Rion Olympialaiset
Brasilia Brasilia

Brasilia tunnetaan parhaiten sademetsistään, mutta se on myös kulttuuriltaan rikas ja monipuolinen. Latinalaisen Amerikan suurvalta Brasilia ei ole niinkään vain maantieteellinen, kuin historiallinen ja väestöllinen kokonaisuus. Brasilia on entinen Portugalin Etelä-Amerikka. Siinä, missä Espanjalle kuuluneet alueet pirstoutuivat lukuisiksi, pienemmiksi valtioiksi, pysyi Brasilia itsenäistymisvaiheessaan yhtenä ja koossa. Sen yhtenäisyyttä ylläpiti tuolloin ja ylläpitää edelleenkin koko kansan yhteinen menneisyys ja yhteinen kieli, jolle pohjalle on ollut hyvä rakentaa yhä parempaa Brasiliaa.

Valtavan kokonsa vuoksi Brasilia näyttäytyy hyvin erilaisena riippuen siitä, missä milloinkin ollaan. Brasilia on vastakohtien maa. Brasiliaa ovat suuret, teollistuneet miljoonakaupungit, lauhkeailmastoinen eteläosa, kuivat ja kurjan näköiset koillisseudut, villi ja vieläkin suurelta osiltaan tutkimaton Amazonas, pampa ja savanni, trooppiset metsät ja Välimeren seutuja muistuttavat rannikot, kylät ja valtavat, kaukana toisistaan olevat maakartanot.

Jakautumisia

Brasilia jakautuu pinnanmuotojen perusteella kolmeen alueeseen: Amazonasin alankoon, maan osuuteen Guayanan ylängöstä ja etelän ylänköön.

Ilmasto-olojensa, luonto- ja säätyyppien mukaisesti Brasilia jakautuu lukuisiin erilaisiin alueisiin, joissa yhtä ääripäätä edustaa trooppinen sademetsä ja toisenlaista ääripäätä ylänköalue lumisateineen ja neljine vuodenaikoineen. Näiden olosuhteiden väliin jää lukuisia eri tavoin määriteltäviä luonto- ja säätyyppejä, kuten esimerkiksi sertão. Se on Brasilian kuivaa sisämaata, jossa esiintyy kaikkia kuivuusasteita, kallioisesta autiomaasta hieman viljavampiin saarekkeisiin.

Brasilia jakaantuu karkeasti vauraaseen etelään ja köyhään pohjoiseen, jossa asuu pääasiassa alkuperäisväestöä. Tulo- ja varallisuuserot kansalaisten piirissä ovat suuria.

Brasilian maasto on hyvin vaihtelevaa. Pohjoisessa osassa maata sijaitsevat Amazonin sademetsät, kun taas eteläinen osa koostuu vuoristoisista ja metsäisistä savanneista.

Brasilia koostuu 26 osavaltiosta (estado) ja osavaltioiden ulkopuolella olevasta liittopiiristä (distrito federal).

Tuhansien värivivahteiden kirjo

Brasilialaisten ihonvärien skaalana on tuhansien värivivahteiden kirjo. 1500-luvulta alkaen, emämaasta Portugalista maahan saapui aluksi lähes yksinomaan vain miehiä. Naisia edustivat vain jotkut harvalukuiset seikkailijattaret ja ilotytöt.

Portugalista saapuneilla miehillä ei ollut minkäänlaisia estoja siinä suhteessa, että kenet he valitsivat puolisokseen, vaan kuumasti kävivät vaimoina sopiviksi kaikki paikalliset intiaaninaisetkin. Kirkko toki tuomitsi nämä seka-avioliitot tekohurskaaseen tapaansa, mutta se ei laisinkaan tahtia hiljentänyt, ja maahan alkoi syntyä tuhansittain lapsosia mitä erivärisimmin hipiöin.

Yhdellä maanviljelijällä saattoi olla useampia vaimoja ja jalkavaimoja, joiden joukossa oli valkoihoisia eurooppalaisia, puna-ruskeaihoisia intiaaneja, suklaanvärisiä mulatteja ja orjiksi rahdattuja kiiltopikimustia Afrikan "neekereitäkin", kuten mustia tuolloin vielä kutsuttiin. Vanha kirja määrittelee brasilialaisten kansakunnan "omalaatuiseksi seokseksi", joka on yhdistelmä "valkoisiksi liian tummaihoisia valkoisia, ja neekereiksi liian vaaleita neekereitä".

Sotaa köyhyyden nujertamiseksi

Brasiliassa miljoonat ihmiset elävät köyhyysrajan alapuolella, mutta maassa ponnistellaan, jotta köyhyys muine ongelmineen saataisiin poistetuksi. Köyhyys ja siihen yhdistyvä rikollisuus aikaansaavat maassa paljon pahaa, ja kärsijöinä ovat usein myös lapset. Heistä lukemattomat elävät faveloissa ja kaduilla.

