Rion Olympialaiset
Kanada Kuva yllä, Kanadassa kamppailtiin 7. - 10.7.2016 yleisurheilun paikoista Rion olympialaisiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Don Voaklander


Suomi Rio de Janeiron Olympialaiset 2016 päättyivät

Upeat Rion olympialaiset ovat ohitse. Kisoissa kaikki sujui hienosti, ongelmia ei ollut ja teeveestä kisoja seuranneelle katsojalle olympialaiset olivat upeat eli täydelliset - sillä tarkennuksella, että jos vain Suomi olisi menestynyt paremmin.

Suomen menestys kisoissa oli ennätyksellisen huono. Suomi sai vain yhden mitalin: Mira Potkonen saavutti olympiapronssin naisten nyrkkeilyssä sarjassa 60 kg. Katso alta Yle Urheilun selvitys kaikista suomalaisten sijoituksista.

Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016 Yle Urheilu: Rio de Janeiron olympialaisten kaikki suomalaissuoritukset

Brasilia Rion Olympialaisten järjestäjän virallinen kisasivusto

Rion Olympialaisten omilta sivuilta voit palata kisatunnelmiin:

Rio de Janeiron kesäolympialaiset 2016 Rio 2016Kellonaika Riossa juuri nyt.

Olympiatuli
Olympiatuli

Olympiasoihtu ja olympiatuli matkallaan Rio de Janeirossa 27.7.2016. Klikkaa kuvia. Tarkka sijainti Paraty eli Parati, Rio de Janeiron osavaltiossa. Paratysta on matkaa kisakaupunkiin, Rio de Janeiroon 243 km.
Usain Bolt

Jamaika Jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt on yksi kaikkien aikojen suurimmista yleisurheilijoista. Hän voitti kultaa Riossa 100 ja 200 metrin pikajuoksuissa, sekä 4 x 100 metrin pikaviestissä. Olympiakultia Usain Boltilla on täten yhteensä yhdeksän.

Bolt on jo ilmoittanut, että Rion olympialaiset jäävät hänen viimeisikseen. Miehen yhdeksästä olympiakullasta kuitenkin todennäköisesti vähennetään yksi, sillä vuoden 2008 pikaviestijoukkueessa kilpaillut Nesta Carter jäi kiinni dopingista alkukesän uusintatesteissä. (Yle Urheilu: Kultajuhlat Usain Boltin tapaan – muina miehinä takaisin stadionille heittämään keihästä!)

Olympiatuli

Olympiasoihtu ja olympiatuli matkallaan Rio de Janeirossa 27.7.2016. Klikkaa kuvaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Usain Boltista - Copyright Steven Zwerink
*Kuva Olympiatulesta - Copyright Agência Brasil Fotografias
Brasilian Puolustusvoimat ja poliisi
Brasilian Puolustusvoimat ja poliisi
Brasilian Puolustusvoimat ja poliisi
Brasilian Puolustusvoimat ja poliisi
Brasilian Puolustusvoimat ja poliisi
Rion nuorisoa
Brasilia Brasilian poliisi ja armeija valmiina Riossa 22.7.2016 - 85 000 miestä ja naista - klikkaa kuvista isot

Myös Brasilian sotilaat osallistuivat poliisien kanssa turvallisuuden ylläpitoon. Rio tunnetaan faveloistaan ja niiden tahoilta rehottavista ryöstöistä, murhista ja kidnappauksista, mutta olympialaisten aikana varauduttiin myös vieläkin pahempaan rikollisuuteen, terrorismiin. Poliisi, armeija ja näiden erikoisyksiköt olivat valmiina.

Turvallisuusjoukkoihin Riossa olympialaisten aikana kuului 85 000 miestä ja naista: 47 000 poliisia ja 38 000 sotilasta. Heillä oli turvattavanaan 10 500 urheilijaa, sekä heidän lisäkseen kaikki muut osallistujat, lehdistö, turistit ja kaupungin asukkaat.
Riossa myös asukkaat olivat valmiina kisojen alkuun. Kuva yllä 1.8.2016 Rion iloisista pojista.

Yhdysvaltain Olympiakomitean johtoon kuuluva Scott Blackmun on kuitenkin tyytyväinen Rion massiivisiin turvajärjestelyihin. Hänen mukaansa sekä kilpailupaikat, että urheilijoiden asuinpaikat ovat kisojen aikana maailman turvallisimpia paikkoja.

