Pyhimykset

SuojeluspyhimyksiäPyhimykset Suomen kulttuurissa

Suomi oli katolinen maa aina ensimmäisestä, ristiretken kaltaisesta lähetysmatkasta, vuodesta 1156 aina luterilaiseen uskonpuhdistukseen, 1500-luvulle saakka. Vuosi 1156 on jäänyt Suomen historian lehdille siksikin, että silloin talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliöjärven jäällä. Piispahan korotettiin sittemmin pyhimykseksi. Suomessa toimi noina vuosisatoina useampiakin katolisia luostareita ja kirkkoja rakennettiin runsaasti. Näitä kirkkoja oli Turun tuomiokirkko ja harmaakivikirkkojakin rakennettiin lähes sata.

Näinä vuosisatoina suomalaisetkin oppivat jo tuntemaan ensimmäisiä katolisia ja ortodoksisia pyhimyksiä enemmän taikka vähemmän tarkasti, sekoitellen ainakin kansan parissa usein pyhimystaruihin omia, kansanperinteestä kumpuavia lisiään.

Noina menneinä, pimeinä vuosisatoina suojeluspyhimykset olivat tärkeitä monissa asioissa, kuten vaikeissa sairauksissa. Kun ainut apu sairauksiin olivat oma hoito, luontaislääkkeet, kupparit (kuppaus alkoi Suomessa 1400-luvulla), kansanparantajat ja puoskarit, niin useinkin pyhimysten kautta saattoi saada hätäänsä edes hivenen lohtua ja toivoa. Vaikka parantumista ei olisi tapahtunutkaan. Pyhimysten merkitys ei rajoittunut vain ihmisiin, sillä myös eri eläinlajeilla oli omat suojelijansa ja eläintaudeilla omat parantajansa.

Nykyisin katolisia on maassamme lähes 14 000. Heidän määränsä on merkittävästi kasvanut 1970-luvulta alkaen sekä maahanmuuttajien, että henkilökohtaisista syistään katoliseen kirkkoon kuuluvien taikka liittyvien vuoksi. Ortodokseja on maassamme runsaat 60 000.
Apollonia

"Pyhä Apollonia" - italialainen Artemisia Gentileschi (1593 - 1656).

Suomessa tunnettuja pyhimyksiä

Hammaslääkäri

Apollonia suojelee hammaslääkärissä kävijöitäkin.

Apollonia - Pyhä Apollonia eli 200-luvulla ja koki marttyyrikuoleman. Kidutuksen aikana noin vuonna 248 häneltä kiskottiin Aleksandriassa hampaat suusta, minkä jälkeen hän heittäytyi itse roviolle. Hän on usein kuvissaan pitämässä kädessään pihtejä, jonka leukojen välissä on pois nyhdetty hammas. Hammassairauksia potevien suojeluspyhimys.
Basileios Suuri - (330 - 379) - Kreikkalainen kirkkoisä, luostarisääntöjen laatija. Kreikkalaisessa ja ortodoksisessa traditiossa hänet liitetään Nikolauksen lailla joulupukkiin. Sairaaloiden hallinnon ja uudistusten, munkkien, liturgien, pahojen henkien karkottajien eli eksorkistien, sivistystoimen, Venäjän sekä Turkin Kappadokian suojeluspyhimys.

Isidor

"Isidor" - tuntematon taiteilija 1700-luvulla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Saint Isidor Farmer