Viime aikojen uutiset ovat olleet rohkaisevia. Vuonna 2013 uutisotsikoissa todettiin: Brasilia näyttää mallia köyhyyden vähentämisessä. - Brasilia on onnistunut siinä, missä muilla nousevilla talouksilla on vielä petrattavaa: se on kyennyt siirtämään talouskasvun hyödyn myös köyhimmille kansalaisilleen. Brasilian presidentti Dilma Rousseff on pitänyt köyhyyden hävittämistä tärkeimpänä tehtävänään ja hän on julistanut sodan köyhyyttä vastaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sambakarnevaaleista yllä, Copyright © papagaio-pirata
*Kuva Brasilian presidentistä Dilma Rousseffista oikealla, Copyright © Roberto Stuckert Filho/Presidência da República
*Kuva favelan nuorista oikealla, Copyright © alobos Life
Dilma Rousseff

Brasilian presidentti, Dilma Rousseff. Brasilian parlamentti äänesti 12. toukokuuta 2016 luvuin 55 - 22 Rousseffin puoleksi vuodeksi pois virastaan, koska hänen epäillään kaunistelleen maan talouslukuja varmistaakseen uudelleenvalintansa vuoden 2014 vaaleissa ja hän joutuu asiasta myös syytteeseen oikeudessa. Hänen tilalleen väliaikaiseksi presidentiksi nimitettiin hänen varapresidenttinään toiminut Michael Temer.

Rion lapsia

Favelan nuoria. Heistä monet kulkevat joukkioina kaduilla, ryöstäen röyhkeästi kaduilla kulkijoita "keskellä kirkasta päivää, mistään piittaamatta". Hyvin moni kisaturisti on menettävä käsitavaroitaan näille nuorille - mikä on tietysti hyvin valitettavaa. Youtuben realityvideot osoittavat, miten tavarat viedään niin, että uhrilla ei ole mitään mahdollisuuksia. Tosin, joskus käy niin, että ryöstön kohde iskeekin takaisin ja silloin ryöstäjä puolestaan juoksee lujaa.
Rion Olympialaiset
Rio 2016 Katso kuva yltä kokonaisena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Rio de Janeiro, Copyright © Kaleenxian
*Kuva sivun yläreunassa, Copyright © Juliana Swenson
*Kuva oikealla sambatanssijasta, Copyright © Team at Carnaval.com Studios
*Kuva oikealla umarannalta, Copacabanasta, Copyright © alobos Life


Brasilia

Tyttökaksikko, Duas meninas - Ruas do Centro Histórico de São Luís, Maranhão, Brasilia - klikkaa kuvasta iso.

Brasilia

Alkuiltaa - Ruas do Centro Histórico de São Luís, Maranhão, Brasilia - klikkaa kuvasta iso.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - São Luís, Maranhão, Brasilia - Copyright © Maxwell Mariano


Brasilian löytyminen vuonna 1500

Ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Brasilian rannikolle 22.4.1500. Kun portugalilaisen Pedro Alvares de Cabralin alukset tuolloin ankkuroituivat tuntemattoman maan rannan läheisyyteen, tulijat eivät aluksi tieneet edes sitä, olivatko he saapuneet saarelle vaiko mantereelle.

Oma lukunsa ja tarinansa oli de Cabralin joutuminen Amerikkaan ja siellä Brasiliaan, sillä hän oli muka saanut kuninkaaltaan Emanuel I:ltä käskyn seurata purjehtien Vasco da Gaman reittiä, eli purjehtia rantavesiä pitkin Afrikan ympäri. Sen, että de Cabral "hieman" harhaantuikin reitiltä ja purjehti yli Atlantin Amerikkaan, kerrottiin johtuneen "yllättävästä tuulesta", joka Kap Verden tienoilla oli tarttunut portugalilaisten karaveleihin ja kuljettanut ne mukanaan länteen.

Todellisuudessa edellä esitetty oli peitetarinaa, sillä mitä todennäköisimmin de Cabralilla oli salaisena tehtävänään tunkeutua espanjalaisten vastikään löytämille alueille, ottaa selvää niiden rikkauksista ja saada niistä alistetuksi omat osansa myös Portugalin kuninkaan suojelukseen, toisinsanoen omistukseen.

Nykyisin tämä Salvadorin ja Rio de Janeiron välissä oleva maihinnousupaikka on nimeltään Porto Seguro, mutta portugalilaiset kutsuivat sitä ensin Vera Cruziksi ja sitten Santa Cruziksi.

Tulijat kyllä totesivat saapuneensa uuteen maailmaan, jossa oli miellyttävä ilmasto, mutta mitään suuria rikkauksia ainakaan jalometallien muodossa he eivät löytäneet. Itse asiassa Brasilian olot muistuttivat aika paljon vanhan maailman olosuhteita. Silti, kaikenlaista uuttakin löytyi. Aivan aluksi löytyi hiilenvärinen puu, pau brasil, joka soveltui väliriaineteollisuuden raaka-aineeksi ja joka antoi nimen koko maalle.

