Rion Olympialaiset
Brasilia "Kerran varhain iltayöstä laivamme laski Rio de Janeiron satamaan..."

Rio de Janeiro sijaitsee Brasilian kaakkoisosassa Atlantin valtameren rannikolla Etelä-Amerikassa. 1950-luvun suositussa merimiestangossa laulettiin kaihoisasti siitä, kuinka laskeuduttiin hyvin kaukaisen ja eksoottisen, suorastaan satumaisen Rio de Janeiron satamaan. Näin tehtiin ihan todellisuudessakin. Rio de Janeirossa oli suomalaisten merimiesten lähetysasema ja sieltä kuunneltiin Suomessa 1950-luvulla joulun aikaan radiosta suomalaisten merimiesten joulunvietosta Riossa ja kaipuusta takaisin Suomeen.

Satamakaupunkihan Rio de Janeiro on edelleenkin. Se on samalla myös kauppa-, pankki- ja teollisuuskeskus sekä suurkaupunki - asukkaita runsaat 6 miljoonaa, koko metropolialueella yli 12 miljoonaa. Rio, joksi sitä myös nimitetään ilman de Janeiroa, on myös Brasilian entinen pääkaupunki vuosilta 1763 - 1960. Rio de Janeiro on ollut myös Portugalin pääkaupunki vuodesta 1808 vuoteen 1821 asti. Portugalin peruina Brasiliassa ja Rio de Janeirossa pääkielenä on portugali, brasilianportugali. Yli puolella Rio de Janeiron väestöstä sukujuuret ovat eurooppalaiset.

Kaupungin nimi Rio de Janeiro tarkoittaa "Tammikuun jokea", sillä portugalilaiset saapuivat seudulle uudenvuodenpäivänä vuonna 1502. Brasiliassa kaupunki tunnetaan myös lisänimellä Cidade Maravilhosa, "Suurenmoinen, ihmeellinen kaupunki". Portugalilaiset perustivat kaupungin alun perin linnakkeeksi taistelussaan ranskalaisia vastaan. Sittemmin Riosta muodostui tärkeä kauppasatama, jonka kautta maan luonnonrikkauksia laivattiin Eurooppaan.

Rio de Janeirossa lämpötilat pysyvät korkeina ympäri vuoden. Joulukuusta helmikuulle ulottuva kesäkausi on kuuma ja kuiva, ja lämpötilat nousevat helposti +30 asteen paremmalle puolelle. Heinäkuulta syyskuulle kestävä talvikausi on pilvinen, mutta tällöinkin elohopea pysyttelee +20 asteen tietämissä.

Rio on useiden suurkaupunkien tapaan äärimmäisten vastakohtien kuhiseva näyttämö, jossa kohtaavat hyvyys ja pahuus, rumuus ja kauneus, äärimmäinen rikkaus ja köyhyys.

Kuvassa oikealla favelan, köyhien asuttaman kaupunginosan mitä suloisimpia lapsia.

"Jumala loi maailman kuudessa päivässä - ja pyhitti seitsemännen Riolle".

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sambakarnevaaleista yllä, Copyright © papagaio-pirata
*Kuva lapsista oikealla, Copyright © Candace Moses
Rion lapsia
Rion Olympialaiset
Rio 2016 Katso kuva yltä kokonaisena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Guanabaralahti, Rio de Janeiro, oikealla Sokeritoppa, Copyright © Leandro Neumann Ciuffo
*Kuva sivun yläreunassa, Copyright © Juliana Swenson
*Kuva oikealla sambatanssijasta, Copyright © Team at Carnaval.com Studios
*Kuvassa alla bateria, Copyright © Circuito Fora do Eixo
*Kuva sivun alareunassa, Jalkapalloa Brasilia - Japani, Copyright © Singapore Sports Council


Bateria

Rio de Janeiro - kumpujen ja kukkuloiden kaupunki

 • Bateria - sambakoulun rytmi-/soitinryhmä - kuvassa yllä.