Lähteet
*DW.com: Brazilian security forces conduct large-scale anti-terror drill ahead of Rio Olympics
*CNN: Rio Olympics: Brazil vows to be ready in case terror strikes
*MailOnline: Brazilian police arrest 10 people and hunt two more as they smash ISIS plan for terror attacks on Rio Olympics

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright - Ministério da Defesa
*Kuva Rion pojista Copyright - Ninja Midia
Rion Olympialaiset
Fernando Reis
Brasilia Fernando Saraiva Reis

Kuvassa yllä Brasilian raskaansarjan, + 105 kg painonnostaja Fernando Reis (10.3.1990 -). Hänellä on pituutta 187 cm ja painoa oli muuan vuosi sitten 138 kg - ehkä suunnilleen sama nyt. Kuva on otettu 14.7.2016. Fernando Reis oli sijalla 12 Lontoon Olympialaisissa. Siellä hän työnsi 220 kg, tempaisi 180 kg ja yhteistulos oli siten 400 kg.

Fernando Saraiva Reis sijoittui Rion olympialaisissa sarjassaan sijalle 5. Hän tempaisi 195 kg ja työnsi 240 kg. Yhteistulos oli 435 kg.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Agência Brasil Fotografias
Brasilia Rio de Janeiron kesäolympialaiset - Rio 2016 - 5. - 21. elokuuta 2016

Vuoden 2016 kesäolympialaiset järjestettiin Rio de Janeirossa. Ne olivat järjestyksessään 28. kesäolympialaiset ja olympiahistorian ensimmäiset kisat, jotka järjestettiin Etelä-Amerikan mantereella ja toiset jotka järjestettiin Latinalaisessa Amerikassa. Näiden kisojen jälkeen Afrikka on ainoa asuttu maanosa, jossa ei ole ikinä järjestetty kesä- tai talviolympialaisia.

Kisojen avajais- ja päättäjäisnäyttämönä toimi Maracanã, jolla pelattiin myös jalkapalloturnausten loppuottelut. Olympialaisissa kilpailtiin kaikkiaan 42 urheilulajissa. Uusina lajeina Lontoon olympialaisiin verrattuna mukaan tulivat golf ja rugby-7.

Näissä 17 päivää kestävissä kisoissa nähtiin 10 500 kilpailijaa 205 maasta. He tavoittelivat mitaleita yhteensä 306 kisatapahtumassa, joista oli 136 naisten, 161 miesten ja 9 molempien sukupuolten yhteisiä kilpailuja.

Estadio Olimpico João Havelange

Rion olympialaisten yleisurheilunäyttämönä toimi olympiastadion, Estadio Olimpico João Havelange, johon mahtuu 58 000 katsojaa. Kävelytapahtumat pidettiin Parque do Flamengossa ja maratonit Sambódromossa. Kaiken kaikkiaan kisoissa oli 35 eri kilpailupaikkaa.
Francesco Damiani
Italia Francesco Damiani

Italian nyrkkeilyjoukkueen päävalmentaja Riossa oli entinen superraskaan sarjan supernyrkkeilijä Francesco Damiani. Damiani voitti superraskaan sarjan eli yli 91-kiloisten Euroopan-mestaruuden Tampereella 1981 ja Varnassa 1983. Münchenin MM-kilpailuissa 1982 hän aiheutti suuryllätyksen voittamalla kolminkertaisen olympiavoittajan, kuubalaisen Teófilo Stevensonin alkukierroksilla. Lopulta hän saavutti MM-hopeaa hävittyään loppuottelussa yhdysvaltalaiselle Tyrell Biggsille.
Los Angelesin 1984 olympialaisissa Damiani saavutti superraskaassa sarjassa hopeaa. Los Angelesin olympialaisten jälkeen Damiani siirtyi ammattilaiseksi. Hän voitti Euroopan-mestaruuden vuonna 1987.

Kuubalainen superraskaan sarjan nyrkkeilijä Teófilo Stevenson (1952 - 2012), jonka Damiani onnistui voittamaan, on nyrkkeilyn suurimpia legendoja Cassius Clayn eli Muhammad Alin lailla. Teófilo Stevenson voitti kultaa kolmissa olympialaisissa peräkkäin: München 1972, Montréal 1976 ja Moskova 1980. Suomen Pekka Ruokola hävisi Montréalissa ensimmäisessä erässä tyrmäyksellä olympiavoittaja Teófilo Stevensonille.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - Boxing AIBA
Rion Olympialaiset
Rio 2016 Katso kuva yltä kokonaisena.

Maracanã - avajaisten ja päättäjäisten näyttämö

Maracanã kuvissa yllä, oikealla ja alla.

Maracanã on jalkapallostadion Rio de Janeirossa Brasiliassa. Ellipsin muotoinen stadion rakennettiin vuoden 1950 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja varten ja vihittiin käyttöön 26. kesäkuuta 1950. Stadionin virallinen nimi on Estádio Jornalista Mário Filho edesmenneen urheilujournalistin mukaan, mutta stadion tunnetaan yleisesti nimellä Maracanã, koska se sijaitsee Maracanãn kaupunginosassa Avenida Maracanã -nimisen kadun ja Rio Maracanã -nimisen joen varrella.