Konkistadoreillahan oli mielessään aina vain ja ainoastaan yksi asia: kulta ja smaragdit, Euroopassa niin ihaillut vihreät jalokivet. Kullan ja muun ryöstettäväksi kelpaavan aarteiston puutteen vuoksi Brasilia jäi elämään hiljaiseloaan vielä kolmeksikymmeneksi vuodeksi, sillä portugalilaiset jatkoivat purjehduksiaan tuottoisammille seuduille. Näiltä kiireiltään ehdittyään portugalilaiset palasivat Brasiliaan ja perustivat sinne läänityslaitoksen, joka jo Euroopasta oli katoamassa. Rannikko jaettiin neljääntoista likipitäen samansuuruiseen alueeseen ja koko sisämaa ositettiin rannikkoalueelta lähtevin itä-länsi-suuntaisin rajalinjoin pitkiksi kaistoiksi. Tämän jälkeen alkoi asuttamiskausi ja portugalilaiset ottivat käyttöönsä vähitellen koko maan.

Kultaa 1700-luvulla

Vaikka ensimmäisinä Brasiliaan tulleet eurooppalaiset eivät maasta kultaa löytäneetkään, valmiiden esineiden ja harkkojen muodossa, jotka olisi voinut anastaa ja lastata sellaisenaan laivoihin - löytyi Brasiliastakin sitten myöhemmin maan kätköistä kultaa yllin kyllin. Minas Geraisista löydettiin 1700-luvulla kultaa niin, että Brasilia oli sadan vuoden ajan maailman johtava kullantuottaja. Maailman kullasta tuli noina vuosina 85 % Brasiliasta. Kulta saatiin maasta ajan alkeellisilla kaivuumenetelmillä ja ennen muuta Afrikasta rahdatulla orjatyövoimalla. Orjakauppa kasvoikin kullan vuoksi vieläkin suuremmaksi, kuin edeltäneellä vuosisadalla.

Luonnollisestikaan brasilialaiset ainakaan kansana eivät mitenkään hyötyneet noista suurista kultavirroista, vaan kaikki rahdattiin Eurooppaan. Elettiinhän siirtomaa-aikaa, jolloin koko muu maailma oli olemassa vain sitä varten, että sen rikkauksia voitiin riistää Eurooppaan. Suurin osa kullasta tuli Portugaliin, jossa sitä käytettiin vuoden 1755 tuhoisassa maanjäristyksessä vaurioituneen Lissabonin jälleenrakentamiseen, kirkkojen ja luostareiden pystyttämiseen, ja äärimmäisen suuruudenhulluun ja irstaan nautiskelevaan hovielämään. Portugali ja Espanja käyttivät myös näin saamiaan kultasaaliita idän kaupankäynnissä.

Kultaa 2010-luvulla

Joulukuussa 2010 Brasilia oli maailman maiden kultavarantolistalla sijalla 50, ja sillä oli tuolloin kultaa valtion holveissa 33,6 tonnia eli 33 600 kg. Listan kärkipaikalla oli USA, 8 133,5 tonnia. Suomi oli sijalla 44, kultaa 49,1 tonnia.

Portugali on listalla sijalla 14 ja sillä oli kultaa 421,6 tonnia. Siis lähes kymmenen kertaa enemmän, kuin Suomella. Olisiko noilta siirtomaa-ajoilta jääneitä kultavarantoja sitten vieläkin Portugalin holveissa. Ilmeisesti. Portugali on ovelasti säästänyt omat kultavaransa ja ottanut halpaa "lainaa" EU:lta, mutta se on jo toinen tarina.

Kultaa löytyy Brasiliasta edelleenkin, sillä kullantuottajamaiden listalla Brasilian sijoitus on vaihtelevasti vuosittain sijalla 11 - 15. Maassa tuotetaan kultaa vuodessa 40 - 75 tonnia. Tämä kulta ei tietenkään päädy valtion holveihin, vaan kullan omistavat ja käyttävät sitä louhivat kaivosyhtiöt.

Brasilian bruttokansantuote

Yhdistyneet kansakunnat luetteloi vuonna 2012 maailman maat bruttokansantuotteidensa mukaisesti järjestykseen. Tällä listalla Brasilia oli sijalla seitsemän, ja sen BKT oli 2 254 109 miljoonissa USA:n dollareissa. Suomi oli tällä listalla sijalla 41, BKT 247 389.

Asukaskohtaisen bruttokansantuotteen vertailussa Brasilia on vasta sijalla 79 (12 221 USA dollaria). Suomi on tällä listalla sijalla 24 (35 617 USA dollaria).

Lähteet
Sijoitakultaan.fi: Kullantuottajat 2010
Wikipedia: Luettelo maailman kultavarannoista, Luettelo valtioista bruttokansantuotteen mukaan
Rantapallo
Valitut Palat: Suuri maailmantieto
Kaunis maailma: Amerikka
Suomen suurlähetystö: Brasilia
Lomamatkailija.com: Rio de Janeiro, Brasilia - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat
Äkkilähtö.fi: Rio de Janeiro
Iltalehti: Rio de Janeiro
Anna&Ellit: Rio de Janeiro – Kumpuilevaa kauneutta
Mondo, Heikki Valkama: Johdatus Rioon
Kauppapolitiikka: Brasilia: maatalous ja kansainvälinen kauppa/matkalla maailman vilja-aitaksi - jos vain kehittyneet maat suovat
Globalis: Brasilia
Brasilianrantoja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copacabanasta, Copyright © alobos Life