Isidor - Seitäri, Siitari. 1100-luvulla elänyt espanjalainen talonpoikaispyhimys. Maatalouden harjoittajien, viljelijöiden ja päivätyöläisten sekä lukuisten kaupunkien, kuten Madridin ja maakuntien, erityisesti Filippiineillä, suojeluspyhimys.
Jeesuksen opetuslapset
Laurentius, Pyhä Laurentius, Pyhä Lauri - Rooman kirkon diakoni kolmannella vuosisadalla, kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa 10. elokuuta 258. Keskiajan kuuluisimpia pyhimyksiä. Kanadan, Filippiinien, Sri Lankan ja useiden paikkakuntien - sekä kirjastonhoitajien, näyttelijöiden, opiskelijoiden, kaivostyöläisten, nahkureiden, paistajien ja kokkien suojeluspyhimys - sekä entisen Lappeen kunnan suojeluspyhimys.
Luukas - Evankelista, joka kirjoitti perimätiedon mukaan Uuden testamentin kirjat Evankeliumi Luukkaan mukaan ja Apostolien teot. Historioitsija, kirjailija ja lääkäri. Lääkäreiden, kirurgien, notaareiden, teurastajien, panimoiden - taiteilijoiden, lasimaalauksia tekevien taiteilijoiden, kuvanveistäjien, kirjansitojien ja maalareiden - lasinpuhaltajien, lasityöntekijöiden, lasittajien, kultaajien, kultaseppien, pitsinnyplääjien - ja naimattomien miesten ja poikamiesten suojeluspyhimys.
Neitsyt Maria - Myös Maaria sekä Madonna - on kristinuskossa ja islamissa Jeesuksen äiti. Hän on kristinuskon suurin pyhimys. Katolinen ja ortodoksinen kirkko pitävät Mariaa pyhimyksenä, ja uskovat, että Maria otettiin Jeesuksen lailla taivaaseen. Myös luterilaisissa kirkoissa Mariaa pidetään kaikkien kristittyjen hengellisenä esikuvana. Marialla on arvonimi "Jumalansynnyttäjä". Mariaa kutsutaan usein myös Madonnaksi. Oikeastaan kaiken inhimillisen suojeluspyhimys, 67 nimetyn valtion suojeluspyhimys ja erityisesti mm. lentokoneiden miehistön ja lentäjien, pyöräilijöiden, verenluovuttajien, melojien, karmeliittojen, vaattureiden, kahvilan pitäjien ja omistajien, rakennusalan työntekijöiden, tynnyrintekijöiden, kokkien, ristiretkeläisten, tislaajien, verhoilijoiden, valistajien, kalastajien, kalakauppiaiden, kultaseppien, valjaiden tekijöiden, jesuiittojen, lampuntekijöiden, äitien, moottoripyöräilijöiden, navigoijien, neulantekijöiden, uutisten myyjien, nunnien, savenvalajien, ravintoloitsijoiden, nauhantekijöiden, merimiesten, silkkiä käsittelevien, tapetoijien, matkustajien, tiilenvalmistajien, purjehtijoiden, useiden maiden armeijojen ja aselajien - sekä neitsyiden suojeluspyhimys.

Pantaleon - (275 - 305) - Kreikkalainen marttyyrikuoleman kokenut uskonnonharjoittaja. Lääkäreiden, kätilöiden, arpajaisten, arpajaisvoittojen ja arpojen, päänsärkyyn apua hakevien, karjan, kulutuksen, heinäsirkoista ja onnettomuuksista kärsivien, yksinäisten ja itkeville lapsille apua tuova suojeluspyhimys.
Pyhä Anna - Jaakobin evankeliumin mukaan Neitsyt Marian äiti. Puuseppien, lapsettomien, hevosten ja ratsastajien, isovanhempien, äitien, perheenemäntien, kotiäitien, nyplääjien, ompelijattarien, kaivostyöläisten, taloudenhoitajien, tallimiesten - sekä köyhien, raskaana olevien ja hedelmättömyydestä kärsivien suojeluspyhimys.

Pyhä Antonios

"Pyhä Antonios" - italialainen Piero di Cosimo (1462 - 1522).

Pyhä Antonios, Pyhä Antonios Suuri - (noin 253 - 358) - Tyni, Tynimys, Tynikki, Tyynikki, Kyni, Kynimyl, Kynönen. Hän eli erakkona Egyptissä 300-luvulla. Häntä pidetään luostarijärjestelmän ja ensimmäisen varsinaisen kristillisen luostarin perustajana. Amputoitujen, ihosairaiden, epileptikkojen, ruttotautisten, torajyvämyrkytyspotilaiden, ruususairaiden, korintekijöiden, korinpunojien, harjantekijöiden, teurastajien, haudankaivajien, munkkien, erakkojen sekä eläinten, kotieläinten ja sikojen suojeluspyhimys.
Pyhä Birgitta - (1303 - 1373) - Ruotsalainen profeetta, mystikko ja hengellisen sääntökunnan birgittalaisjärjestön perustaja. Hän on yksi kuudesta Euroopan suojeluspyhimyksestä - muut viisi ovat italialainen Benedictus Nursialainen, kreikkalaiset veljekset Kyrillos ja Metodios, italialainen Katariina Sienalainen sekä juutalaissyntyinen Edith Stein. Pyhä Birgitta oli omana aikanaan, jolloin naiset kaiken kaikkiaan olivat taka-alalla, suuri vaikuttaja. Hän kävi Roomassa tapaamassa paaviakin. Olihan Birgitta syntyjäänkin itsekin jo ylhäinen, ritarin ja valtakunnanneuvoksen tytär. Ruotsin ja Euroopan - sekä leskien suojeluspyhimys.
Pyhä Clemens - Klementti, Klimit, Klimetti, Litvetti. Paavalin oppilas ja Pietarin apulainen. Pohjoismaiden varhaisen keskiajan pyhimyksiä. Ankkuriseppien ja merenkulkijain suojeluspyhimys.
Pyhä Dominicus - Hänen tunnuskuviaan ovat rukousnauha sekä yleisesti koira ja tähti. Kuumepatronus eli kuumesairauksilta suojelija.
Pyhä Hemminki
Pyhä Henrik - Piispa Henrik, Suomessa vaikuttanut keskiaikainen kirkonmies, joka mahdollisesti oli englantilaista syntyperää ja jonka Lalli järvenjäällä surmasi. Katolisen Suomen suojeluspyhimys.
Pyhä Hubertus - (n. 656 - n. 728) - Ardennien apostoli ja Maastrichtin ja Liègen piispa. Kykenee parantamaan vesikauhun - metsästäjien, hevosmiesten, matemaatikkojen, optikkojen ja metallityöntekijöiden suojeluspyhimys.
Pyhä Jodocus - Yksi monista ruttopyhimyksistä, jonka puoleen käännyttiin ruton ja lepran kaltaisissa vaikeissa sairauksissa. Hänet kuvataan useimmiten pyhiinvaeltajan asussa, sauva kädessä, jalkojen edessä kruunu, josta hän oli luopunut, ja toisinaan kädessään laiva. Hänet on tunnettu Pohjanmaalla nimellä Antti Joopus. Saint -> Santti (Pyhä) -> Antti - Jodocus -> Joopus. Ruttosairauksia potevien ja pelkäävien suojeluspyhimys. Myös maja- ja vaivaistalojen sekä hospitaalien suojelija ja suojeluspyhimys.

