Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona
Ranska Hidas marssitahti luo ylevyyden

Videolla yllä näkyy, miten juhlavan hitaasti muukalaislegioona marssii. Marssimisessa ei todellakaan ole vähäisintäkään hätäilyä, ja levollisuudesta tulee tunne ylivertaisuudesta: mitä suotta turhaan kiirehtiä, kun me kuitenkin marssimme sinne, minne pitääkin, eikä meitä voi kukaan estää! Legioonalaisten etenemistä hitaalla marssitempollaan kuvataan "ryömimiseksi". Legioonan marssitahti on 88 askelta minuutissa, kun muiden nykyaikaisten armeijoiden marssitahti on noin 120 askelta minuutissa.

Suurissa yhteisparaateissa muukalaislegioona marssiikin erikoisen marssitahtinsa vuoksi aina viimeisenä. Mutta mitäpä siitä, sillä kaikissa paraateissa, mukana ollessaan, muukalaislegioona saa aina yleisöltä innostuneimman ja kunnioittavimman vastaanoton. Ei voi olla uljaampaa näkyä, kuin hitaasti ja levollisesti etenevä muukalaislegioonan marssiosasto. Näin videoltakin katsottuna tulee tunne, kuinka ikäänkuin aika pysähtyy ja historia havisee näiden marssijoiden mukana.

Syynä hitaaseen marssitahtiin ei ole alunalkaen se mieleen tuleva syy, että näin olisi säästetty voimia ja vähennetty hikoilua, marssittaessa pitkiä matkoja Algerian paahtavan auringon alla. Syy hitauteen on epäselvä, mutta vuonna 1945 tällainen tapa marssia otettiin taas virallisesti käyttöön siksi, että katsottiin sen olevan paluuta muukalaislegioonan juurille. Hidas tahti juontuu siis kauas 1800-luvulle, muukalaislegioonan alkuaikaan.

Muukalaislegioona Kuuntele suuri määrä legioonalaismusiikkia - sivu on englanniksi, mutta linkeistä pääsee videoihin - French Foreign Legion Songs and Marches

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä ja oikealla - Copyright © jean-louis Zimmermann
*Kuva alla - Copyright © Gongashan


Ranskan muukalaislegioona
Marssilaulut ovat legioonan vanha traditio

Muukalaislegioonassa on kautta aikain harrastettu runsaasti marssilaulua harjoitustenkin yhteydessä. Yksikön vetäytyessä maastosta, päivän harjoituksista illansuussa kohti kasarmia, kaiuttavat legioonalaiset marssiessaan yhteislaulua.

Yleensä laulu sujui hyvin, koska laulamista harrastettiin niin paljon. Jos laulu ei kuulostanut osastoa komentavan upseerin korvissa oikein hyvältä, hän saattoi komentaa koko osaston hakemaan välillä nuotteja. Se merkitsi juoksemista ja muuta ylimääräistä sulkeista, kunnes nuotit olivat varmasti löytyneet.

Muukalaislegioonalla on tavaton määrä omia, erilaisiin tilanteisiin sopivia marssejaan ja marssilaulujaan. Niitä on koottu ihan kirjoiksikin asti.

Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © jean-louis Zimmermann
Ranskan muukalaislegioona kenttäoloissa

Paraatimarsseissaan legioonalaiset marssivat kauniissa univormuissaan hitaasti ja ylväästi, mutta nykypäivän taistelutilanteissa on välineiden ja vauhdin oltava ihan toista luokkaa. Esittelyvideolla tämän ajan Ranskan muukalaislegioona maalla, merellä ja ilmassa, varustautuneena kaikin, nykyaikaisen sodankäynnin asein, varustein ja menetelmin.

Kontrastina videolle, kuvassa oikealla Ranskan muukalaislegioona hyökkää aavikolla toisen maailmansodan aikana, Bir Hakeimin taistelussa 1942.

Bir Hakeimin taistelu oli toisen maailmansodan taistelu, joka käytiin 26. toukokuuta - 11. kesäkuuta 1942 Erwin Rommelin johtaman Saksan Afrikan-armeijan ja Marie Pierre Koenigin johtamien Vapaan Ranskan joukkojen välillä Bir Hakeimissa Libyassa.

Vapaan Ranskan joukot viivyttivät Rommelin joukkoja 16 päivän ajan ennen perääntymistään ja antoivat näin liittoutuneiden joukoille aikaa ryhmittyä uudelleen ja organisoida puolustusta El Alameinissa.
Ranskan muukalaislegioona
Ranskan muukalaislegioona
Toinen maailmansota - Pohjois-Afrikka

Kuvassa on ranskalaisia ja amerikkalaisia sotilaita joko Marokossa tai Algeriassa vuonna 1943. Amerikkalaisia ovat vasemmalta ensimmäinen, kolmas ja seitsemäs ja kaikki muut ovat ilmeisesti ranskalaisia. Toisena vasemmalta voi olla ranskalainen poliisi, ei sotilas - mutta tarkemmat tiedot kuvasta puuttuvat. Ilmeisesti Ranskan ilmavoimien henkilöstöä on kuudes herra vasemmalta. Lentokone taustalla on Douglas C-47 Dakota, joka on DC-3:n sotilasversio.

Voit klikata kuvasta tarkasteluusi isomman version.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla - Copyright © John Atherton


Kuvassa oikealla, sotilas Afrikasta toisen maailmansodan ajoilta, vuodelta 1943. Tarkemmat tiedot kuvasta puuttuvat.

Päähineenä olevan fetsin kokardissa on ilmeisesti norsu ja ehkä juuri tuon kokardin avulla tutkivan salapoliisin olisi mahdollista selvittää miehen kansallisuus. Tämän eksoottisen, alibaba-tyyppisen sotilaan kasvoilla, poskilla ja otsassa on koristekuviointeja, jotka on saatu aikaan ihoa uurtaen. Mainitaan varmuuden vuoksi, että hän ei ole muukalaislegioonalainen.

Länsi-Afrikka
*** tunturisusi.com linkit ***