Brasilian itsenäistyminen - keisarikunnaksi vuonna 1822

Brasilia itsenäistyi, erilaisten asiaankuuluvien hovimutkien jälkeen, lopulta varsin vaivattomasti 7.9.1822. Itsenäisen Brasilian luonnollisestikin synnytti Portugalin hovi. Itsenäisyyspäiväjulistus oli seurausta Portugalin sisäpoliittisesta kehityksestä. Napoleonin joukkojen tunkeutuminen Iberian niemimaalle pakotti kuningas Juhana VI:n hoveineen siirtämään valtakuntansa pääkaupungin 1807 Napoleonin tieltä Amerikkaan ja siellä Rio de Janeiroon. Wienin kongressin jälkeen Brasilian kolonia ylennettiin 16. joulukuuta 1815 kuningaskunnaksi, mikä merkitsi siirtomaan ja emämaan saattamista poliittisesti yhdenvertaisiksi. Vasta huhtikuussa 1821 kuningas Juhana VI purjehti Brasiliasta takaisin kotiinsa Portugaliin, ja luovutti hallituksen hoidon pojalleen Dom Pedrolle.

Juhana VI

Portugalin kuningas Juhana VI, joka on jäänyt elämään historian lehdille yhtenä kaikkein tyhmimmän näköisistä kuninkaallisista - katso ja totea itse, kuva yllä - toimitti Brasilian hallitsijaksi oman poikansa, Pedro I:n. Vielä yrittivät Portugalin valtiopäivät panna kapuloita itsenäistymisen rattaisiin, mutta kaikki vastustus katosi, kun Pedro I huudahti teatraalisesti: "Itsenäisyys tai kuolema!" Näin Brasiliasta tuli itsenäinen keisarikunta ja Pedro I:stä keisari.

Rio de Janeirossa syntyneen kirjailijan, Paulo Coelhon ajatelmia

"Elämämme kaikki taistelut opettavat meille jotain - nekin jotka häviämme."

"Unelmien toteuttaminen tekee elämän mielenkiintoiseksi."

"Voitto voi antaa itseluottamusta, mutta siitä ei saa tulla taakkaa."

"Rakkaus ei ole toisessa ihmisessä vaan meissä itsessämme; me herätämme sen. Mutta jotta se heräisi, tarvitsemme toista."

"Rakastava ihminen, joka odottaa vastarakkautta, tuhlaa aikaansa."

"Elämässä on hetkiä, jolloin ainoa vaihtoehto on menettää tilanteen hallinta."

"Lähde etsimään sitä missä olet hyvä. Mitä paremmin ymmärrät itseäsi, sitä paremmin ymmärrät maailmaa."

"Pidä tätä ohjenuoranasi:
Älä koskaan pöyhkeile nöyrien edessä,
älä koskaan nöyristele pöyhkeiden edessä."


"Tarvitsemme siipiä. Ne näyttävät meille
mielikuvituksen äärettömät horisontit,
kuljettavat meidät kaukaisille seuduille
ja kannattelevat meidät kohti unelmiamme.
Siipien ansiosta pääsemme toisten ihmisten juurille
ja pystymme oppimaan heiltä."


"Kun ihminen ryhtyy miettimään päätöksensä seurauksia,
hän yleensä luopuu koko ajatuksesta
- vaatii suurta rohkeutta ottaa tiettyjä askeleita."


"Jumala on kirjoittanut jokaiselle tien jota kulkea.
Sinun on vain luettava ennusmerkeistä
mitä Hän on kirjoittanut sinun varallesi."
Rion Olympialaiset
Rio de Janeiro

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kaleenxian
Appelsiini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva appelsiinista, Copyright © Douglas Lise
*Kuva jaguaarista, Copyright © Antonio Thomás Koenigkam Oliveira
*Kuva pojasta, Copyright © alobos Life
*Kuva barokkikirkosta, Copyright © Sophia.Mk
*Kuvat vaquerosta, Copyright © Daniel Rocal


Brasilia pähk... appelsiininkuoressa!

 • Amazonin allas - Suurin Brasilian alueista on sademetsien peittämä Amazonin allas, 5 300 000 neliökilometriä. Se kattaa kolmanneksen maan koko pinta-alasta. Sillä virtaa 6 570 km pitkä Amazon lukemattomine sivujokineen. Amazonin sademetsien nimityksenä on inferno verde, vihreä helvetti. Alueen lämpötila on ympäri vuoden noin + 27 C-astetta ja helvetillisen uuvuttavaa yleistunnelmaa lisää korkea kosteus ja valtaisat sateet, 3 000 mm eli kolme metriä vuodessa.
 • Appelsiinit - Lähes 35 % maailman kaikista appelsiineista tuotetaan Brasiliassa ja maa on maailman suurin appelsiinimehun viejä.
 • Arabica - Eniten Brasiliassa viljelty kahvilajike. Kahvin kolme päälajiketta ovat Coffea arabica, Coffea robusta ja Coffea liberica. Brasilia on maailman suurin arabica –kahvin tuottaja.


 • Barokkikirkko

  Barokkikirkko St Francis Church, Ouro Preto, Brasilia - arkkitehti Antônio Francisco Lisboa (1730 - 1814). Klikkaa kuvasta iso.