Lucia-neito

Lucian päivä on valon juhlaa, ja Lucia - suomeksi Valotar - tuo mukanaan valon pimeyden keskelle. Pyhä Lucia on ollut suosittu pyhimys Italiasta Pohjoismaihin saakka. Lucian päivänä valitaan Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja kantaa kädessään kynttilää. Lucian kynttiläkruunu symboloi enkelin sädekehää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Lucia-neidosta - Copyright © Bengt Nyman


Pyhä Lucia - Sisiliassa varhaiskirkon aikaan elänyt Pyhä Lucia tuli Suomessa tunnetuksi viimeistään 1300-luvulla. Silmänsä uhranneen marttyyrineitsyen on Pohjoismaissa kuviteltu tuovan valoa vuoden pimeimpään aikaan. Kynttilähiuksisen Lucia-neidon valinta ja kulkue on uusinta kansanperinnettämme. Italian, Maltan ja eräiden paikkakuntien - sekä sokeiden, marttyyrien, epidemioista kärsivien, kurkkutulehdusta potevien, kaula- ja silmäsairauksia sekä punatautia ja verenvuotoja sairastavien, myyntimiesten ja kirjailijoiden suojeluspyhimys.

Pyhä Margaret

"Pyhä Margareeta paimentyttönä" - espanjalainen Francisco de Zurbarán (1598 - 1664).

Pyhä Margareeta - ( - 304) - (Margaret the Virgin) - Margareeta Antiokialainen, ortodoksisessa kirkossa Pyhä suurmarttyyri Marina syntyi, Vähässä-Aasiassa Pisidiassa, pakanalliseen perheeseen. Hän kärsi keisari Diocletianuksen (284 - 305) aikana ankaraa vainoa, kidutusta ja lopulta marttyyrikuoleman. Suomessa kansanperinteessä Margareeta tunnetaan nimellä Marketta. Margareetan tunnus kirkkotaiteessa on lohikäärme, jonka hän lannistaa ristisauvalla. Raskaana olevien naisten, synnyttäjien, kuolevien ihmisten, munuaissairaiden, talonpoikien, maanpakolaisten, väärin perustein syytettyjen ja sairaanhoitajien suojeluspyhimys.

Pyhä Nikolaus - (n. 270 - n. 342) - Miikula, Miikkula, Klaus, Loaus, Laus. Turkkilainen Myran piispa, katolisen ja ortodoksisen kirkon pyhimys, joulupukin esi-isä. Pyhä Nikolaus oli sydämestään erittäin hyvä ihminen, ja halusi auttaa parhaan kykynsä mukaan hädänalaisia ihmisiä. Merenkulun, kaupan, kauppiaitten, kalastajien, saaristolaisten, tynnyrintekijöiden, farmaseuttien, jousimiesten, radioasemien, väärin perustein syytettyjen, panttilainaamojen, katuvien varkaitten ja lasten suojelija - Suomessa myös metsästäjien ja linnustajien palvoma suojeluspyhimys (metsänjumala Miikula eli Miikkula).
Pyhä Olavi - Norjan Pyhä Olavi.
Pyhä Pietari - (n. 656 - n. 728) - Yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista. Andreaksen tapaan kalastajien suojeluspyhimys ja kalajumala.
Pyhä Sebastian eli Sebastianus - ( - 288) - Roomassa legendan mukaan 200 - 300-luvulla elänyt henkivartiokaartin upseeri. Useiden paikkakuntien ja instituutioiden - sekä karjatautien vastaisuuden - uskon vihollisten vastustajien - ruton vastaisuuden ja ruttoon sairastuneiden - haarniskoitujen sotureiden, sotilaiden, nuolentekijöiden, jousiseppien, aseseppien - puutarhureiden, kirjansitojien, rautakauppiaiden, raudantakojien, kivenhakkaajien, kivenleikkaajien - johtavien työntekijöiden, pitsinnyplääjien, muurareiden - kuolevien ihmisten - ja jousimiesten, urheilijoiden ja poliisien suojeluspyhimys.