 • Bikinit ja minibikinit - Bikinit ja vieläkin pienemmät bikinit ovat olennainen osa Rioa ja erityisesti sen rantaelämää.
 • Bossa nova - Bossa nova syntyi Copacabanassa erään syrjäisen sivukadun pienessä jazzkapakassa. Roberto Menescal, Carlos Antonio Jobim ja kumppanit keksivät poimia perinteisestä sambasta pehmeimpiä sävyjä ja yhdistellä niitä keinuvaksi musiikiksi. 1950-luvulla syntyneen tanssi- ja musiikkityylin kulta-aikaa oli 1960-luku. Jobimin 1962 säveltämästä Garota de Ipanemasta (Ipaneman tyttö) tuli Astrud Gilberton laulamana maailmanlaajuinen hitti ja bossa novan tunnetuin kappale.
 • Campo de Santana - Kaupungin historiallisesti merkittävin puisto on Campo de Santana. Vuonna 1822 Brasilian hallitus julistautui Campo de Santanassa itsenäiseksi Portugalin vallan alta.
 • Candelaria-kirkko - Rio de Janeiron suurin kirkko Candelaria Church on rakennettu 1775 - 1811, ja se on omistettu Siunatulle Neitsyeelle joka valaisee tietä taivaaseen kynttilöillään. Kirkon arkkitehtuuri edustaa neo-klassista, italialaista tyyliä.
 • Capoeira - Brasilialainen liikuntalaji, jolla on kamppailulajin, tanssin ja fyysisen pelin piirteitä.
 • Carioca - Riossa syntyneen brasilialaisen nimitys.
 • Copacabana - Kaupungin kuuluisa hiekkaranta. Rio de Janeiron tunnetuimpiin kohteisiin kuuluu Copacabana puolikuun muotoisine hiekkarantoineen ja ylellisine hotelleineen, teattereineen ja ravintoloineen. Copacabanan neljän kilometrin pituisella hiekkarannalla viihtyvät tuhannet auringonpalvojat, mutta rannalla ja sen tuntumassa myös urheillaan ja järjestetään hiekkajalkapallon ja -lentopallon maailmanmestaruuskilpailuja.
 • Escola de samba - Sambakoulu.
 • Favela - Portugalinkielinen termi, joka tarkoittaa köyhien asuinaluetta, slummia. Rikollisuus rehottaa faveloissa, joihin poliisitkin työntyvät vain vahvasti aseistettuina osastoina. Faveloita löytyy Rion ohella jokaisesta brasilialaisesta kaupungista, pienestä ja suuresta. Köyhä väestö asuu niissä, ja köyhyys tuo mukanaan usein ongelmia: rikollisuutta, huumeita ja tappoja.
 • Homot ja muut poikkeavat tervetulleita - Rio de Janeiro on homoystävällinen kaupunkilomakohde, jossa on hyvin eloisa homoyhteisö. Transseksuaalisuuden erilaisia muotoja on kaupungissa loputon kirjo.
 • Ipanema - Rion hyvin tunnettu ja suosittu kaupunginosa hiekkarantoineen Atlantin rannalla. Rantamaisema on kuuluisa kuvioidusta jalkakäytävästään ja Leblonin päässä kohoavasta Dois irmãos (Kaksi veljestä) -vuoresta. Ipanema on jaettu erilaista rantakansaa houkutteleviin alueisiin, postoihin. Posto 9 on esimerkiksi mielletään trendiväen alueeksi siinä, missä posto 11 kutsuu lapsiperheitä.
 • Jalkapallo - Jalkapallo on Brasilian kansallisurheilulaji. Jalkapallo-into näkyy Rionkin kaduilla, puistoissa, klubeilla ja ennen kaikkea stadionilla. Rion joukkueista suurimmat ja suosituimmat ovat Botafog, Flamengo, Fluminense ja Vasco. Rion jalkapallostadion Maracanã on maailman suurin "jalkapallotemppeli".
 • Jardin Botanico - Rio de Janeiron Jardin Botanico eli kasvitieteellinen puutarha on huumaava matka vehreään tropiikkiin keskellä kaupunkia.
 • Kaksi veljestä - Dois irmãos, Rion vuoria.
 • Karnevaalit - Rion tunnusmerkkejä ovat Rion sambakarnevaalit.
 • Kyttyräselkä ja Kristus - "Kyttyräselkä" eli Corcovado-kukkula, jonka laella on 710 metrin korkeudessa käsiään levittävä ja kaupunkia katseleva, vartioiva ja syleilevä "Christo Redentor", Kristus-patsas. Se on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä. 38-metrinen Kristus symboloi luonnollisestikin kristinuskon suurta merkitystä brasilialaisille. Patsaan luoja on kuvanveistäjä Paul Landoviski, ja sen rakennutti insinööri Heitor da Silva Costa vuosina 1926 - 1931. Painoa patsaalla on 1 200 tonnia ja Kristuksen sylilläkin on mittaa 28 metriä. Corcovadon Kristus on Etelä-Amerikassa samantapainen vierasmaalaisten vastaanottaja, kuin suuri Vapaudenpatsas New Yorkissa. Massiivisen Kristus-patsaan juurella on näköalatasanne, josta avautuu näköala hiekkarannoille, keskustaan ja Sokeritoppavuorelle. Kristus-patsaan juurella ovat vierailleet useat kuuluisat henkilöt kuten esimerkiksi Albert Einstein ja paavi Johannes Paavali II. Kristus-patsas on Rio de Janeiron ikoni ja patsaan levittäytyvien käsivarsien voidaan myös sanoa kuvaavan brasilialaisten ihmisten sydämellisyyttä ja vieraanvaraisuutta. Luonnonpuisto Parque Nacional da Tijucan keskellä sijaitsevalle Kristuspatsaalle pääsee ostamalla kalliin pääsylipun Estrada de Ferro do Corcovadolta lähtevään raitiovaunuun. Vaunulla kestää kavuta noin viidentoista minuutin verran huipulle. Corcovado on Sokeritoppavuoren, Pão de Açucarin ohella parhaimpia näköalapaikkoja koko Riossa. Itse patsas peittyy joskus niin sakeaan usvaan ja pilvisumuun, ettei sitä näe alhaalta kaupungista juuri laisinkaan.
 • Lapan katujuhlat - Joka perjantai Lapan kaupunginosassa vietettävät juhlat. Riossa voi myös itsekukin opetella esimerkiksi sambaa Lapan alueen tanssikouluissa tai surffausta Prainhan rannoilla.
 • Rakkauden ja rakastavaisten kummut - Rio on rakkauden ja rakastavaisten kaupunki. Kumpujen kaupunkina se tarjoaa rakastavaisille runsaasti piiloisia paikkoja, joihin muut eivät (ehkä) näe.