 • Barokki, arkkitehtuuri - Siirtomaa-ajat ovat jättäneet mitä kauneimman ja pysyvän jälkensä koko latinalaisen Amerikan kaupunkikuvan arkkitehtuuriin. Barokki kehittyi latinalaisessa Amerikassa omia teitään, päätyen hämmästyttävään monimuotoisuuteen. Brasiliassa barokkirakentaminen alkoi 1600-luvun alussa. Minas Gerais, Goiás, ja Rio de Janeiro ovat Brasilian barokin eräitä keskuksia.

  Barokki omaksui latinalaisessa Amerikassa aineksia espanjalaisista mudéjar- ja platereskityyleistä, sekä jesuiittojen Espanjaan ja Portugaliin rakennuttamista kirkoista, joissa oli jäljitelty kuuluisien italialaisten arkkitehtien, kuten Borrominin, Berninin ja Guarinin, sekä Churrigueran kaltaisten espanjalaisten arkkitehtien tyyliä. Barokkiarkkitehtuuria Brasiliassa edustavat esimerkiksi José Cardoso de Ramalhon, Rio de Janeiroon rakennuttama kirkko, Our Lady of Glory of Outeiro (1714 - 1739) - sekä Manuel Cardoso da Sadanhan, Salvadoriin (Bahia) rakennuttama kirkko, Church of Our Virgin of the Conception (1736 - 1765). Barokki ulotti vaikutuksensa arkkitehtuurin ohella myös muuhun kulttuuriin, maalaustaiteeseen, kirjallisuuteen ja runouteen.

  Brasialaiseen sielunmaisemaan, joka on täynnä ja tulvillaan eloa, väriä ja tunnetta, barokki ylellisine ja runsautta pursuilevine muotoineen sopi täydellisesti. Kun Euroopasta tullut matkailija astuu sisälle barokkitemppeliin, niin sisustuksen upea koristelu ja loistavat värit suorastaan häikäisevät hänet. Kirkoissa on koristeellisia alttareita, seinäsyvennyksiä ja rehevämuotoisten kierrekuvioiden peittämiä pylväitä. Pikkulinnut ja kauniit lehvät suojaavat Jeesus-lasta tai Madonnaa, joka viehkeän vienosti hymyillen ojentaa kukkia kyyhkyselle tai kukolle. Kultausten ja hehkuvien väripintojen lomissa on varjostettuja alueita, joiden myötä kaikkea henkeään pidätellen ihasteleva katselija voi lepuuttaa silmiään hetken. Latinalaisen Amerikan kirkoissa vallitsee mystinen tunnelma, jota aistilliset ainekset jonkin verran keventävät. Pylväät ovat saaneet naisellisia muotoja, niistä on tullut karyatideja, joilla on rehevät rinnat, pehmeästi kaartuva vatsa ja ruusunpunaiseksi maalattu napa. Maalaukset kirkoissa ovat lähempänä renessanssin taidekäsitystä, mutta niidenkin yltäkylläisesti väritetyt ja kullatut kehykset ovat mitä puhtainta barokkia.
 • Biopolttoaineet - Brasilia on maailman suurimpia sokeriruo'on tuottajia. Osa sokeriruo’on tuotannosta menee autojen polttoaineeksi, Brasilia on edelläkävijä biopolttoaineissa.
 • Bossa nova - Bossa nova syntyi Copacabanassa erään syrjäisen sivukadun pienessä jazzkapakassa. Roberto Menescal, Carlos Antonio Jobim ja kumppanit keksivät poimia perinteisestä sambasta pehmeimpiä sävyjä ja yhdistellä niitä keinuvaksi musiikiksi. 1950-luvulla syntyneen tanssi- ja musiikkityylin kulta-aikaa oli 1960-luku. Jobimin 1962 säveltämästä Garota de Ipanemasta (Ipaneman tyttö) tuli Astrud Gilberton laulamana maailmanlaajuinen hitti ja bossa novan tunnetuin kappale.
 • Brasilialainen jujutsu - Brasilialaisten Carlos ja Hélio Gracien perinteisten japanilaisten jujutsu- ja judotekniikoiden pohjalta kehittämä kamppailu- ja itsepuolustuslaji.
 • Ei suuria luonnonmullistuksia - Brasiliassa ei ole suuria luonnonmullistuksia kuten maanjäristyksiä, hirmumyrskyjä tai tulivuorenpurkauksia. Sadekaudella tulvat ovat tehneet tuhojaan erityisesti Rio de Janeiron ja São Paulon osavaltioissa.


 • Jaguaari

  Jaguaari, Etelä-Amerikan suurin kissaeläin.

 • Eläimistö - Maailman monimuotoisin luonto löytyy Brasiliasta: nisäkäslajeja on 524, lintulajeja 1800, matelijalajeja 500 ja sammakkoeläinlajeja 500. Kaikkien ryhmien, kuten hyönteisten, lajimäärää ei tunneta. Uhanalaisia lajeja on 202, joista 171:n asuinalue sijaitsee rannikkosademetsässä.

  Brasiliassa elää noin 1800 lintulajia, eli noin 18 % koko maailman lajeista ja yli 1100 niistä Amazonin sademetsissä. Lajeista 250 on sellaisia, ettei niitä esiinny missään muualla. Maassa tavataan 80 kolibrilajia, 70 papukaijalajia ja 21 tukaanilajia.

