoista. Vuonna 1874 koko saari julistettiinkin historialliseksi aarremonumentiksi.

Varsinainen massaturismi alkoi 1950-luvun jälkeen. Muuttuminen maailmanluokan turistikohteeksi on tietänyt sitä, että vuosittain kaksi - kolme miljoonaa turistia kaikkialta maailmasta saapuu ihastelemaan tätä uskomatonta Le Mont-Saint-Michelin - Pyhän Mikaelin vuorta kaikkine kirkkoineen, kappeleineen, muine rakennuksineen, suihkukaivoineen ja luostaripihoineen.

Luostarisaarta ympäröivä Mont-Saint-Michelin kunta on yksi Ranskan pienimmistä kunnista, mutta kylä vanhoine rakennuksineen ja muureineen ja Le Mont-Saint-Michelin muodostavat yhdessä Ranskan kolmanneksi suorituimman turistikohteen. Koko kunta julistettiin historialliseksi monumentiksi vuonna 1987, mutta jo sitä ennen se luokiteltiin, vuonna 1979 UNESCOn maailmanperintölistaan.

Pyhän Mikaelin vuori

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Birger Hoppe


Le Mont Saint-Michel Tunturisuden nunna- ja munkkisivut.