 • Lähteet
  Rantapallo
  Valitut Palat: Suuri maailmantieto
  Kaunis maailma: Amerikka
  Suomen suurlähetystö: Brasilia
  Lomamatkailija.com: Rio de Janeiro, Brasilia - nähtävyydet & kiehtovimmat paikat
  Äkkilähtö.fi: Rio de Janeiro
  Iltalehti: Rio de Janeiro
  Anna&Ellit: Rio de Janeiro – Kumpuilevaa kauneutta
  Mondo, Heikki Valkama: Johdatus Rioon


  Samba

 • Samba ja Rion sambakarnevaalit - Rio tunnetaan sambasta ja sambakarnevaaleista. Samba on Rio de Janeirossa, Brasiliassa 1900-luvun alussa kehittynyttä tanssia ja musiikkia, jolla on portugalilaiset ja afrikkalaiset juuret. Rion sambakarnevaalien perinteet ulottuvat 1800-luvulle saakka. Ne järjestetään joka vuosi helmikuussa laskiaisen aikaan ennen paastoa ja ne ovat maailman suurimmat karnevaalit. Vuonna 2015 karnevaalien ajankohta on 13.-17.2.2015. Sambakarnevaalien päätapahtumapaikka Sambódromo sijaitsee Praça Onzen metroaseman lähettyvillä. Sambódromon 600 metriä pitkälle karnevaalikadulle mahtuu 60 000 katsojaa! Karnevaalien aikana Rion kadut täyttyvät tuhansista, toinen toistaan loistokkaammin ja mielikuvituksellisemmin pukeutuneista juhlijoista, kun tuhannet sambakoulut ja erilaiset yhteisöt kilpailevat siitä, ken on karnevaaleilla kaunehin. Jos ei ole karnevaalin aika, voi samban vietäväksi muina aikoina heittäytyä esimerkiksi Lapan kaupunginosan sambaklubeilla.
 • Santa Teresan rappuset - Santa Teresasta Lapaan johtava Escadaria de Selarón. Kyseessä on pitkä, kohtuullisen jyrkkä portaikko, jota muuan chileläinen taiteilija on päällystänyt kaakeleilla vuodesta 1990. Täsmällistä tietoa laattojen lukumäärästä ja alkuperästä tuskin on kenelläkään. Joidenkin lähteiden mukaan nämä reilut 200 porrasta ja niitä reunustavat seinämät ovat saaneet pinnoitteekseen yli 2 000 kaakelia tai kaakelin palasta yli 100 eri maasta. Mukaan mahtuu ainakin kaksi laattaa Suomestakin.
 • Sambar - Tanssia sambaa.
 • Sokeritoppa - Pão de Açúcar (port.) 395 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Rion vuori Guanabaralahden suulla. Mereltä tulevalle Sokeritoppa on ensimmäinen näkymä, minkä näiden seutujen ihmeellinen luonto tarjoaa. Se on kaupungin huomattavimpia maamerkkejä yhdessä Corcovado-vuoren ja sen suuren Kristus-patsaan kanssa. Luonnollisestikin vuori nimensä mukaisesti muistuttaa sokeritoppaa. Vuori on pääasiassa graniittia ja kvartsia. Vuoren huipulta avautuu matkailijallekin huikea, suorastaan satumainen näköala kaupunkiin - siniselle merelle, kultaisille rannoille ja vihreisiin viidakoihin. Vuorten rinteille kohoavat kulmikkaat, valkoiset kerrostalot näyttävät Lego-palikoilta. (Katso kuva yllä, oikealla korkein huippu)
 • Loistoristeilijä
  Loistoristeilijä MSC Divina

  Reittinä Miami, Florida, USA - Rio de Janeiro, Brasilia - 28.5.2014.
  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva laivasta Copyright © Jorge from Brazil
  *** tunturisusi.com linkit ***