  Käärmeitä löytyy noin 250 eri lajia, 70 niistä myrkyllisiä. Maassa tavataan miljoonia hyönteislajeja ja siellä on myös eniten sammakkoeläinlajeja maailmassa.

  Sademetsissä eläviä nisäkkäitä ovat esimerkiksi jaguaari (kuvassa yllä), joka on Etelä-Amerikan suurin kissaeläin, kapybarat ja tapiirit. Muita sademetsän eläimiä ovat jättiläiskäärmeet, vampyyrilepakot, jättilierot ja lehdenleikkaajamuurahaiset. Mangrovemetsissä eläviä eläimiä ovat esimerkiksi hyppyravut ja mangroveravut.

  Brasilian savannin eli cerradon asukkeja ovat esimerkiksi seebut, harjasudet, isomuurahaiskarhut ja nandut. Seebut ja muut nautaeläimet ovat ihmisen mukanaan tuomia, sillä alun perin cerradoilta puuttuivat suuret nauta-, antilooppi- ja kengurulaumat ja niiden vastineet.

  Pääosin Brasiliassa sijaitseva Pantanal on maailman suurin tulvatasanko, jonka eläimistö on erittäin runsas: alueella elää 30 miljoonaa alligaattoria, paljon lintuja, kuten haikaroja ja satoja kalalajeja. Pantanal on myös maailman suurimman haikaralajin jabirun esiintymisalue. (Wikipedia)
 • Ilmasto - Pääosin trooppinen ja subtrooppinen, joskin etelärannikolla ja ylängöillä viileämpää. Maa on laaja ja ilmasto vaihtelee sen mukaisesti. Etelä-Brasiliassa on neljä vuodenaikaa ja talvella lämpötila voi laskea pakkasen puolelle. Keskilämpötila Rio de Janeirossa 17 - 24 C-astetta heinäkuussa ja 23 - 29 C-astetta helmikuussa.
 • Itsenäistyminen ja kansallispäivä - Itsenäistyi 7. syyskuuta 1822 ja kansallispäivää vietetään 7. syyskuuta.


 • Kahvi - Brasilia on maailman suurin kahvintuottajamaa. Se tuottaa noin kolmanneksen maailman kahvista. Kahvia viedään Brasiliasta noin 2,9 miljoonaa tonnia vuosittain. Vaikka kahvia tuotetaan noin 70 maassa, niin kolme maata: Brasilia, Vietnam ja Kolumbia – tuottavat yhteensä suurimman osan koko maailman kahvituotannosta.
 • Kahvikaupungit - Suurimpia kahvikaupunkeja Brasiliassa ovat Sao Paulo, Parana ja Minas Geraisis.
 • Kahviplantaasi - Suuri kahvia kasvattava tila. Kahviplantaasit sijaitsevat useimmiten vuoren rinteillä noin 2000 metrin korkeudessa, lauhkealla maalla, Tierra Templadassa. Kahvi kasvina on hyvin herkkä kylmyydelle. Kahvipensas alkaa tuottaa hedelmää kolmen vuoden kuluttua istutuksesta, parhain tuotto saadaan 10-15 vuoden kuluttua istutuksesta.
 • Koko ja pinta-ala - Maailman viidenneksi suurin maa - sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan - ja käsittää lähes puolet koko Etelä-Amerikasta. Pinta-ala 8 514 877 neliökilometriä. Suurempi kuin USA ilman Alaskaa ja 2 200 kertaa suurempi kuin Tanska. Kaksi kertaa suurempi kuin EU. Kaksi kertaa suurempi kuin Intia. Neljä kertaa suurempi kuin Meksiko.
 • Kulttuuri - Brasilian kulttuuri on hyvin monimuotoista johtuen kirjavataustaisesta väestöstä. Maa jakaantuu karkeasti vauraaseen etelään ja köyhään pohjoiseen. Etelässä asuu eurooppalais- ja japanilaistaustaista väestöä. Afrikkalaisperäisistä asukkaista suuri osa elää maan koillisosassa, kun taas intiaanit asuvat suurelta osin maan pohjois- keski- ja länsiosissa. Portugalin kieli yhdistää koko väestöä, ja 1900-luvun puoliväliin asti lähes kaikki kuuluivat ainakin nimellisesti katoliseen kirkkoon. Samba ja capoeira ovat maailmalle levinneitä brasilialaisia lajeja. Rock in Rio -festivaalit ovat kotoisin Brasiliasta. Rio de Janeiron karnevaalit tunnetaan koko maailmassa.

