Tunturisuden sivut
Enkeli
Pyhä Cecilia

Pyhä Cecilia - pyhimys ja suojeluspyhimys

Pyhä Cecilia - Toisella vuosisadalla Roomassa syntynyt marttyyri. Tiedot hänen elämästään ovat erilaisten tarinoiden ja legendojen varassa, ja varsin vähäisiä ja kirjavia. Cecilia oli kääntynyt kristinuskoon, antautunut Jumalalle ja lupautunut elämään neitsyydessä. Hänen isänsä kuitenkin pakkonaitti hänet pakanamiehen, Valerian, kanssa. Häätilaisuudessa, urkujen soidessa, Cecilia lauloi Jumalalle ja pyysi, että hän saisi säilyttää neitsyytensä eikä joutuisi häpeään. Tämä hänen laulunsa on inspiroinut musiikin tekijöitä luomaan instrumentein sävellettyjä lauluja hänen juhlapäivälleen, ja näin Ceciliasta on tullut musiikin suojeluspyhimys.

Häätilaisuuden jälkeen, kun vieraat olivat poistuneet, Cecilia pyysi mieheltään, että hän saisi pysyä neitsyenä. Hän selitti miehelleen, että hänellä oli jo rakastaja, Jumalan enkeli, joka nyt oli hyvin mustasukkainen. Valerian vapisi pelosta, vihasta ja epäilyksestä ja sanoi: "Näytä minulle tuo enkeli. Jos hän on todellinen ja Jumalasta, jätän sinut koskemattomaksi - mutta jos rakastajasi on maallinen mies, on teidän kummankin kuoltava!"

Cecilia kehotti silloin miestään ottamaan vastaan kristinuskon, sillä vain sitä kautta hän voisi päästä asiasta selvyyteen. Niinpä Valerian hakeutui erään piispan, vainoojia marttyyrien hautojen luona piilottelevan Urbanin luokse, joka kastoi hänet baptistiksi. Kun Valerian palasi takaisin, hän näki enkelin liehuvin siivin seisomassa Cecilian vierellä. Enkeli sijoitti ruusu- ja liljaseppeleet Cecilian ja Valerian päähän.

Myös Valerianin veli Tiburtus otti kasteen, ja veljekset antautuivat tekemään Jumalan lähettiläinä hyviä tekoja. Useita ihmeitä tapahtui. Sitten veljekset tuomittiin uskonsa vuoksi kuolemaan. Heitä teloittamaan tullut upseeri kääntyi myös kristinuskoon, ja niinpä koko kolmikko surmattiin. Pian tämän jälkeen surmattiin myös sureva Cecilia.

Cecilian kunniaksi on vietetty juhlia jo 300-luvulta alkaen. Roomassa on mahdollisesti ollut noina aikoina hänelle pyhitetty kirkkokin. Vuonna 1599 kardinaali Paul Emilius Sfondrati jälleenrakensi Cecilian kirkon.
Ranskassa sijaitsevan Albin, Nebraskassa sijaitsevan Omahan arkkihiippakunnan - sekä musiikin, muusikoiden, kirkkomusiikin, säveltäjien, soitinten rakentajien, laulajien, runoilijoiden - ja marttyyrien suojeluspyhimys.

EnkeliCreative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva ylinnä - ja oikealla alinna - Maalaukset Carlo Saraceni (1579 - 1620) - Public domain.
*Kuva oikealla toiseksi ylimpänä - Pyhä Cecilia, Simon Vouet 1626 - Copyright © Ed Uthman

Kuva oikealla toiseksi alimpana, Maalaus John Melhuish Strudwick (1849 - 1937).

All rights reserved
*Kuva - Maalaus John Melhuish Strudwick (1849 - 1937) - Copyright © hauk sven


Kerubi
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia

Sainte-Cécile -katedraali - Albi - Ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Tarnin departementissa ja Midi-Pyrénées'n alueella.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © Evelyne
Photo used with permission.
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia - lasimaalaus

Lasimaalaus, jonka ovat toteuttaneet yhteistyössä taiteilija Sir Edward Burne-Jones (1833 - 1898) ja Morris & Co. - jonka perustaja on ollut William Morris (1834 - 1896). Princeton University Art Museum, Princeton, New Jersey.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © Bill
Photo used with permission.
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia - John William Waterhouse

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Public domain
*** tunturisusi.com linkit ***