Pyhä Tapani

"Pyhä Tapani" - italialainen Carlo Crivelli (1430 - 1495). - Kolme kiveä maalauksessa kuvaavat kuoliaaksi kivittämistä.

Pyhä Stefanos, Stephanus - Pyhä Tapani - Tahvana, Tehvanus, Teppana, Teppo, Tahvo Istoppi. Kristillisen alkuseurakunnan jäsen, ensimmäinen kristinuskonsa vuoksi marttyyrikuoleman kokenut n. vuonna 34. Belgian, Serbian, Italian, Saksan, eräiden paikkakuntien sekä alttaripalvelijoiden, arkuntekijöiden, diakonien, päänsärkyä potevien, hevosten ja muurareiden suojeluspyhimys.
Pyhät Kosmas (Cosmas) ja Damian (Damianos) - Kaksi arabisyntyistä, nykyisen Turkin alueella syntynyttä veljestä, perimätiedon mukaan lääkäreitä, jotka toimivat 200-luvun loppupuolella Aigeian meren alueella ja Kilikiassa. Heidät kuvataan tavallisesti lääkärin ja apteekkarin asussa. Kaksoset eivät pyytäneet maksua palveluksistaan. He ovat varhaisen kristinuskon marttyyreja. Lääkäreiden, kirurgien, hammaslääkäreiden, eläinlääkäreiden, farmaseuttien, suojattomien lasten, orpojen, lastenkotien, päiväkotien ja kondiittoreiden suojeluspyhimykset.
Pyhä Ursula - Yksi monista pyhimyksistä, jonka puoleen käännyttiin ruttopelossa. Ruttosairauksia potevien ja pelkäävien suojeluspyhimys.
Pyhä Yrjö - Pyhä Yrjänä - Pyhä Georgius eli St. Jürgen. (275/280 - 303) - Pyhä Yrjö on kaikkien sankarien urhoollinen esikuva. Hän toimi sotilaana Rooman keisarin, Diocletianuksen armeijassa. Urhoollinen kristitty. Marttyyri, jota kidutettiin ja joka sitten teloitettiin. Partiolaiset käyttävät hänestä nimitystä Pyhä Yrjänä. Georgian, Kanadan, Latvian, Konstantinopolin, Genovan, Saksan, Kreikan, Maltan, Etiopian, Serbian, Montenegron, Palestiinan ja Venetsian - sekä ampujien, teurastajien, ratsuväen ja ratsastajien, sankareiden, ristiretkeläisten, peltomiesten, maatyöläisten, viljelijöiden, hevostyöntekijöiden, sukkanauharitareiden, Palestiinan kristittyjen, Portugalin laivaston, satulantekijöiden, romanien, lammaspaimenten, sotilaiden - sekä kuppatautisten, spitaalisten, lepratautisten, ihotautisten, herpes-sairaiden, epidemioista kärsivien - sekä hevosten - ja partiolaisten suojeluspyhimys.

Enkeli Lähteet
Saints.SQPN.com
Catholic Online: Patron Saints
Ralph Woodrow: Pyhimykset, pyhimysten päivät ja symbolit
SKS: Vuotuisjuhlat
Wikipedian pyhimyskalenteri
Wikipedian henkilöesittelyt
Arno Forsius: Dismas - hautausalan yrittäjien ja hautausurakoitsijoiden suojeluspyhimys
Tähtisilmä: Suojeluspyhimys Pyhä Dymphna
Prostituutio: Prostituoitujen suojeluspyhimyksiä
Ortodoksi.net.
Universal Living Rosary Association: St. Philomena, Patroness and Protectress of the Living
Veli Kauranen: Pyhän Barbaran tarina


Pyhä Matteus

"Matteus ja enkeli" - Guido Reni (1575 - 1642). Pyhä Matteus oli yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostolista.
Vero- ja tullivirkailijoiden, pankkiirien, kirjanpitäjien, näyttelijöiden ja taksinkuljettajien suojeluspyhimys.

Lasten suojeluspyhimys

Pyhä Nikolaus on yksi lasten suojelijoista.