  Brasiliassa on 16 Unescon maailmanperintöluettelon kohdetta, joista kulttuurikohteita ovat Bom Jesus do Congonhasin pyhäkkö, Brasilian kaupunki, Diamantinan historiallinen keskusta, Goiásin historiallinen keskusta, Olindan historiallinen keskusta, Ouro Preton historiallinen kaupunki, Salvadorin historiallinen keskusta, São Luísin historiallinen keskusta ja Serra de Capivaran kansallispuisto. (Wikipedia)
 • Latifundio - fasenda eli fazenda, hacienda, estancia - minifundio - Latifundio on suurtilasta käytetty nimitys Latinalaisessa Amerikassa. Toisia nimiä latifundioille ovat/olivat espanjankielisissä Boliviassa, Meksikossa, Venezuelassa, Chilessä ja Kuubassa hacienda - espanjankielisissä Argentiinassa ja Uruguayssa estancia - ja Brasiliassa fazenda. Yli 500 hehtaarin laajuisten latifundioiden vastakohtana ovat Latinalaisessa Amerikassa olleet minifundiot, monesti alkuperäisasukkaiden alle 5 ha suuruiset pikkutilat.
 • Maan mittoja kilometreinä - Maan pituus on 4 320 km etelästä pohjoiseen ja leveys 4 328 km idästä länteen. Rannikon pituus on 7 400 km ja purjehduskelpoisia vesistöjä on 43 000 km.
 • Maataloustuotanto - Brasilia on maailman suurin kahvintuottajamaa. Brasilia on myös yksi maailman suurimmista sokeriruo'on tuottajista maailmassa. Brasilia on mm. maailman suurin soijan, kahvin, tupakan, naudan- ja kananlihan sekä sokerin viejä. Lähes 35 % maailman kaikista appelsiineista tuotetaan Brasiliassa ja maa on maailman suurin appelsiinimehun viejä. Muita tuotteita ovat mm. kaakao, puuvilla, riisi, peruna, bataatti, maissi, ananashedelmät, kookospähkinät, sisalhamppu ja maniokki. Brasilian maataloustuotanto kasvoi vuosien 1990 - 2003 välillä kaksinkertaiseksi ollen arvoltaan noin 170 miljardia euroa ja 34 prosenttia maan BKT:sta. Brasiliassa maataloustuotannon odotetaan kasvavan enemmän kuin missään muualla: 40 prosenttia vuosina 2010 - 2019. Se on FAOn mukaan tuplasti enemmän kuin tarvittava maailmanlaajuinen kasvu.
 • Pau brasil - Punapuu, aikoinaan Brasilian ensimmäinen vientituote. Puuta käytettiin 1500-luvulla tekstiilien värjäykseen ja maa sai sen mukaan nimensäkin.
 • Pelé - Entinen brasilialainen jalkapalloilija, jota usein pidetään kaikkien aikojen parhaana pelaajana. Hän on lajin ainoa kolminkertainen maailmanmestari.
 • Poliittinen järjestelmä - Brasilia on valtiomuodoltaan liittotasavalta, joka jakautuu 26 osavaltioon sekä erilliseen, maan pääkaupungin Brasílian käsittävään liittovaltion alueeseen (Distrito Federal). Brasilian poliittinen järjestelmä perustuu presidenttijohtoiseen demokratiaan, jossa presidentti on samanaikaisesti sekä valtion- että hallituksen päämies.
 • Pääkaupunki - Brasilia, jonka asukasluku vuoden 2010 väestönlaskennassa oli noin 2,5 miljoonaa asukasta.
 • Real - Brasilian rahayksikkö.
 • São Paulo ja Rio de Janeiro - Brasilian suurimmat kaupungit São Paulo ja Rio de Janeiro sijaitsevat noin 350 kilometrin päässä toisistaan ylänköalueen läheisyydessä. Rio de Janeiro sijaitsee Atlantin rannikolla ja São Paulo noin 50 kilometrin päässä rannikolta, noin 800 metrin korkeudessa. Kumpikaan näistä kaupungeista ei kuitenkaan ole Brasilian pääkaupunki, vaan pääkaupunki on ollut Brasília vuodesta 1960, jolloin Rio de Janeiro menetti asemansa pääkaupunkina. Uusi pääkaupunki päätettiin rakentaa helpottamaan tiheästi asutun rannikon väestöä, mutta edelleen se jää sekä São Paulon että Rio de Janeiron varjoon.
 • Teollisuus, tuotanto, vienti - Brasilia on yksi Etelä-Amerikan teollistuneimmista valtioista ja samalla latinalaisen Amerikan tärkein teollisuusvaltio. Brasilian maanviljelys-, teollisuus- ja palvelusektorit ovat kehittyneitä. Maan taloudellinen tilanne on erittäin hyvä verrattuna muihin Latinalaisen Amerikan maihin. Brasiliassa maataloustuotanto on keskeisessä asemassa, mutta maalla on myös runsaasti muuta tuotantoa. Teollisuus tuottaa mm. selluloosaa ja paperia, kaivostuotteita kuten kultaa ja rautamalmia sekä nahkaa ja nahkatuotteita - sekä autoja, erilaisia koneita, elektroniikkaa, kumituotteita, vaatteita ja tekstiilejä. Brasiliassa on maailman suurimmat rautamalmiesiintymät ja maassa on myös hopeaa, timantteja, mangaania, tinaa, kuparia, bauksiittia, fosfaatteja, kivihiiltä ja maaöljyä. Brasiliassa on myös suomalaisia suuryrityksiä, kuten Metso. Metson Etelä-Amerikan päätoimipiste sijaitsee Brasiliassa, São Paulon osavaltiossa. Metso Automation tunnetaan Brasiliassa erityisesti sellu- ja paperi-teollisuusasiakkaiden parissa, mutta yritys on saanut jalansijaa myös energia- ja hiilivetysektorilla.
 • Urheilu - Urheilussa Brasilia on tunnettu etenkin jalkapallosta. Sen jalkapallomaajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden viisi kertaa vuosina 1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002. Brasilia on kaksi kertaa isännöinyt jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuita vuosina 1950 ja 2014. Vuonna 1950 isäntäkaupunkina toimi São Paulo ja mestaruuden voitti Uruguay, Brasilian jäätyä hopealle. Vuonna 2014 kisojen loppuottelu pelattiin Rio de Janeirossa.