Stadionilla pidettiin 2016 kesäolympialaisten avajaiset ja päättäjäiset, ja se toimi myös kisojen jalkapallon pääareenana. (Wikipedia)
Maracanã

Uudestisyntynyt jalkapalloilun pyhä temppeli

Maracanã tunnetaan nimellä "Templo sagrado no país do futebol" - Pyhä temppeli jalkapalloilun maassa. Lukuisat suuret nimet ja henkilöt aina paavista lähtien ovat kunnioittaneet tätä legendaarisen maineen ja kunnioituksen omaavaa stadionia käynneillään. Vuodesta 2010 vuoteen 2013 saakka stadionilla tehtiin suuria korjaus- ja muutostöitä, joidenka yhteydessä mm. istuimisto ja kattorakenteet uusittiin. Polytetrafluorietyleenillä päällystetty lasikuitukatto suojaa nyt sisäpuolen katsojapaikoista 95 %. Tuolien värit keltainen, sininen ja valkoinen yhdessä jalkapallokentän vihreän kanssa muodostavat Brasilian kansalliset värit. Stadionin värimaailmaa on myös julkisivun harmaa. (world-architects: Maracanã-Stadion - Estãdio Jornalista Mãrio Filho)

Maracanã
Rion Olympialaiset
Yllä kuvassa Olympiakylä, eli urheilijoiden majapaikat 28.7.2016.

Rion olympialaisten viralliset maskotit Vinicius ja Tom

Vinicius, joka on yhdistelmä kaikkia Brasilian eläimiä, oli Rion olympialaisten virallinen maskotti. Tom, joka on yhdistelmä Brasilian sademetsien kasveista, oli puolestaan Rion paralympialaisten virallinen maskotti. Maskotit kuvaavat Brasilian kansan monimuotoisuutta ja elämäntapaa sekä luonnon ympäristöä.

Sarjakuvamaiset pehmomaskotit ovat osa jättimäistä olympiabisnestä. Kisajärjestäjät odottivat, että olympialaisten "kisarihkamaa" - kaikkiaan noin 12 000 tuotetta - myytäisiin yhteensä yli 320 miljoonalla eurolla.

Maskottimyynnin uskotaan olevan lähes 25 prosenttia koko olympiatavaramyynnin liikevaihdosta.

Vinicius Tom
Copacabana

Rio de Janeiron tunnetuimpiin kohteisiin kuuluu Copacabana puolikuun muotoisine hiekkarantoineen ja ylellisine hotelleineen, teattereineen ja ravintoloineen. Copacabanan neljän kilometrin pituisella hiekkarannalla viihtyvät tuhannet auringonpalvojat, mutta rannalla ja sen tuntumassa myös urheillaan ja järjestetään hiekkajalkapallon ja -lentopallon maailmanmestaruuskilpailuja.

Rion olympialaisissa Copacabanan lukuisat urheilukeskukset ja alueet - Fort Copacabana, Flamengo Park, Lagoa Stadium, Marina da Glória - toimivat useiden kisalajien, kuten uinnin, soudun, rantalentopallon, kävelyn, triathlonin ja maantiepyöräilyn tapahtumapaikkoina.

Uusina lajeina Rion olympialaisissa golf ja rugby-7

Aivan uusia lajeja eivät golf ja rugby ole, sillä molemmissa on kilpailtu aiemminkin olympialaisissa. Rugby-7 on rugby-pelin muoto, jossa kummallakin joukkueella on kentällä kerralla seitsemän pelaajaa.

Edellisistä näiden lajien olympiakisoista on kuitenkin kulunut jo hyvin pitkä aika. Golf on aiemmin ollut kahdesti kesäolympialaisten lajina, edellisen kerran vuonna 1904 St. Louisissa, Yhdysvalloissa, jolloin olivat III kesäolympialaiset. Rugbykin on ollut aiemmin neljä kertaa kesäolympialaisten lajina, mutta edellinen kerta oli vuonna 1924 Pariisin kesäolympialaisissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Estádio Olímpico João Havelange, Copyright © Jorge from Brazil
*Kuva Maracana sisältä, ylempi - Copyright © sama093
*Kuva Maracana sisältä, keskimmäinen - Copyright © Globovisión
*Kuva Olympiakylästä - Copyright © Agência Brasil Fotografias
*Kuva Maracana ulkoa, ilmakuvassa - Copyright © Daniel Basil
Rio de Janeiro
Brasilia Auringonpalvojia Rion rannoilla

Copacabana, Rio de Janeiro, Brasilia.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © alobos Life
*** tunturisusi.com linkit ***