Tunturisuden sivut
Fabergén kulta- ja jalokivitaide

Hovissa keisarillinen perhe ympäröi itsensä satumaisella aarteistolla, koruilla ja koriste-esineillä, kuten jalokiviupotuksin koristelluilla korumunilla, ja niitä valmisti jalokivimestari Fabergé. Venäjän tsaarin hovikultaseppä Peter Carl Fabergé oli ranskalaista syntyperää oleva venäläinen.

Menestyksensä huipulla, vuosisadan vaihteen molemmin puolin, hänellä oli ateljeissaan Pietarissa työssä viisisataa jalokiviseppää, kultaseppää ja oppipoikaa. Hänen kuolematon maineensa perustuu hänen jalokivitöihinsä. Hän alisti nerokkaasti kaikenlaiset jalokivet ja puolijalokivet oman taiteensa palvelukseen.

Venäjällä yhdetkään ruhtinashäät, suuriruhtinaalliset syntymäpäivät, sotilas- tai seurapiirijuhlat eivät olleet täydellisiä ilman, että niissä säihkyivät Fabergén rintakorut, kaulanauhat, riipukset, savukekotelot, kalvosinnapit, kirjoitustarvikkeet ja kellot.

Innokkaita tilaajiaan tyydyttääkseen Fabergé loi hämmästyttävän sarjan mielikuvitusrikkaita koruja. Loputtomana, ylellisenä virtana hänen työntekijänsä loivat korukukkia, korueläimiä, venäläisten talonpoikien, mustalaislaulajien ja ratsastavien kasakoiden pienoiskuvia.

Hänen miniatyyriensä joukossa oli pieniä päivänvarjoja, timantein koristeltuja kastelukannuja, kultainen vajaan tuuman korkuinen Pietari Suuren ratsastajapatsas, kultainen vain viiden tuuman korkuinen Ludvig XVI:n tyyliin kalustettu huone, ja kolmen tuuman korkuiset kullasta ja emaljista tehdyt kantotuolit, joiden sisäpinta oli helmiäistä.

1903 Kellomuna

Kellomuna, kuvassa oikealla, tehtiin varakkaan teollisuusmiehen Alexander Kelchin vaimolle. Tasatunnein värikäs kukko ilmestyy munan huipulle nyökkimään päätään ja heiluttelemaan siipiään.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla sekä neljä kuvaa alla - Copyright © Carlos Octavio Uranga
Faberge
Faberge

1898 Kelch muna - Alexander Kelchin kirsikanpunainen lahja vaimolleen. Näitä munia tehtiin vain harvoille hovin ulkopuolisille. Munan voi avata, ja sisällä on timanttisilmäinen kana.

Faberge

1894 Renessanssi-Muna

Fabergén korumunat

Fabergé tunnetaan erityisesti korumunistaan ja hänen taiteensa huippuluomuksia olivat ne viisikymmentäkuusi kuuluisaa keisarillista pääsiäismunaa, jotka hän loi kahdelle Venäjän tsaarille, Aleksanteri III:lle ja Nikolai II:lle. Aleksanteri aloitti tämän tavan vuonna 1884 antaessaan korumunan puolisolleen Marialle.

Isänsä kuoleman jälkeen Nikolai jatkoi perinnettä ja tilasi joka vuosi kaksi munaa, yhden vaimolleen ja yhden äidilleen. Materiaalien valinta ja munien suunnittelu jätettiin kokonaan Fabergélle, joka valmisti niitä syvän salaperäisyyden verhoamana ateljeessaan. Tämä tietysti lisäsi näiden munien odottajien jännittynyttä nautintoa, koska he eivät voineet tietää, mitä ihanaa kulloinkin saisivat. Fabergé pyrki jokaisena vuotena ylittämään edellisen vuoden saavutuksensa. Suuri Siperian Rautateiden Pääsiäismuna vuodelta 1900 on yksi hänen kuuluisimmista mestariteoksistaan pääsiäismunien joukossa.
Faberge

1916 Pyhän Yrjön Ritarikunnan kunniamerkki

Faberge

1900 Käkimuna
Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat
Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat
Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat
Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat
Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat Fabergen pääsiäismunat
Fabergén pääsiäismunat
Fabergén korumunatCreative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © IslesPunkFan
*** tunturisusi.com linkit ***