  Merkittävimpiä brasilialaispelaajia ovat olleet muun muassa Arthur Friedenreich, Pelé, Carlos Alberto, Leonardo, Garrincha, Vavá, Zico, Romário, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Neymar, Kaká ja Marta.

  Toinen merkittävä laji Brasiliassa on lentopallo. 2000-luvulla Brasilian maajoukkue on hallinnut miesten puolella kenttiä suvereenisti. Joukkue on voittanut peräti viisi kertaa 2000-luvulla lentopallon maailmanliigan, maailmanmestaruuden kaksi kertaa (2002, 2006) ja vielä olympiakultaa Ateenassa 2004. Merkittävimpiä brasilialaislentopalloilijoita ovat olleet muun muassa Giba, Ricardo Garcia, Sérgio, Gustavo Endres, Murilo, Nalbert, André Nascimento.

  Brasilialla on myös monia menestyneitä formula 1 -kuljettajia, kuten Felipe Massa, Nelson Piquet, Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna ja Rubens Barrichello. Maassa ajetaan myös vuosittain F1-osakilpailu São Paulossa Interlagosin radalla.

  Brasiliassa on kehitetty oma jujutsusuuntauksensa, Brasilialainen jujutsu.

  Capoeira on Brasilian kansallislaji.

  Brasiliassa järjestetään vuoden 2016 kesäolympialaiset Rio de Janeirossa.

  Brasilia on menestynyt myös hyvin judossa. Saavuttaen siinä maailmanmestaruuksia ja useita olympiamitaleita. Tunnettuja judokoita ovat: Leandro Guilheiro, Tiago Camilo ja Flavio Canto. (Wikipedia)


 • Huilisti Huilisti

  Huilistityttö harjoittaa Rion rannoilla bahai-uskoa. Uskonnolla on noin kuusi miljoonaa kannattajaa ympäri maailman. Heistä miljoona on Intiassa mutta suuri määrä myös latinalaisessa Amerikassa. Kuvissa on ilmeisesti Iranin suunnalla uskonsa vuoksi vangittuja bahain harjoittajia.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat huilistitytöstä - Copyright © Comunidade Bahá'í do Brasil


 • Uskonto - Katolinen kristinusko on Brasilian yleisin uskonto. Roomalaiskatolisia 89 %. Maasta löytyy kuitenkin myös protestantteja, juutalaisia, evankelisia herätyskristittyjä sekä afrikkalaisperäisiä henkiuskontoja kuten macumba, candomblé ja umbanda.


 • Vaquero Vaquero

  Naispuolinen vaquero kuvattavana. Klikkaa kuvista isot.

 • Vaquero - Karjapaimenen eli cowboyn nimitys Etelä-Amerikassa.
 • Varoitus maahan matkustaville! - Rikollisuutta suurkaupungeissa. Brasiliassa rikollisuus on ongelma ja erityisesti suurkaupungeissa on oltava valppaana. Rikollisuutta esiintyy erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Rio de Janeirossa, São Paulossa, Curitibassa, Fortalezassa, Recifessä ja Salvadorissa. Passi, lentolippu, suuremmat rahamäärät, arvoesineet ja -korut on syytä säilyttää hotellin tallelokerossa. Pimeällä yksin liikkumista tulee välttää. Vältä mielenosoituksia. (Suomen suurlähetystön tiedote 6.10.2014)


 • Brasilialainen poika

 • Väestö - Brasilian väestössä näkyvät laajan siirtolaisuuden ja sulautumisen seuraukset. Hieman yli puolet väestöstä on eurooppalaisten jälkeläisiä, lisäksi on etnisesti sekoittuneita eurooppalaisia, afrikkalaisia ja intiaaneja.

  Vuoden 2011 väestönlaskennassa 50 % asukkaista ilmoitti olevansa roomalaiskatolisia, 43 % protestantteja.

  Vuonna 2007 arvioitiin, että HIVin kantajia oli noin 0,6 % aikuisväestöstä, kaikkiaan noin 730 000 henkeä. ARVT-lääkitystä olisi tarvinnut noin 230 000 henkeä, ja sitä sai noin 80 % heistä, noin 181 000 henkeä. (Wikipedia)
 • Väkiluku - 202 656 788 eli runsaat 202,5 miljoonaa (2014, Tietolähde: CIA - The World Factbook) - São Paulon kaupungissa n. 18 miljoonaa, Rio de Janeiron kaupungissa n. 8 miljoonaa, Salvador da Bahiassa n. 3 miljoonaa.
 • *** tunturisusi.com linkit ***